Seuraa 

Mielelläni kuulisin muilta allergisten lasten vanhemmilta kokemuksia päivähoidon sujumisesta. Lapseni menossa loppukesällä/syksyllä hoitoon (silloin 2 v.) ja mietin kuumeisesti jo nyt mikä olisin ihanteellisin paikka kun paikkakunnalla ei ole varsinaista allergiapäiväkotia. Tyttö oirehtii esimerkiksi vehnäjauhopölyyn voimakkaalla nokkosrokkoreaktiolla. Varsinaisia eläinallergioita ei ole toistaiseksi todettu, mutta lääkäri kehottanut välttämään altistuksia. Ruoka-aineiden lisäksi mm. lateksi ilmeisesti allergisoi. Tytöllä myös jokapäiväistä hoitoa vaativa atooppinen ihottuma.

Millaisia kokemuksia eri päivähoitomuodoista teillä on? Päiväkoti? Perhepäivähoito?

Kommentit (10)

Meillä poika aloitti tarhassa n. vuoden ikäisenä ja ihan samoja mietimme silloin.On mennyt erittäin hyvin, tarhassa on oma keittiö ja ihana keittäjä, jonka kanssa kävimme tarkasti ruokavalion läpi. Vahingossa ei ole annettu mitään kiellettyä, mutta toki tarhassa on aina se riski, että allerginen lapsi syö vaikka lattialta leivänmurusen, tai vierustoveri koskettaa maitoisella kädellä poskelle... jne.Itse epäilin, että pph:lla ei välttämättä ole niin paljon osaamista allergiaruokavalioista, mutta ne pph:t joiden kanssa puhuin kyllä vakuuttivat ettei allergiat ole heille ongelma. Pph-paikkaa emme sitten kuitenkaan saaneet, mutta olemme olleet tarhaan enemmän kuin tyytyväisiä. Pojan hoitajatkaan eivät ole vaihtuneet, joten ruokavalioasioita käydään läpi vain muutaman ihmisen kanssa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Perhepäivähoidossa etuna on ehdottomasti se että hommasta on vastuussa vain yksi ihminen. Toisaalta itse sitä hommaa tehneenä (oma lapsi allerginen) uskon että hoitajan motivaatio on suuressa roolissa. Korvaus jonka hoitajat lasten ruuasta saavat on pieni eli mahdollisimman paljon ruuasta on tehtävä itse. Ja korvauksia et työajalle saa, jos valmistat ruuan muulloin kun lasten paikalla ollessa. Mielestäni on aivan helppoa tarjoilla jokaiselle lapselle omat ruuat, mutta juuri tuo jauhopöly laittaa kyllä miettimään. Ohjaaja tuntee hoitajat, heidän taitonsa ja tietonsa eli hänellä on varmasti käsitys siitä onko teidän alueella hoitajaa, joka olisi motivoitunut allergisen lapsen hoitoon tuossa lääjuudessa.

hoitopaikalla on ennestään kokemusta allergisista lapsista niin sinun ei tarvitse olla se ensimmäinen opastaja. Helpottaa elämää tosi paljon ja vahinkojakin sattuu harvemmin. Ja saattaisi olla kiva, jos ryhmässä olisi toinenkin allerginen.Meillä poika on ryhmäperhepäivähoidossa, joka on vakuutellut aina ettei ruokavalio ole ongelma. Oireita on silti silloin tällöin, motivaatio niiden etsimiseen huono, sijaisille on sattunut tosi hurjia vahinkoja (onneksi pojan oireet eivät ole akuutteja) ja aina niistä ei edes kerrota kuin kysymällä ja erityisesti äitiä harmittaa joulujuhlien yms. tarjoilu, joissa poika on huomioitu välillä tosi kehnosti. Eli aina pitää itse muistuttaa ja kysyä. Hoitajat ovat kyllä kiinnostuneitakin aiheesta. Eräs valisti minua ristiinreagoinnista, joka tarkoittaa sitä, että saa oireita, kun syö samalla aterialla vaikka perunaa ja omenaa...;) Oli opiskellut ;)

Meillä lapsi on pienessä yksityisessä päiväkodissa ollut 1,5 vuotiaasta asti. Allergioita on erittäin paljon ja ruokavalio sen mukainen. Heillä oli kokemusta melkein kaikista samoista allergioista, mutta ei aiemmin niin että ne kaikki olisivat samalla lapsella... Kokemusta oli jopa hoitajien omilla lapsilla, maitoallergisia ja keliaakikkoja. Osaamista siis oli aamupalojen ja välipalojen valmistukseen. Lisäksi lämminruoka tulee keskuskeittiöstä, jonne toimitettu täydellinen lista kielletyistä aineista ja ruoka on ollut aina moitteetonta. Siellä dieettikokit yms osaavat kyllä asiansa. Saamme myös halutessamme vielä omia ryynejä, juomia tms hoitoon, jos haluamme jotain erikoisempaa tarjottavaa.Se on ollut mukava huomata, että synttäripäivinä, joulu- ym juhlissa on myös lapsellemme ollut kaikki " samat" tarjoilut kuin muillekin, yhtään artikkelia ei ole unohdettu järjestää korvaavana tuotteena. Siitä tulee tietysti hyvä mieli. En tiedä vaikuttaako tuo yksityinen päiväkoti asiaan, mutta palvelu on ollut kyllä täydellistä. Minulle on jopa neuvottu uusia ohjeita ja ruokatuotteita, joita en ole tiennyt. Tämä on varmaan paljon kiinni henkliöistä ja heidän " palveluasenteestaan" .Tosi ihana lukea näitä. Tosiaan meille koko päivähoitomaailma on ihan vieras, koska kyseessä esikoinen. Tytön maitoallergia on sitä luokkaa, että jo maito iholla saa reaktion aikaiseksi (viimeksi eilen pumpulipuikolla maitoa poskeen sivelleenä tiedän!). En uskalla ajatella mitä tapahtuu jos saa maitoa suuhunsa. Allergia todettu jo imetyksen aikana ja siitä siirrytty suoraan erityiskorvikkeeseen. Pelottaa kyllä jos vahinkoja sattuu. Perhepäivähoito kenties olisi tässä suhteessa turvallisempi vaihtoehto, mutta eikös pph valmista itse kaikki ruoat samassa tilassa lasten kanssa (se vehnäjauhopöly...)

Onneksi hoidon alkuun on vielä reilusti aikaa ja voi miettiä nämä kaikki asiat valmiiksi jo etukäteen.

Kevään aikana lastenpolilla tulossa altistukset hoitotuen jatkon saamiseksi. Pyydettävä sieltä sitten jotain lausuntoja hoitopaikkaa varten.

Mielellään kuulen myös lisää näitä " valaisevia" kokemuksia.

Meillä maito-, vilja- sekä kananmuna-allerginen poika 3,5 v. Ollut 1,5 vuotiaasta päiväkodissa. Ensimmäisessä päiväkodissa sai hiihtolomaviikolla hyla -ruokavalion tuotteita, kunnes selkeä iho-oire kavalsi asian hoitajille. Ruoka tuli ko. viikon sijaisten kautta (jakelukeittiö, jossa päätoiminen hlö on ' liian korkeasti koulutettu' suurtalouskokki; nykyisin riittää kahden viikon koulutus ruokahuollosta vastaavaksi jakelukeittiöihin ainakin Espoossa).Seuraavana syksynä sairasloman sijainen valmisti aamupuuroksi mannapuuroa -> ambulanssireissu Jorviin hengenahdistuksen vuoksi. Ko. sijainen ei tiennyt, että manna=vehnä.Nyt uudessa päiväkodissa poika on itse käynyt naapurin maitomukilla, jolloin onneksi henkilökunta antoi allergialääkkeen heti eli reaktio ei ehtinyt pahaksi. Ryhmässä on henkilökunta vaihtunut jonkin verran ja on ollut harjottelijoita. Tästä syystä on pari kertaa ollut myös ns. läheltä piti tilanne, mutta mitään vakavampaa ei ole sattunut. Poika osaa itse hyvin allergiansa, mitä lie kapinaa ollut se kaverin maidon hörppääminen.Omasta kokemuksesta voisin väittää, että mitä enemmän on muuttuvia tekijöitä (ruuan valmistajat vaihtuvat, jakelijat eri ihmisiä) sitä helpommin vahinko tapahtuu. Eikä koskaan ole tyhmää tehdä rautalankaohjeita lapsen hoitajille. Kaikille ei ole itsestään selvää, että vehnäallerginen ei voi muovailla taikataikinalla, jos se valmistetaan vehnäjauhosta... Olemme jatkuvassa yhteydenpidossa nykyisen päiväkodin keittiön kanssa (oma keittiö) ja se on helpottanut elämää molemmin puolin.

Kuopus on allerginen monelle ruoka-aineelle (mm. maidolle). Hän on ollut hoidossa perhepäivähoitajalla ja päiväkodissa. Perhepäivähoidosta kuopus siirtyi päiväkotiin, koska kahden lapsen kuskaaminen kahteen eri paikkaan ilman autoa oli hankalaa.Perhepäivähoitaja oli todella huolellinen allergia-asioiden kanssa, kertaakaan ei vuoden aikana antanut kiellettyä ruoka-ainetta. Hänellä oli aikaisempaa kokemusta erittäin allergisten lasten hoidosta, joten hän tunsi ruoka-aineet ja tiesi valmistustavat.Päiväkodissa on ollut jonkin verran ongelmia. Kaikki hoitajat eivät ymmärrä, mitä eroa on maitoallergialla ja laktoosi-intoleranssilla, muutamille sitä on joutunut vääntämään rautalangasta... Olen kirjoittanut 4-sivuisen ohjeen kielletyistä ruoka-aineista ja oireista, joita kiellettyjen ruoka-aineiden syöminen aiheuttaa. Päiväkodissa on (vielä) oma keittiö, jossa on asiansa osaava ihminen, mutta hänen lomiensa ja sairaslomiensa aikana on ollut jos jonkinlaisia sijaisia, joista on pääasiassa huonoja kokemuksia. Lisäksi sijaiset vaihtuvat jatkuvasti, jopa viikon välein. Esimerkiksi ennen joulua yksi " fiksu" sijainen teki aamulla pojalleni kaakaota sekoittamalla O' boy kaakaojauhetta (sis. maitojauhetta) pojan omaan soijamaitoon ja väittämällä kiven kovaan minulle, että kaakao on nyt maidotonta!!! Poika on allerginen sekä maidolle että kaakaolle... Poika on jo 4 v., joten hänkin totesi sijaiselle, ettei hän saa juoda kaakaota.Kuopus on ollut jonkin verran myös varapäiväkodissa, koska oma päiväkoti on noin 2 kk kiinni vuodessa (juhannus-heinäkuun loppu, joulun tauko 2 vkoa). Varapäiväkotien kanssa ei ole ollut ongelmia, hoitajat ovat ilmeisesti olleet tarkkoja ja huolellisia.Kuten aikaisemmat jo kirjoittivat, tee selkokielinen lista allergiaa aiheuttavista aineista, allergiaoireista (välittömistä ja pidemmän ajan kuluessa ilmaantuvista) sekä ohjeista, mitä tehdä, jos lapsi saa jotain kiellettyä ainetta. Varaudu toimittamaan lääkärin todistus allergioista päiväkotiin ainakin kerran vuodessa. Hoitajien kanssa kannattaa keskustella allergia-asioista, selittää asiat juurta jaksaen, jokainen allergialapsi on oma tapauksensa, yksi sietää pientä altistusta, toiselle se pieni altistus voi olla hengenvaarallinen. Ja lisäksi pitää muistaa olla tiukka lapsen allergioita koskevissa asioissa.Jos allergioita on vielä tutkimatta tai allergian kaikkia aiheuttajia ei ole löydetty, kannattaa päivähoidossa aluksi kieltää ne aineet, joiden epäillään aiheuttavan allergiaa (se lääkärin lausunto + lause vanhemmat antavat lisätietoa yksittäisistä allergeeneista) ja kokeilla niitä ensin kotona (esim. lateksin kanssa ristiinreagoivat ruoka-aineet). Sallittujen aineiden listaa voi sitten vähitellen kasvattaa.

Mielestäni perhepäivähoitaja on ollut parempi vaihtoehto allergiselle.

(Kokemusta myös sijaishoidosta isossa päiväkodissa 1.5kk ajalta).Yksi ihminen jolle sinun pitää kertoa tarkkaan allergioista, ruokavaliosta, oireista, hoidosta/lääkityksestä.

Ei tarvitse kertoa " kymmenille" hoitajille samat tarinat tai miettiä meneekö tieto varmasti kaikkien hoitajien, keittäjän jne tietoon. Saati sitten kun tulee sijaiset.....Tietysti tämä tulee kyllä perhepäivähoidossakin eteen jos lapsi joutuu sijaishoitoon sairaslomat tai vuosilomat vuoksi. No vuosiloman ainakin....Poika on nyt 2v 9kk ja allergiat alkaa olla takana päin. Kokeilematta on vielä kala, pähkinät, ohra, pavut/herneet. Niitä ollaan vältetty vielä toistaiseksi. Kalan kanssa ei pidetä mitään kiirettä, koska isä on mega kala-allerginen.ja tee kirjalliset ohjeet salituista ja tai kielleyistä ruoista ja oireista yms.

päiväkotiin.

Samoin lääkärin seikkaperäinen selkokielinen lausunto sinne kans hyvä viedä. (tai meillä ainakin lääkäri kirjoittaa Suomeksi hyvät ohjeet =lääkärin lausunto hoitopaikkaan otsikoituna

ja siinä ohjeet miten minkäkin asian laita on ja meilläkin yhdessäkin lopussa oli lause, vanhemmat kertovat muista mahdollisista allergiaoireita aiheuttavista ruoka-aineista..... me on saatu se lausunto joka käynnillä kun tullut jotain muutosta ja se viety entisten lisäksi hoitoon)Kerro kaikille avoimesti nämä ohjeet ja se kyllä otetaan huomioon kun vain tiedotat asiasta.

Joulupuuroaamiaisella kun olimme pojan ryhmässä oli hyvä todeta kuinka tarkkaa he toimivat alergioiden kanssa (tavallinen ryhmä) muutama allerginen ryhmässä.

Kyselevät ja kertovat omista havainnoistaan eri asioissa hyvinkin aktiivisesti.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat