Vierailija

Asumme kohta velattomassa, mutta vähän liian ahtaassa asunnossa (kun on lapsia tullut). Olemme katselleet vähän isompia asuntoja, mutta hinnat hirvittää. Onko viisasta ostaa nyt vai kannattaako odotella vähän jos hinnat laskisi? Mutta mitä jos ne vaan nousevat kuten tähänkin mennessä? Ei vaan millään huvittaisi maksaa mitään kuplahintaa, mutta toisaalta ei huvita asua näin ahtaastikaan.Olemmeko jotenkin poikkeavia kun pidämme pk-seudun asuntojen nykyisiä hintoja aivan järjettöminä? Tuntuu vaan siltä kun uutisissakin toitotetaan kuinka asuntolainakanta senkun kasvaa. Ilmeisesti monet hyväksyvät nykyisen hintatason ja uskaltavat ottaa velkaa. Kertokaa perustelunne, niin ehkä mekin saamme rohkeutta.

Kommentit (6)

" kulpahinnan" , eli jos on vaihtamassa omistusasunnosta toiseen, on mielestäni aivan sama, mihin aikaan ostaa. jos hinnat laskevat, laskee myös nykyisestä asunnostannesaatava hinta, eli periaatteessa asuinnoista maksamanne erotus pysyy aina samana.

siis jos suurinpiirtein samoilta seuduilta olisitte isompaa etsimässä.

Riippuu siitä, että miten paljon kalliimpaa asuntoa olette ajatelleet. Mun ennustus (ja nehän ei ikinä ole varmoja) on, että hinnat tippuis 30% seuraavan 5-6 vuoden aikana. Helsingissä tietyillä alueilla taitekohta on jo nähty ja korothan tuntuvat koko ajan nousevan, joten uskoisin, että puolen vuoden päästä alkaa se näkyä hinnoissa.Mutta jos olette ostamassa vaikka vain yhtä huonetta lisää ja se maksaisi vaikka 40000 euroa lisää, niin kannattaako sitten sen mahdollisen 12000 euron säästön, joka ei ole varma, takia odottaa 5-6 vuotta, niin ei ehkä. Mutta jos olette katselleet huomattavasti kalliimpaa, niin sitten ehkä kannattaa, koska silloinhan teille on tulossa huomattavasti myös lisälainaa, jonka kulutkin on aina vaan nousemassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kolmosella on hivenen matikka hukassa. Jos hinnat laskee, niin se kyllä hyödyttää myös vanhoja asunnonomistajia. Jos molempien hinnat laskee vaikka 30%, niin kyllä sen kalliimman hinta laskee euromääräisesti enemmän.

eli kyllä te jonkinlaisen lainan voitte ehdottomasti ottaa jos tulot ovat vakaat. Vaikka hintojen nousun loppua on povattu, ei se mitään romahdusta tarkoita, ja jos aiotte asua talossa jonka lainan voitte itse hoitaa, ei niitä hintoja tarvitse miettiä. Jos lainaa on esim 50 prosenttia asunnon arvosta, olette aika turvallisilla vesillä. Eri juttu on ne, jotka ostaa lainalla koko asunnon!

Jos on tarvetta ja varaa niin en pohtisi kovin paljoa ajoitusta. Kukaan ei tiedä miten asuntojen hinnat ja korot kehittyvät seuraavien vuosien aikana. Lähes kaikki merkittävät käännekohdat taloudessa ovat olleet yllätyksiä niin ammattilaisille kuin meille muillekin.Kannattaa myös miettiä sitä millainen tilanne asuntomarkkinoilla muuten on jos hinnat romahtavat dramaattisesti. Tällä hetkellähän asunnon vaihto on aika helppoa koska sekä tarjontaa että kysyntää riittää ja pankit suorastaan tyrkyttävät lainoja. Mutta mikä olisi tilanne asuntomarkkinoiden romahduksen jälkeen?Oma ennustukseni ei ole kovin dramaattinen, hintojen nousu tasaantuu ja saattaa jossain vaiheessa kääntyä kohtuulliseen laskuun, joka taas kääntyy nousuun. Kuvittelen että euroaikana korkotaso pysyy keskuspankin kontrollissa, eikä korkeita korkoja tarvita esim. valuutan suojaamiseen. Korkotasohan ei ole mikään luonnonilmiö, vaan keskuspankin keino ohjata talouden kehitystä. Tällä hetkellä Euroopan taloudessa menee niin hyvin että keskuspankki tietoisesti nostaa korkoja hillitäkseen inflaatiota. 90-luvun alkupuolen romahduksessa tilanne oli aivan erilainen.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat