Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Minun esikouluikäinen lapseni vaatii lupaa liikkua kodin ulkopuolella kavereiden kanssa ilman vanhempia. Emme ole vielä päästäneet häntä, koska mielestäni 5-vuotias ei vielä ole varma liikkuja yksin liikenteessä. Lapseni sanoo että mutta kun kaikki muut jo pääsee. Miten teillä?

Sivut

Kommentit (25)

.

Lainaus:

Meidän naapurustossa lapset ikähaarukassa 2 - 7 v juoksentelevat varsinkin kesäisin illat ja viikonloput varsin vapaasti asuinalueellamme. Kyseessä rauhallinen okt-alue ja kadut lähinnä pihakatuja. Asuinaluettamme sivuavaa "isoa" tietä eivät saa ylittää, mutta tässä oman alueemme teillä ja pihoilla saavat liikkua ilman sen kummempaa valvontaa.
näyttää vain siltä että vasta eskarilaiset / kouluikäset kulkevat omaa tietä pidemmälle, muut pysyvät tarkasti omalla tiellä (oman tien eri pihoilla). Meillä ainakin tyttö 4v kulkee yksinään välillä naapurin pihaan (2 taloa välissä, ei tien ylitystä) tai pyöräilee / potkuttelee tiellä tai leikkii omassa tai viereisten talojen pihoissa. Käy kertomassa aina mihin on menossa.Mutta todellakin, on rauhallinen alue ja eikä meidän tyttö ole varmasti edes meidän asuinkadun toisessa päässä käynyt ikinä yksinään.

Piha-alueella (asumme rivitalossa) toki ovat, mutta mitään katujen ylityksiä emme salli tai että polkupyörillä lähdetään ajamaan pois sallituilta alueilta. En ole vielä päästänyt suht lähellä olevaan leikkipuistoonkaan lasta, vaatisi yhden kadun ylityksen sekä n. 500m kävelyn puistikon läpi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ei ole koskaan kulkenut yksin. Rivitalomme tontilla ja talon takana olevalla nurmikentällä saa liikkua ja pyöräillä. Kauppaan 500m (puiston läpi pyörätietä), ei vielä mitään asiaa yksin. Sen sijaan naapurimme juuri 4v tyttö on saanut koko kesän liikkua vapaasti, mm. pyöräillä autoteillä. Vaikka asumme rauhallisella alueella, antavat ueimmat vanhemmat lasten liikkua vapaammin vasta koulun alkaessa.

eskarilaiseni saa mennä naapurintytön pihaan (50 metria omasta kodista, ei tien ylityksiä), muualle mennään vielä yhdessä.Vähitellen tämän vuoden aikana olen ajatellut antaa vähän liikkumavapautta lisää, jotta sitten ensi syksynä kouluun ja iltapäiväkerhoon liikkuminen onnistuu.

En voisi kuvitella päästäväni täällä poikaa yksin liikenteeseen. Meillä ensi syksynä eskariin menevä ja tuskin sittenkään on valmis liikkumaan yksin kovin paljon.Meillä ongelmana on mopoteinit. Vaikka luottaisin omaan lapseeni, en luota mopoilijoihin, jotka eivät osaa liikennesääntöjä vaan ajavat leikkipuistossa, kävelytiellä jne. Ja kyllä poliisit on kutsuttu ja käyvät vähän väliä jne. Muutto kai tässä on edessä, jos rauhallisempaa ja turvallisempaa asuinseutua haluaa, kun jotkut eivät tiedä miten lapsensa käyttäytyvät.

liikkuu yksin lähinaapuriin, naapurin pihalla ja omalla pihalla (ok-taloalue). Ei tulisi mieleenkään, että menisi esim. kaverin kanssa kauppaan (tai sitten kaverin pitäisi kyllä olla reilusti yli 10v). Eikä ole kyllä pyytänytkään.Ja se, kuka saa tööttäillä autollaan naapurin 3-vuotiasta pois kadulta, voisi ystävällisesti huomauttaa asiasta ko. naapurille tai sitten viranomaisille. Ei tuollaiset ihmiset pidä lapsistaan huolta, jos 3v saa yksin liikkua autoteillä! Vastuuta myös sitten myös sinulta, kun olet kerran tilanteen huomannut!

Esikoiseni on 5v eikä hän vielä saa lähteä yksin liikenteeseen, vaikka rauhallinen alue onkin. Naapurustossa on sisarukset 4v ja 3v, jotka kulkevat kaksin kaikki päivät. Myös pyörällä autotien reunassa. 3-vuotias on välillä keskellä autotietä eikä väistä ennen kuin töötätään.

Kauppa on aivan koulun vieressä, joten matka on tuttu jo koulumatkan takia. Tokalla sai mennä yhteen leikkipuistoon, joka myöskin koulun lähellä. Samoin muutaman kaverin luokse sai mennä, hekin asuivat lähes koulun vieressä :) Muualle ei oikeastaan halunnutkaan mennä. Matkaa koululle on reilu kilometri.

Kolmannella sai mennä kirjastoon, sinne meno vaatii yhden vilkasliikenteisen kadun ylityksen, onneksi on liikennevalot (tosin onhan niitä paukapäitä jotka ajavat päin punaisia). Matkaa kotoa noin kaksi kilometriä. Nyt neljännellä saa liikkua melko vapaasti sovituilla alueilla ja aina pitää kertoa minne on menossa.

Kauheaa on katsoa nyt kun osa ekaluokkalaisista on liikenteessä ihan pihalla, kun eivät vielä keväällä saaneet liikkua omaa pihaa pidemmällä. Nyt sitten joutuvat kulkemaan yksin kouluun, kun vanhemmat eivät kerkiä saatella kun työt alkavat aikaisemmin. Mielestäni pitäisi pystyä ennakoimaan tilanteita paremmin.

Meillä alettiin laajentamaan reviiriä jo eskarivuonna ja näin ekaluokan alkaessa oli yksi jännityksen aihe vähemmän, kun ei tarvinnut alkaa opettelemaan yksinkulkemista. Koulun alkaessa on kuitenkin niin paljon muutakin jännitettävää. Toinen asia mikä kummastuttaa on, että suurin osa eskarilaisista tuodaan eskariin autolla, kun jo silloin voitaisiin harjoitella liikenteessä liikkumista ja mahdollista koulumatkaa (jos eskari ja koulu samassa paikassa).

Meidän naapurustossa lapset ikähaarukassa 2 - 7 v juoksentelevat varsinkin kesäisin illat ja viikonloput varsin vapaasti asuinalueellamme. Kyseessä rauhallinen okt-alue ja kadut lähinnä pihakatuja. Asuinaluettamme sivuavaa "isoa" tietä eivät saa ylittää, mutta tässä oman alueemme teillä ja pihoilla saavat liikkua ilman sen kummempaa valvontaa.

Tilanne on vain siinä hankala, kun lapseni hyvä ystävä liikkuu jo yksin. Lapseni taistelee kovasti liikkumissääntöä vastaan, mutta aion pysyä lujana.

Saa liikkua meidän oman rivariyhtiön pihalla itsekseen ja käydä itsekseen kavereiden luona kylässä, siis tässä taloyhtiössä. Lisäksi saa käydä sovitusti yksin tai yhden kaverin kanssa lähikaupassa ostoksilla, sinne on matkaa 400m ja yksi tien ylitys, turvallinen pyörätie koko matkan. Ainoa vaaranpaikka on kaupan piha, mutta luotan poikaani, että osaa ja muistaa siellä liikkua erityisen varoen.

asumme taajamassa, vilkkaat tiet, epämääräistä porukkaa kuljeskelee välillä ohi. Jotkut tosin päästävät jo juuri neljä vuotta täyttäneet (joita allekirjoittanut on välillä noukkinut tieltä turvaan.)

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat