Vierailija

Kommentit (8)

ta primitiivisestä vaistosta suojella sitä kaikkein pienintä pesueen jäsentä. Itselläni on vain yksi lapsi, mutta olen keskustellut asiasta useamman ystäväni kanssa, joilla on useampi lapsi. Ja he kaikki ovat sanoneet samaa. Neuvolassakin oli yksi ystäväni tästä puhunut ja siellä olivat sanoneet moisten tunteiden olevan yllättävän yleisiä; niistä vain puhutaan liian vähän.

Yleensä noita viileneviä, jopa negatiivisia tunteita esikoista kohtaan vahvistaa tämän mustasukkaisuuden myötä kasvanut uhma ja juuri tuo, mitä aiempikin vastaaja sanoi, että " pieni" esikoinen tuntuu muuttuvan yht' äkkiä tosi isoksi vastasyntyneen rinnalla. Silloin sitä vaistomaisestikin pelästyy tyyliin " miten se onkin noin iso jo" ja jotenkin kai itsesuojeluvaistollakin irrottautuu tästä " isosta" lapsesta ja keskittyy hyysäämään sitä pienokaista.Lohduksesi voin sanoa, että kaikilla tuntemillani useamman lapsen äideillä tunteet ovat tasaantuneet ja rakkaudentunteet esikoista kohtaan palautuneet vauvan vähän kasvettua ja tilanteen tasaannuttua. Monilla kuulemma jopa voimakkaampina kuin koskaan.

Koita kohdella lapsiasi tasapuoleisesti ja huomioida esikoista paljon nyt kun hänenkin elämänsä on mullistunut ja häneltä on viety paikka perheenne keskipisteenä, mutta ole itsellesi armollinen; tunteesi ovat normaaleita, etkä niitä voi väkisin muuttaa. Pidä huolta jaksamisestasi ja ota sitä nukkuma-aikaa vaikka väkisin niin elämä todennäköisesti normalisoituu ja tilanne korjaantuu nopeammin.

Hän on se testikappale, johon ladataan kaikki omat toiveet, pettymykset, traumat ja epävarmuudet. Ja jos hän ei täytä odotuksia niin hänet helposti henkisesti hylätään " epäonnistuneena kappaleena" .t. eräs joka vihasi kiihkeästi esikoistaan kun tämä oli 4-vuotias (ja yhtä paljon rakasti kahta seuraavaa), mutta tajusi sitten että äidinrakkaus onkin tehtävä ja velvollisuus eikä tunne. Nyt esikoinen on 12-vuotias ja voin sanoa että hän on vähintäänkin samalla viivalla muitten kanssa, käytännössä ehkä jopa huomioidumpi.neljän äiti

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

vauvan rinnalla. Ja hän on ihan se sama ja tuttu pikkuisesi, mikä hän oli ennen kuopuksen syntymääkin.

Kunhan " pahin" vauvavaihe on mennyt ja kuopuskin alkaa osoittaa persoonallisuuden piirteitä, alat huomaamaan, että lapsissasi on eroja ja kummankin ihanat ja rakastettavat piirteet tulevat paremmin esiin. Tosin myös ne hankalammat piirteet =)Itse asetin esikoiselle (ikäeroa meillä 2-vuotta) ehkä liian paljon vaatimuksia ja odotin, että " isona" hänen pitäisi jo tietää paremmin ja tehdä asioita ns. oikein. Eihän hän tietenkään siihen kyennyt. Se lisäsi taas turhautumistani ja samalla esikoisen uhmaa. Kierre oli valmis. Kuopuksen vauvavuosi oli näin jälkikäteen ajatellen aikamoista tunteiden vuoristorataa ja todella rankkaa pahimmillaan. Parhaimmillaan taas olin pakahtua onnesta. Kaikki tuo oli todella kuluttavaa henkisesti, ja yhdistettynä krooniseen väsymykseen, huh huh!Nyt kuopus on pian 1,5-vuotias, esikoinen siis 3,5-v, ja tuolla kumpikin ajaa kilpaa autoillaan. Erilaiset, ja siksi minulle yhtä rakkaat! Kuopus on kuopus, vielä äidin " vauva" , mutta esikoisen kanssa meillä on jo paljon sellaisia yhteisiä juttuja, joista nuorempi ei vielä mitään ymmärrä. Voimme jutella, esikoinen kertoo minulle hurjia tarinoita, yhteiset leikit ovat mielenkiintoisempia ja se, että hän oppii hurjaa vauhtia asioita, on kiehtovaa. Toki kuopuskin, mutta se on tavallaan jo esikoisen kanssa koettua, yhtään sitä kumminkaan väheksymättä. Esikoisen kanssa kaikki uudet vaiheet ovat vain minullekin uusia.Kyllä se rakkaus taas löytyy, kunhan tilanne rauhoittuu.

Ota esikoisen kanssa yhteistä aikaa, ilman vauvaa. Silloin huomaat paremmin sen, kuinka hieno ja ihana persoonallisuus hän on. Ja ennenkaikkea esikoisesi nauttii, kun saa täyden huomiosi. Se näkyy lapsen käyttäytymisessä pitkän aikaa!Hyvää joulunodotusta koko perheellenne!

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat