Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Rahapulassani olen kokeillut monenlaista, entä te? Tässä jotain millä rahanmenoa saa pienemmäksi.1. Lopeta lehtitilaukset ja ehdottomasti kirjakerhot. Käy kirjastossa.

2. Vältä mahd. mukaan puhelinta.

3. Kauppaketjujen hinnoissa on eroja.

4. Leivo itse jos ehdit.

5. Jätä elokuvissa käynti ja videovuokraus.

6. Osta perunaa, porkkanaa ja kaalta.

7. Tee keittoja ja pataruokia itse.

8. Poimi itse marjoja.

9. Kannusta perheen koululaisia syömään hyvin koulussa.

10. Jätä makea. Lapsille silti karkkipäivä.

11. Vältä pankkikortin käyttöä. Maksa käteisellä.

12. Leikkaa itse lasten hiukset.

13. Hyödynnä kirpputorit.

14. Myy pois nurkissa lojuvaa tavaraa. Saat rahaa.

15. Korjaa rikkinäisiä vaatteita.

16. Tee onnittelukortti itse.

17. Kirjoita kirje ystävälle, jota et näe usein. (siis älä soita mammuttipuhelua)

18. Jos mahdollista mene pyörällä.

19. Vältä huoltoaseman kahviloita. Tee eväät matkalle.

20. Tämä on vaikea: osta itselle uusi vaate vain kerran puolessa vuodessa.

Sivut

Kommentit (53)

Perusta tili, jonne siirrät joka kuukausi tietyn summan rahaa. Summa voi olla pienikin, vaikka 30-50 euroa, se on kuitenkin rahaa. Pitemmän päälle saat kerrytettyä "pahan päivän varan".Jos tapahtuu jotain yllättävää, et ole heti pulassa.Ja toinen erittäin tärkeä: ENNAKOINTI. Kaikki me tiedämme, että esim. joulu tulee joulukuussa. Jos rahaa on rajoitetusti, laita jo nyt viimeistään lahjarahaa talteen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Säästäväisyys on ihan jees, mutta rajansa kaikella.Joillain homma on ilmeisesti mennyt vähän liiallisuuksiin! Liiallinen piheys on sairautta.

* Käytä pakastinta. Osta tarjoustuotteita, tee suuria määriä ruokia kerralla, joita pakastat valmiiksi annoksiksi. Näin sinulla on aina hätävara pakkasessa ja pärjäät montakin päivää näillä ruuilla. Katso ruokia sesongin mukaan... esim. nyt on juuresten aika. Mieti valmiiksi viikon ruokalista ennen ostoksille menoa ja käy kerran viikossa kaupassa.* Samaa kuin edellinen, ennakoi. Osta lapsille vaatteita alennuksista isompaa kokoa etukäteen, kirpparilta voi ostaa jo talvihaalarin, se talvi tulee kuitenkin... Joululahjoja voi ostaa etukäteen tarjouksista ja tehdä myös itse... niitä ei oikeasti tarvita kymmeniä. KIERRÄTÄ kaikki mahdollinen!* Sähkölämmitystalot, käyttäkää yösähköä. Pidemmän päälle ilmalämpöpumppu on todella hyvä ratkaisu, sähkölaskut pienenevät huomattavasti. Käytä vettä säästeliäästi, suihkussa ei läträtä puolta tuntia.

Ja kun ei käteinen polttele taskussa, ehkä ei eksy kauppaankaan niin usein? Minä en itse kehtaa ostaa jotain euron ostoksia kortilla joten minulla tämä toimii.Tarjouksia hyödyntämällä kannattaa laittaa vuodeajan mukaista ruokaa. Pakastealtaasta saa usein puolet halvemmalla kasviksia kuin mitä maksaisivat tuoreina ja hävikki niissä on lähellä nollaa.Jos haluaa lukea lehtiä, niin ottaa sitten kaikki mahdolliset etukortit. Yhteishyvä tulee meille ja kyllä siinä lukemista riittää. Lisää kirjoja löytyy hyllystä, divarista olen ostanut vaikka mitä harvinaisuuksia halvalla.

Yksi huomioitava asia, jossa voi säästää paljonkin on se, ettei kannata jättää ruokia pilaantumaan. Erityisen harkiten kannattaa ostaa kaikkea sellaista, mikä ei säily kauaa - erityisesti hedelmät ja vihannekset ovat vaarallisia, koska niitä ei useinkaan voi käyttää muutoin kuin tuoreena. Ja sitten jos harkinnasta huolimatta huomaa, että jääkaapissa on liikaa ruokaa ja joku tulee pilaantumaan, niin kannattaa laittaa kiireesti pakastimeen kaikki sellainen minkä voi ja syödä sellaiset, mitä ei voi pakastaa. Osan esim. hedelmistä tai vihanneksista voi myös käyttää ruoanlaittoon tai leivontaan ja pakastaa sitten kypsänä. Joitakin voi hyvin kuivata säilytettäväksi ja osan voi keittää hilloksi, appelsiineista voi vaikka puristaa mehut ja pakastaa - omenalohkot voi pakastaa ihan siltään. Myös esim. maitoa ja juustoa voi pakastaa, mutta ne menettävät rakenteensa jolloin ne kannattaa käyttää sulatettuna esim. lettuihin, puuroon, pizzaan tms. Leivät kannattaa mieluummin kuivata kuin homehduttaa ja tehdä niistä korppujauhoa - samoin kannattaa käyttää esim. kantapalat jos ei halua syödä niitä. Lämpimillä keleillä kauppaan kannattaa aina ottaa kylmälaukku varaajineen mukaan ja pakata tuotteet kassalla suoraan kylmälaukkuun ja siirtää kotona suoraan jääkaappiinJa kannattaa myös muistaa, että "parasta ennen" -päiväys ei ole viimeinen käyttöpäivä. Osa tuotteista pilaantuu nopeasti, osa säilyy hyvin viikkotolkulla (tai jopa vuosia) päiväyksen jälkeen. Osa tuotteista pilaantuu ajan kanssa, osa vain menettää parhaan makunsa tai rakenteensa, mutta on ihan syötävää. Kokemus, tieto ja erityisesti omat aistit ovat paras indikaattori siitä, milloin tuotetta voi syödä - ei kannata heittää jotain pois vain siksi, että päiväys on vanha. Lihassa ja lihatuotteissa kannattaa kunnioittaa päiväyksiä ja ainakin kuumentaa kunnolla jos on pienikin epäilys tuotteen laadusta. Kuivat tuotteet (jauhot, suurimot, hiutaleet) eivät yleensä pilaannu, vaan ainoastaan todella pitkään säilytettäessä niihin tulee karvas maku. Rasvaiset tuotteet härskiintyvät, mutta niitä voi hyvin syödä siihen saakka kun makuaisti sallii. Kananmunista ja maitotuotteista pystyy omin aistein toteamaan milloin ne ovat pilaantuneita ja siihen saakka niitä voi hyvin käyttää: hapanmaitotuotteet (piimä, jogurtti) säilyvät todella kauan ja kananmunat jopa vuosia jos kuori on ehjä (tästä on tehty kokeita), tavalliset maitotuotteet pilaantuvat nopeammin, varsinkin jos kylmäketju on katkennut jossain vaiheessa. Vanhentuneet pakasteet voi hyvin käyttää: ainoastaan rakenne muuttuu pitkään säilytettäessä, mutta pilaantuneita niistä ei tule vaikka säilyttäisi kymmeniä vuosia (elleivät pääse sulamaan välillä). Tavoite ei tietenkään ole säilyttää ruokia mahdollisimman pitkään vaan muodostaa kokonaistaloudellisesti järkevä kierto niin, että kaikki tulee syötyä kohtuullisessa ajassa. Ja home tai ötökät ovat tietysti aina varmoja merkkejä siitä, että tuote on pilaantunut - hengellään ei kannata leikkiä!t. 11&23

Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne... Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen - kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 5,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g "köntsinä" joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia. Myöskin valmiseineksiä voi pakastaa (ei kuitenkaan sellaisia, jotka on jo kertaalleen pakastettu).t. 11 & 23

Meidän kotiäiti-opiskelijaperhe on tuolla sivuun laittamisella lapsen kotihoidon aikana säästänyt yli 4000 euroa. Summassa mukana myös huutiksessa myydyistä tavaroista saadut rahat.Ja ikinä ei pidä ostaa mitään ilman pitkällistä harkintaa!!! Pysyy kotikin rojuttomampana.

[quote]

Rahapulassani olen kokeillut monenlaista, entä te? Tässä jotain millä rahanmenoa saa pienemmäksi. -> Minä kirjoitin pornoa rahapulassa, siitä sai aika hyvät hillot. Nykyisin olen töissä.1. Lopeta lehtitilaukset ja ehdottomasti kirjakerhot. Käy kirjastossa. -> varmasti en luovu tilaamistani lehdistä, ne ovat henkireikä arjen keskellä.

2. Vältä mahd. mukaan puhelinta. -> miten se on mahdollista?

3. Kauppaketjujen hinnoissa on eroja. -> myös laadussa, käyn vain K-kaupoissa.

4. Leivo itse jos ehdit. -> näin teen, mutta huvin vuoksi.

5. Jätä elokuvissa käynti ja videovuokraus. -> en harrasta juuri kumpaakaan.

6. Osta perunaa, porkkanaa ja kaalta. -> kyllä niitä tulee ostettua.

7. Tee keittoja ja pataruokia itse -> tietty teen

8. Poimi itse marjoja -> en jaksa ja viitsi ja mustikkaa oli aika heikosti tänä vuonna.

9. Kannusta perheen koululaisia syömään hyvin koulussa -> syököön miten lystää, kotona kyllä on aina ruokaa tarjolla.

10. Jätä makea. Lapsille silti karkkipäivä. -> karkkipäivä on koko perheellä.

11. Vältä pankkikortin käyttöä. Maksa käteisellä. -> pankkikortti on kätevin

12. Leikkaa itse lasten hiukset. -> no en tosiaankaan leikkaa, ulkonälläkin on merkitystä ja turvallisuudella

13. Hyödynnä kirpputorit. -> sieltä ei juuri kannata mitään ostaa, alestakin saa uuutta halvemmalla

14. Myy pois nurkissa lojuvaa tavaraa. Saat rahaa. -> ei ole mitään turhaa.

15. Korjaa rikkinäisiä vaatteita. -> en osaa/viitsi

16. Tee onnittelukortti itse. -> lapset tekevätkin.

17. Kirjoita kirje ystävälle, jota et näe usein. (siis älä soita mammuttipuhelua) -> no enkä kirjoita, puhelu on parempi ja sosiaalisempi tapa

18. Jos mahdollista mene pyörällä. -> näin teen

19. Vältä huoltoaseman kahviloita. Tee eväät matkalle. -> tauko on osa virkistystä ja mielellämme pysähdymme kuppilaan syömään.

20. Tämä on vaikea: osta itselle uusi vaate vain kerran puolessa vuodessa.-> ei tule kuuloonkaan, ostan monta vaatetta kuukaudessa.

- Millä tavalla käteisen käyttö pankkikortin sijaan auttaa säästämisessä?- Onko se ruoka kaupassa halvempaa jos sitä ostaa vain kerran viikossa? Minä ainakin pystyn käyttämään tarjoukset hyväksi paljon paremmin käymällä kaupassa USEAMMIN. Tietysti jos sinne kauppaan mennään autolla ja käytetään bensaa niin sitten on eri juttu, mutta meillä kauppa on matkan varrella joka tapauksessa.- Miten ihmeessä se säästää että ei osta mitään listan ulkopuolelta? Minä nimenomaan ostan paljon heräteostoksina tuotteita oransseilla etiketeillä, hyvässä alennuksessa olevia tavaroita jne. Lihaa meillä ei juuri muuten ostetakaan kuin oransseilla etiketeillä ja laitetaan pakastimeen.- Kasvikset eivät ole halpaa ruokaa, niistä saatava energia on kaikkein KALLEINTA. Jos jollain haluaa ruokaa "jatkaa" niin se kannattaa tehdä vehnäjauhoilla, makaronilla, riisillä ja ehkä perunalla. Soijarouhe on yksi vaihtoehto lihan korvaamiseen ja linsseistä saa halpoja proteiineja.- Millä tavalla useampi tili säästää? Useinhan tileistä on jopa menoja kun tulee palvelumaksuja ym. Ja ainakin rahan veivaaminen tililtä toiselle vie aikaa.- Tiettyyn kauppaketjuun keskittäminen ei välttämättä tuo säästöä vaan voi jopa maksaa enemmän. Naapurikaupassa joku tuote voi olla halvempi.Totuus on se, että teillä ei ole rahankäytön hallinta kondiksessa jos pitää kehitellä tällaisia vippaskonsteja ja silloin on turha miettiä säästämistä vaan kannattaisi ensin keskittyä siihen rahankäytön hallintaan.Todellinen säästäminen alkaa vasta sitten kun ei enää tarvitse pelätä omia mielitekojaan ja heräteostoksiaan tai sitä että rahat jotenkin häviävät huomaamatta tililtä.Eli asennemuutosta peliin, vippaskonstit ei auta.t. yksi jolle on aina jäänyt tuhansia, nykyisin jopa kymmeniätuhansia säästöön näitä "vinkkejä" välttämällä.

- säästötili: talleta kuussa "ylimääräiset" rahat sinne

- keskitä ostokset ja mahdollisuuksien mukaan vakuutukset ja sähkö tiettyyn kauppaketjuun: meillä esim. kertyy vuodessa niin kivasti S-bonusta tilile, jossa muuten kasvavat myös korkoa, että joulu ei rasita kukkaroa yhtään

- älä juokse tarjousten perässä eri kaupoissa

- tee kauppalista, vältä heräteostoksia PAITSI jos löydät hyvän tarjouksen esim. lihoja -50% niin tietenkin kannattaa ostaa kerralla vaikka jemmaankin ja pakastaa MUTTA älä osta edes tarjouksesta mitään mitä et tarvitse

- vertaile hintoja, erityisesti kilohintoja: suuri pakkaus ei aina olekkaan halvempi

- suosi kaupan omia tuotemerkkejä

- ennakoi esim. lapsille voi ostaa vaatteita myös etukäteen

- hyödynnä synttärit: kaikki kuitenkin kysyvät mitä lapselle lahjaksi ja haluavat mielummin ostaa jotain tarpeellista. Jos lapsi tarvitsee uudet housut niin pyydä reilusti niitä.

- leivo itse leipää ja kahviherkut

- jätä keksit, limut, chipsit yms. juhlahetkiin

- älä tupakoi äläkä juo alkoholia, ainakaan paljon

- itse en harrasta kirppareita, mutta kierrätän vaatteet esikoiselta toisille lapsille. Siksi ostan laadukasta vaatetta, jotta kestäisi.

- älä heitä ruokaa pois

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat