Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Tutkimus: Miehillä enemmän vapaa-aikaa kuin naisilla

Julkaistu: 10:00Anna Karismohelsingin sanomatNaiset tekevät keskimäärin yhdeksän tuntia viikossa enemmän kotitöitä kuin miehet, todetaan sosiaali- ja terveysministeriön ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan maanantaina julkistamassa tutkimuksessa.Jos nainen käy ansiotöissä, kotitöihin käytetty aika vähenee. Hänen kokonaistyöaikansa ei kuitenkaan vähene.Miehillä on tutkimuksen mukaan eri elämänvaiheissa 5¿7 tuntia enemmän vapaa-aikaa viikossa kuin naisilla. Pienten lasten perheissä vapaa-ajastaan joutuvat tinkimään etenkin naiset.Vaikka miehet jäisivät hoitamaan lapsia, heillä on aikaa myös vapaa-ajan harrastuksille, mikä ei tutkimuksen mukaan useinkaan ole mahdollista äideille.

Suomalaisista lapsista selvästi suurempi osa kuin ruotsalaisista tai tanskalaisista on kotihoidossa. Tämä kertoo siitä, että Suomessa äidit pysyvät pitkään pois työelämästä.Yhtenä syynä tähän voidaan pitää lasten kotihoidon tukijärjestelmää. Järjestelmä saattaa tutkimuksen mukaan vaikeuttaa naisten mahdollisuutta löytää koulutustaan vastaavaa työtä.Vaikka koulutettujen naisten on kouluttamattomia helpompi palata työelämään heti äitiysloman jälkeen, näin ei välttämättä ole enää kotihoidontukijakson jälkeen.

Eurooppalaisessa vertailussa pienten lasten vanhemmilla on vapaa-aikaa viisi tuntia vähemmän kuin muilla. Äiti ja isä eivät kuitenkaan koe tätä uhrauksena, koska lasten kanssa vietetty aika on heidän mielestään nautinnollista.Tutkimuksen mukaan esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa isien taakka saattaa kuitenkin olla jopa suurempi kuin äitien, koska he yrittävät pärjätä sekä työelämässä että kotona.Miehet tekevät aiempaa enemmän kotitöitä. Naisten kotityöt eivät kuitenkaan ole viime vuosikymmeninä vähentyneet.

Tutkimuksen tekijät suosittelevat, että Suomessa helpotettaisiin työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista. Osa-aikaista työtä tekevien osuus on meillä selvästi pienempi kuin muissa Pohjoismaissa, Saksassa ja Isossa-Britanniassa." Työajan joustoille, työaikapankeille ja muille joustavan työajan järjestelmille on selvä tilaus" , tutkijat Hannu Piekkola ja Olli-Pekka Ruuskanen sanovat johtopäätöksissään.Myös perheiden mahdollisuuksia ostaa kotityöpalveluita pitäisi heidän mielestään parantaa.Kommentit (5)

Työelämäkö se nyt tärkeintä olisi? älytöntä että valtiomafia haluaa omia sekä ihmisen elämän että lapset. Ehdottaisin mieluummin että alle kymmenenvuotiaitten kummaltakin vanhemmalta kiellettäisiin työnteko ja valtio elättäisi :(

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat