Vierailija

Maksoin äsken laskuja ja katsoin samalla asiakastiedon sivuilta omat luottotietoni. Mulla on ollut yksi merkintä (luottokorttimaksu ollut yli 60 päivää myöhässä) ja kurkkasin, että onko se jo poistunut. Siinä raportissa on alhaalla kohta, josta näkee kaikki ne, jotka on käyneet katsomassa luottotietojani ja siellä oli naapurin nimi! Naapuri on tosi ärsyttävä juoruämmä, mutta tämä menee jo vähän yli. Miten otan asian puheeksi naapurin kanssa? Tekisi mieli käydä vetämässä luuvitosella, mutta täytynee laskea kymmeneen ja rauhoittua.Onneksi tuo maksuhäiriömerkintä ei enää näkynyt siellä!

Sivut

Kommentit (27)

Milloin on sallittua kysyä toisen henkilön luottotietoja?

Toisen henkilön luottotietoja on sallittu tarkistaa vain lain sallimissa tapauksissa silloin kun se on tarpeellista. Toisen henkilön luottotietoja saa tarkistaa, jos on myöntämässä luottoa. Luoton myöntämisellä tarkoitetaan esimerkiksi rahalainan antamista, laskulla myymistä, tililuoton avaamista. Ratkaisevaa on se, onko olemassa luottotappioriski.Luottotiedot saa myös tarkistaa, jos on vuokraamassa henkilölle huoneistoa. Ennen huoneenvuokrasopimuksen tekemistä on mahdollista tarkastaa tulevan vuokralaisen luottotiedot. Luottotiedot on mahdollista tarkistaa myös, jos joku henkilö on velkaa tai tililuotto on maksamatta. Tällöin on kyse ns. luoton valvonnasta.Toisen henkilön suostumuksella on myös mahdollista tarkistaa hänen luottotietonsa. Suostumus täytyy olla nimenomaisesti luottotietojen kyselyyn annettu. Toisaalta henkilö ei voi erikseen kieltää tietojensa luovuttamista kysyjälle, jos kysyjällä on lainmukainen peruste kyselyn tekemiseen.Luottotiedot voi tarkistaa myös velan perinnässä, koska velkojalla on oikeus saada tietoa velallisensa muusta maksukäyttäytymisestä. Luottotietoja voidaan käyttää laillisesti myös työhönotossa silloin, kun työnantaja palkkaa henkilön tehtävään, jossa työntekijä on välittömässä taloudellisessa vastuussa työnantajan omaisuudesta tai kun työsuhde muutoin edellyttää erityistä luottamusta.Luottotietojen käyttäjä on tietojen kyselyn yhteydessä ilmoitettava tietojen käyttötarkoitus. Tietojen kyselystä jää aina luottotietorekisteriin tieto kyselijästä ja käyttötarkoituksesta. Toisen henkilön luottotietojen tarkastaminen ilman lainmukaista perustetta on rikos tai rikkomus, josta kysyjä saattaa joutua vastuuseen.

Ylös »Miten käsitellään toisen henkilön luottotietoja?

Mikäli tarkistaa toisen henkilön luottotiedot, on tärkeää käsitellä saatuja tietoja huolellisesti. Tietoja ei saa luovuttaa tai kertoa kolmannelle henkilölle tai taholle. Tietoja ei saa myös millään tavalla julkaista. Koska henkilön luottotietoja saa tarkastaa vain lain mukaisiin tarkoituksiin, tietojen kysyjän on tarvittaessa myöhemminkin pystyttävä selvittämään, miksi on kysynyt luottotietoja. Mikäli kysytyllä henkilöllä on luottotietomerkintöjä, hän saa halutessaan tiedon siitä, kuka hänen tietojaan on kysynyt ja milloin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huomautus! Henkilöluottotietoja saa käyttää vain laissa mainittuihin tarkoituksiin (ks. alla). Jos sinulla ei ole tietojen hankkimiseen laillista perustetta valitse peruuta. Jos hankit tietoja ilman laillista perustetta syyllistyt rikkomukseen tai rikokseen.Luotonmyöntö (Kun lainaat toiselle rahaa, vuokraat omaisuuttasi tai myyt velaksi).

Huoneenvuokraus (Kun vuokraat toiselle omistamasi asunnon).

Luotonvalvonta (Kun tarvitset tietoa velallisesi maksukäyttäytymisestä).

Perintä (Kun tarvitset tietoa velallisesi muusta maksukäyttäytymisestä, koska velallinen ei ole maksanut

sopimuksenne mukaisesti).

Työhönotto (Kun olet palkkaamassa henkilöä erityistä luottamusta tai välitöntä taloudellista vastuuta

edellyttävään asemaan).

Yrityshenkilö (Kun arvioit yritystä, jonka vastuuhenkilönä toinen on tai kun olet valitsemassa toista

vastuuhenkilöasemaan).

Suostumus (Kun kysyt luottotietoja kysyttävän henkilön omalla suostumuksella).

ei mun mielestä kuka tahansa voi käydä kattomassa toisen luottotietoja.. olenko muka väärässä? kai tuossa asiassa on joku yksityisyyden suoja

Ja naapuri tietää mun, koska ollaan joskus oltu kavereita, tietää mun syntymäpäivän ja loppuosankin, kun on niin helposti muistettava. Joskus aikaisemmin, kun oltiin vielä väleissä, hän naureskeli että hakee lainaa mun tiedoilla!!!

no, kysy siltä naapurilta, että mihin tarvitset luottotietojani? katso sitten minkä värinen on paloauto, jos naapurillasi on kykyä edes hävetä tunkeiluaan, ole itse kylmän viileä ja asiallinen

saa lain mukaan kysyä jos kyseessä on luotonmyöntäminen (voi olla ihan vaan rahan lainaaminen) tai luotonvalvonta. Myös asuntoa vuokratessa voi tietoja kysyä. Eli huvin vuoksi EI SAA kysellä.

Tee poliisille ilmoitus moisesta toiminnasta.

Ei kai niitä kukaan saa mennä tonkimaan vaikka tietäisi toisen hetun.

Mutta mun mielestä toisen hetulla ei saa irti sieltä mitään...

Jos tarkistuksesta jää merkintä papereihin, voihan ao. henkilö todella tehdä rikosilmoituksen, jos mitään oikeaa syytä tarkistaa tietoja ei ole (osto- ja myyntitilanteet on syytä muistaa tarkkaan). Minä printtaisin sen sivun, jossa on naapurin nimi, ja menisin kylään...

Aiemmin oli tosi tarkkaa, kenelle luottotietoja sai luovuttaa. Nyt siitä(kin) on tehty bisnestä ja käytännössä, kun maksat reilun 9¬ niin näet kenen vaan luottotiedot. MUTTA tosiaan, jos katsot jonkun toisen tiedot, niin tämä henkilö näkee vuoden ajan kaikkien nimet, jotka niitä on käynyt katsomassa eli salaa ei voi kenenkään luottotietoja tiirailla.

eix toi ole yksityisyyden loukkaus, kun kyseessä on yksityinen henkilö kaivellut sun tietoja. Eix periaatteessa vaan yritykset, pnakit yms. saa ne tarvittaessa katsoa (esim. jos haet luotollista korttia tms.)

Luottotietoja saa kysyä vain laissa nimenomaan mainittuihin tarkoituksiin. Kysyminen ilman laissa mainittua perustetta on rikos. Tietoja kysyessä joutuu antamaan koko henkilötunnuksen, pelkän nimen perusteella ei kyselyä voi tehdä.Suomen Asiakastieto Oy tulee hyvin selvästi kertomaan tietoja kysyville, että on rikos kysyä tietoja ilman perustetta. Jokainen tietoja kysyjä tunnistetaan niin, että tiedämme kuka tietoja kysyy ja mihin tarkoituksiin. Uusi luottotietolaki on asettanut Asiakastiedolle velvoitteen asettaa tiedot myös yksityisten henkilöiden käyttöön.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat