Vierailija

Vaistovanhemmuus-ketjussa joku kirjoitti:" KOulussa työskentelevänä voi helposti nähdä sen, että yleensä käyttäytymisongelmia on lapsilla, joilla ei ole rajoja sekä niille joilla on liian tiukat rajat, eli liian autoritaarinen kasvatus on saanut aikaan sen, ettei lapsi tottele kuin selkäsaunan pelossa. Eli kotona ei ole ongelmaa, koska rajat ovat liian tiukat ja rangaistukset kohtuuttomat, koulussa sitten kun pitäisi ajatella omilla aivoilla, se ei onnistukaan, koska ei ole kehittynyt omaa omaatuntoa, vaan ainoastaan pelko rangaistuksista."Meillä on sellainen tilanne, että rajat eivät ole liian tiukat, mutta tietyistä asioista pidetään kiinni (ketään ei satuteta, ruokapöydässä käyttäydytään kauniisti, nukkumaan käydään ja huone siivotaan silloin kun vanhemmat sanovat jne.)Vaikka asioiden pitäisi olla selkeät, näistä asioista käydään edelleen vääntöä 5-vuotiaan kanssa ja usein ainoa tapa saada lapsi tottelemaan on huutaminen ja/tai rangaistus (laitetaan nurkkaan, otetaan lelu tms. pois).Tuo huutaminenkin on tietysti omaakin hölmöyttä, mutta kun lapseen ei saa toisinaan kontaktia normaalilla äänellä. Minua pelottaa, että käy juuri noin kuin ylhäällä on sanottu: lapsi tottelee vain rangaistuksen pelossa. Mitä pitäisi tehdä että saisi lapsen tottelemaan ilman huutamista ja rangaistuksia? Ja nyt ei please sitä johdonmukaisuus-korttia tähän. Kun ollaan niin johdonmukaisia kuin suinkin vaan koskaan voidaan, niin mitä sen _lisäksi_?Ja voiko 5-vuotias jo olla röyhkeä ja vanhempiaan kunnioittamaton vai mistä johtuu, että lapsi sanoo " ei, en korjaa, ei huvita" , jos häntä kehotetaan korjaamaan lelunsa pois. (Lelut korjataan joka tapauksessa, periksi ei siis anneta, vaikka vastaus olisikin tuo, mutta ihmetyttää, että miksi lapsi ylipäätään kokeilee tuota).

Kommentit (9)

Hän ei vaan kertakaikkiaan koe tarvetta miellyttää vanhempiaan esim. siivoamalla jos itseään ei huvita (kuten yleensä ei huvita).Tytär taas on turhankin innokas ja tekee pyynnöstä asioita (veljensä tietysti käyttää tätä hyväkseen ja laittaa siskon siivoamaan).

1. Lahjominen

- Anna aina esim tarra, kun on hoitanut hommansa mallikkaaksi.

2. Kehu

- ja osoita fyysistä hellyyttä kuten haleja ja sylissä pitämistä. Kerro, että rakastat.

3. Ennakointi

- Mieti etukäteen miten joitain tilanteita ei pääsisi syntymään

4. Keskustele

- kerro miksi on tärkeää esim oppia laittamaan vaatteet pyykkikoriin

5. Yhdessä olo

- yhteinen toistuva harrastusjuttu tms

6. Varoita

- jos ei tee sitten millään konstilla, varoita ensin tulevasta ja aloita sitten esim lelujen takavarikointi yksitellen rangaistukseksi, mutta ole tällöin varma, että olet tehnyt nuo muut kohdat ajallaan

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kiinnittää huomiota hyvin menneisiin juttuihin ja pelkästään palkita?Vierailija:

Lainaus:


Koiratkin oppivat parhaiten palkitsemisen, ei rangaistuksen avulla. Samoin ihmislapset.
oikein opettaa lapselle, että velvollisuuksien täyttäminen ja elämä yleensä olisi aina jotain leikkimistä. En tarkoita että pitäisi vaikka siivota hampaat irvessä, kivempihan se on itsekin siivota niin että laittaa vaikka musiikkia soimaan ja luuttuaa sen tahdissa. Mutta että hommat pitäisi hoitaa myös ilman erillistä palkintoa tai että sen palkinnon pitäisi sitten olla siistin huoneen aiheuttama hyvä mieli...

Eli keksitään joku leikki, jossa siivotaan lelut lattialta, kehitän jonkun juonen ja sitten ovat täysillä mukana siivoamassa, sen jälkeen tehdään jotain mukavaa yhdessä.

neutraalisti, kiinnittämättä asiaan liikaa huomiota. Varsinkaan huutaminen ei auta mitään. Voihan sitä olla tiukkasävyinen ja sanoa, että nyt teit kielletyn teon, vaikka useimmiten osaatkin käyttäytyä hyvin ja siitä seuraa että... (esim. jäähy tms. seuraamus).

Mutta parhaiten lapsi oppii kannustamalla ja kehumalla. Esim. jos haluaa että lapsi siivoaa huoneensa, voi sanoa että näytäpäs äidille miten hienosti osaat siivota lelusi paikoilleen... Ja sitten kehua lopputulosta vaikka se olisi vähän sinne päin... Jonain päivänä lapsi sitten tulee itse sanomaan että tule äiti katsomaan kun olen siivonnut koko huoneen ihan itse.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat