Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.

Inva- P merkintä autoon

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Hei!Meillä on 4- vuotias poika jolla on vaikea kielenkehitys häiriö, autistisia piirteitä ja ylivilkkautta sekä vuorovaikutuksen ongelmia.Hänellä ei ole vaarantajua ja hän karkailee. Kiipeää ketterästi joka paikkaan. Puheeseen ei juurikaan reagoi eli jos hänelle saanoo, että Lasse tule tänne. Hän ei reagois iihen millään tavalla eli käyttäytyy kuten kuuro lapsi.Saamme korotettua hoitotukea, omasihoidontukea, ilmaiset vaipat ja Kelan kustantamat terapiat, koska lapsemme katsotaan vaikea vammaiseksi kielellisten ongelmien vuoksi. Hän tarvitsee apua joka päiväisissä elämisentoiminnoissa.Olemme tutkimuksissa ja hoitosuhteessa yliopistollisen sairaalan neurologian yksikössä. Siellä lääkäri kysyi onko meillä inva- P merkkiä autossa. Ei ole ja lääkäri oli sitä mieltä että ehdottomasti sen tarvitsemme.Mitä tämä tarkoittaa käytännössä (muuta kuin saamme pysäköidä invapaikoille)? Saako uuden auton ostaa verottomana vai pitääkö siihen olla erikseen lupa tms.? Entä miten ajoneuvovero, onko vapautus siitä, kuuluuko siihen mylös vapautus dieselverosta?Nämä ovat minulle aivan uutta. Eli voisitteko te jotka tiedätte asiasta valaista minua hiukan:) Joten kysyn teiltä kokeneimmilta apua tässä asiassa.Kiitoksia etukäteen!

Kommentit (15)

Vierailija

lääkäri piti painavimpana syynä tuota vaarantajun puuttumista. Ja sitä että lapsi ei ole puheella ohjattavissa. Virallinen näkökulma on se, että lapsen kehitys poikkeaa normaalin saman ikäisen lapsen kehityksestä, joten syyt inva- luvan saamiseen (lääkärin suositukseen) voivat olla hyvin monenlaisia.Aina kannattaa tosiaan ottaa itse asia esille ja kertoa reilusti kuinka haastavaa se liikkuminen oikeasti on ja jos se vielä rajoittaa lapsen tai lasten kanssa liikkumista, kun on hankalaa lähteä mihinkään esim. vaarantajun puuttumisen vuoksi niin siinä on jo todella painava syy saada inva- P merkintä.

Vierailija

jonka kanssa marssit poliisilaitokselle. Täytät hakemuksen jonka liitteeksi laitat lääkärintodistuksen, 2 passikuvaa lapsesta ja maksat, olikohan se jotain 17 euroa (?)Kortti tulee postissa kotiin, sitä ei erikseen tarvitse hakea. Kortin takana on lapsen kuva, joten korttia voit käyttää aina silloin kun lapsi on kyydissä ja parkkeerata invapaikoille ja kadunvarsipaikoille. Kortti on henkilökohtainen, ei autokohtainen. Kun invakortti on ikkunassa, ei pysäköintimaksua tarvitse maksaa. Hädän tullen voi parkkeerata myös pysäköintikieltoalueelle hädän tullen, mutta auto ei saa olla haittana muulle liikenteelle tai esim pelastustiellä. Itse en ole vielä uskaltanut autoa jättää mihinkään merkitsemättömälle paikalle, koska en ole aivan varma miten lappuliisat tulkitsevat pysäköintiä.Kun olet saanut invakortin voit hakea ajoneuvohallintokeskukselta vapautusta autoveron maksusta, liitteeksi hakemukseen kopio invakortista. Päätös tulee kotiin eikä ajoneuvoverolippuja enää tule.Itse olen huomannut, että eläkeläispapat tulevat hyvin kärkkäästi kommentoimaan invapaikalle pysäköinnistä ja vaikka näyttäisi invakorttia saa mulkoilua osakseen, koska vanhempien ihmisten mielestä paikat on varattu vain sellaisille joilta puuttuu vähintään toinen jalka( tai se toinen on jo haudassa), mutta kannattaa muistaa, että oma kortti on aiheesta lunastettu ja sitä on oikeus käyttää.Vierailija

Kun autossa on Inva-pysäköintitunnus voit:

1. pysäköidä inva-parkkiin

2. pysäköidä pysäköinti/pysähtyminen kielletty-paikoille, kunhan pysäköinnistä ei aiheudu muille vaaraa tms.

3. pysäköidä ilmaiseksi maksullisiin parkkeihin (mittaripaikat)

4. anoa vapautusta auton peruskäyttöverosta (siis se vuosittain maksettava vero)

Kun ostat uuden auton tai ostat auton ulkomailta, voit anoa autoveronpalautusta, mutta siihen sisältyy aika paljon reunaehtoja mm. autoa tulee käyttää pääasiassa vammaisen kuljettamiseen. Ei esim. työmatka-ajoon!Niin, ja se inva-korttihan on vaihdettavissa mihin autoon tahansa, jolla vammainen ihminen kulkee. Se ei siis ole autokohtainen.Korttia varten tarvitaan lääkärintodistus invaliditeetista ja korttia anotaan Poliisilta. Poliisin nettisivuilla voisi asiasta olla lisätietoa.KORJATKAA VIISAAMMAT JOS HUOMASITTE VIRHEITÄ!

Vierailija

pitää keväällä kysyä neuronpolilta siitä. mutta onko joku saanut dysfasian takia sen? Vilkkautta on myös mutta ei varmaan ihan adhd. Isoin ongelma on puheen ymmärtäminen (on 3v tasolla ja ikää 5v). Parkkipaikoilla pitää pitää kiinni, muuten on auton alla. jos auto liikkuu lähellä niin ikinä ei tiedä minne poika (pojat) menee. Siis ei osaa varoa. Ja kiva kauppakassien ja 1 tai 2 tälläisen lapsen kanssa kävellä toiselle puolen isoa parkkipaikkaa. Siis mahdotonta!!!! Joten kaupassa en käy molempien lapsen kanssa yhtäaikaa yksin. Tai voi käydä mutta sitten ei osteta mitään.miten paha vilkkaus pitäöä olla että kortin saa? Riittääkö lievä vikkaus ja ymmärtämis ongelmat?

Vierailija

aina kannataa hakea.... Eli viranhalitia ratkaisee asian ja päätöksestä voi aina valittaa jos se ei tyydytä... Ei nämä ole hoitavillekaan tahoille niin on/off asioita ja paljon on kiinni siitä kuinka hyvin osaa " arpakupongit" täyttää. Siihen todella kannattaa panostaa mitä niihin lappuhin laittaa ja laitta kaikki ne ongelmat ja tilanteet joissa ongelmia tulee....Hakematta ei kuitenkaan saa mitään :) ja taas toisaalta se missä yhteiskunta on valmis osoittamaan arvostustaan (hoitotuet, inva merkit ym) sille työlle jota erityislasten kanssa teemme olemme joka ikisen sentin ja edun " ansainneet" . En häpeä sitä että saan laspestani etuutta joka menee varmasti joka ikinen sentti välillisesti tai välittömästi siihen työhön mitä lapseni kanssa joudun tekemään " ylimääräistä" ...Meillä tätä rahaa on käytetty arjen helpottamiseen lapsen harrastuksiin ja välineisiin ... ja joitain kertoja äidin tuulettamiseen joka sekin on lapsen kannata todella tärkeää että äiti jaksaa loputonta rajojen asettamista... voimia ja tahtoa tältä palstalta löytyy meitä jotka ovat näitä kuvioita pyörittäneet vuosia ja kohta vuosi kymmenkin verran!

Vierailija

Kannattaa tosiaan ottaa asia esille neurologian polilla jos teillä on keväällä tulossa jakso sinne. Mielestäni teillä voisi olla mahdollisuus inva merkintään autossa.

Meillä pojalla ei myöskään ole adhd:tä vaan ylivilkautta. Pystyy kuitenkin keskittymään esim. junaradan kokoamiseen, videon katseluuun jne. Adhd on kuitenkin ihan eri asia:)Meillä painavat syyt olivat vaarantajun puuttuminen, ylivilkkaus sekä erittäin vaikeat kielelliset ongelmat (sanoja noin 20, mutta käyttää 1-2 sanaa päivässä esim. sanoo kerran anna hautessaan mehua ja toisen kerran lamppu kun katsoo lamppua). Hän karkailee esim on karannut päiväkodista aitojen ulkopuolelle. Hän kiipeilee, hyppii ja on täysin vahdittava kotonakin ihan koko ajan.Meillä on siis perheessä toinenkin erityislapsi eli 6,5- vuotias poika jolla on monimuotoinen kielenkehityshäiriö (puhe ja puheen ymmärtäminen 6 vuotiaana 3,5v. tasolla). Hänen kanssaan liikkuminen on myöskin haasteellista, joten ymmärrän sinun näjökulma asiaan.Kannattaa varmasti jutella asiasta ja kertoa että heidän kanssaa on vaikea liikkua ja tuo invalupa vähentäisi vaaratilanteita.

Vierailija

ei laista.... Tuo vaarantajun puuttuminen on yksi todella painava syy miksi auto pitäisi saada " hyvään parkkiin" . Toinen on se että meillä ainakin " varo" tai " pysähdu" sanan perillemeno vie ihan liian kauan aikaa.Meillä lääkäri laski inva-merkiin plussaksi sen että perheessämme on 4 muutakin laste eikä näiden kaikkien kanssa liikkuminen ole muutenkaan ongelmatonta saatika kun yhdeltä puutuu vaarantaju ja kuulun ymmäräminen on puuteellista...Lääkäri oli myös sitä mieltä että inva-merkki on aika vähän ja pieni hyvitys siitä työstä mitä teemme. Ja jos sillä edes voi karvan verran helpottaa eritysilasten vanhempien arkea niin hän ei ollut valmis tuijottamaan diagnoosia vaan lapsen kokonaistilannetta.Eli tilanteet joissa mennään johonkin tai tullaa autolle niin ovat pahoja siinä vaiheessa kun lapsella on jalkoja muttei riitävää vaarantajua. Eikä meillä poikaa ehtinyt kiinni saada. Ainoa tapa suojella häntä on se että auto laitetaan paikkaan jossa se ei ole tiellä jonne lapsi löytää eksymättä ja jäämättä muun liikenteen alle. Auton ei suinkaan tarvitse olla oven edessä mutta sen pitää olla paikassa jossa on vaaraton ja esteetön reitti minne sitten olemmekin menossa.Vaikka tutuissa ympyröissä meillä liikkuminen onnistuu vieraammissa ympyöissä tuntuu todella hyvältä että edelleen tuo kortti on...Ei muuta kuin koitat selittää niitä ongelmia mitä tulee kun lapsi karkaa autolta tai parkipaikalta lähtee muun liikenteen sekaan...Myös se että terapiohin kuljettaminen voi parkkipaikojen puuteessa olla erittäin työlästä tai lähes mahdotonta painaa näissä asioissa.Eli varsinkin kun lasta kuljetetaan kaupunkien keskuhtoihin terapiaan ja parkkipaikkoja ei tado löytyä hakemallakaan on yksi tekijä jossa inva-merkistä on todella hyötyä lapsen kuntoutuksessa. Eli ei tule niitä pitkiä kävelyitä ja turhia vaaratilanteita.

Vierailija

Ja erityiskiitos juksulle ihanasta viestistä.

Meillä on perheessä 2 erityislasta. 6,5- vuotias poika, jolla monimuotoinen kehityshäiriö (puheen ymmärtämisen ongelmat ja ongelmia hienomotoriikassa) sekä tämä 4- vuotias vaikeasti kielihäiriöinen lapsi (myös autismi diagnoosia on mietitty, tällä hetkellä kanta on että hänellä on vaikea kielihäiriö ja autistisia piirteitä). Joten tuttua on tuo arjen pyörittäminen meilläkin jo hiukan pidemmältäkin ajalta.Totta on myös, että kaiki tuet ja apua mitä on saatavilla kannattaa hyödyntää. Mitään ei tosiaan saa ellei hae:) Ja monia asia riippuu myöskin siitä kuinka hyvin osaa ja jaksaa täyttää hakemukset ja kuinka voimakkaasti itse yrittää saada kantaansa esille.Kiitoksia kaikille vielä kerran ja jaksamista arjen pyörittämiseen!

Vierailija

Kiitoksia vastauksista.Vielä tarkennusta asiaan. Eli auton perusverosta saa siis vapautuksen, mutta jos on dieselvero se täytyy maksaa normaalisti?Kuinka hankalaa on saada uutta autoa ostettaessa autoveronpalautus? Voiko ostaa minkä hintaisen auton haluaa, vai onko se jotenkin määritelty? Minkä suuruinen tuo autoveropalautus on? Onko se joku määritelty summa vaikko auton vero kokonaan pois (sehän olisi jotain puolet auton hinnasta?)Autoa tarvitsemme joka päiväiseen elämiseen siis kaupassa käyntiin, lapsen kuljettamiseen päiväkodissa, sairaalassa, tutkimuksissa, terapioissa jne. Junalla ja bussilla emme edes voisi matkustaa, kun lapsemme ei pysty istumaan paikoillaan vaan juoksisi junaa/bussia päästä päähän eli matkustaminen olisi jopa ihan vaarallista.Meillä on aika myös sosiaalihoitajalle (olemme juuri tutkimusjaksolla). Tietäisikö hän näistä paremmin?Vierailija

Tänään juuri oli sosiaalihoitajan (yliopistollisen sairaalan sos.hoitaja joka tekee työtä neurologisten lasten ja keskosten kanssa) kanssa asiasta puhetta, kun tarkistimme noita kuntoutus ja muita asioita. Hänen mielestään meillä voisi olla mahdollisuus saada autoveronpalautusta. Monet arjen ongelmat ovat meillä jopa hankalampia kuin monivammaisella lapsella. Samoin hänen mielestään meidän tulisi saada korkeinta Kelan hoitotukea.

Katsotaan miten nämä menee... Nämähän on niin tuuristakin kiinni joskus:)Ap

Vierailija

sopeutumisvalmennuskurssilla lääkäri kirjoitti suosituksen kun vaan pyysi.

Uskon että juuri puheen perillemenemättömyy ja omaehtoisuus painoivat aika paljon.

Vierailija

Että käyttäkää se mahdollisuus sairaaloissa kunassa tai missä ikinä olettekin tentata niitä sosiaalityöntekijöitä teidän oikeuksitanne. Kysykää mitä voitte saada mitä voitte hakea....Yllätyksiä on tullut ja tulee jatkuvasti joten mielelläni edelleen käyn näitä ihmisiä tentaamassa oikeuksistani ja viranomaisten velvollisuuksista...

Vierailija

Passikuvaksi riitti ainakin täällä meilläpäin kaksi koulukuvaa. ja meidän itse piti hakea inva-kortti poliisilaitokselta. Noin pari viikkoa meni sen teettämiseen aikaa.

Vierailija

Meillä se on ollut jo tovin aikaa ja juuri noista samoista syistä kuin teillä....Parkeeraamisesta yleisesti:Voit jättää auton mihin tahansa missä se ei olekenenkään tiellä ja laitaa inva-merkin ikkunaan. Eli ei palojapelastusteille mutta puiston tai torin laitaan paikkaan jossa lapsi ei joudu muun liikenteen vaarantamaksi. Oven eteen tai taxi paikalle, inva-paikkalle ja myös jalkakäytävälle ellei muuta parkeeraamiseen sopivaa paikkaa ole tarjoilla... (kuitenkin niin ettei se haittaa kohtuuttomasti kenenkään liikkumista)... Lappuliisalla ei ole siihen oikeastaan mitään sanomista ja poliisi on se joka kehoitaa siirtämään auton mutta on myös velvollinen osoittamaan mihin auton voi siirtää... Tiedän isäni parkeeraaneen auton helsingissä mm. lasipalatsin eteen, postitalon eteen, kauppatorille ja hakaniemen torille torialueelle, useammankin puiston alueelle jossa ei ole parkkipaikkoja, kirkkojen ja hautausmaiden alueilla paikoihin joihin yleensä ei ajeta autolla jne...Kun käytää maalaisjärkeä siinä parkeeraamisessa sanomista ei tule.... silti vaikka parkeeraisi paikkaan jossa normaalisti ei saa parkeerata (puisto. tori , kävelykatu ym) ... kun muistaa sen että kaikki muut pääsevät kulkemaan kaikki muu on " sallittua" ... Sanomista toki tulee muttei viranomaisilta kuin siinä tilanteessa jossa auto on oikeasti jonkun tiellä.Ainakin meillä tämä näkyy niin että parkkipaikka hatetaan siten ettei lapsi joudu muun liikenteen vaarantamaksi (vaikka sitten esim torialueelta jossa ei ole muuta ajoneuvoliikennettä)Autoveronpalautusta ei voi käytännössä saada kuin todella vaikeasti vammainen ja tähän on sata ja ykis pykälää laissa... sen saamine on " lähes mahdotonta" ja se sisältää ehtoja ja kiemuroita joista ei ota kukaan selvää...Käyttömaksun eli entiseltä nimeltään ns tarraveron voi hakea pois autorekisterikeskukselta yhdestä ajoneuvosta....Ei muuta kuin merkkiä hakemaan... Sitten kun se on ymmärtää kuinka näppärä se oikeasti on kun miettii mihin auton lykkää ettei muksu jää auton alle. Tai kun paikkoja kertakaikkiaan ei ole :)Uusimmat

Suosituimmat