taantuma vai jopa lama?

Vierailija

mikä on teidän näkemyksenne? Jotain on käsillä, näin asuntovelallisena sen tuntee selkäpiissä...

Sivut

Kommentit (32)

Vierailija

oman maksukykynsä ja työilaneensa ja tarpeidensa mukaan maalaisjärkeä käyttäen. ei kukaan ikinä mitään saisi aikaiseksi tai esimasuntoa ostettua jos aina pelättäisiin jotain pahempaa aikaa. markkinat, korot ja hinnat eivät koskaan tule olemaan vakoita, joen ihan sama missä vaiheessa mennään josoma talouse kestää, niitä ylä- ja alamäkiä tulee aina pitkässä joksussa. parempi.

Vierailija

ei hajoa, eikä vienti sinne tyssää. Tätähän "asiantuntijat" toitottavat.Venäjän toimet ovat kuitenkin juuri irtisanoneet tuhansia suomalaisia sellu ja paperitehtaista. Joten ei tässä Venäjän uutta hajoamista tarvita, vaan Venäjän protektionismi ajaa saman asian, jolla Venäjä tappaa teollisuuden mahdollisuudet rajanaapurweiltaan ja "kaappaa" itselleen nuo toiminnot. Suomalaisten on siis rakennettava sellutehtaat Venäjän puolelle, jos halua Venäjän halpaa puuta käyttää.Suomen suurimmat kauppakumppanit ovat jo mitä ilmeisemmin lamassa, joten ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja väittäessään, että lama/taantuma tulee suomeen ensivuonna, jos ei tänä vuonna ehdi.Vielä jos sattumalta asut lopetettavien tehtaiden taloudellisella vaikutusalueella, on "paikallinen" lama ja taantuma jo käsin kopsketeltavan lähellä, kunhan irtisanomiset ensin toteutuvat. Asuntojen hintoihin nyt ainakin näillä alueilla on suuri merkitys. Viron ja Ruotsi asuntokuplat ovat juuri puhkeamassa, on se kuimma jos Suomessa ei muka "ylihinnoittelua" olisi ollut, varsinkin kun tiedetään, että asuntolainojen ajat ovat kasvaneen poskettomiksi.Asuntojen hinnat ovat siis pitkien lainojen kautta noousseet keinotekoisesti ykös, eikä enää ole puskuria pidentää lainaiakaa, mikäli jompikumpi jää työttömäksi, tai kulutusluotot painaa tai korot nousee.

Vierailija

Joku ministeri sanoi radiossa että suomen talous on aallonpohjalla parin-kolmen vuoden päästä. Enpä tiedä sitten että kuinka luotettavana tuotakaan voi pitää..

Kyllähän jonkinmoinen talouskriisi on tulossa,työttömyys lisääntyy jne..Näin yrittäjänä ja velallisena tietty hirvittää välillä, mut mitäpä tuota etukäteen suremaan. Mies aina sanoo että mikäli konkurssi tulee,niin eipähän tämän firman jäliltä pakkomyydä mitään vanhaa romua:)Mutta yhdestä asiasta olen todella onnellinen..Siitä että maksettiin asuntolainaan korkokatto v.2012 asti. Ollaan muutama vuosi ainakin koronnousulta "turvassa".

Vierailija

Jos ei työpaikka mene alta ja lainan kk-maksuista selviää, eikä asuntoa tarvitse vaihtaa, niin mitä väliä, vaikka asunnon arvo olisikin jonkin aikaa alhaisempi? Kyllä se nousukausi aina tulee, laman jälkeen. Ja päinvastoin.

Vierailija

BBC:n iltauutisissa eilen illalla sanottiin, että EU-komissaari on sanonut, että 2008-09 vuoden vaihteeseen mennessä Saksa, UK ja Espanja vaipuvat lamaan. En tiedä, oliko kyseisessä raportissa pienempiä Eu-maita mainittukaan, BBC ei maininnut. Sen sijaan esim Ranska ja Puola mainittiin hyvin pärjäävinä maina. - Ehkä komission/Eu:n sivuilla olis jotain tietoa??

Vierailija

mutta pahin lama sitten 90-luvun alun on tulossa. Ja ihan kohta tai viimeistään alkuvuodesta se lukee kaikissa lehdissä ja asiantuntijat ovat analyyseissään yhtämielisiä....

Lainaus:

Joka toinen asiantuntija on eri mieltä asioista, mutta yleisesti ottaen tuntuu olevan vallitsevana käsityksenä se, että Suomen talous taantuu, mutta mitään -90 luvun alun lamaan verrattavaa EI tule.http://www.taloussanomat.fi/raha/2008/09/11/eurooppa-taantumaan-mutta-su...

http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2008/09/10/velka-painaa-jo-pahemmi...

http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2008/09/11/pekkarinen-torjuu-sa...

Vierailija

90-luvun alussa johtui osin siitä, että ihmiset pelästyivät lietsottua lamaa ja lakkasivat kuluttamasta - vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus.

Puhutaan taantumasta, kiitos! Ja se on kansantalouden täysin normaali ilmiö, joka tulee nousukauden jälkeen. Ei siinä sen kamalampaa.

Vierailija

Se on selvä, että jonkinlainen notkahdus tai taantuma on jo käytännössä tullut, mutta sellaisia tulee aina vähän väliä ja vain poikkeuksellisen syvä taantuma (=lama) aiheuttaa ihmisille mittavia ongelmia. Viimeksi oli taantuma 2001 it-kuplan poksahdettua. Tuliko siitä jotain isoja ongelmia? Tietysti järki kannattaa säilyttää, mutta ei lamapeikkoa kannata liikaakaan pelätä tai sitten se ainakin tulee, kun ihmiset lopettaa kuluttamisen.Sen verran viimeisestä lamasta täytyy kertoa, että monilla oli ongelmia, mutta suurin osa suomalaisista poksutti ihan hyvin eteenpäin lamankin keskellä. Jos mietin vaikka silloista kaveripiiriäni (olin lukioiässä), niin vain yhden vanhempi menetti työpaikkansa ja heilläkin oli lainat maksettu, ja asuivat normaalisti omakotitaloaan isän saadessa ansiosidonnaista ja äidin käydessä töissä. Muiden kohdalla muutos ei ollut kovin suuri vaan vanhemmat meni aamulla töihin, käytiin kaupassa, asuttiin vanhaa asuntoa ja kerran vuodessa lennettiin etelään. Tiedän, että lama oli monien kohdalla katastrofi, mutta kyllä enemmistö ihmisistä meni sen ihan pienellä yli. Ainoastaan korot nousivat ja verotus kiristyi, mutta ei kokonaisuudessaan mitään merkittävää romahdusta.Mitä tulee tuohon taloustilanteen pelkäämiseen, niin onko se nyt missään suhteessa asian vakavuuteen edes? Ihmisellä on paljon suurempiakin asioita menetettävänä kuin asunto tai työpaikka...Vaikka menin laman itse ohi teini-iässä, niin toki esimerkiksi mieheni on kärsinyt siitä kovinkin, mutta ei silti ole pessimistinen ja pelokas vaan elää normaalia elämää edelleen. Silloin meni kaikki ja asia on nyt selvitetty, joten turha jäädä tuleen makaamaan vaan elämä jatkuu.

Vierailija

joskus on vain mukava lätistä ajankohtaisista asioista. Mediahan näyttelee omaa rooliaan tietysti... Ei se riitä riitä et peiliin kahtoo ja alkaa ostelemaan... kyllä se on niin monien asioiden summa.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat