Kissoja katoaa mystisesti Lieksassa

Vierailija


www. karjalainen. fiKotikissojen outo katoaminen huolestuttaa Lieksan Pankakoskella. Aivan taajaman keskustassa useita kotikissoja on hävinnyt oudolla tavalla tämän talven aikana, eräiden tietojen mukaan ainakin seitsemästä taloudesta. Lemmikkien omistajilla ei ole mitään tietoa mirriensä katoamistavasta, minkä takia on herännyt epäily, että joku hävittää kissoja systemaattisesti.

Poliisipäällikkö Pentti Nurminen kertoo, että poliisiinkin on otettu asian johdosta yhteyttä. Lähinnä on kyselty, onko kotikissakin lainsuojaton.

- Vastaus on, ettei ole. Kotikissa ei ole metsästyslain tarkoittama villiintynyt kissa. Kotikissan tappaja syyllistyy vahingontekoon, joka on rangaistava rikos. Jos joku epäilee, että lemmikki on tapettu, on siitä tehtävä rikosilmoitus ja vaadittava rangaistusta, koska kyseessä on asianomistajarikos. Poliisin tehtäväksi jää asian selvittäminen, mikä tosin ei ole helppoa, Nurminen sanoo.

Poliisille tulee silloin tällöin ilmoituksia kissojen tappoepäilyistä. Aina ei voida varmuudella sanoa, onko kissan katoamiseen syynä ihminen vai eläin. Jokin aika sitten Lieksan Sarkkilasta tuli vastaavia ilmoituksia kissojen katoamisista.

- Pankakoskellakin on otettava huomioon se mahdollisuus, että ilves olisi napannut kissat. Ilveksen liikkumisesta aivan kylän keskustassa on tehty näet havaintoja, Nurminen sanoo.

Kukkapenkissä kaiveleva ja hiekkalaatikolla pissaava naapurin kissa on epätoivottu vieras. Sen vierailu ei ole mukava, mutta mukavaa ei ole sekään, jos lapsi tai yksin asuva vanhus menettää rakkaan lemmikkinsä. Lain mukaan kotikissan tappamiseen ei siis ole kenelläkään oikeutta ja epätietoisuus lemmikin kohtalosta on jo sellaisenaan ikävä juttu.

Sitä vastoin villiintyneeseen, metsässä asustelevaan ei kenenkään hoitamaan kissaan sovelletaan mitä rauhoittamattomista eläimistä säädetään. Se on lainsuojaton. Senkin tappamiseen liittyy joitakin säädöksiä. Esimerkiksi myrkytettyjen syöttien käyttö on kielletty.

Oikeus pyydystää rauhoittamattomia eläimiä on alueen omistajalla tai haltijalla. Tämä oikeus koskee myös rakennusta ja sen pihapiiriä. Rauhoittamattomien eläinten lukumäärä on metsästyslain mukaan aika vähäinen. Villiintyneen kissan lisäksi nisäkkäistä ryhmään luetaan metsämyyrä, vesimyyrä, kenttämyyrä, peltomyyrä, lapinmyyrä, isometsähiiri, isorotta ja kotihiiri. Linnuista mainittakoon korppi poronhoitoalueella sekä varis, harakka, harmaalokki, merilokki, kesykyyhky ja räkättirastas.Kommentit (2)

Vierailija

Ompa kauheeta! Lieksakin on sen verran susipitäjä että voi olla että sudet napsii mirrejä nälkäänsä.

Joka tapauksessa ihan oikein, pitäisit huolta kissoistanne ettekä laskisi niitä kulkemaan ja kuseksimaan ympäriinsä.

En todella ymmärrä että muiden täytyy osallistua jonkun kissaharrastukseen huolehtimalla niiden jätöksistä!

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat