Saako kelan korvauksen kaikista korvikkeista, kun päätös on tehty?

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

En ehkä osannut muotoilla tuota otsikkoa kovinkaan hyvin, mutta asiani on siis seuraava.

Saimme kelan korvauksen, kun lapsella todettiin maitoallergia. Korvikkeena on ollut nutri-soija. Nyt epäilen että lapsi on herkistynyt myös tuolle soijalle, joten päteekö tuo korvaus nyt muihinkin kuin nutri-soijaan, vai pitääkö korvaus hakea uudelleen jos ilmenee soija allergiakin?Kiitos vastauksista! :)

Kommentit (7)

Vierailija

Kyllä siihen noin kuukausi taisi mennä. En nyt ihan tarkkaan muista milloin aloin noita oireita ponggaamaan taas. Aika selkeethän nuo on, mutta halusin olla varma ennenkuin vien lääkäriin. Kokeilin ensin jättää muutamia ruoka-aineita pois, mutta ei niillä ollut mitään merkitystä.

Eihän kaikki tuolle soijalle herkisty, mutta yleistä se on. Toivotaan että teille ei kävisi samoin. :)

Vierailija

Käytiin eilen lääkärissä kun nuo oireet eivät kuitenkaan helpottaneet, vaikka näyttikin välillä siltä. Oireina siis oli vihreä kakka, lähes joka ulostus kerralla. Lisäksi alkoi kiukutella maitopullolle, eikä enää juonut korviketta läheskään niin paljoa kuin ennen.

Lääkäri totesi että todennäköisesti on nyt herkistynyt soijalle, ja korvike on vaihdettava. Saatiin kokeiluun Almiron Pepti. Toivottavasti tämä nyt sopisi. :/

Mutta tuohon kelakorvaukseen lääkäri totesi että ei tarvitse kelalle ilmoittaa kun korvike vaihtui tuosta nutri-soijasta. On kuulemma NIIN yleistä että lapsi herkistyy soijalle joten asiaa ei tarvitse erikseen alkaa kelan kanssa taas selvittämään, vaan tuo korvauspäätös pätee myös tähän korvikkeeseen. Jos joudutaan menemään paljonkin kalliimpiin korvikkeisiin niin sitten kela vaatii uudelleen altistuksen maidolle. Mutta tämä siis sitten kun korvike alkaa olla huomattavasti kalliimpaa.

Vierailija

ja korvaus koski sitä korviketta, jonka lääkäri oli reseptille merkinnyt. Kelakortissa ei mainittu korvikevalmistetta vaan diagnoosi (numerokoodi siellä kortin takapuolella) ja päivämäärä, mihin asti korvattavuus on voimassa (meillä tuolloin 2v. asti). Tosin meillä noista ajoista on jo melkein 4 v. joten kannattaa soittaa kelaan ja kysyä sieltä.

Vierailija

Riippuu vähän lapsenne iästä, miten korvaukset menevät. Jos kyse on yli puolivuotiaasta on soijamaito se ensimmäinen (ja pakollinen) kokeiltava. Jos soija ei sovi pitää tehdä soija-altistus, jolloin saatte korvauksen halvemmille maitopohjaisille (maito pilkottu peptiditasolle, esim. Almiron Peptidi) korvikkeille, jotka sopivat useimmille. Jos nämäkään eivät sopisi täytyisi tehdä vielä yksi altistus näille valmisteille ja sitten saisi korvattavuuden aminohappomaidoille, jotka ovat kalleimpia (esim. Neocate). Nyt yhteys lääkäriin, niin pääsette alkuun ja saatte korvaushomman alkuun sopivalle korvikkeelle. Yksityinen puoli on paljon nopeampi. Soija on siitä huono, että sille maitoallergiset lapsen usein allergisoituvat vähän ajan päästä. Tärkeää on löytää se sopiva korvike, koska muuten lapsen elimistö on altiimpi allergioistumaan myös muille ruoka-ainelle ja tietysti säästää lasta myös turhalta tuskalta.

Vierailija

Hyvä tietää miten asiassa pitää edetä jos ja kun tuo soija-allergia ilmenee. Jätin puurosta pois tuon käyttämäni soijamaidon, ja näyttää että tilanne olisi rauhoittunut, mutta pitää vielä seurata. Edelleen on kuitenkin soija-korvikkeella.

Vierailija

Koodi 505 KELA kortissa oikeuttaa aika moneen korvikkeeseen. Taisi olla toistakymmentä mahdollista tuotetta. Aika moni näistä on soijapohjaisia, mutta esim tuo em. Almiron pepti ja peptidi tutteli kuuluvat myös ryhmään. Näistä siis saa erityiskorvattavuuden ilman uutta hakemusta KELAan. Toisaalta taas jotain ihan soijapohjaisiakin tuotteita on jätetty tämän peruskoodin ulkopuolelle. Kelalta voi soittamalla pyytää listan tuotteista, joista erityiskorvauksen saa ilman uutta hakemusta.Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat