Vierailija

Lapsi tietää nitä missäkin lukee, mutta uskoisin, että on " vaan" oppinut ulkoa. Onko nyt meneillään joku herkkyyskausi johon kannattaisi kannustaa, ja jos, niin miten?

Kommentit (16)

joissa ääntämisasu poikkeaa vahvasti kirjoitetusta muodosta. Lukemista tuokin on, vähän erilaisella mekanismilla vain kuin perinteinen suomalainen kirjaimista tavujen ja sanojen muodostaminen.Oma poikani tunnisti jo 2-vuotiaana monia sanoja, aluksi päiväkotikavereiden nimiä ja muita tuttuja sanoja, mutta pikkuhiljaa myös mainoksista tutuksi käyneitä sanoja (esim. Osuuspankki) ja vähitellen kymmeniä sanoja. Hän saattoi tunnistaa sanoja vaikkapa TV:n tekstityksistä! Hahmottamalla oppimiseen oli suurena apuna myös Naperola-peli, joka jaksoi toistaa ja toistaa senkin jälkeen, kun äiti oli jo väsähtänyt kyselyihin vastaamiseen.Sujuvasti hän oppi lukemaan vähän 4-vuotispäivän jälkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukeminen on sitä, että tunnistaa kaikki kirjaimet ja osaa yhdistää ne vaikka miten vieraiksi sanoiksi.Hehee, kukahan äiti sielläkin nyt on jo rehvastellut, että lapseni osaa lukea:)Ap:lle sen verran, että kannusta varovasti ja katso oppiiko lisää kuin luonnostaan. Se on kyllä ihan mahdollista!

joka tunnistaa sanoja esim. aamun lehdessä joka päivä samanlaisina toistuvista yläotsikoista ym. Tänään viimeksi meni puistossa sellaisen vauvakeinun luo ja sanoi: " Tässä lukee Lapset" (=Lappset). Tunnistaa myös lähes kaikki automerkit. " Lueskelemme" usein yhdessä erilaisia kylttejä ym. tekstejä, kuviahan ne tosiaan ovat lapselle ja sitä kautta helppoja muistaa ja hahmottaa.

En ole koskaan ajatellut, että poikani " osaisi lukea" vaikka on 2 v saakka tunnistanut tietyt kirjoitetut logot (valio, nokia, toyota) ja tunnistaa myös kirjoitetut sanat lempiohjelmistaan (puuha-pete, muumi, teletapit).Samoin nyt 3v iässä osaa kirjoittaa oman ja veljensä nimen tietokoneella ja asetella magneettikirjaimilla nimensä, hahmottelee myös kynällä kirjoittamaan omaa nimeä.Minä olen pitänyt tätä ihan normaalina 3v ikään kuuluvana taitona, enkä mennyt kenellekään leuhkimaan...

Eli olivat vain oppineet ulkoa miltä esim. puuha pete kirjoitettuna näyttää videokasetin kyljessä. Eivät olisi osaneet lukea sitä jos olisin kirjoittanut paperille.

Nyt 4-vuotias esikoiseni tunnistaa joitakin sanoja sekä tavuja tutuimmista nimistä. Samaten tunnistaa tiettyjä kirjaimia ja oman nimensä oppi kirjoittamaan jo yli vuosi sitten (on vain neljä kirjainta).

Tämä nyt nelivuotias on siis oppinut esim. DVD-listalta (ei sisällä kuvia) tunnistamaan: NOSSEN SUOJA, BENJAMI NALLE ym. sanoja Eli ihan eri tavalla.

Itsekin olin niin nuori lukemaan oppiessani. Anna lapselle ikätasolleen sopivia kirjoja, joissa on vähän tekstiä. Esim kirjaston vihreä banaani -kirjoissa on vain rivi tekstiä/sivu, ja suuret, värikkäät kuvat.

Esim. H ja O -kirjaimet tunnistaa eri paikoista. On kuitenkin niin pieni, että en ole ajatellut vielä erityisesti opettaa mitään. Mutta tietenkin kun kysyy, että mikä kirjain tämä on, niin vastaan.Juuri tuollaisena symbolina hän ne tunnistaakin, eikä varmaan vielä tiedosta, että me luemme niitä kirjainyhdistelmiä emme kuvia.Kannattaa toki kannustaa lasta olemalla kiinnostunut siitä, mitä hän on huomannut. Voi hoksauttaa lasta oppimaan muitakin sanoja samalla tavalla.Ap:n lapsi varmaankin tunnistaa oman nimensä kirjoitettuna? Siitä voitte laajentaa: miltä näyttää isän, äidin, sisarusten nimet, mummin tai kummin. Voi harjoitella mallista kirjoittamaan tuttuja nimiä ja pieniä kirjoituksia (esim. synttärikortit). Kirjainten nimiä voi opetella palikoilla tai erilaisissa peleissä (esim. millä kirjaimella alkaa). Voi opetella miltä kirjaimen äänne kuulostaa. Kaikki tietysti pikku hiljaa, lapsen tahdissa, leikin kautta tai muuten luontevissa tilanteissa.Kaikki lukeminen ja loruttelut isommankin lapsen kanssa edistävät lukemisen hienoa taitoa! Iltasatu tavaksi.- eskariope* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat