Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kierreltiin miehen kanssa taas ihailemassa uudelle alueelle nousevia ihania omakotitaloja... Päiviteltiin myös että kenellä on varaa sellaisia nykypäivänä tehdä. Sillekin alueelle jossa ajeltiin tuntui että nousee satoja uusia omakotitaloja, autotalleineen, varastoineen, leikkimökkeineen, 2-kerroksineen, ristikkoikkunoineen, ruokailuerkkereineen. Kuka helvetti niitä rakentaa? Ja millä rahalla? Ei me uskalleta ottaa 250 000 euron lainaa. Ollaan keskituloisia, nettotulot yhteensä vähän yli 3000¿ kuussa. Voiko tässä tuppukylässä olla noin paljon hyvätulosia tai ökyrikkaita? Että ahdistaa... Laskettiin että 150 000 ¿ olisi kohtuullinen laina meidän tuloille :((((. Säästöjä ei ole ehtinyt kertyä ja lapset pieniä.Pointtini oli siis että onko kaikki rakentajat lopun elämäänsä veloissa, voinko edes lohduttautua sillä kun asutaan kohta jossain 70-luvun hometönössä tuolla pienellä lainalla????

Sivut

Kommentit (151)

Rakentamalla voi saada alle200tonnilla ihan hyvän kokoisen ja hyvän talon. Meilläkin siihen olisi ihan hyvin varaa (elämäntilanteen kannalta vaan ei ole nyt just järkevää) vaikka olen itse kotiäiti ja mies opiskelija. Enemmän on kyse siitä, mitkä on ne muut menot. Meillä suurin meno on ehdottomasti tämän ok-talon vuokra (meidän perheellä kun ei pienempään mahduta) ja sillä maksettaisiin lainaa+korkoja jo hyvää vauhtia pois.Eli jos haaveilet omasta talosta, niin tingi jostain muusta. Alle soskun tulorajoillakin pärjää aivan hyvin :) Jos vaan haluaa.

mäkin tahtoisin omakotitalon tän kerrostalo asunnon sijaan, mut mies ei halua, ainakaan vielä, lainaa 20 vuodeksi.

vaikka meillä on nyt vakityöt ja ihan hyvin tullaan toimeen.

eikä ees asuta siellä missä talot ja tontit on tosi kalliita...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

muuttaisi mihinkään uudelle omakotialueelle satojen samanlaisten talojen erämaahan, jossa ameriikan-tyyliin ajetaan autolla töihin, haetaan lapset, mennään marketin kautta ja lukkiudutaan sisälle sieluttomaan kotiin. Tämä on ihan off topic, mutta pakko oli purnata.

On vaan niin huvittavaa, kun tässä ketjussa niin moni ärhäkästi todistelee maksukykyään. Jos sitä kerran on, niin tarvitseeko sitä niin vakuutella? Jokainen tosiaan tehkööt rahoillaan mitä lystää. Mutta saa kai sitä silti ihmetellä kuinka joku haluaa maksaa kuplahintoja? Tai esim jos Kimi Räikkönen päättäisi käyttää vessapaperina 500 seteleitä, niin saisi kai sitäkin ihmetellä (vaikka Kimillä olisikin siihen varaa)?Vierailija:

Lainaus:


En minäkään mene antamaan sijoitusneuvoja vuokralla-asujille. Asukoon miten lystää, pääasia että itse ollaan tehty meille oikeat ratkaisut.Pääkaupungista en minnekään suostu muuttamaan, ei tulis mieleenkään, meillä on sukutila missä voidaan erakkoelämää viettää, tai sitten vuokrataan mökki. Se maalaiselämästä.Omaa taloa ollaan maksettu jo 10 vuotta, jos se nyt kellekkän edes kuuluu. Joten älä ota ongelmia meidän asumisesta, maksukyvystä tai sijoituksista. Hyvin menee!86
On ihan kiinnostavaa joskus verrata mitä muissa länsimaissa (onhan tämä Suomi länsimaa? joskus tuntuu ettei ole :)) ajatellaan ja miten toimitaan. Toiset meistä nimittäin matkustelevat ja tapaavat näitä ihka oikeita ulkomaan eläviä, juttelevat heidän kanssaan (ajatella!) ja pääsevät sitä kautta peilaamaan omia systeemejämme ja pohtimaan onko niissä aina järkeä.

Vierailija:

Lainaus:


Mutta se kismittää, että niitä pölvästejä riittää, jotka sumeilematta maksavat pyydetyn hinnan tai sortuvat jopa maksamaan extraa KOSKA sillä tavoin he osallistuvat tämän järjettömän hintatason ylläpitoon.Eli: TINKIKÄÄ hyvät ihmiset, TINKIKÄÄ! Sekä omanne, että muiden ostoaikeissa olevien yhteiseksi eduksi!


Ei ole varaa meilläkään omakotitaloon. Asumme kerrostalossa nyt. Lainaa on 75 000 e. Siitä pieni osa maksettu pois. Ei ole säästöjä eli kaikki on velkaa. Äitiyslomani ja hoitovapaani aikana lyhennyserää ei voida ainakaan nostaa. Hyvä jos jotenkin maksamaan pystytään. Kun menen töihin, nettotulomme ovat siinä 3600 e kuussa. Jospa sitten pystyisi rivakammin maksaa tätä asuntoa pois. Saa nähdä, päästäänkö koskaan omaan taloon. Mies haaveilee Älväristä, kun se on vissiin ainoa, johon näillä tuloilla uskaltaisi lähteä. Parempi silti olla varovainen kuin ottaa hurjia lainoja ja riskejä pienillä tuloilla.

Maksettiin kyllä tästäkin 170 000¿, mutta talo on hyvin saneerattu. En kyllä vaihtaisi tätä uuteen elementtitaloon. Hyvin pidetty vanha talo saattaa olla jopa parempi kuin uusi talo.

Kannattaa tutustua tarkemmin asiaan, ennen kuin toitottelee noita hintakuplia ja korkohömpötyksiä. Ja sitä paitsi, asuntomarkkinat eivät todellakaan toimi kuten monet muut markkinat. Koti ostetaan silloin kun sille on tarvetta. Moni ei varmaan viitsisi ostaa sitä isoa omakotitaloa esim. sitten kun lapset on lähteneet omilleen, vain siksi että hinnat juuri silloin sattuvat olemaan matalalla. Ja miksikö emme kaikki ostaneet taloja halvalla silloin viime laman aikana. No, ehkäpä me olimme silloin vielä kotona asuvia opiskelijoita... : )

Heips

Ei meilläkään mitenkään pröystäillen eletä. Ollaan alle 30-v. Olen itse vähän aikaa sitten valmistunut, akateeminen, suht matalapalkkaista työtä teen nyt. Mies ollut myös vain muutaman vuoden töissä valmistumisen jälkeen. Kummallakin oli opintolainaa, sen verran että niitä makseltiin pois kun lapset syntyi ja olin kotona. Ei silloin oikein jäänyt säästöön mitään. Ei varmaan olisi pitänyt tuota opintolainaa silloin ottaa, mutta kun ei opinnot antanut periksi käydä töissä ja opintotuet ei riittänyt ihan kaikkeen elämiseen.apVierailija:

Lainaus:


Ihan tavallisia tallaajia ollaan, tavallisissa töissä, minä akateeminen, mutta matalapalkkainen, mies opistoinsinööri. Palkat mulla n. 2200 ¿/kk, mies 2500 ¿/kk. Asuttiin vuosia kaksiossa isossa kaupungissa, saatiin se maksettua, kun molemmat käytiin töissä ja mies siinä ohessa myös sijoitti osakkeisiin pieniä summia. Saatiin vauva ja uudet työpaikat kotiseudulta, jonne muutettiin. Rakennettiin talo, asuntolainaa otettiin hurjat 20 000 ¿. Säästetty ollaan aina, ajetaan esim. vanhalla autolla ja pyörillä jne. Minkäikäisiä olette, miten teillä ei ole mitään säästössä? Meillä on silti vielä säästöjäkin.Talomme maksoi tontteineen n. 180 000, keskisuuren kaupungin keskustaan matkaa 1 km. Että näin.
Siis ihan riippumatta siitä onko omaa rahaa vai lainarahaa. Vaikka saisi vanhan myynnistä kuinka messevät hillot hyvänsä tai huisin mittavan perinnön, niin täytyy olla oikeasti pönttö, että maksaa jostain kohteesta tuplasti tai triplasti sen verran mitä se maksoi pari vuotta sitten. Luulisi rahalle olevan parempia ja tuottoisampia sijoituskohteita.Mutta niin vaan on kansa aivopesty omistusasumisen ihanuuteen.

2000-luvun alussa rakennettua omakotialuetta. Siellä ollut myynnissä varmaan reilut kymmenen -03 ja sitä uudempaa taloa jo. Liekö myynnin syynä tosiaan tuo oman varallisuuden väärin arviointi, eli liian suuri velkataakka ym. Yleensä asia on niin, että jo itsensä vetää liian lujille niin siinä tulee rakkauteen ne rypyt ja siinä sitä sitten ollaan...Joku sanoikin, että perintöä odotellessa... Sen varaan mekin ollaan hieman laskettu - toivottavasti ei kuitenkaan pian:)Säästettiin sillä luultavasti parisuhdetta ja aikaa lapsille.

On parempi keskittyä siihen työhön jonka osaa, ja antaa ammattilaisten tehdä talo. Jälki oli erinomaista ja jokainen lista paikallaan muuttopäivänä ;-)

Mitähän tuosta jäisi käteen/nuppi? Ehkä joku 1600-1800 euroa kuussa korkovähennyksistä riippuen. Jos on lapsia, niihinkin menee jo useita satasia kuukaudessa. Aika tiukilla siinä joutuu olemaan. Täytyy toivoa, että elää vanhaksi, jotta jossain vaiheessa ehtisi vähän nauttimaankin, ettei elämästä tulisi pelkkää raadantaa ja nuukailua.Tätä pohtii yksi lapseton, jolla ei olisi " varaa" ok-taloon, vaikka nettotulot on n. 2700 ¿ / kk. Miehellä hieman enemmän, mutta kolmen lapsen elatus vastuullaan (reilut 800 euroa / kk). Mieluummin asumme tilavassa ja hyässä kaupunkiasunnossa. Emme omista autoa, joten nekin rahat säästyvät muihin asioihin. Samassa talossa asuu lapsiperheitä, joilla ei myöskään ole autoa. Ja hyvin tuntuu toimivan, yhteydet pelaavat muutenkin, samoin omat jalat. :-)Jos ei ole mitään kerrostaloasumista vastaan, kannattaa tosiaan mietiä MIKSI se omakotitalo on niin tärkeä. Jos asuu melkein keskustassa, voi jättää auton pois. Säästö on satasia/kk/auto.

ja vuositulot on jotain 40 000. Miehen tulojen varassa ollaan, lainaa tulee 140 000. Itse kun opiskeluaikaan ei ole montaa vuotta, ei ole mikään ongelma siirtyä vähän tarkempaan talouteen. Aiotaan nauttia kotielämästä ja elää nuukasti. :)

Meilläkin ostettiin talo kokonaan lainalla ja maksoimme siitä paljon (ehkä jopa liikaa). Ostimme vanhan talon, koska asuinalueella, jolla halusimme muuttaa ei enää rakenneta uusia taloja. Remonteihin menee isossa talossa yhtä paljon euroja kun pienemmän talon rakentamiseen. Mutta mitä sitten, jossain sitä pitää ihmisen perheineen pesiä. Lainaa on ihan reilusti, mutta määrähän laskee kun sitä kiltisti maksaa. ;-)

Jos kaksi ihmistä käy töissä, niin miten voi olla mahdollista että ei ole varaa kustantaa omalle perheelle omistusasuntoa, ilman että pitää vetää vyö tosi kireelle?

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat