Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Pakko vähän purkaa ajatuksiaan, kun olo on niin kurja... itku kurkussa tässä istun ja mietin mitä tuleva yö taas tuo tullessaan. Poika on 6 kk 1 vk ja hän on allerginen maidolle, munalle, vehnälle, ohralle ja rukiille. Iho pysyy kortisonin avulla kurissa, mutta jo kahden päivän tauon jälkeen alkaa tulla neste ihosta läpi :( Kortisonia on nyt käytetty lähes päivittäin suunnilleen 1,5 kk. Imetys lopettettiin ja nyt käytössä Almiron pepti. Ruoka-aineet joita syö on testattu prickeillä, mutta silti joku aiheuttaa iho-ongelmia... nyt pitäisi jättää neljä ruoka-ainetta pois ja kovin montaa ei jäljelle jää. Iho pitäisi saada kuntoon jotta ruoka-aineiden testaaminen johtaisi johonkin päätelmiin. Huonosta ihosta kun on mahdoton nähdä reaktioita uusia ruoka-aineita kokeiltaessa.Iho kutiaa jonkin verran ja ataraxi ei aina tunnu auttavan. Yöt on katkonaisia ja äitiä väsyttää. Mitä ihmettä tässä pitäisi tehdä? Hoitotukea en ole vielä hakenut, kun näyttäisi vähän siltä ettei sitä saa kun ihon vuoksi ei ole sairaalahoidossa oltu ja vilja-allergioita ei noteerata alle 1 vuotiaalta. Väsymys on aikamoinen... ja helpotusta ei vielä näy. Olen onnellinen että poikani ei ole mitenkään vakavasti sairas vaan hänellä on " vain" allergioita. Mutta se täytyy sanoa, etten ikinä uskonut allergisen vauvan hoidon olevan näin raskasta.

Kommentit (15)

ensimmäiseksi maito: onko teille löytynyt sopiva erityiskorvike (joko digeroitu tai aminohappopohjainen, soijakorvikkeita kun ei suositella alle 6 kk, niin se ei varmaan vielä ole käytössä). Jos korviketta ei ole, oletko itse imetysdieetillä?toiseksi: jos teillä on käytössä korvike, jätä kaikki kiinteät pois tai jätä vain yksi varmimmin sopiva vähintään viikon ajaksi, jotta pääsette oireettomaan tilaan ja näette ainakin, sopiiko korvike. Annat korviketta tai rintamaitoa (tällöin otettava huomioon oma ruokavalio) vaan tosi usein, jotta nälkä ei vaivaa. Tämän viikon aikana hoida iho kuntoon kortisonilla, jotta vauvasi on oireeton. Aloita kiinteiden kokeileminen tavallaan alusta, eli sääntönä on seuraava: lapsen on oltava oireeton/lähes oireeton, jotta erotat, aiheuttaako kokeiltava ruoka oireita. Yksi uusi kiinteä per viikko/2 viikkoa riippuen oireilun viiveestä ja laadusta.Meillä mikään muu systeemi ei ole toiminut, sillä jos on oireita koko ajan, joudutaan kaaokseen, kun uusien ruokien sopivuudesta ei voida sanoa mitään. Meillä vielä vuoden ikäisenä jouduttiin viimeisen kerran palaamaan viikoksi pelkälle erityiskorvikkeelle. Silloin poikani oli allergisoitunut puoli vuotta ruokavaliossa olleelle maissille, minkä vuoksi hän huusi yöt ja ripuloi, oksenteli jne. Ihottuma tuntui tuossa hommassa pienemmältä ongelmalta, mutta meillä ihottumaa on vain silloin kun ruokavalio ei ole kunnossa. Mutta tällainen radikaali interventio saattaa nopeastikin kääntää tilanteen parempaan, jos oireita aiheuttavat ruuat saadaan eliminoitua. TSEMPPIÄ!!!

Meille ei Almiron sopinut, aiheutti helpommin oireita kuin maito! Kyllä teillä varmaan kannattaisi ensiksi selvittää, ettei korvike aiheuta ongelmianne. Meille allergologi sanoi, että jopa kolmannekselle ei Almiron käy. Ja samaa sanon kuin muut ketjussa eli kiinteät, kun teet itse tiedät mitä niissä on. Hyvä allergologi on kyllä tarpeen noiden kiinteiden aloittelussa. Jotkuthan voivat tarvita kiinteisiin rotaatiota eli ruoka-aineita lisätäänkin tiheään, mutta niitä saa antaa vain max. 2krt viikko, esimerkiksi. Meillä on 6.5kk, jolla on rotaatio käynnissä, jottei hän allergisoituisi ruoka-aineille niin helposti ja hirveesti aikaa ja malttia tarvitaan, että saa yhdenkin ruoka-aineen ruokavalioon. Mutta aika vähällähän se lapsi pärjää, jos on sopiva maito. Etsi hyvä lääkäri, jos asiat ei etene!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saatiin jotain supersynteettistä korviketta, en kuolemaksenikaan muista enää nimeä. Se sitten sopi, mutta tyttö alkoi allergisoida pikku hiljaa kaikkea muutakin. Lääkäri sanoi, että lapset pysyvät hyvässä kunnossa sillä korvikkeella kaksi vuotiaaksi asti, vaikka eivät saisi mitään muuta. Bataatti ja mustikka olivat harvoja sopivia, sekä riistaliha. Itse tein kaiken, purkkeihin en uskaltanut koskeakaan.Kyllä silloin monet itkut itkettiin ja väsymys meni mahdottomaksi, ettei sängystä päässyt enää ylös ja keho alkoi oirehtia. Kaksi vuotta valvottiin joka ikinen yö. Ymmärrän täysin tunteesi ja hienoa, että ihmiset puhuvat niistä täällä avoimesti. Itselläni ei ollut silloin mitään tukea, kaikki vähättelivät allergioita. Kyllä se siitä helpottuu, usko pois.

Paljon jaksamista!

Kiitos vastauksista kaikille! Almiron on ollut käytössä nyt vajaan kolme viikkoa ja sen sopivuutta olen monesti miettinyt. Tosin iho-oireita on ollut jo kolme kuukautta koko ajan, ja sinä aikana on monia muutoksia tehty ruokavalioon, mutta helpotusta ei ole tullut. On siis erittäin vaikea päätellä mikä oireet aiheuttaa. Ainoa keino tosiaan varmasti on jättää kaikki kiinteät pois ja varmistaa nyt ensin maidon sopivuus.Purkkiruuista olen käyttänyt vain mausteettomia vaihtoehtoja, joissa on vain yhtä tai kahta ruoka-ainetta. Tosin ne sisältävät myös riisi-, maissi- ja tapiotärkkelystä sekä rypsiöljyä... voihan nekin tosiaan oireita aiheuttaa. Jotenkin vaan tuntuu että tässä tilanteessa ei jaksaisi itse alkaa kaikkia soseita tekemään, mutta pakko sitä vaan on venyä, oman lapsensa hyvinvoinnin tähden.Ravitsemusterapeutilla käytiin ja hän ehdotti että jättäisimme ruoista pois luumun, porkkanan, aprikoosin ja omenan. Porkkana ja omena on priceillä testattu ja negatiivista näytti. Tosin nehän ei aina paikkaansa pidä. Nuo on nyt jätetty pois ja ruokavaliossa on jäljellä riisi, maissi, possu, peruna, kukkakaali, parsakaali ja mustikka.MOni on puhunut allergologeista. Me käydään sairaalan lastenpolilla ja sieltä olemme kyllä ihan hyvää palvelua saaneet. Tosin olen nyt alkanut miettimään että pitäisikö kuitenkin vaihtaa allergologiin. Pitäisi sellainen lähiseudulta etsiä.Kiitos vielä kaikille. Aina sitä vähän viisastuu kun toisten kokemuksia saa lukea!

Muistan miten raskasta oli samassa tilanteessa. Samoilla linjoilla olen, että kiinteät pois ja jos ei auta, maito vaihtoon. Tilanne kuulostaa sen verran vaikealta, että tarvitsette ehdottomasti lasten allergioihin erikoistuneen lääkärin apua.Koska lapsella on paljon allergioita eikä oireiden aiheuttajia tiedetä, en käyttäisi valmisruokia ollenkaan. Kun lapsi saa oireita valmisruuasta, et voi varmasti tietää, saako hän ne raaka-aineista, lisätyistä aineista vai molemmista.Ruokien tekeminen tuntuu aluksi työläältä, mutta kannattaa jos tilanne on noin epäselvä. Yhtä ruokaa kokeillaan kerrallaan ja aloitetaan pienillä määrillä. Pakkaseen kun tekee isompia satseja niin ei tarvitse tehdä jatkuvasti alusta asti. Parin viikon kokeilun jälkeen voi sanoa jotakin sopimisesta, lapsen oireilutavasta riippuen. Kokeilut aloitetaan vasta kun lapsi on oireeton. Muutenhan sopimisesta ei saa selvää. Joskus lasta ei saada ihan oireettomaksi, mutta oireettomuus on useimmilla tavoitteena.Lapseni kasvoi yli 1- vuotiaaksi korvikkeella, mitä kului paljon. Korvikkeista kävi vain yksi. Ruokia kokeiltiin, mutta välillä kokeilut piti lopettaa moneksi kuukaudeksi. Lääkärikontakti oli ja on edelleen tärkeä ja on seurattu, että veriarvot pysyvät hyvinä ja lapsi saa tarvitsemansa vitamiinit ym.Leikki-ikäisenä allergiat alkoivat paranemaan vauhdilla ja ruokavalioon kuuluu nykyään jo vaikka mitä.

Hei,Täytyy yhtyä Silencioon, järjestelmällisyys on ainoa joka toimii ja purkkiruuista suurin osa on parasta unohtaa.Muutamia vinkkejä omasta kokemuksesta. Meidän nyt 2-vuotiaalla pojalla alkoi tosi pahat ihottumat kahden kuukauden iässä. Aloitin imetysdietillä ja Almiron Peptillä. Ihottumat vain pahenivat, vaikka lopuksi en syönyt paljon mitään. Vasta kun neljän kuukauden iässä siirryttiin Neocateen tilanne alkoi vähän rauhoittua. Olisi pitänyt tajuta, kun poika alkoi pulautella lautasen kokoisia oksennuksia aina Almironin jälkeen ja itki ihan hulluna iho riekaleina... ja kyllä itki äitikin.Meillä meni vielä noin kuukausi Neocateen siirtymisen jälkeen ennen kuin iho alkoi kunnolla rauhoittua. Pahimpana aikana iho oireili, jos aamuin-illoin sibicort rasvauksesta jäi yksikin kerta väliin. Koska iho myös parani kortisonilla nopeasti, sovimme lääkärin kanssa rytmin kolme päivää rasvausta, kolme päivää ilman. Aina ei ihan selvitty kolmea päivää. Kaikki menot piti ajoittaa rasvausrytmin mukaan, koska kutisevaa lasta ei voinut ajatellakaan pitävänsä turvaistuimessa pitkiä aikoja jne.Olen ihan samaa mieltä edellisten kirjoittajien kanssa, että nyt viikko pelkällä Almiron Peptillä ja heti yhteys lääkäriin, jos tilanne ei yhtään parane. Jos lapsi pulauttelee kovasti tai vatsa on kipeä, niin varaisin ajan jo parin päivän päästä. Almiron Peptihän ei todellakaan sovi kaikille. (Kela laskee määrät vuoden ajalta, joten viikon voit juottaa, vaikka kolme litraa vuorokaudessa, eikä se missään näy.)Purkkiruuista kannattaa ansimmäiseksi kokeilla vaikka maissia tai mustikkaa tai jotain muuta jota on tarjolla yhtenä laatuna. Suurusteena on yleensä kuitenkin lisäksi peruna-, riisi-, tai tapiokatärkkelystä, joille herkkä lapsi voi oireilla ja täytyy ottaa huomioon. Riisipuuro on myös aika hyvä veteen tai omaan maidonkorvikkeeseen keitettynä. Tämä siis sen jälkeen, kun sopiva maito on löytynyt.Kai tiedät, että lapsi kannattaa suihkuttaa tai kylvettää öljyisessä vedessä nopeasti päivittäin ja rasvata perusvoiteella aamuin illoin. Myös ohuet vaatteet ja ilmakylvyt nakuna helpottavat vähän kutinaa.Koita nyt jaksaa. On tosi raskasta katsoa vierestä, kun lapsi kärsii, eikä mikään auta. Ennuste on kuitenkin hyvä. Muistaakseni lääkärimme mukaan 60% lapsista maitoallergia paranee kahteen vuoteen mennessä ja 80% kolmeen vuoteen. Toivon edelleen, että kuuluisimme tuohon jälkimmäiseen ryhmään.

Ensiksikin tsemppiä sinne!Itselläni on poika 1v4kk jolla on laajat allergiat. Tällä hetkellä hänellä on käytössä kaksi ruoka-ainetta ja ALmiron. Ilmeisesti olette allergologin hoidossa mutta silti voisin suositella että jätätte kaikki kiinteät pois ja käytätte jäljellä olevan tarmon sopivan korvikkeen etsimiseen. ALmironhan on usealle maitoallergiselle epäsopiva, joten sekin voi aiheuttaa iho-oireita.Meillä allergiataivalta on takana kohta vuosi,pojan allergiat diagnosoitiin pojan ollessa 4kk. ENsimmäinen sopiva kiinteä löytyi vasta yksivuotissynttäreiden tienoilla. Pojalla on lisäksi infektioastma ja atopinen iho jonka hoito vaatii aika plajon. Onneksi ei vielä ole kunnon pakkasia :) Tällä hetkellä pojalla on menossa sairastelukausi ja astman hoidon ksitasapainoa haetaan joten tämä äiti nukkuu noin neljä tuntia yössä ja lisäksi käyn töissä.Oikein paljon voimia ja uskoa tulevaisuuteen. Hyvät päivät on edessäpäin!MKE77 ja allerginen poika 07/05

Meilläkin allerginen poika, juuri täytti 2 vuotta. Oireili melkein syntymästään asti äidinmaidon kautta ja olinkin jossain vaiheessa tiukalla imetysdieetillä. 4kk iässä todettiin prickeillä maito ja kotimaiset viljat. Maitoa altistettiin silti ja toisessa altistuksessa se ihmeen kaupalla sopikin, lopetin siis imettämisen.Poikamme on myös laajasti allerginen monille ruoka-aineille vaikkei prickeissä kaikki näykään. Muna on viimeksi näkynyt. 1v6kk iässä mentiin 3 ruoka-aineella maidon lisäksi ja olimme aivan epätoivoisia. Kaupan ruokia ja soseita ei voinut ajatellakaan. Poika oireilee suurimmaksi osaksi ihollaan, joihinkin myös suolistollaan.Viime loppukesästä saimme muutaman ruoka-aineen lisää ja nyt kun ikää on 2v, poikamme saa 7 ruoka-ainetta plus maitoa. Meidän elämäämme helpottaa se, että sopivat ruuat ovat yksinkertaisia joka kaupasta löytyviä. (Kaura, vehnä sopii kun siedätettiin ensin ½ vuotta minimaalisella annkoksella, possu, nauta, peruna)kana hiukan kysymysmerkillä ja kurkku) Nyt olemme pari kertaa kokeilleet lohta, varma en vielä ole sopiiko. Jostain syystä pojallemme suurimpia pahiksia ovat maissi, riisi, rypsi, mustikka ja vadelma. Ruokavalio on muuttunut vuoden sisällä lähes täysin, alkuun sopi bataatti, päärynä, persikka ja kaura. Viime keväänä poika alkoi oireilla noille paitsi kauralle, ilmeisesti siitepölyjen vaikutuksesta. Onneksi saatiin sitten peruna vihdoin sopimaan ja nauta sekä vehnä.Välillä mennään tyynesti monta viikkoa, sitten taas iskee ahdistus. Meillä on kuusi lasta ja tällä hetkellä teen kahdelle nuorimmalle eri ruuat, meidän pikkuisemme 8kk kun ei oikein pilteistä perusta :) Hänelle sentäs tuntuu sopivan kaikki muu paitsi omena. 4vuotiaallamme on astma ja nyt se on muuttumassa allergiseksi astmaksi. Joskus melkein huvittaa kun 2v on moniallerginen, mutta 4v saa nopeita allergisia reaktioita....onneksi ei toistaiseksi ole saanut mitään hengenvaarallista, mutta mausteita mennään kohta testaamaan.Jaksuja toivottelen kaikille, parasta terapiaa tähän on ikävä kyllä muiden vastaavat ruokaongelmat vaikkei niitä kellekään toivoisi. Helpottaa, kun lähellä asuu ihminen, jonka lapsella on vastaava tilanne ja jonka kanssa voi vatvoa eri ruokien kokeilumahdollisuuksia.MandiMeillä poika joi Almironia litran vuorokaudessa. Lääkäri kirjoitti reseptin juuri sille määrälle. Allergisilla lapsilla ei voi määritellä korvikkeen kulutusta keskivertolapsen mukaan, varsinkaan siinä vaiheessa, kun selvittelyt kiinteiden suhteen ovat kesken.Kiinnitin huomion myös siihen että vauvasi syö purkkiruokia. Niissähän on monia " yleisesti allergisoivia" ruoka-aineita mm. porkkana,selleri,tomaatti. Niistä voisi pahis löytyä ja sitä myötä rauhoittuisi iho ja yöt.MKE77


Ensinnäkin voimia selvittelyyn. Se on mielestäni kaikista rankinta allergiassa. Ainakin meillä on ollut. Kun pahikset on löytynyt niin sen jälkeen on ollut helpompaa kokeilla uusia ja elää edes välillä oireettoman lapsen kanssa.Valitettavasti tuo nesteen tulo läpi ihottumasta kuulosti niin tutulta meidän esikoisen kohdalla. Meillä selviteltiin mahdollisia ruoka-aine allergioita ja niiden vaikutuksia tuohon ihottumaan. Lopulta puolen vuoden iässä huomasimme itse että muovitettu frotee sängyssä (lakanan alla) aiheutti lapselle suurimman osan ihottumasta. Kun se poistettiin sängystä helpotti. Loput ihottumat lähtivät kun tajusin että pojalla on myös nikkeli allergia eli kaikki bodien nepparit, vetoketjut ym. laitettiin niin ettei metallit päässeet vastaamaan iholle. Nyt meillä on myös esikoisellakin löytynyt ruoka-aine allergioitakin. Myös kuopuksella on samat kosketusallergiat kuin esikoisellakin ja roppakaupalla ruoka-aineallergioita. Eli tämä kommentti vain siltä varalta että osan ihottumasta voii aiheuttaa myös kosketusallergiat tosin teillä varmaan tosi epätodennäköistä kun noita ruoka-aine allergioita on.Meillä visvaisen ihottuman hoidossa hyvä apu oli vanhoista lakanoista revityt kostutetut siteet raajoissa öisin. Onko teillä hyvät ihon hoito-ohjeet erillaisten rasvojen käytöstä, vaatteista (100% puuvillaa) ym. ?? Niillä voii ehkä vähän lievittää kutinoita ja helpottaa ihottumaa.Ruoka-aine allergioiden selvittelyistä oletkin saanut jo hyviä vinkkejä.Tsemppiä salapoliisin työhön. Koeta jaksaa selvittely sillä se auttaa todennäköisesti kaikista parhaiten jatkossa jaksamiseesi.t. MiTeSa ja kaksi sekä kosketusallergista että ruoka-aineallergista poikaa

Meillä on varmasti pojalla maito ja muna allergiat ja epäilen monia monia muita. Poika 10,5 kk ja syö nutrisoijaa, rintamaitoa ja kuningatarsosetta. Nyt kokeilussa bataatti. Pääsisttekö ravitsemusterapeutille? Sellainen olisi nyt paikallaan! Kannattaa heti lopettaa soseet ja jättää vain yksi. Alle 1 vuotiaat eivät tarvitse vaihtelua ruokaan ja kaikki tarvittavat vitamiinit yms. saa korvikkeesta. Vaikka prick testit tms. olisi tehtykin niin ne eivät välttämättä kerro itse allergioista mitään. Meillä näkyi vain kananmuna testissä, vaikka poika reagoi oksentelulla, kutinalla, valvottamisella lähes kaikkeen mitä syö

Kiitos vastauksesta. Miten käytännössä toimitaan jos KAIKKI kiinteät jätetään pois? Siis miten saa nälän pysymään loitolla? Maitoahan tarvii silloin juottaa ihan käsittämättömiä määriä. Poika syö mielellään ja kiinteitä meneekin päivässä melkoisesti (180 ml riisipuuroa x 2, puolitoista pilttipurkillista liha- ja kasvissosetta ja puoli purkillista marjasosetta). Lääkäri sanoi, ettei almironia kannata juottaa yli suositusten koska kela voi periä rahoja takaisin, eli eivät kustannu " ylimääräisiä" maitoja. Omaan piikkiin menisi siis se maidon litkiminen... toki se nyt ei maata kaada jos siten avun saisi!

Koska niissä on niin paljon eri aineita/mausteita yhdessä purkissa ettei millään voi tietää,että mikä niistä oireita aiheuttaa. Ja samaa mieltä edellisten kanssa siinäkin,että kiinteät tauolle jolloin näkee,että sopiiko teidän maito vai ei. Kiinteiden kanssa kannatta edetä tosi rauhallisesti vaikka se parin ruuan ruokavalio tuntuukin ahdistavalta. Mutta mulle oli ainakin tärkeintä saada poika oireettomaksi jolloin elämästäkin pystyi nauttimaan huolimatta siitä,että ruokavalio oli suppea.Kortisonin käytöstä pakko kommentoida,että jos tilanne on niin vaikea,että ilman kortisonia ei pärjää niin minusta siitä ei kannata liikaa panikoida. Tärkeintä on keskittyä ruokiin ja paneutua rasvakokeiluihin sitten kun tilanne on siihen sopiva. Mulla on kokemusta tästäkin. Me ei pärjätty yhtään ilman kortisonia ja itse asiassa pojan ollessa nyt 2v8kk meillä käytetään edelleen kortisonia=(

Meillä vauva sai diagnoosin maitoallergiaan 5,5 kk. Oli myös hieman iho-oireita lähinnä taipeissa. Kiinteitä sai silloin kerran päivässä vain (neuvolan typerä ohje, jota hölmönä uskoin!!). Nyt kiinteitä 4 krt/pv.No, meille lääkäri neuvoi, että 1 viikko ollaan ilman kiinteitä, jotta iho rauhoittuu ja suolistosta lähtee kaikki maito pois. Tän ajan oli siis rintamaidolla pelkästään (ja minulla jo aiemmat 2 vkoa ollut maidoton+munaton ruokavalio). Viikon jälkeen sitten aloitettiin varovasti kokeilla 1 ruoka-aine kerrallaan eli aloitettiin ikään kuin alusta kiinteät.Kovin monipuolisen ruokavalion perään ei kannata haikailla suotta. Lapsi syö kyllä sitä mitä annetaan ja ravitsemuksellisesti riittää 2 ruoka-ainetta ravintoympyrän jokaisesta lohkosta, sanoi meidän pätevä allergialääkäri. Jos miettii, että miljardi ihmistä elää pelkällä riisillä. Ja suomalaiset on kuitenkin voineet hyvin syömällä perunaa, lihaa, ruista, kalaa, metsämarjoja.Tuo kortisonia 1,5 kk pisti korvaan. Meille neuvottiin, että 1 vko käytetään ja sitten 1 vko taukoa, muuten kortisonin teho laskee.Ja en usko, että viikossa joisi niin paljon Almironia, että Kelan korvauskatto ylittyisi!Tsemppiä kovasti!! Sitä todella tarvitaan. Mutta onni on, ettet enää imetä, koska nyt sinun on paljon helpompi löytää sopivia ruoka-aineita, kun omat syömiset (esim. mausteet) ei vaikuta.

eli koulutetuissa ja pätevissäkin lääkäreissä on hurjasti eroja, sillä allergia-asioissa on eri koulukuntia. Parasta olisi jos lääkäri olisi allergioihin erikoistunut lastenlääkäri TAI lasten allergioihin perehtynyt allergialääkäri (allergologi). Eli teillä on jo varmasti pätevä lääkäri. Olen samaa mieltä siitä, mitä lääkäri ehdotti pois jätettäväksi ja lisäksi jättäisin pois ainakin heti maissin ja perunan (TAYSin tutkimuksen mukaan moniallergisista n. 7 % on allergisia myös perunalle). Prick-testit ovat hyvin epäluotettavia pienten lasten allergioissa (riippuu myös allergian laadusta), joten niihin ei juuri kannata luottaa muuten, kuin jättää heti ne pois, joihin reaktio tulee.Kannattaa pyytää Neocate-resepti kokeiltavaksi, jotta näet tuon maidon sopivuuden. Ja sitten tosiaan kiinteät pois tai varmimmin sopiva vain jäljelle. Kun saat lapsen oireettomaksi, voit alkaa etsimään sopivaa ruokavaliota ainoalla luotettavalla tavalla eli välttämis-altistuskokeella (eli ensin vältetään ruokaa ja oireettomana kokeillaan ja seurataan oireita). Pidä mahdollisimman tarkaa ruoka- ja oirepäiväkirjaa! Ja tsemppiä salapoliisityöhön!Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat