Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Mites muilla 2-3-vuotiailla onnistuu tuo lelujen jakaminen, etenkin kotona sisarusten kesken?Meidän 2,5-vuotias tahtoäijä on siinä asiassa aika määrääjä... Käy päivittäin hakemassa 9-v isosiskon huoneesta leluja, vaikka isosisko ei siitä pidä ollenkaan. Olemme tehneet kompromissin, että 2,5v saa hakea yhdestä tietystä laatikosta leluja, muihin isosiskon tavaroihin ei saa koskea. Samoin 2,5v jyrää pikkusiskonsakin, eli kun sisko 8kk on nyt alkanut kiinnostumaan lattialla olevista leluista, käy poika usein hakemassa lelun kädestä eikä anna vauvan koskea omiin leluihinsa. Eli pojalla on vähän sellainen tyyli, että hän itse saa koskea ja leikkiä kaikilla tavaroilla, mutta hänen omiin tavaroihinsa ei saisi kukaan koskea (paitsi äiti).Joidenkin erityisen tärkeiden omien lelujen kanssa ollaan tehty niin, että niillä ei kukaan muu leiki, kuin poika itse, mutta suurin osa leluista on kuitenkin sellaisia, joilla vauvakin voi jo leikkiä. Eikä vauvalla edes ole paria pehmolelua lukuunottamatta omia leluja, joten lelujen jakamista harjoitellaan joka päivä. Ja siitä sanotaan heti, kun poika ottaa lelun kädestä. Vauvaa tietysti kiinnostaa mitä ympärillä tapahtuu ja ne lelut, joilla poika leikkii. Pojalle ollaan opetettu, että jos vauvalla on jokin lelu, jonka poika juuri sillä hetkellä haluaa, niin ei saa kädestä ottaa, ja jos nyt ottaakin jonkun vauvalla olleen lelun niin vauvalle täytyy antaa jokin toinen lelu tilalle.Poika on päiväkodissa, joten tuota lelujen jakamista ja yhdessä leikkimistä (samassa tilassa leikkimistä) tehdään tietysti sielläkin. Luulisin, että päiväkodissa vastaavaa "ongelmaa" ei kuitenkaan ole, koska kaikki lelut ovat yhteisessä käytössä, eikä kenenkään omia.

Kommentit (5)

kirjoituksissa olla yhteistä 2,5-3-vuotiaiden kova tahto! Eli tuossa iässä vaan halutaan just se mitä toisella on. Meillä ollaan vähän (huom. vähän) edistytty tässä lelujen jakamisessa, poika on antanut jopa tärkeimpiä lelujaan vauvalle leikittäväksi. Kovasti ollaan vaan selitetty, että vauva leikkii lelulla nyt, kohta on sinun vuorosi. Mä luulen, että sitten kun poika oppii kunnolla lelujen jakamisen, niin sitten vauva on taas kasvanut tuohon 2,5-3v ikään ja haluaa just sen lelun millä muut leikkii...

Meillä on kaksi poikaa, kohta 3 v ja 8 kk. Isompi jyrää pienempää; ottaa kädestä jos (ja kun) toisen kädessä oleva lelu alkaa häntä kiinnostaa. Pienempää näyttää kiinnostavan jo nyt enemmän isoveljen lelut kuin vauvalelut. Olen miettinyt aihetta, että pitäisikö olla omat lelut ja rajata jotenkin pikkuveli pois isomman jaloista. Minusta tuntuis paremmalta, että kaikki lelut ois pääsääntöisesti yhteisiä. Mutta että toisen kädestä ei saa ottaa (tai isompana leikeistä).

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Meillä lelujen jakaminen onnistuu. Lapset 1,10v ja 4v. Meillä kyllä on alusta asti ollut niin, että omia leluja ei kerta kaikkiaan ole. kaikki on yhteistä. Jos joku lelu on jommalla kummalla kädessä, sitä ei saa ottaa pois vaan on odotettava vuoroa. Kaikki muut lelut ovat käytettävissä. Pienestä asti ollaan opetettu. Ehkä kuopus on oppinut vielä paremmin, kun on treenannut koko ikänsä, esikoiselle joskus harvoin vaikeaa. saattaa alkaa itkeä jotain lelua, joka on kuopuksella ja silloin kuopus heltyy ja antaa lelun esikoiselle. Ehkä siis tosiaan kannattaa viljellä tuota mainitsemaasi päiväkodin käytäntöä, että kaikki lelut ovat yhteisessä käytössä eikä omia. Silloin ongelmia tulee vähempi. Meillä kuopus on oppinut etuajassa taitavaksi piirtäjäksi, koska esikoisen piirrus/askarrusjutut ovat yhteisessä käytössä. En siis näe mitään syytä alkaa erotella leluja iänkään mukaan. Meillä kuopus pelaa jopa 4-vuotiaille tarkoitettuja lautapelejä nätisti, tosin autettuna. Mutta harjoittelu pienestä asti tuottaa tuloksen, että opitaan jakamaan eikä omimaan. Näin ainakin uskon, koska itsekin kasvoin koko ikäni perheessä, jossa lapsena kaikki jaettiin.

Mulle just neuvolassa puhuttiin siitä, että 2-vuotias ei vielä osaa käsittää kunnolla sitä mitä lelujen jakaminen ja yhdessä tai vuorotellen leikkiminen on. Sitä pitää tietysti opettaa (koko ajan, siis _ihan koko ajan_ meilläkin...), mutta tuon ikäisen lapsen aivot ei vaan vielä pysty sitä asiaa kunnolla käsittämään.

Mistä tullaankin sitten siihen, että lapsi oppii sitä jakamista pikkuhiljaa kasvaessaan ja kehittyessään, mutta aikuisen pitää olla lähellä ohjaamassa ja kehottamassa (eli siis komentamassa...) oikeaan suuntaan.Meidän vähän reilu 2v-tyttö haluaa just ne lelut mitkä on pikkuveljen (7kk) kädessä tai hiekkalaatikolla jonkun muun leikeissä. "Haluu, haluu, itte, itte!"Yritän pitää kotona niin, että kaikki lelut on yhteisiä ja niillä leikitään yhdessä tai vuorotellen. Hiekkalaatikolla tms. yritetään opetella jakamista ja vuorotellen leikkimistä, mutta kyllä siitä aika usein kiukku tulee kun ei just saa sitä mitä haluaa.Neiti osaa hienosti sanoa "ei saa ottaa kädestä" ja tämän sanottuaan sitten ottaa toisen kädestä. Heh, että sen verran ymmärtää asiasta :-)

Meillä on kotona 5,5- ja 2,5-vuotiaat ja leluista tulee jatkuvasti riitaa. Meillä on sellainen lähtökohta, että suurin osa tavaroista on yhteisiä, mutta jotkut isoveljen tavaroista ovat sellaisia, joihin pikkusisko ei saa koskea (esim. pikkulegot) ja toisaalta osa pikkusiskon tavaroista on hänen omiaan, joita isoveli ei saa ilman lupaa ottaa (jotkut tärkeät nuket ja rattaat). Mutta siis muuten meillä kaikki saavat leikkiä kaikilla.Mutta pienempi on kamala tyranni kotona! Hän haluaa aina sen, mitä isoveljellä on ja toisaalta haluaa omia ihan kaikki itselleen. Varsinkin kirjojen kanssa tulee jatkuvasti riitaa. Jos isoveli alkaa lukemaan kirjaa, haluaa pikkusisko heti sen. Ja jollei saa sitä, niin sitten huutaa suurin piirtein siihen asti, että isompi kyllästyy ja luovuttaa kirjan pienemmälle. Toisaalta tätä tapahtuu myös toisin päin. Jos pienempi ottaa jonkun kirjan selailtavaksi, haluaa isompi lukea juuri sitä samaa juuri samaan aikaan. Eli meillä ainakin käydään jatkuvaa kinaa leluista ja kirjoista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat