Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Ettekö tiedä, että kun hengitätte vauvanne edessä, hengityksesi mukana kantautuu hirvittävä määrä myrkkyjä vauvaan??? Miten kukaan voi perustella tupakoimistaan imetysaikana? En ymmärrä. Itse olen joskus polttanut askin päivässä muttei tulisi mieleenikään polttaa kun imetän. Vaikkei polttaisikaan lapsen lähellä, niin ne myrkyt kantautuu sinun vaatteissa ja hengityksessä vauvaan kuitenkin.

Voisiko joku tupakoiva imettäjä vastata???

Kommentit (8)

Voiko tupakoiva äiti imettää? Jos äiti tupakoi vain satunnaisesti tai hyvin vähän, näyttää siltä, että imetyksen terveydelliset hyödyt ovat suuremmat kuin tupakoinnin aiheuttamat riskit - joista osa siis on riskejä vaikka imetys lopetettaisiinkin. Esimerkiksi imetys antaa jonkin verran suojaa juuri niitä infektioita vastaan, joille vanhempien tupakointi altistaa.Tiedämme, että nikotiinin pitoisuus äidinmaidossa on suurin n. 20 minuuttia äidin tupakoinnin jälkeen. Siitä alkaen pitoisuus putoaa melko nopeasti (nikotiinin puoliintumisaika maidossa on 95 minuuttia). Tupakan myrkkyjen siirtymistä lapseen voi siis ehkäistä myös ajoittamalla tupakointinsa niin, että lapsi ei todennäköisesti tarvitse rintaa pian tupakan jälkeen.AAP eli Amerikan lastenlääkärijärjestö on julkaissut suosituksen, jonka mukaan imetyksen edut ovat suuremmat kuin tupakoinnista imetyksen kautta koituvat haitat, jos äiti polttaa alle 20 savuketta päivässä, mikä kyllä kuulostaa paljolta. Suomalaista virallista suositusta ei tietääkseni ole.Entä nikotiinivalmisteet, joita käytetään apuna tupakointia lopettaessa? En ole löytänyt tutkimusta tai muuta aineistoa imetyksestä ja nikotiinivalmisteista, mutta on tutkittu, että raskausaikana nikotiinivalmisteiden ohjeenmukainen käyttö on turvallisempaa kuin säännöllinen tupakointi. Tällä perusteella uskaltaisin turvautua nikotiinipurukumiin imetysaikanakin, etenkin kun tällä lailla välttää altistamasta lasta kaikille tupakan muille myrkyille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lääkäri jopa myönsi mulle, et on parempi, et vähennän odotusaikana, kuin lopetan kokonaan! Lapselle ei oo hyväks sekään et äiti hyppii pitkin seiniä ja on kiukkunen. Vierotusoireissa menee muutkin arvot sekasin, joten mahdollisimman vähän kun polttaa, niin ei lapsi siihen kuole!!! Itellä 6 ja 7 vuotiaat lapset ja ihan ovat hengissä selvinneet. Niuhota jossain muualla!

Jätit pois mm. kohdat " Imetyksestä ei kannata tehdä liian rajoittavaa" tms. ja " Jos äiti polttaa alle 20 tupakkaa/vrk on katsottu, että imetyksen edut ovat haittoja suuremmat."

Jotenkin näin, en nyt saa sivua auki että pääsisin kopsaamaan.Eli, jos poltan pari tupakkaa päivässä se on kuitenkin parempi kuin antaisin korviketta!

että isäkin lopettaa polttamisen kun esikoinen syntyi. Täysin vastuutonta altistaa lasta millään tavalla tupakalle; nyt myrkyt tosiaan kulkeutuu vaatteissa ja hiuksissakin.

On selvää, että äidin (ja isänkin) olisi hyvä lopettaa tupakointi kun lapsia alkaa perheeseen tulla. Tupakoinnista on tutkitusti lapsille monenlaista haittaa ja riskiä:* tupakointi altistaa aikaisemmalle vieroitukselle

* tupakoinnilla on yhteys vauvan itkuisuuteen

* maidon määrä voi olla alhaisempi

* herumisrefleksi voi häiriintyä

* tupakointi lisää paitsi tupakoijan myös lapsen altistumista monille myrkyllisille yhdisteille, kuten hyönteismyrkkyjäämille ja erilaisille karsinogeeneille (= syöpää aiheuttaville) aineille

* tupakointi on riskitekijä kätkytkuolemaan

* tupakointi perheessä lisää lasten riskiä sairastua erilaisiin infektioihin, mm. keuhkoputkentulehduksiin ja keuhkokuumeeseen

* runsas tupakointi voi aiheuttaa vauvalle pahoinvointia, vatsakipuja ja sydämen lyöntitiheyden kasvuaMonet näistä haitoista ovat uhkana, vaikka lasta ei imetettäisikään. Lapsi, joka passiivisesti hengittää tupakansavua saa sisäänsä enemmän myrkkyjä kuin ainoastaan imetyksen kautta altistuva. Kannattaakin ainakin lopettaa tupakointi sisätiloissa, joissa myös lapset elävät, mutta täydellistä suojaa sekään ei anna, koska osa tupakan myrkyistä kulkeutuu lapseen vanhempien iholta, hiuksista ja vaatteista.Nikotiini myös imeytyy äidinmaitoon, ja sen pitoisuus on maidossa kolminkertainen äidin veren nikotiinipitoisuuteen verrattuna (tämähän ei kerro sinänsä mitään, vain sen, että nikotiini imeytyy maitoon " helposti" ). Toisaalta: nikotiini ei kovin helposti siirry lapsen ruoansulatuksessa hänen elimistöönsä. Nikotiini äidinmaidossa ei siis tarkoita samaa kuin lapsi itse polttaisi tupakkaa.Nikotiini (ja mahdollisesti muutkin tupakan ainesosat) maistuvat maidossa, herkkä lapsi voi vieroksua makua.Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat