Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Tai joku lapsivuodepsykoosi. Pelottavaa, että vois tuosta noin vain ilman mitään syytä seota.

Kommentit (57)

seuraavien lasten kohdalla, samoin ylisuuret odotukset lapsesta tai lapsen sairaus voivat lisätä riskiä, tietenkin samoin tukiverkottomuus ja aiemmat masennuskaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyllä synnytyksen jälkeiseen masennukseen voi liittyä mm. estrogeenihormonin heittely. Mutta että siis yleensä on tapana sanoa, että se hormonien heittely on " lievää" baby bluesia, joka menee ohi ajalla itsestään, mutta sitten varsinainen masennus ja varsinkin psykoosi ovat vaikeampia juttuja, joihin pelkkä hormoni ei tehoa.Mutta toki 7 on oikeassa, että lisänä rikka rokassa...

Varmaan suht joustava ihminen, jolla on antoisia ystävyyssuhteita, hyvä tukiverkosto, ymmärtäväinen kumppani, valoisia tulevaisuudennäkymiä, turvattu taloudellinen tilanne etc on paremmassa tilanteesta hormoneista huolimattaKUINsellainen, jolla on kovin joustamattomat käsitykset äitiydestä (" hyvä äiti imettää xx, hyvä äiti ulkoilee xx, hyvä äiti kasvattaa itse perunat, imuroi verhot kerran viikkoon, hyvä äiti ei koskaan tunne äitiydestä kuin ruusunpunaista" ), sekä lapsesta (" hyvä vauva imee oikein, nukkuu xx, syö xx, kasvaa xx, itkee xx, kierähtää kyljelleen xx" ), epäempaattinen kumppani, ei juurikaan todellisia ystäviä, epävarma tulevaisuus (vain pätkätöitä), talous heiluu... Ja niin edelleen.

mutta on vaikea varmasti edes pärstästä katsomalla saada ulkopuolisen selville, kuka masentuu ja kuka ei.Niin paljon riippuu omasta vauva-ajasta, äitisuhteesta, parisuhteesta, kumppanista, elämäntilanteesta, omista odotuksista, kunnianhimosta, psyykkisestä joustavuudesta, suhtautumisesta vauvan tarvitsevuuteen... Ja tietysti vielä siitä vauvasta.

Siis toki tällaisia tekijöitä on löydetty tilastollisten tutkimusten perusteella, mutta jos yksilötasolta lähdetään, niin ihmiset voivat olla sitten ihan mitä vain, eivätkä korrelaatiotkaan ole syy-seuraussuhteita.Vaikka joku kuuluu " tilastojen mukaan" riskiryhmään, hänen ei ole PAKKO masentua. Ja vaikka jonkun " ei pitäisi masentua" , niin hän voi silti masentua.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat