Seuraa 

Verkkikseltä luin keskustelua sosiaalitoimen rekisteristä ja heti tuli mieleen, että vanheneeko rekisteri kuten esim. rikokset vanhenevat 5-10 vuodessa vai jääkö ikuinen tahra, jos joskus jompikumpi on töpeksinyt tai ollut vaikeassa elämäntilanteessa, vaikka tilanne olisi nyt aivan eri? Esim. jos joskus on saanut sosiaalitoimistosta rahaa? Tai erotilanteessa on ollut riitaa ja toisen osapuolen mustamaalausta, mutta ei kuitenkaan lapsilla mitään hätää? Tiedän myös tapauksia, joissa ex tai riitaantunut naapuri on tehnyt perättömän lastensuojeluilmoituksen ja sossussa on todettu ettei huolenaihetta ole, estääkö silti adoption?

Eräs tuttavani tapasi miehen, jolla on lapsi aiemmasta suhteesta, vuoroviikoin isällä ja kaikki tuntuu olevan hyvin. Yhteistä lasta ei sitten ole tullut, pari ollut yhdessä jotain kolme tai neljä vuotta. Miehellä kuitenkin ollut kuulemma lastensuojelun avotoimenpiteitä, en tiedä miksi mutta ei kai syy vaikuta? Siis joskus yli viisi vuotta sitten, ja tämä tuli naiselle yllätyksenä kun tuntui hyvältä isältä eikä nainen olisi aavistanut jos ei mies olisi kertonut. Taitaa olla este heidän adoptiolleen?

Entä kun toisessa perheessä yksi lapsista on erityislapsi eikä sukulaiset halua tarjota lastenhoitoapua, perheelle tarjottu tukiperhettä että pääsisivät itse joskus hengähtämään, mutta eivät uskalla ottaa vastaan tätä tukiperhemahdollisuutta kun pelkäävät että se estäisi adoption, jota he kyllä ovat ajatelleet ajankohtaiseksi vasta vuosien päästä?

Kaikkea voi elämä tuoda eteen ja tottakai adoptiolapset tarvitsevat luotettavat vanhemmat itselleen, mutta jotenkin tuntuu oudolta, jos vaikka joku riitaisa ero kymmenen vuotta sitten voi estää adoption.

Kommentit (1)

Sosiaalirekisteriin merkitään lastensuojeluilmoitukset, perheen käynnit sosiaalihuollon kuulusteluissa ym. kaikki se toiminta, joka seuraa, jos vanhempi tai perhe edes yhden kerran joutuu sosiaalihuollon uhreiksi.

Tiedot pysyvät rekisterissä 75 vuotta, ja niitä voidaan käyttää ja tullaan käyttämään myöhemmin hyväksi, jos joku valtion tai kunnan viranomainen tarvitsee perusteita esim. perheen hajottamiseksilapsen sijoittamisen kautta, vanhempien mielenterveydelliseen pakkohoitoon tai  tahdonvastaiseen katkaisuhoitoon tai huumevieroitukseen saattamiseksi tai rikoksesta epäillyn vanhemman syyttämiseksi.

Yksikin merkintä sosiaalirekisterissä estää adoption tai sijoitusperheenä toimimisen, koska sosiaalirekisteri on rikosrekisteriin rinnastettava arkisto. Kansalaisella ei ole oikeutta tarkistaa, mitä tietoja hänestä on sosiaalirekisteriin merkitty.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat