Tuleva kätilö utelee.

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Opiskelen siis kätilöksi ja kaikki raskauteen, äitiyteen ja synnytykseen liittyvä kiinnostaa.Olen luekellut koti-inseminaatiosta ja luovututetuista siitiöistä...Onko tavallista tai edes mahdollista tilata sukusoluja ulkomailta? Tehdäänkö tällöin inseminaatio aina klinikalla? Vai onko ananyymisti luovutettuja siitiöitä hyvin saatavilla naispareille Suomessakin?Millaista kohtelua saatte synnärillä ja neuvoloissa? Onko jotain parantamisen varaa? Tiedä vaikka tekisin opinnäytetyöni näistä aiheista :)

Kommentit (6)

Vierailija

Hei,Ennen uutta hedelmöityshoitolakia, joka tullee voimaan syksyllä 2007, Suomessa ilman miestä elävät naiset ovat saaneet hedelmöityshoitoja ainoastaan anonyymin luouttajan siittiöillä, koska Väestöliitto, joka hallinnoi suomalaisia luovutettuja sukusoluja, on näin päättänyt. Eli vaikka olisimme halunneet tunnetun luovuttajan, se ei ollut mahdollista. Väestöliitto on myöskin kieltäyrtynyt toimittamasta sukusoluja muille yksityisille klinikoille Suomessa, joten meille ainoa mahdollisuus oli mennä yksityiselle lapsettomuushoitroklinikalle ja tilata siellä hoitoon tarvittavat siittiöt ulkomaisesta Cyros pankista. Tuo pankki taas suostui toimittamaan ainoastaan anonyymejä siittiöitä, koska Suomesta puuttui hedelmöityshoitoja koskeva lainsäädäntö ja pankki pelkäsi, että tuossa tilanteessa mahdollinen tunnettu luovuttaja voitaisiin tämän tahtomatta julistaa lapsen juridiseksi isäksi.. monimutkaista.Kohtelusta. Saimme lapsemme loppuvuonna 2006 ja Helsingissä olemme neuvolassa ja sairaaloissa saaneet todella hyvää kohtelua. silti aina saa hiukan jännittää, että millaisilla asenteilla varustettu terveydenhoitoalan ammattilainen oven takana on vastassa. Tällainen valtavirrasta poikkeava perhe kärsii muita perheitä enemmän joka kerralla vaihtuvasta neuvolantädistä, äitiyspolin lääkäreistä ja hoitajista. Aina täytyy selittää uudestaan ja uudestaan että kuka puolisoni on kun on kanssani samaa sukupuolta. Olisi helpompaa jos lääkärit ja muu hoitohenkilökunta pysyisi eri käynneillä aina samana.Emme ole kovin harvinaisia enää täällä Helsingin synnytyssairaaloissa. Kanssamme samalla viikolla samassa sairaalassa synnytti kaksi muutakin naisparin perhettä. Eli uskoisin, että kun henkilökunta on kohdannut naispareja vastaavissa tilanteissa, ovat asenteetkin alkaneet muuttua ja kohtelu ainakin.Vinkki: Jos olet epävarma, kysy perheeltä miten sen jäseniä tulee nimittää. Naispareilla on erilaisia nimiä äideille. Esim. meillä molempia kutsutaan ihan vaan äideiksi, tarvittaessa eteen liitetään etunimemme.Ilmaisut kuten äidin ystävä, äidin kumppani jms voivat loukata sellaisia perheitä, joissa molemmat naiset mieltävät itsensä äideiksi. Ei ole siis äitiä ja tämän kumppania vaan kaksi äitiä (biologinen äiti ja sosiaalinen äiti).Tsemppiä opintoihisi, olet valinnut tärkeän ja hienon alan.

Vierailija

koti-inseminaatio, jonka mainitsit, ei siis tarkalleen ottaen ole hedelmöityshoitoa. Se on vain lapsen alulle saattamista kotitekoisesti muutoin kuin yhdynnällä (koti-inseminaatioon voivat joutua turvautumaan myös jotkut heterotkin, viime viikolla aiheesta oli juttua aihe vapaa -palstalla).Suomessa siis koti-inseminaatiossa käytetty sperma on yleensä ystävä- tai tuttavapiiristä saatua. Tai sitten, kuten meidän tapauksessa, kysymys ei ole luovuttajasta vaan tulevasta täysivaltaisesta isästä monivanhempaisessa perheessä.Ana

Vierailija

kahden naisen perheeseemme syntyi vauva loppusyksystä 2006. raskausalkoi pienellä paikkakunnalla, ja olimme takuuvarmasti ensimmäinen naispari kyseisen terveyskeskuksen neuvolassa. kohtelu oli erittäin ystävällistä ja asiallista. ja kaikinpuolin huomaavaista. muutto helsinkiin ja uuteen neuvolaan onnistui myös hyvin. ensimmäisellä kerralla terveydenhoitaja kysyi jotain " miehestäni" , johon korjasin että kyseessä on nainen :) asia on herättänyt enemmänkin positiivista mielenkiintoa neuvolassa kuin minkäänlaista paheksuntaa tai urkkimista.synnytyssairaalassa meitä kohdeltiin myös erittäin hyvin. esittelin vaimoni etunimellä, joten häntä kutsuttiin sairaalassa etunimellään. kannustusta ja neuvoja hän sai itse synnytyksessä osakseen samalla tavalla kuin minäkin synnyttäjänä.osastolla samoin. osaston kätilö vielä kehaisi että naispareilla on onni saada naispuoliso synnytykseen mukaan, sillä naisen tunneäly on huipussaan tuollaisessa tilanteessa (anteeksi vaan miehet ;)

Vierailija

Moi,>Onko tavallista tai edes mahdollista tilata sukusoluja ulkomailta?Tähän asti naisparien käyttämät siittiöt ovat pääosin olleet tanskalaisesta Cryos-spermapankista klinikan tilaamia. Lisäksi ainakin yhdellä klinikalla on käytetty amerikkalaista spermapankkia (ymmärtääkseni kalliimpi).>Tehdäänkö tällöin inseminaatio aina klinikalla?Kyllä. Suomessa näillä virallisesti luovutetuilla sukusoluilla saa tehdä inseminaatioita vain lääkärin toimesta. Eli sellaista kuin joissain amerikkalaisissa elokuvissa, että tilataan joku pakastetankki kotiin ja sulatellaan ne itse ja inseminoidaan, sitä ei Suomessa tehdä.>Vai onko ananyymisti luovutettuja siitiöitä hyvin saatavilla naispareille >Suomessakin?Ainakin näitä Cryoksen on ollut. Kun klinikoilla on ollut jonoa, se ei ole liittynyt sperman saatavuuteen vaan suureen asiakasmäärään, lääkäriajoista on ollut pula.Niiden käyttöhän pääsääntöisesti loppuu uuden hedelmöityshoitolain myötä ensi syksynä.On mahdollista, että edelleen voidaan tilata ulkomaisista spermapankeista nk. ei-anonyymin luovuttajan spermaa. Selvittely on kai vielä kesken.

Ana

Vierailija

Hieman lisäystä Väestöliiton spermapankin tilanteeseen...

Ymmärtääkseni väestöliiton rajoitteet johtuvat siitä, ettei nykyisin luovuttajia ole tarjolla niin paljon kuin olisi kysyntää. Näin ollen Väestöliitolla ei ole oikein mitään, mitä myydä muille klinikoille. Cryoksella on paljon suurempi pankki ja laatu on erinomaista (hedelmällisyyttä tarkoitan).Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat