Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Sivut

Kommentit (29)

Maun salaisuus on pitkä haudusaika.

Köyhältä se kuulostaa jos paistissa on suurinosa kasviksia.

Karjalanpaistilihoina myytävät parin sentin kuutiot ovat liian pientä silppua.

Karjalassakin paistin valmistaminen riippui paljolti missäpäin asustettiin. Oma mummoni on rajan takaa Suojärveltä kotoisin ja teki karjalalanpaistin samalla lailla kuin 11.Karjalanpaistia ei muuten karjalassa kutsuttu edes karjalanpaistiksi vaan lihapotiksi, ruukkupaistiksi tai uunipaistiksi.

Vierailija:

Lainaus:


Väitän ettei kellään ole pätevyyttä sanoa mikä näistä versioista on se oikein ja alkuperäisin.Itse laitan karjalanpaistiin sikaa ja nautaa, sipulia, suolaa, pippuria ja vähän vettä. Ja haudutan padassa leivinuunissa yön yli. Ihanaa tulee, oikeasta ja alkuperäisestä en tiedä.
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Karjalanpaisti se perinteinen ei sisällä kasviksia. Ravintolakoulun versiossa käytettiin sipulia ja porkkanaa muttei sielläkään lanttua.Mihinkään karjalanpaisti reseptiin en ole ennen nähnyt/tiennyt kuuluvan laakerinlehteä, lihalientä ja lanttua. 2-3 tuntia ei riitä antamaan karjalanpaistiin makua oikea aika on 5-6 tuntia uunissa.Naudanlihassa on jopa suotavaa olla luu mukana makua antamassa.

Jos haluat maukkaan karjalanpaistin toimi näin.Lihat n. 4x4 cm kuutioita ja voit käyttää naudan lapaa, possun lapaa ja halutessasi lammasta (harvemmat käyttää) ja voit tehdä paistin pelkästään naudanlihasta jos niin haluat.

Kuumenna uuni 250 asteeseen. Ruskista lihat uunissa ilman nestettä laakeassa kulhossa ja kääntele niitä välillä, lihasta irtoaa vähän nestettä joka kuuluu asiaan. Kun olet ruskistanut lihat lisää vesi, (kokonaiset pippurit) ja suola. Laske uunin lämpötila 150-170 asteeseen ja unohda uuniin kolmeksi tunniksi ja lisää kasvikset (jos niitä haluat käyttää) sipulit ja porkkanat isoina lohkoina ja jatka kypsennystä vielä pari tuntia.Jos et käytä kasviksia anna paistin olla uunissa 150 asteessa 5-6 tuntia. Tarkkaile välillä nesteen määrää ja lisää vettä tarvittaessa.Tuossa ajassa maku syvenee ja saat maistuvan karjalanpaistin.

1. niitä lihanpaloja mitä sattuu olemaan. Sikaa nyt ainakin. (niistä eläimistä mitä on satuttu teurastamaan)2. niitä juureksia mitä sattuu olemaan.3. niitä mausteita, mtä sattuu olemaan4. suolaa. Nyt ainakin.Se on riippunut ihan kylästä, millaista karjalanpaistia missäkin on tehty. Tietysti myös tekijästä.Vois nämä palstan kaikkitietävät ammattikokit yrittää sivistyä hiukan.

Oli sitten minkä alan ammattilainen tahansa. Minä muuten luulen, että siellä studiossa ei yksinkertaisesti ole uunia, jossa se paisti valmistaa.

että tehdään uusia versioita? Eihän ne reseptit mitään pyhäinjäänteitä ole ja niihin kajoaminen rikos? Minusta on kiva että varioidaan ja kokeillaan. Vai pitäisikö tuonne studioon tipauttaa joku nutturapää-martta saarnaamaan sitä ainoaa oikeaa ja pyhäksi julistettua?

Tiedän että karjalanpaistista on lukuisia variantteja mutta ehdotus lihaliemen käytöstä kaatoi kupin nurin ja liedellä valmistus.

Lisäksi ehdottamansa aika oli 2-3 tuntia joka on auttamattomasti liian vähän. Liha-kasvispataa se oli.

jokaisella on oma versionsa joten eikö se ole kivakin saada tietää miten muuten kuin vain perinteisellä tavalla karjalan paistia voi tehdä.

Minä laitan joka ruokaan vihanneksia muuten..

Muut versiot ovat jotain muuta kuin karjalanpaistia. Karjalaiset sukujuuret omaavana ravintolakoulussa tuli yllätys kun heitettiin sekaan porkkanaa ja sipulia.Mummoni valmisti paistin niin että kiehautti lihat liedellä ja kuori vaahdon ja sen jälkeen laittoi perinteiseen puuuuniin vähintään viideksi tunniksi.Karjalainen keittiö kuuluu uuniruoka-alueeseen ja liedellä ei paisteja tehdä.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat