Vierailija

Olen tässä pohdiskelut, enkä ole vastausta keksinyt, joten AV varmaankin osaa valistaa :)Miten käy, jos mieheni kuolee. Onko pariturva todellakin pariturva, jolla voin maksaa asuntolainat vai meneekö siitä tietty osa suoraan ed. liiton lapsille?En nyt missään nimessä tarkoita, etteikö voisi mennä. Ihan uteliaisuudesta kysyn. Ja toivon hartaasti, etten tosi elämässä tälläistä tietoa koskaan tarvitse.

Sivut

Kommentit (19)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jotenkin tämmöisten asioiden miettiminen on melkeinpä tabu Suomessa ja ymmärrettävää on, että eihän tästä ihan kahvipöydässä viitsi ihmisten kanssa keskustella, mutta joskus tuntuu, että pitäisi keskustella enemmän, kun niin moni luulee, että esim. aviopuoliso perii (no lapsettomalla perii, mutta se melkeinpä poikkeustilanne).Ihan muutama kysymys teidän tilanteesta, niin osaan vastata vähän paremmin. Oletteko naimisissa? Onko teillä avioehto? Onko teillä yhteisiä lapsia?Niin ja useimmiten vakuutuskirjassa taitaa lukea edunsaajina omaiset, mikä tarkoittaa sitten käytännössä sitä, että menee sitten varmaan vaimon ja lasten kesken jakoon se summa.

Tämä sillä ehdolla, ettei sinulla ole muuta asuntoa. Ei siis välttämättä kannata lunastaa asuntoa itselleen, jos on valmis asumaan lasten osittain omistamassa asunnossa. Voihan tosin olla, että jos pesä on velkainen, lasten ei kannata edes ryhtyä koko perintöön vaan luovuttaa koko roska sinulle. Voit sitten itse päättää, mitä teet.

Ok. Siis missään nimessähän ei omaisuus mene exälle käyttöön, jos lapsi on alaikäinen, sillä lapsellehan aina määrätään sitten " rahakirstunvartija" .Sitten voi tietty miettiä myös sitä, että haluaako omaisuuden lapsen kuollessa ilman perillisiä palautuvan vaikka hänen sisaruksilleen tai puolisisaruksille ennemmin kuin että menisivät exälle.

Asunnosta lapset tietysti perivät osan, mutta sinähän voit ostaa sen heiltä vakuutusrahoilla :)Pariturva on teidän henkivakuutus, jossa olette yhteissummalla vakuutettuina erikseen. Edunsaajaksi määrätty saa sen korvaussumman käyttää mihin haluaa.

Tässä ketjussa hivenen sotkee se, että tässä yhdistetään mielessä nyt kahta aika erillistä asiaa eli vakuutuksia että perimistä.Lähtökohtaisesti tilanne on kuitenkin se, että kun olette naimisissa, niin sinulla on oikeus jäädä asumaan yhteiseen asuntoonne (puhun tässä nyt sinusta, mutta yhtä lailla myös päinvastoin), vaikka sen lapset osittain perisivätkin. Mikäli teillä ei ole avioehtoa, niin kaikki omaisuus jaetaan puoliksi ja sinulle jää puolet omaisuudesta. Mikäli sinä olet se, joka omistaa enemmän, niin leskellä on ns. tasinkoprivilegi eli et joudu maksamaan miehen kuollessa sitten tasinkoa. Sen sijaan jos miehesi olisi kuollessaan rikkaampi, niin leskelle eli sinulle maksettaisiin tasinkoa. Sen jälkeen miehen omaisuus jaetaan hänen biologisten lasten kesken ellei testamentti jotain toista määrää. Teillä on mahdollista tehdä vaikka keskinäinen testamentti ja siellä on varmasti paljon erilaisia vaihtoehtoja. Sitä kannattaa tosiaan miettiä ihan kaikessa rauhassa.Mitä sitten tuommoiseen vakuutukseen tulee, niin siinä on todella tärkeää se, että kuka sinne on merkitty edunsaajaksi. Jos vaikka teidän halunne on, että lapset kyllä perivät isänsä (ja äitinsä) silloin kun hän kuolee, mutta haluatte taata että toiselle ei jää liiaksi velkaa, niin tavanomaisen " omaiset" sanan sijaan jos edunsaajana vakuutuspapereissa onkin teidät toisenne vain ihan nimeltä mainittuina, niin lapsilla ei ole osaa eikä arpaa tähän.Itse sinun tilanteessa ehkä kääntyisin luotettavan lakimiehen puheille ja tekisin sopivansorttisen testamentin. Joskus lakimiehet tekevät myös kokonaisratkaisuja vakuutuksia myöten, mutta hinta on sitten sen mukaan suolainen, että melkein yllä olevan tapaan suosittelisin että soitat vaan niistä edunsaajista sinne omaan vakuutusyhtiöön.Toivottavasti en puhu näin iltamyöhäisellä läpiä päähäni. Kovasti on varsinkin noita perintöasioita tullut ja ihan ammattilaisen kanssa mietittyä, vakuutusasiat taas meillä niin pienistä summista että niillä en ole paljon päätäni vaivannut. Sen voi sanoa, että näissä uusperhekuvioissa saa äkkiä päänsä ihan sekaisin, jos haluaa toimia omasta mielestään oikein ja oikeudenmukaisesti. Siinä saa testamenttiinkin kirjoittaa yhden sun toisenkin lauseen, että joka tilanteessa kaikki menee " oikein" . Perinteisen ydinperheen kun tämä yhteiskunta on kyllä lainsäädännöllään aika oikeudenmukaiseksi säätänyt, mutta uusperheiden kohdalla on minun mielestäni ainakin aika paljon yllätysmomentteja, kun perintökaari astuu voimaan.

Kannattaisi nyt ottaa soitto sinne vakuutusyhtiöön ja tarkistaa mitä niissä papereissa oikein lukee edunsaajien kohdalla.

Vakuutusyhtiö kyllä osaa kertoa myös veroista ja muista oleellisista asioista.

On tämä aihe vapaa-palsta ehkä hieman väärä paikka kun on tietoa, luuloa ja kaikkea siltä väliltä jo esitetty...

Kannattaa olla uusperheissä näissä asioissa tosi tarkkana ja tarkistaa, että kelle menee. Sekin vaikuttaa, että oletteko naimisissa jne. eli esim. lapsettoman rahat eivät mene avopuolisolle vaan lapsettoman vanhemmille. Kannattaa merkitä ihan nimeltä, että kelle haluaa menevän ja missä suhteissa.Tätä olen täällä joskus muuloinkin kysynyt, mutta oletteko tietoisia, että omaisuutenne voi livahtaa myös exän taskuun? Jos tämä skenario on teistä kauhistuttava, niin siinä tapauksessa kannattaa varmaan tehdä uusperheesä myös testamentti.Naimisissa ollaan. Molemmilla ed. liitosta lapsia. Yhteisiä on kaksi. testamenttia ei ole, vaan eipä tuo omaisuuskaan hurja ole :)Olenkos nyt ymmärtänyt oikein, että tälläisissä uusperhekuvioissa pariturva pitäisi olla huomattavasti korkeampi, jos haluaa, että jäljelle pystyy maksamaan sekä lainat, että maksamaan ed. liiton lapset ulos?

(nyt taisi tulla kieliopillisesti liian pitkä lause :)Juu, aihe todellakin on sellainen, mistä ei voi joka kahvipöydässä keskustella.

Niin kyllähän siellä vakuutuspapereissa muistaakseni lukee puolison nimi...Mutta vieläkin hieman mietityttää. Jos ikävästi kävisi ja mies kuolisi ja maksaisin asuntolainat pois. Eikös tietty osa kuuluisi tätä kautta muksuille. Hehän omistaisivat osan kämpästä vai? Vai jätettäisiinkö perunkirjoituksissa huomioimatta pariturva? Huomioitaisiinko vain velat? Okei, tosi tyhmiä kysymyksiä. (ja synkkiä)ap

" vartija" joutuu tekemää n maistraattiin ilmoituksen vuosittain. Ex- puolisonkin rahojen käyttöä valvottaisiin mm. kuitit ostoista jne, mutta niitä helppo kerätä.

Jos toinen meistä kuolee ja edellisen liiton lapset alaikäisiä, jää meistä hengissä oleva vartioimaan kuolleen perintöä lapsille (ex ei pääse käyttämään). Jos kuolemme samanaikaisesti olemme kysyneet tehtävään sukulaisiamme.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat