Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Meidän 5-vuotiaalla tytöllä on 100% syväpurenta, eli alahampaat eivät näy ollenkaan yläetuhampaiden alta. Tiedossa on, että saa jossain vaiheessa jonkinlaisen laitteen, jota pidetään öisin.

Minkälainen laite on, ja kauanko hoito yleensä jatkuu?

Netistä löysin tietoa aikuisten hoidosta, että usein joutuvat leikkaukseen, mutta entä lapset?

Minkä ikäisenä hoito yleensä aloitetaan?T: Epätietoinen ja surullinen äiti

Kommentit (14)

Sai 7-vuotiaana levitysraudan ylähampaiden taakse, ja sitä pidetään noin puolitoista vuotta. Meille ainakin sanottiin 5 v tarkastuksessa, että aloitetaan, kun pysyvät etuhampaat on puhjenneet ja tuleet kunnolla esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Oikominen aloitettiin muistaakseni 9-vuotiaana, kun kulmahampaat eivät mahtuneet puhkeamaan, poistettiin alta kaksi pysyvää ja laitettiin "nastaraudat" ylähampaisiin. Samaan aikaan oli käytössä öisin venytys, jossa siis takimmaisia hampaita kiskolla venytettiin taakse antamaan tilaa. Se oli järkkyä, ainoa nukkuma-asento oli selällään. Muistikuva on myös sellaisesta kitalakimuotista, jonka käyttö oli tosi hankalaa, sitä kun olisi pitänyt pitää koko ajan. En pystynyt puhumaan se suussa.

Kaikesta huolimatta suora hammasrivistö yläleuassa on, alahampaat on vinksallaan, koska niiden oikomiseen en halunnut enää lähteä. Purenta on sikäli hyvä, että alahampaat eivät vastaa ikeneen, vaikka ylähampaiden taakse jäävätkin.Sama on ehkä edessä myös kahdella nuorimmalla lapsella, molemmat pienileukaisia syväpurennalla.

Tosin en tiedä mikä laite tahi aparaatti sinne suuhun on tulossa. Olemme käyneet röntgenissä ja odotellaan ekaa oikomisaikaa joka on syyskuussa.Juttelin hammaslääkärin kanssa tästä kun kovasti ihmetytti tämä aikainen hoidon aloitus itse taisin olla kymmenen hoidon alkaessa ja toisaalta sain raudat pois vasta 16-17 vuotiaana.Eli tässä aikasessa aloituksessa nykyään on kyse juuri siitä, että homma saadaan hoidettua paljon nopeammin eikä siitä välttämättä tule vuosi kestävää rumpaa.

Siis ainakaan Tapiolan tai If:in (pienistä firmoista en tiedä). Paitsi jos saisitte jotenkin vakuutettua (löytäisitte hammaslääkärin, joka suostuu näin sanomaan), että oikomishoidon tarve johtuu juuri siitä hampaiden lyömisestä 3-vuotiaana. Kävittekö silloin pyytämässä lausunnon vakuutusyhtiölle?Lainaus:


Asian vierestä muuten, onko jollain kokemusta siitä, kuinka helposti lapsivakuutus korvaa hammaslääkärin, esim juuri tässä oikomishoidon tapauksessa?T. Ei enää niin huolestunut ja surullinen ap.

Kävimme heinäkuussa kuvauksissa ja odotetaan hammaslääkärille kutsua.

Vekotinta pidetään 12 tuntia vuorokaudessa ensimmäiset 6 kk. Sitten tarkastus ja jos hyvältä näyttää niin 12 tuntia 3-4 kertaa viikossa. Sitä taas 6 kk. Ja taas tarkastus.Mullakin on tuo syväpurenta. Itselleni ei tehdä mitään, ei leikata eikä hoitoa tarvitse. Mitään oireita ei ole tullut tuosta syväpurennasta, ainoastaan alaetuhampaat kaivavat *kuoppaa* yläetuhampaiden taakse.

ja sai sellaisen silikonimuotin jota olisi kuulunut käyttää öisin. Vahva oksennusrefleksi esti laitteen käytön. Tämä tapahtui alle kouluikäisenä en tarkasti muista milloin.Kuitenkin kasvun myötä purenta on korjaantunut ja ei ole enää ongelma. Nyt lapsi on 11 ja purenta on ok.

Minun äitini on hammaslääkäri ja sen takia poikaa on jo viety lastenhammaslääkäreille ja oikomisen ylilääkäreille... äitini kustannuksella :-).Oikoja sanoi, että oikominen tapahtuu ns. toisessa vaihdossa. Eli ensimmäisessä vaihdossa lähtee nämä neljä keskimmäistä etuhammasta ylhäältä ja alhaalta. Sitten on pari vuotta, ettei mitkään hampaat lähde. Ja sitten, kun kulma- ja poskihampaita alkaa irtoamaan, niin sitten on oikomisen paikka, jos on vielä tarvetta. Tämä on joskus 10-11 -vuotiaana.Käsittääkseni kyse on jostain yökiskosta, joka nostaa hampaat irti toisistaan, jotta poskihampaat pääsevät kasvamaan. Eli poskihampaita kasvatetaan pidemmiksi, niin etupurenta näyttää normaalilta.

Kyllä huojensi mieltä!!Hammaslääkäri vihjaili, että kyseessä on vuosien hoito ja sitä ei yleensä aloiteta näin pienillä kun se on niin väsyttävää, ja että jos lapsi on oikein reipas niin sitten voidaan jo aloittaa...Täällä käy oikoja pari kertaa vuodessa, on tulossa nyt syyskuussa ja saatiin hälle aika, mennään sinne kuulemaan tuomio :) Oma lääkäri ottaa häneen yhteyttä ja lupasi laittaa lähetteen rontgeniin jos on sitä mieltä.Nyt näiden teidän vastausten perusteella hammaslääkärimme ei tiedä asiasta juuri mitään, mistä en kyllä oikeastaan ole mitenkään hämmästynyt... Nimittäin samainen tyttö löi etuhampaansa kolmevuotiaana sillä seurauksella, että ne alkoivat heilumaan ja mustenivat, siis kuolivat. Tämä lääkäri oli sitä mieltä, että ne on poistettava... Kävin itse samoihin aikoihin yksityisellä ja kysäisin asiaa, ja tämä sanoi ettei niitä juuri koskaan poisteta ja kuinkas kävikään... Puoli vuotta meni ja hampaat alkoivat vaalenemaan ja ovat siitä lähtien olleet ihan terveet ja elävät.Eli vanhasta kokemuksesta ja teidän viisaiden sanojen perusteella katsotaan mitä oikoja sanoo, ja jos aikoo jo hoidon aloittaa niin sitten etsin käsiini jonkun vielä vähän viisaamman ja käytän tyttöä siellä.Asian vierestä muuten, onko jollain kokemusta siitä, kuinka helposti lapsivakuutus korvaa hammaslääkärin, esim juuri tässä oikomishoidon tapauksessa?T. Ei enää niin huolestunut ja surullinen ap.

syväpurenta ja sanottiin että oikomishoitoon tn. jossain vaiheessa 6-7-vuotiaana joutuu. Tuon tarkastuksen jälkeen puolessa vuodessa pojalla on nyt vaihtunut yhteensä 4 hammasta - molemmat etuhampaat sekä ylhäältä että alhaalta.Mietinkin pitäisikö nyt tässä vaiheessa käydä tarkastuksessa vai odotellaanko vielä. Mitähän tarkoittaa "kaikki etuhampaat vaihtuneet" ?Meille muuten sanottiin, että vaikka syväpurenta olikin ns. täydellinen, niin on mahdollista että pysyvien hampaiden puhkeamisen jälkeen ongelma poistuu. Ne ovat niin eri kokoiset kuin maitohampaat ja puhkeavat jopa eri kohtaan osittain.Älä huolestu liikaa vielä! Hoitona sellainen "yöveto", joka muistaakseni ala-asteella oli melkein puolella luokkakavereistani (80-luvulla). Nyt onneksi hoito aloitetaan jo ennen kouluikää.

ajattelin vain, että kun koskaan ei tiedä, millainen oikoja kohdalle sattuu, niin voisi tarpeen tullen yksityiselle viedä. Mutta itse ei ole kyllä varaa maksaa koko hoitoa yksityisellä.

Niin, siis mulla on syväpurenta, ja yövedot (tosin huomenna lähtee varmaan pois (-;),mutta voin siltikin nukkua, vatsallaan ja kyljellään. No, kaikki on erilaisia.T. tyttö kohta 12 vee

Vierailija

itelläkin on joskus nuorena oijottu olin sillon noin 8v. itellä oli aktivaattori eli sellane nyrkkeily hammas suojan näkönen juttu. ite oikomis hoito kesti noin 2v.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat