Apua tarvitaan taas viisumi- ja oleskelulupa-asioissa

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei! Kirjoittelinkin ongelmastani jo tuonne yhden toisen ketjun perään, mutten ole saanut yhtään vastausta. Eikö kenelläkään ole kokemusta tällaisesta tilanteesta?Eli haluaisin Länsä-Afrikkalaisen poikaystäväni Suomeen. Olemme hyvin tosissamme yhdessä ja haluaisimme aloitella pikku hiljaa yhteistä elämää samassa maassa. Olen kyllä selvitellyt asioita ja lueskellut Maahanmuuttoviraston ym. nettisivuja, mutta kun nämä tuntuvat olevan vähän tapauskohtaisia juttuja... Siksi kyselen, jos jollakin olisi/olisi ollut samanlainen tilanne?Suurin ongelma tässä on siis se, että me olemme tavanneen toisessa EU maassa, jossa hän oleskelee laittomasti, ilman oleskelulupaa. Tiedän, että tilanne on hankala, vaatii aikaa, rahaa ja kärsivällisyyttä, mutta olemme valmiita tekemään, mitä ikinä tarvitseekin, jotta voisimme elää yhdessä.Itse olen ajatellut, että hänen olisi paras palata ensimmäisenä kotimaahansa, josta sitten yrittäisimme saada hänet laillisia reittejä pitkin Suomeen. Olisikohan mahdollista, että hänelle myönnettäisiin viisumi (siis Suomeen) naimisiin menoa varten ja sitten voisimme hakea oleskelulupaa täältä Suomesta käsin? Vai onko naimisiinmeno hänen kotimaassaan ainut vaihtoehto?Mietin vaan kovasti, miten paljon tämä Euroopassa laittomasti oleskelu sotkee kuviota... Minulla on kyllä säästettynä lentolippuja, puhelinlaskuja ja valokuvia, että voin todistaa meidän olevan oikeasti yhdessä, mutta lennot ym. ovat tietysti tähän toiseen Euroopan maahan.Olisiko paras palkata joku lakimies? Joka tapauksessa tarvitsen apua kutsukirjeiden kirjoittamisessa ja muiden papereiden täyttämisessä. Oletteko te, joilla on ollut vaikeuksia saada puoliso Suomeen turvautuneet lakimiehen apuun? Onko ollut hyötyä? Vai uskaltaako tuolta Maahanmuuttovirastosta kysellä?Suuri kiitos, jos joku osaisi auttaa ja antaa vinkkejä! Mutta asiallisia vastauksia vaan, pliiiis! Ja jos joku osaisi neuvoa hyvää ulkomaalaisasioihin erikoistunutta lakimiestä, niin sekin tieto auttaisin suuresti!Mukavaa viikonjatkoa kaikille!! :)

Kommentit (15)

Vierailija

saiskos ton ville punton numeroa kun me rakkaani kanssa tarvitsemme todella kipeästi hyvää asianajajaa joka tietäisi näistä ulkomaalaisten asioista.

Vierailija

Olisikohan niin että ko. kuukauden tulot olivat kirjoituspäivään menessä jo suurilta osin kuluneet? Katsos kun laskut pitää maksaa ja hankintoja tehdä (jääkaappi irtisanoi sopimuksensa, eikä jääkaappeja ostella ihan pikkurahalla!) ym. Sitten pitäisi vielä loppukuukin elää, niin aika tiukille menee jos oleskelulupakin olisi pitänyt samasta tilistä maksaa...Ei ole häpeä myöntää, että elää käytännössä kädestä suuhun.. minkäpä opiskelija tilanteelleen voi. Mies kuitenkin onneksi on vastavalmistunut agronomi ja töitä luvassa, kunhan vain pääsisi nyt tänne Suomeen.

Porvari perkele!

Vierailija

Ja milläköhän olette ajatelleet elää Suomessa kun jo 200 € on niin iso raha, ettei sitä löydy. Ja lapsikin jo tulossa....

Lainaus:

Nyt vain odottelen että joskos sitä saisi ensi kuussa rahaa että voi hakemuksen laittaa vireille, kun se kerran pitää siinä hakemusta luovuttaessa samantien maksaa.

Vierailija

Kiitoksia, taidan nyt sitten tosiaan ottaa yhteyttä maahanmuuttovirastoon ja kysellä sieltä lisää neuvoja. Olen vaan pelännyt sanoa ääneen tuota laittomuus-juttua, kun ajattelin, että jos se heti pilaa kaiken. Mutta onhan se niinkin, ettei sitä kannata varmaan pimittää... Ja tosiaan tuleehan se kuitenkin ilmi, jos täytyy alkaa todistella yhteisiä tapaamisiamme. Ja alan siis henkisesti valmistautua myös vaihtoehtoon, että pitää mennä miehen kotimaassa naimisiin. Mielellänihän minä sinne tietysti menen, mutta nämä käytännönjutut olisin vain mieluummin hoitanut täällä Suomessa. Mutta ei tässä ole tarkoitus luovuttaa! :)Kiitos siis vastanneille, ja edelleenkin otan mielläni apua/kommentteja vastaa, jos teille tulee jotakin mieleen! :)

Vierailija

mutta tiedän tapauksen, jossa pariskunnalla oli juuri samanlainen tilanne (asuivat Euroopassa maassa, jossa mies oleskeli laittomasti). He menivät lopulta miehen kotimaassa naimisiin ja hakivat myöhemmin miehelle viisumia Suomeen. Suomessa sitten hakivat miehelle oleskelulupaa, joka myönnettiin todella nopeasti.Eli on varmaankin mahdollista, mutta aika yksilöllisiähän nämä tapaukset ovat. Voisiko poikaystäväsi hakea Suomesta opsikelupaikkaa tai työtä, ja sitten anoa viisumia/oleskelulupaa sen perusteella?

Vierailija

Oma ghanalainen aviomieheni ei ole koskaan matkustanut kotimaansa ulkopuolelle laillisesti tai laittomasti (muuta kuin viimekesänä käydessämme nigeriassa, suomen suurlähetystössä).Uskonpa, että kaikkein helpoiten sen miehesi saatu suomeen kun hän ensin muuttaa takaisin kotimaahansa, matkustat hänen luokseen ja menette naimisiin (avioliitto tulee virallistaa myös suomessa, muuten ei ole pätevä!). Suomen suurlähetystössä sanoivat että viisumia ei todennäköisesti myönnettäisi (minun ja mieheni tapauksessa) koska maahantulon syy on pysyväisluontoinen. Siksi neuvoivat samantien hakemaan oleskelulupaa.Itse olen tällä hetkellä suomessa, odotan miehelleni lasta (rv 10) ja mieheni on kotimaassaan. Menimme viimekesänä naimisiin ja suurlähetystössä neuvoivat minua hakemaan miehelleni oleskelulupaa poliisilaitokselta. Mieheni ollessa kotimaassaan lupahakemus menee kuitenkin maahanmuuttoviraston päätettäväksi joten hinnaksi tulee 120e sijasta 200e :SNäitä maahanmuuttoasioita olen jo vajaan parin vuoden ajan käynyt läpi joten aika selvää tuntuu suurinosa tästä sössöstä olevan. Nyt vain odottelen että joskos sitä saisi ensi kuussa rahaa että voi hakemuksen laittaa vireille, kun se kerran pitää siinä hakemusta luovuttaessa samantien maksaa.tuosta laittomasti maassa oleskelusta on vähän paha mennä sanomaan. NE lentoliput ja passileimat ym. ym. tietenkin todistaisivat nämä teidän yhteiset tapaamiset, mutta laiton maassa oleskelu voi aiheuttaa oleskeluluvan hylkäämisen... tosin aviopuolisoill aon oikeus asua yhdessä samassa maassa, joten uskoisin että vaikka miehesi onkin ollut laittomasti toisessa eu maassa (tämä toki kannattaa mainita, koska jossei sitä mainita voivat sen takia hylätä että pimititte ko. tiedon ja muutenkin yhteisten tapaamisten todistamisenkin takia) hänen tulisi saada oleskelulupa suomeen sinun aviopuolisona. Pelkästään seurustelukumppanina tai avopuolisona on hänen oleskeluluvan saanti huomattavasti vaikeampaa.Älkää lakatko yrittämästä, vaikka maahanmuutto onkin vittumaisinta kaikessa. Kyllä jokaisella tulisi olle oikeus olla rakkaimpansa tykönä.Jaksamista!

Vierailija

Lainaus:

Lainaus:

Uskonpa, että kaikkein helpoiten sen miehesi saatu suomeen kun hän ensin muuttaa takaisin kotimaahansa, matkustat hänen luokseen ja menette naimisiin (avioliitto tulee virallistaa myös suomessa, muuten ei ole pätevä!). [b]Suomen suurlähetystössä sanoivat että viisumia ei todennäköisesti myönnettäisi (minun ja mieheni tapauksessa) koska maahantulon syy on pysyväisluontoinen. Siksi neuvoivat samantien hakemaan oleskelulupaa.[/b]
Kuinka kauan tästä on aikaa? Päälle neljä vuotta sitten homma kun muuttui ainakin niin, että suomalaisen aviopuoliso sai tulla tänne anomaan oleskelupaa. Eli tänne ei voinut tulla naimatonna, mutta kun liitto oli virallistettu kummassakin maassa, niin nimenomaan viisumilla tänne ja täällä hakemus ulkomaalaispoliisille. Sillä tavalla me toimittiin. Saatiin kiireessä viisumi parissa päivässä ja kiirehdittynä (raskauden takia) oleskelulupa vähän päälle kuukaudessa. Tosin mun miehellä ei ollut mitään "rikollista" tai epäilyttävää tilillään, se varmasti pitkittää prosesseja ja lisää epäilystä.


Nigerian Suomen suurlähetystöstä ei myönnetä viisumeita puolisoille, kuin äärimmäisen harvoissa tapauksissa. Ko. lähetystön neuvo on edelleen, lakimuutoksesta huolimatta, juuri tuo Panyinin kertoma. Ja valitettavan monen muun länsiafrikkalaisen maan tapauksessa Suomen viisumi- ja lupa-asioiden hoitaja on tuo samainen Suomen suurlähetystö Abujassa eli ongelma ei ole ainoastaan nigerialaisten hakijoiden.Mutta asian toinen puoli: Nigerian lähetystöstä ja Migristä saavat sitten monet nigerialaiset helppoheikit puolen vuoden tai jatkuvia business-viisumeita ja esim. niitä surullisen kuuluisia kutsu- & opiskelijaviisumeita, joita tehtailleita napattiin taas hiljattain kiinni rajavartiolaitoksemme toimesta (joita tarinoita media meille auliisti kertoilee). Aika paljon lupakoneistosta (ja sen tasosta) kertoo minusta se, että vilunkipelaajat saavat ne viralliset luvat vaikeuksitta, mutta pieni ihminen ja hänen puolisonsa saavat rikollisille kuuluvan kohtelun.Mitä tulee Fatoun alkuperäiseen kysymykseen... rehellinen kannattaa olla heti alusta lähtien, säästyy myöhemmiltä vaikeuksilta. Laittomana pitkään EU:ssa oleskelleen on parempi hoitaa homma pitemmän kaavan kautta eli mennä kotimaahansa avioitumaan ja odottaa lupaa siellä. Jos jollain (laittomalla) konstilla saisi itsensä Suomeen asti ja avioituisi täällä (kyllä, se on mahdollista, jos henkilöllä on voimassa oleva passi ja esteettömyystodistus), on silloinkin jatkoa ajatellen parempi odottaa päätöstä lupahakemukseen Suomen ulkopuolella. Täältä viranomaiset nimittäin mielellään karkottavat sellaisen henkilön kotimaahansa ja siitä seuraa sitten erinäisiä lisämutkia matkaan (maahantulokiellot sun muut)."Tosin mun miehellä ei ollut mitään "rikollista" tai epäilyttävää tilillään, se varmasti pitkittää prosesseja ja lisää epäilystä."Kun henkilö tulee määrätyistä, Migrin ja poliisin lempparimaista, pelkkä kansallisuus riittää epäilyksi.Minä olen työnkin puolesta tavannut monen monta "peluria", jotka ovat saaneet todella nopeasti lupansa, vaikka heillä on "maksettu" puoliso ja itsellään tilillä useita rötöksiä. Se vaan tuntuu tuo lupa heltiävän joiltakin maayksiköiltä helpommin kuin toisilta.Eli vielä yksinkertaistettuna: jos länsiafrikkalaisen miehen suomalainen vaimo on raskaana, raskaus ei ole automaattinen nopeuttaja lupakäsittelylle. Pahimmassa tapauksessa ensin odotetaan, syntyykö lapsi elävänä, jonka jälkeen tehdään vielä isyys-testi. Vasta sen jälkeen otetaan lupa-asia oikeasti työn alle. Ja jossakin kohtaa prosessia mies saatetaan kierrättää kotimaansa kautta joka tapauksessa. Esim. silloin, jos isukki on aloittanut Eurooppaan asettautumisensa turvapaikanhakijana tai opiskelijana. Täällä odottelee tälläkin hetkellä moni pieni lapsi isäänsä kotiin. Tietty muidenkin, kuin länsiafrikkalaisten.

Vierailija

Soitin jokin aika sitten maahanmuuttovirastoon, mutta sieltä sanottiin heti, että minun pitää kääntyä ulkoasiainministeriön puoleen, koska kysymykseni koski viisumiasioita (vaikka koski se kyllä paljon muutakin! :) Kirjoitin sitten ulkoasiainministeriöön sähköpostia, koska nettisivuilla sillä tavalla neuvottiin. Eipä ole vastausta vielä tullut, ja kirjoittamisesta on kyllä jo aikaa... Onkohan siellä kauheat sähköpostivastausjonot? Ärsyttävää, että yksi taho vastaa oleskeluluvista ja toinen viisumeista, eikö mistään voi kysellä apua yleisesti ottaen tilanteeseeni?Mukavia syyspäiviä! :)

Vierailija

Lainaus:

Uskonpa, että kaikkein helpoiten sen miehesi saatu suomeen kun hän ensin muuttaa takaisin kotimaahansa, matkustat hänen luokseen ja menette naimisiin (avioliitto tulee virallistaa myös suomessa, muuten ei ole pätevä!). [b]Suomen suurlähetystössä sanoivat että viisumia ei todennäköisesti myönnettäisi (minun ja mieheni tapauksessa) koska maahantulon syy on pysyväisluontoinen. Siksi neuvoivat samantien hakemaan oleskelulupaa.[/b]
Kuinka kauan tästä on aikaa? Päälle neljä vuotta sitten homma kun muuttui ainakin niin, että suomalaisen aviopuoliso sai tulla tänne anomaan oleskelupaa. Eli tänne ei voinut tulla naimatonna, mutta kun liitto oli virallistettu kummassakin maassa, niin nimenomaan viisumilla tänne ja täällä hakemus ulkomaalaispoliisille. Sillä tavalla me toimittiin. Saatiin kiireessä viisumi parissa päivässä ja kiirehdittynä (raskauden takia) oleskelulupa vähän päälle kuukaudessa. Tosin mun miehellä ei ollut mitään "rikollista" tai epäilyttävää tilillään, se varmasti pitkittää prosesseja ja lisää epäilystä.

Vierailija

Mä soittaisin sinne maahanmuuttovirastoon, niiden pitää osata ainakin vastata kysymyksiin, vaikkei ne mitään apua anna.Ville Punto löytyy Helsingistä, osaa nienomaan nää maahanmuuttojutut. On tosi mukava ja juttelee aivan varmasti sun kanssa ja ohjaa eteenpäin jos on tarvetta. Meillä oli meihen kanssa se tilanne et mies oli jo laittomasti täällä kun tavattiin ja poikakin ehti syntyä ennen kun mies joutu säilöön ja käytiin oikeudessa toteamassa etttei häntä enää voi lähettää pois.

Vierailija

siis lupien saaminen, vaikka olisi "puhtaat jauhot pussissa". Linkistä löytyy meidän tarina (en jaksa vääntää alusta asti, kun ikivanhat linkit toimii ja tuolla on myös neuvoja muilta) . Itsellä on lisäksi sellanen olo, että näistäkin ajoista on asiat mutkistuneet ja vaikeutuneet ?:| .

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat