Vierailija

Juuri tänään on sellainen tune, kuin meidän poika ei osaisi kuin riehua ja kiukutella. Omaa leikkiä sisällä on hankala aloittaa, mielikuvitusta ei tunnu riittävän roolileikkiin. Autoilla joskus pöristelee pitkin huushollia omaehtoisesti, kaikenlaiseen rakenteluun (legot, palapelit, junarata) haluaa aina kaverin, eli jonkun joka suunnilleen tekee kaiken hänen puolestaan. Hiekkalaatikolla viihtyy yksinäänkin melko pitkään. Tykkää osallistua kaikkeen. Keskittymiskyky on aika rajallinen.Piirtäminen on tosi kehnoa. Ei laula. Ei osaa juuri numeroita eikä kirjaimia. Osaa tosin kaikki mahdolliset automerkit. Puhuu monimutkaisia lauseita ja sanavaratso on uskomaton, mutta äänteet menevät vielä paljon sekaisin ja joskus puhe on epäselvää muminaa. Jaksaa kuunnella pitkiä satukirjoja, jos sivuilla on kuvia. Osaa ajaa pyörällä ilman apupyöriä.Vertailla ei pitäisi, mutta kun tuntuu, että tuota pyörällä ajoa lukuunottamatta meidän poika ei ole ihan ikäisensä tasolla, enkä tiedä, miten täällä kotosalla vauvan kanssa häntä "harjaannuttaisin".

Kommentit (11)

-osaa riehua ja kiukutella

-roolileikkiä leikkii hetken kerrallaan.

-rakentelu kiinnostaa jos isompi edellä, usein vielä hajottaa

-hiekkalaatikolla puuhailee

-piirtää huonommin kuin veljensä samanikäisenä, enimmäkseen suttua.

-laulaa paljon

-osaa muutaman kirjaimen, ei numeroita nimeksikään.

-puhuu hyvin mutta välillä hassulla vierasmaalaisella aksentilla

-tykkää kirjoista, osaa eniten luettuja pitkät pätkät ulkoakin.

-ajaa apupyörillä,

piirtäminen oli kehnoa ja on edelleen aika onnetonta vaikka ikää on nyt 2kk vaille 5v,osaa loruja ja lauluja, osasi 3,5v jo aika paljon, laskea osasi jonnekin 40 ehkä siinä iässä, kirjaimia ja numeroita tunnisti vähän, ei osaa vieläkään omaa nimeä kirjoittaa, mallista tuhertaa jotai nharakanvarpaita, suurin osa väärin silti, ei osaa automerkkejä ;), puhui hyvin ja laajasti, edelleen puuttuu r ja ässäkin suhisee liikaa vielä, kuunteli mielellään kirjoja, leikki paljon yksin (ainut lapsi), keskittymiskyky rajallinen yhä,mitähän sitä vielä muistaisi...Opetteli silloin 3,5v pukemaan itsensä

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

lapset kuitenkin kehittyvät eri asioissa eri aikaan. Poikasi on motorisesti lahjakas, koska osaa jo ajaa ilman apurattaita. Myös kielellisissä taidoissa on hyviä osa-alueita, kuten tuo sanavarasto ja kielioppi. 3-vuotiaan ei vielä oleteta osaavan kaikkia äänteitä, joten harjoitteluaikaa on. Puhe on myös monilla 3-vuotiailla ajoittain epäselvää.

Keskittymiskyvystä on vaikea sanoa mitään kertomasi perusteella. Hienomotorisissa taidoissa on ilmeisesti hiukan viivettä, mutta näissäkin asioissa kehitys on yksilöllistä, eikä kehitystä oikeastaan voikaan tapahtua ennen kuin lapsi innostuu piirtämisestä/rakentelusta/palapeleistä. Myös muovailuvahalla muovailu tai vesi-/tai sormiväreillä piirtäminen kehittää hienomotorisia taitoja. Samoin saksilla leikkaaminen, jos sellaisesta innostuisi.

Onko kunnassanne mitään kerhoja, johon voisit lasta viedä parina-kolmena päivänä viikossa muutamaksi tunniksi?

Mulla on 3,5-vuotias kuopus, joka on isoveljensä perässä oppinut mielikuvitusleikit jo varhain, sama pätee keskittymiseen.Piirtää pääjalkaisia, ajaa apupyörällä, osaa pomppia yhdellä jalalla, tunnistaa joitain kirjaimia, kasaa n. 20 palan palapelejä, osaa pukea teoriassa, mutta ei käytännössä ;)

Minäkään en ymmärrä mitä "vikaa" lapsessasi olisi. Motorisesti ainakin lahjakas, jos osaa ajaa ilman apupyöriä ja puhuu hyvin. Näissähän niitä ongelmia usein tämänikäisillä onkin...Meillä tyttö 3v2kk, joka- loukkaantuu ÄÄRETTÖMÄN helposti (ei tarvitse kuin pyytää syömään niin tyttö voi tokaista: ei saa sanoa noin :))

- tykkää kirjoista ja oppi kirjaimet jo lähes vuosi sitten tyyliin U=Ullan kirjain jne. Laskee 20:een, mutta ei tunnista numeroita kovinkaan hyvin. Osaa myös joitakin pieniä laskutehtäviä (jos on 3 omenaa ja yksi otetaan pois niin montako jää jälkejlle). Tyttö tykkää että häneltä kysellään tällaista... On sitten innoissaan kun osaa vastata

- ajaa apupyörillä, mutta ei ole kovin kiinnostunut pyöräilystä

- kiipeilee jonkin verran, on aika arka

- tykkää kaikenlaisesta näpertelystä

- piirtää pääjalkaisia ja värittäminen on kehittynyt pienen ajan sisällä. Nyt värittää melko hyvin rajojen sisäpuolelle

On puhunut paljon jo pitkään. Yhä on muutama äänne, joita ei osaa. Tuntee muutaman kirjaimen, lähinnä oman nimen, koska tarhassa on oppinut. Laskee ainakin kymmeneen, mutta sormella osoittaessa usein sekoaa. Laulaa mielellään ja osaa jo jotain ulkoa.Ihan äskettäin oppi ja innostui värittämään niin, että pysyy rajojen sisällä ja värittää koko kuvan. Tämä taito ollut n. kuukauden. Sitä ennen sutaisi vain. ei todellakaan aja pyörällä. Kolmipyöräisellä jaksaa ajaa 5 min, ja kiinnostus lopahtaa. Ulkotouhut on mieluisia, jumppaa ja tanssii mielellään.Lapset ovat erilaisia. Minusta teidän poika kuulostaa ihan normaalilta, poikamaisia touhuja hänellä :)

Lainaus:

- loukkaantuu ÄÄRETTÖMÄN helposti (ei tarvitse kuin pyytää syömään niin tyttö voi tokaista: ei saa sanoa noin :))

- tykkää kirjoista ja oppi kirjaimet jo lähes vuosi sitten tyyliin U=Ullan kirjain jne. Laskee 20:een, mutta ei tunnista numeroita kovinkaan hyvin. Osaa myös joitakin pieniä laskutehtäviä (jos on 3 omenaa ja yksi otetaan pois niin montako jää jälkejlle). Tyttö tykkää että häneltä kysellään tällaista... On sitten innoissaan kun osaa vastata

- ajaa apupyörillä, mutta ei ole kovin kiinnostunut pyöräilystä

- kiipeilee jonkin verran, on aika arka

- tykkää kaikenlaisesta näpertelystä

- piirtää pääjalkaisia ja värittäminen on kehittynyt pienen ajan sisällä. Nyt värittää melko hyvin rajojen sisäpuolelle
Eikä mitään hajua kirjaimista. Laskee just ja just kolmeen-neljään. Ei välitä piirtämisestä eikä värittämisestä.Kiipeää kyllä hienosti, oppi just ajaan appareilla, rakastaa palapelejä (sellasia 30 palan, ei isompia). Kuuntelee mielellään kirjoja. Leikkii siskonsa kanssa mielikuvitusleikkejä. Leikkii itsekin joskus yksinään, mieluiten tekee kuitenkin palapelejä, jos ei ole leikkikaveria. Auttaa kotitöissä, kun sille päälle sattuu.Puhuu erittäin hyvin, vaikka oppi vasta 2½vuotiaana puhumaan.Mielestäni ihan normaali kolmivuotias.

On ollut aina todella tasainen ja helppo luonne, mutta nukkumaanmeno iltaisin on aina ihan kauheaa. Kiukkuaa ja pöljäilee sen 15min-tunnin ennenkuin nukahtaa ja sitten kuitenkin joka yö tulee isänsä viereen nukkumaan meidän sänkyyn 2-3 tunnin unen jälkeen.

Leikkii paljon itsekseen tai naapurin pojan kanssa (haen hänet meille lähes joka päivä pariksi tunniksi lapseni kaveriksi). Ajavat autoilla, piirtävät, tekevät mielikuvitusmatkoja, rakentavat legoilla ja ehdoton suosikki on dinosaurus- tai muu eläinleikki. Keskittyy hienosti, jopa pitkiin muistipeleihin tmv.

Tuntee suurimman osan kirjaimista, osaa kirjoittaa omien perheenjäsenten nimet ja tietää taitavasti pienempi- suurempi, enempi-vähempi käsitteitä, laskee yhteen- ja vähennyslaskuja 1-10 numeroilla, sormiaan apuna käyttäen.

Piirtää ikätasonsa mukaisesti, ehkä hieman paremminkin. Osaa monimutkaisia laululeikkejä ja muistaa varmaan 30 suosikkikappaleensa (teräsbetonia yms ;) sanat lähes ulkoa.

Pyörästä halusi apurattaat pois heinäkuussa, muttei siitä mitään tullut ja pitkän neuvottelun jälkeen laitettiin ne 2 vkoa sitten takaisin. Nyt poika ajelee sitten taas tyytyväisenä appareilla.

Jalkapalloa poika on kova pelaamaan, haluais jo ihan valmennusryhmään, mutta odottakoon vielä pari vuotta...

Satuja haluaa kuunnella iltaiisin, päivällä ne ei kiinnosta piirun vertaa.

Puhe on kertovaa, R puuttuu ja S oppi vasta viime keväänä. Muuten selvää puhetta.

Ajaa polkupyörällä sujuvasti apupyörien kanssa. Eli vauhtia on niin että itsekin voin ajaa polkupyörällä, muuten saisin juosta.

Osaa:- Laskea 1-10

- Kuuntelee satuja, pitkiäkin

- Katselee yksin kirjoja ja "lukee" itseelleen kuvia ja kertoo mitä tapahtuu

- Muodostaa pitkiä lauseita n.6-7 sanaa lauseessa sujuvasti peräkkäin

- Leikkii yksinäänkin

- Nukahtaa isoveljen kanssa omin toimin omiin sänkyihinsä

- Maleksia niin että isoveli jotuu siivoamaan enemmän kuin hän >on kiero siis

- Piirtää piirrustuslevyjen kera (ei nyt täydellistä jälkeä tule mutta kyllä siitä aina ymmärtää mitä esittää)Ei osaa:

mm.

- Sanoa esim. orava vaan on ovara, jaksa on jaska jne.

- Syö todeeeella hitaasti mutta syö kuitenkin hyvin

Pyörällä ajo on selvästi edellä ja aika normaalilta kuulostaa. Mielikuvista pitää tuon ikäisellä olla ja se on hyvä merkki. Legot, palapelit, junaratojen kokoamiset jne. vaativat usein vielä tuossa iässä kaveria tueksi. Ja yksilöllistähän se on. Pääasia, että saa jotain aikaiseksi. Suurin osa tuon ikäisistä piirtää aika huonosti vielä, ei läheskään kaikki laula ja harva osaa numeroita tai kirjaimia. Sormista tuossa iässä osataan yleensä laskea vähintään 3-5 ja jotkut tietysti pidemmällekin, mutta vähintään kolmeen pitäisi alkaa osaamaan. Tosin sekin on yksilöllistä eli yksi heikkous ei tarkoita täydellistä viivästymää vaan lapsi kehittyy omaan tahtiin ja on heikkuksia ja vahvuuksia.Ja jos puhetta tulee ja sanavarasto on hyvä, niin mikä on ongelma? Tuossa iässä usein lapsilta lipsahtelee söpöjän väännöksi: lusikka=lukista, lätäkkö? läkästö jne. Osaavat usein korjatessa sanoa oikein perässä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat