Seuraa 

puolitoista kerroksiseen ok-taloon? Oletteko olleet tyytyväisiä? Kaukolämpö tai maalämpöpumppu ei meidän kohdalla onnistu. Kokemuksia muunlaisista lämpöpumpuista tai pelletistä?

Sivut

Kommentit (25)

Kun noi pumppu systeemit on noinkin kalliita, minusta on viisain sijoittaa niitä euroja enemmän lämmöneristeisiin. Parilla tuhannella eurolla talon eristävyys on jo ihan muuta ja se on sit säästöä lämmityskuluissa tästä ikuisuuteen. EIkä vaadi uusimista eikä huoltoa.

Jokin lämmitysjärjestelmä kuitenkin tarvitaan mutta kun eristävyyteen on satsattu, kannattaa lämmitysjärjestelmäksi valita mahdollisimman yksinkertainen ja investoinniltaan huokea. Tämä tarkoitaa yleensä sähkölämmitystä.

Sähkölämmitys huomio parhaiten muut lämmönlähteet, niinkuin kodinkoneet ja uusimman hittituotteen, taulutelevision. Yks taulutelevisio pitää jo tavallisen olohuoneen lämpimänä.poistoilmalämpöpumppu, eikä siis ilmalämpöpumppu niin kuin tuohon aikaisempaan viestiin kirjoitin. Minäkin alan olla jo ihan sekaisin näiden lämpöpumppujen kanssa.....

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hei,Meillä LVI-suunnittelija ehdotti alunperin hankintakustannuksiltaan edullista sähkökiertoista lattialämmitystä kahden ilmalämpöpumpun kera, mutta tyrmäsimme vaihtoehdon melkoisen pian. Ajatus ei meistä vaan tuntunut hyvältä - halusimme sähkölle vaihtoehtoisen lämmitysmuodon. Ilmalämpöpumpujakin olisimme tällöin tarvinneet kaksi, toisen ylös ja toisen alas.Ratkaisevaa oli mielestämme se, että huoneistoalaa on 283 m2, joten lämmitettävää tilaa riittää. Eristettävyyteen tämänpäivän rakentamisessa kiinnitetään onneksi huomiota kiitettävästi. Meidän tapauksessa talo on rakennettu Lammin Kivitalojen lämpöeristeharkosta, joten sen pitäisi olla huippuluokkaa. Lämmityskustannuksiin tosin heijastuu normaalia suuremmat ikkunapinta-alat, mutta näistä emme eristettävyyden nimissäkään olleet valmiita luopumaan.Lämmitysratkaisut ovat myös tavallaan makuasioita - investoidako alussa enemmän ja maksaa jatkossa vähemmän vaiko investoida alussa vähemmän ja maksaa jatkossa enemmän. Koska uskomme vahvasti tämän kodin olevan lopullinen kotimme, valitsimme ensimmäisen vaihtoehdon.

Periaatteessa on mahdollista, mutta kattilaan tarvitaan kaksi eri shunttia, koska lattialämmityksen vesi ja pattereiden vesi ovat eri lämpöisiä. Lattialämmityksen vesi on yleensä max.40 ja se ei riitä pattereille. Harkitsimme tätä, mutta luovuimme ajatuksesta ja molemmissa kerroksissa on lattialämmitys. Sitäpaitsi ei ne patteritkaan ole ilmaisia + lisävarusteet kattilalle. Totesimme ainakin omalla kohdallamme, että putket lattiaan tulee halvemmaksi.

Kiire:

Lainaus:
Parhaillaan LVI-mies asentaa Nilanin ilmanvaihtokonetta (jokin 25 malli kirjaimineen), jossa siis poistoilmalämmön talteenotto. Sekin vaikuttaa aikamoiselta rakennelmalta kaikkine putkineen. Putkien asennus ja kotelointin olisi ollut ehkä hyvä suunnitella alkuun paremmin, jotta olisimme säästyneet tällaiselta putkiviidakolta. Eli tekniseen tilaan ei jää hukkaneliöitä.Ikiteinille, tarjouksenne kuulostaa melkoisen edulliselta. Itse maksoimme Euronomin ilmavesilämpöpumpusta (10 kW) asennuksineen 13 000 euroa, Nilanin ilmanvaihtokoneesta 5100 euroa (+ asennus) sekä lisäksi vesikiertoisen lattialämmityksen putkistosta, termostaateista etc. ja asennuksesta vajaat 6000 euroa. Mutta uskomme kaiken tämän kannattavan pitkällä juoksulla.
Hmm, toi kuulostaa siltä että kyseessä voisi olla sama Nilanin värkki kuin meillekin tämänpäiväisen perusteella olisi tulossa :) Tänpäiväisessä tarjouksessa siis oli Nilanin VPL 25cs (?) jossa jäähdytys mukana. Yritetään tässä kuumeisesti googlata käyttökokemuksia, mutta aika vähänlaisesti löytyy netistä. Nilanin hinta kuulostaa suurinpiirtein samalta kuin meilläkin.Mutta ilmeisesti Toshiban kWsmart on halvempi kuin tuo teidän Euronom malli, koska sen hinnaksi tuo lämpömies mainitsi sen piirun verran alle 10 000e. Nämä varmaan tarkentuu kun saadaan se täsmällisempi tarjous tällä viikolla kirjallisena. kWsmart ei ole yhtä tehokas vissiin kuin tuo teidän vilppi, eli se ottaa lämpöä ilmasta vain -15 asteeseen asti. Mutta me eletäänkin täällä länsirannikolla, jossa on aika harvasssa loppujen lopuksi noi kovat pakkaspäivät.Tän firman lattialämmitys maksaa kuulemma 25e/neliö sis. KAIKEN, joskin ei meillä ole kaikkea varaa teettää ulkopuolisilla, tosiaankaan :D Jos olis, niin oltais rakennettu ihan uus torppa :)))Lainaus:


Mielenkiintoista seurata jatkossa, millaisiksi lämmityskustannukset kehittyvät jatkossa, kunhan pääsemme laitteistoja käyttämään:)
Juu, harmi että tässä on pitkä kuuma kesä vielä eessä ennenkuin pääset kertomaan käyttökokemuksia :) Kiva jos viitsit raportoida jahka pääsette asumaan ja olemaan ja varsinkin jos teillä on toi viilentävä Nilan, että piisaako viilennysteho (ja yritän pitää tän ketjun ylhäällä itse :))Mut kyllä se tänäiväinen tarjouksentekijä antoi tosiaan ymmärtää että tää pilp + vesi-ilppi ois ihan toimiva ratkaisu. Ei yllä maalämpöpumpun käyttökustannuksiin mutta alkuinvestointi sen verta edullisempi että varmasti harkinnan arvoinen.

Meille on tulossa suunnilleen tuon kokoinen talo kahteen kerrokseen (rinne ratkaisu) ensin mietittiin myös maaläpöä mutta ei onnistunut, sitten pellettiä, mutta siinä olisi ne siilot tarvinnut varata joten päädyimme seuraavaan..Ylä ja alakertaan vesikiertoinen lattialämmitys yläkerran takka-leivinuunin päälle tulee vesivaraaja ja kun takkaa/leivinuunia lämmitetään lämpiää vesi ja nin koko talo... systeemissä myös sähkö varaus eli jos ei olla kotona lämmittämässä ja lämpö putoaa tiettyy asteeseen niin menee sähkö varajaa päälle.. Oli kaikista edullisin vaihtoehto ja jos haluat lisätietoja niin netistä löydät nimellä " kotisydän" lämmitys Lämpötalot myyvät...

eli vesikiertoinen lattilämmitys alakertaan ja yläkertaan vesikiertoiset patterit. Vesi lämmitettäisiin joko polttamalla puita, haketta tai pellettiä.

Pellettilämmityksessä täytyy muistaakseni ottaa huomioon pellettisiilon tarvitsema tila. Hakelämmityksen vaatimuksia en kovin tarkkaan muista. Kannattaa kysellä asiasta esim. lähimmästä lvi-alan liikkeestä. Mm. seuraavilla sivuilla on tietoa lämmittämisestä www.ariterm.fi

Hei,Tässä lyhyesti Kiireen lämmityskuulumisia:Toissa viikolla asennettiin loppuu ilma-vesilämpöpumppu, joskin otimme sen vielä toiminnasta pois koska parketin asennus on kesken. Melkoinen härvelihän tuo näyttää olevan, mutta onneksi tekniseen tilaan ei tarvitse kurkistella päivittäin - toivottavasti:)Parhaillaan LVI-mies asentaa Nilanin ilmanvaihtokonetta (jokin 25 malli kirjaimineen), jossa siis poistoilmalämmön talteenotto. Sekin vaikuttaa aikamoiselta rakennelmalta kaikkine putkineen. Putkien asennus ja kotelointin olisi ollut ehkä hyvä suunnitella alkuun paremmin, jotta olisimme säästyneet tällaiselta putkiviidakolta. Eli tekniseen tilaan ei jää hukkaneliöitä.Ikiteinille, tarjouksenne kuulostaa melkoisen edulliselta. Itse maksoimme Euronomin ilmavesilämpöpumpusta (10 kW) asennuksineen 13 000 euroa, Nilanin ilmanvaihtokoneesta 5100 euroa (+ asennus) sekä lisäksi vesikiertoisen lattialämmityksen putkistosta, termostaateista etc. ja asennuksesta vajaat 6000 euroa. Mutta uskomme kaiken tämän kannattavan pitkällä juoksulla.Mielenkiintoista seurata jatkossa, millaisiksi lämmityskustannukset kehittyvät jatkossa, kunhan pääsemme laitteistoja käyttämään:)

me ollaan remppaamassa about 300m2 taloa, ja lämmitysjärjestelmä vaihtuu siinä yhteydessä pois öljystä. Olis kans kiva jos jollain ois kertoa oikein oikean elämän kokemuksia tuosta ratkaisusta!Ollaan kyselty ilmalämpöpumppuja, mutta myyjät epäilee ettei riitä tuon kokoiseen taloon, joten kaikki on vielä auki. Remppakin tulee ajankohtaiseksi vasta keväämmällä.Mitä tuo ilmavesilämpöpumppu kustantaa teille kokonaisuudessaan?Ai niin, kiinnostuneille linkki: http://www.lampopumput.info tuolla paljon asiaa ja hyvä keskustelualue myös.

Meillehän siis oli tulossa se VILP + PILP-kombo. Nyt sitten ollaan taas kahden vaiheilla, josko maalämpö sitten kuitenkin kannattaisi ennemmin. Lämmön riittävyys tuolla vilpillä siis arveluttaa.Maalämpö porakaivolla kustantaisi arviolta 18 000e, mutta lämmityskustannukset olisivat sitten tosia edulliset. Pinta-alaa meillä on kaikenkaikkiaan yli 300m2, josta osa autotallia.

jep, nää on vähän tällasia nää lämpöpumppujutut :)kiinnostais kovasti toi vesi-ilppi, mut aika kova investointi kyllä. Ja ei oikeen uskalla olla pioneerihenkinen :) Maalämpö houkuttais jos ei ois rahasta kiinni.Ollaan nyt tutkittu vielä bio-öljyvaihtoehtoa, ihan kiva mut sitä bioöljyä ei taida saada vielä mistään? Samoin aurinkokeräimet ois ekologisia...pohdinnat jatkuu siis :)Meillä on Jäspin Tehowatti, joka on minun mielestä toiminut hyvin. Vajaa vuosi käyttökokemusta. Eli se lämmittää lattiassa kiertävän veden ja säätelee lämpöä ulkolämpötilan vaihtelun mukaan. Siihen valitaan käyrä, jota se noudattaa eli esim. onko 15 asteen pakkasessa menoveden lämpötila 28 astetta vai 32 astetta. Kellokytkimellä voi säätää lämpötilan pudotusta siihen aikaan kuin haluaa eli esim. meillä lämpö putoaa päivällä 1-2 astetta ja kun yösähkö alkaa, aloittaa kattila tehokkaamman lämmityksen. Sitten sen mukaan miten eri huoneissa haluaa lämmintä olevan, säädetään kussakin huoneessa olevaa seinätermostaattia, joka siis säätää sitä, minkä verran lattiassa kiertää vesi. Käyttövesi lämpiää yösähköllä ja riittänyt meille hyvin ja sähkötaulusta voisi tarvittaessa kääntää kytkimen lämmittämään muulloinkin, jos tulisi enemmän vaikkapa saunojia.Tehowatti maksoi viime vuonna alle 2000¿ (+lattiassa olevat putket, jakotukit yms., joiden hintaa en muista). Ilmanvaihtoa ei ole taloomme vielä lopullisesti suunniteltu, tällä hetkellä vain huippuimuri eli pelkkä koneellinen poisto + korvausilmaräppänät. Jossakin vaiheessa tulee todennäköisesti ILTO eli ilmanvaihto lämmöntalteenotolla, jollainen koje mahtuu mukavasti Tehowatin päälle. Tai sitten laitamme ilmalämpöpumpun. Saapa huomata. Tehowattia voidaan me ainakin suositella ja sitten on se, että jos sähkö valtavasti kallistuisi, voi tarpeen vaatiessa vaihtaa lämmöntuottoa kun lämmönjakona on tuo vesikierto. Keväästä lähtien kattila ei ole muuten ollut ollenkaan päällä paitsi muutamana yönä, kun oli lämpö nollassa. Lattiassa on pysynyt koko ajan 20 asteinen vesi. Niin ja meillä on leivinuuni ja puuhella, joita molempia voin lämmöllä suositella. =)

meillä on kaukolämpö, vesikiertoinen lattialämmitys (kahdessa tasossa asutaan) sekä käytössä myös ilmalämpöpumppu. Pumppua ollaan käytetty vain helteillä tai kun on paljon vieraita, viilentää nopeasti. Onhan meillä myös varaava takka, jota talvella tulee käytettyä paljonkin ja näin kesälläkin kun on viileää.

Osaatko kertoa mitenkä tää vesi/ilmalämpöpumppu eroaa poistoilmalämpöpumpusta, tai siis jos se on " parempi" niin millä perusteella? yritän kokoa ajan ottaa selvää mutta taitaa toi vesi-ilppi olla niin uusi juttu ettei meinaa mistään löytää oikein perusteellista tietoa toiminnasta tai vertailua noiden erilaisten pumppujen välillä :(No, onneks näitä ei viel tarvi tietää, ehtii rauhassa pohtia :)

Hei,Ilmalämpöpumpulla ei voi lämmittää vesikiertoisen lattialämmityksen vettä eikä käyttövettä, vaan se toimii ikään kuin lisälämmönlähteenä. ILmavesilämpöpumppu on vesikiertoisen lattialämmityksen lähteenä lämmittäen myös käyttöveden. Tosin toimiakseen se vaatii sähköä ja sähkö kytkeytyy lattilämmityksen lähteeksi kovimmilla pakkasilla. Tuosta poistoilmalämpöpumpusta en tiedä, mutta mies vain totesi, että toki meilläkin otetaan lämmin poistoilma talteen ja käytetään lämmityksen energian lähteenä. Mutta ymmärtääkseni tämä ominaisuus on sitten ilmanvaihtokoneessa. Ehkä?Asia, johon me kiinnitimme huomiota valintaa tehdessämme, oli hyötysuhte. Eli mitä lämmöntuottolaite kuluttaa itse energiaa suhteessa sen tuottamaan energiaan. ILmavesilämpöpumpussa tämä on ymmärtääkseni selvästi korkeampi kuin poistoilmalämpöpumpussa.Googlen kautta löytyy SULPU-nimisen järjestön yhteystiedot. Siellä on alan asiantuntijoita, joilta voi kysellä yhtä ja toista. Tosin Ilmavesilämpöpumpusta heilläkään ei ollut tietoa/kokemusta. Siitä huolimatta se oli valintamme. Pari viikkoa asiaa tutkimme ja jahkasimme, mutta totesimme että elämässä pitää ottaa riskejä:)

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat