Vierailija

Kehitysvammaisilla lapsilla mielenterveyshäiriöt tavallisiaKehitysvammaisilla lapsilla mielenterveyshäiriöt ovat tavallisia, mutta ne jäävät usein tunnistamatta. Tavallisimpia häiriöitä ovat tarkkaavaisuushäiriöt ja autistiset häiriöt. Lääketieteen lisensiaatti Terhi Koskentaustan väitöstutkimuksen mukaan kehitysvammaisilla lapsilla on ainakin kahdesta kolmeen kertaa enemmän mielenterveyshäiriöitä kuin ei-kehitysvammaisilla lapsilla.

Selvimmin mielenterveyshäiriöitä lisäsivät keskivaikea älyllinen kehitysvammaisuus ja perheen heikko sosioekonominen asema. Riskiä taas vähentävät muun muassa kielellinen kehitys, sosiaalistuminen ja asuminen molempien biologisten vanhempien kanssa.

Tutkimuksessa Koskentausta selvitteli 155 kehitysvammaisen lapsen hoitokertomustietoja. Niiden mukaan mielenterveyshäiriö oli havaittu 11 prosentilla lapsista. Kun hoitokertomukset tutkittiin huolellisesti ja kiinnitettiin huomiota myös aiemmin ilman diagnoosia jääneisiin oireisiin, mielenterveyshäiriöiden määrä nousi 33 prosenttiin.

Koskentaustan Helsingin yliopistolle tekemä väitöskirja tarkastetaan perjantaina.30.11.2006 07:03

Kommentit (0)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat