Seuraa 

Hei,esikoinen syntyi 3,5v. sitten keisarinleikkauksella. Lapsivedet menivät kaksi pv ennen synnytyksen käynnistämistä. Aukesin vaadittavat 10cm, mutta poika ei laskeutunut tarpeeksi alas, joten imukuppia ei voitu käyttää. Sydänäänet muuttuivat epävakaiksi tms. joten lääkäri päätyi sektioon. Hän epäili, että lantioni on ahdas, kapea tai että siellä saattaa töröttää jokin luupiikki, joka estää normaalin synnytyksen. Hän sanoi silloin, että toista odottaessa tulisi loppuraskaudessa kuvata lantion seutu, jotta voidaan paremmin arvioida mahtuuko vauva ulos vai ei. Onko muita vastaavassa tilanteessa olevia? Olen nyt rv9 vasta ja mietityttää kovasti koko röntgen...en ole ultrassakaan nyt alkuraskaudesta käynyt, kun esikoisella kävin rv6 ja rv10 (takana keskenmeno, joten pelkäsin siis). Nyt olen miettinyt ultrankin " vaarallisuutta" ja päätynyt siihen, että käyn ne kaksi ultraa, jotka " kuuluvat" asiaan, en muita ellei ole pakko. Miten tuo röntgen, kuinkakohan vaarallista vauvalle jos yhden kerran kuvataan? Tai onko muita vastaavassa tilnateessa olevia/olleita?

Kommentit (4)

Eli siis aika yleistä on loppuraskaudessa tuo lantion kuvaus... itselleni se tehtiin esikoisesta, eli sitä ei enää tarvitse tehdä muista raskauksista. Usein kuvauksen syy taitaa olla juuri se vauvan koko, kuten meilläkin povattiin ja esikoinen olikin yli 4 kiloinen vaikka 4 pv ennen la syntyi.

Eli ei kannata kamalasti siitä stressiä ottaa, noita röntgeneitä tehdään melko paljon loppuraskaudesta jos vaan siihen katsotaan olevan tarvetta. Itse en kyllä edes osannut sitä kammoksua, sillä jotenkin sitä vaan ajattelee että ne lääkärit tietää mitä tekeevät.

Ja kummankin parhaaksihan se on! Jos ei mahtuisikaan syntymään/on jokin muu este, niin paljon vaarallisemmaksi muuttuisi sekä vauvan että äidin kannalta mikäli asiaa ei tutkittaisi etukäteen.

Tsemppiä ja rauhallisin mielin vaan eteenpäin :)K@tju

Toisaalta keskosia kuvataan jo paljon varhaisemmilla viikoilla (siis kun ovat syntyneet) usein jopa enemmän kuin kerran päivässä. Tietysti pieneenkin sädeannokseen sisältyy aina pieni riski. Mutta täytyy aina miettiä riskit siltä kannalta, että mikä on pienin paha. Aivan riskitön ei ole myöskään etenemätön synnytys tai sektio. Röntgenkuva antama tieto voi olla arvokasta. Kysy lääkäriltä, kun asia on ajankohtainen!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Virallista tietoa saat Säteilyturvakeskuksen sivuilta, esim:http://www.stuk.fi/julkaisut_maaraykset/kirjasarja/fi_FI/kirjasarja4/_fi...Säteilyä käytettäessä mietitään aina onko hyöty suurempi kuin haitta, joten turhia tutkimuksia ei tehdä. Missään tapauksessa raskaana olevaa ei kuvata röntgenillä useita kertoja päivässä, mutta raskauden loppupuolella voidaan kuvata esim. synnytystavan arviointia varten.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat