Vierailija

veljelläni diabetes ja huvikseni mittasin hänen verensokerimittarillaan, juuri ruokailun jälkeen tulos oli 5.7, onko se normaali vai kohonnut?

Kommentit (21)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Glukoosi

9.5.2003

Pertti Mustajoki ja Jarmo Kaukua* Paastoplasman glukoosi (fP-Gluk)

* Viitearvo

o 4,0¿6,1 mmol/l

* Plasman glukoosi (P-Gluk) (satunnainen näyte, ei paastonäyte)

* Ei vakiintuneita viitearvoja, riippuu syödyistä aterioista.Suomessa siirryttiin pari vuotta sitten käyttämään kokoveren glukoosin (B-Gluk) sijasta plasman (tai joissakin paikoin seerumin) glukoosin mittausta. Plasman glukoosin arvot ovat 12¿15 % suuremmat kuin vastaavat kokoveren glukoosin arvot. Verensokerin pikatesti tehdään edelleen sormenpään veripisarasta eli kokoverestä. Sen vuoksi nämä tulokset eivät ole aivan vertailtavissa laboratorion plasmasta mitattuihin tuloksiin. Onneksi ero ei ole kovin suuri, joten isoja sekaannuksia ei synny.Yleensä käytetään yön yli paaston jälkeen mitattua glukoosiarvoa. Sen avulla tutkitaan, sairastaako joku diabetesta. Jos paastoarvo (fP-Gluk tai fS-Gluk) on 7,0 mmol/l tai suurempi, kyseessä on diabetes. Kokoveren glukoosissa (fB-gluk) diabeteksen raja on 6,1 mmol/l.Paastoglukoosi on hyvä aikuistyypin eli tyypin 2 diabeteksen hoitotasapainon seurannassa. Sen sijaan nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen hoidon seurannassa ei käytetä paastoarvoja. Näin siksi, että tässä diabeteksen muodossa insuliinia pistetään monta kertaa päivässä ateriarytmin mukaan. Aamupalan siirtäminen myöhemmäksi sotkisi liikaa päiväjärjestystä.

Artikkelin tunnus: snk03091 (003.091)

© 2006 Kustannus Oy Duodecim

© 2006 Kustannus Oy Duodecim ¿ Kalevankatu 11 A, 00100 Helsinki ¿ Puh: (09) 6188 51 ¿ terveyskirjasto@

Eipä tuo tulos siis paljon mitään kerro jos mittasit heti ruoan jälkeen. Paastoarvo, eli 10-12h tuntia syömättä, pitää olla alle 6,1. Terveellä ihmisellä ei 1,5-2h ruoan jälkeenkään mitattuna verensokerissa ole paljon muutoksia.

diabeteksen ja euglykemian väliin jää alue, jota kutsutaan heikentyneeksi sokerinsiedoksi. diabetestä ei diagnosoida (yleensä) alle 7,0 paastoarvoilla, mutta normaali on silti alle 6,1.

Mutta äläs kuitenkaan ihan ilman lupaa kokeile veljesi mittarilla sillä ne liuskat ovat todella kalliita, jos ne loppuvat kesken ja joutuu itse ostamaan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat