Miten masennuslääkkeiden pitäisi auttaa??

Vierailija

Mä voin päivä päivältä huonommin. Ihan valmis johonki lataamoon. Ei yhtään hyvää päivää enää. ;((((((((((((

Kommentit (8)

Vierailija

Itselläni vaihdettiin Cipralexista Seroxat:iin, ja siinä annostusta nosteltiin, kunnes se oli 60mg/pvä. Sillä annostuksella tuli kuitenkin aika rankkoja sivuvaikutuksia - mm. äänien kuulumista ja näköhäiriöitä - joten nyt on 40mg. Lääkitystä on ollut nyt puolisen vuotta. Yhä masentaa yms. mutta on niitä hyviäkin päiviä tai ainakin hetkiä. Tsemppiä sulle.2/4

Vierailija

Syön paljon kalaa eipä ole auttanut :D Sais edes pientä apua lääkkeistä niin tietäs että tästä vielä noustaan, mutta kun tuntuu että pahenee vaan. Plus että en nuku ilman lääkkeitä.

Vierailija

Itelläni Cipralex ei auttanut muutenkaan, vaikka monilla toki auttaakin. Koska olet viimeksi käynyt lääkärin puheilla lääkityksestä? Kyllä seitsemän viikkoa on jo sen verran pitkä aika, että jos tuntuu vaan huonommalta, ei lääkitys taida olla optimissaan.

Vierailija

Ilmeisesti nosto siis edessä taas? Kuinkahan kauan yhtä lääkettä kokeillaan ennen uuteen vaihtoa? Aika alussa ilmeisesti olen tietty lääkitykseni kanssa. Ei kai se auta kuin toivoa parasta? Mikä lääke sulla auttoi? Niitähän on lukemattomia?

Vierailija

Yleistä- Masennuslääkkeiden vaikutus alkaa noin 2-3 viikossa- Kun lääke on alkanut tehota, on sitä yleensä syytä käyttää ainakin 6 kuukautta. Lääkkeen lopettaminen ja taas uudelleen aloittaminen voi johtaa sen tehon heikkenemiseen; ainakin elämän laatu heikkenee. Mitä vanhempi olet ja mitä useammin masennus on uusinut, sitä pitempiä lääkekuureja on syytä käyttää.- Kerro lääkärillesi muista käytössäsi olevista lääkkeistä, sillä ne voivat aiheuttaa yhteisvaikutuksia- Masennuslääkkeet eivät aiheuta riippuvuutta. Psyykenlääkkeistä vain ahdistuneisuuden hoitoon käytettävät bentsodiatsepiinit ja unilääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuutta. Masennuksen hoidon alussa voidaan tarvita väliaikaista bentsodiatsepiinilääkitystä. Masennuslääkkeillä saadaan usein apua ahdistuneisuuteen, mutta vasta 2-3 viikossa- Alkoholi: useimmilla masennuslääkkeillä ei ole haitallisia yhteisvaikutuksia alkoholin kanssa. Väsyttävien masennuslääkkeiden väsyttävä vaikutus yleensä lisääntyy. Jo 3-4 päivänä viikossa toistuva pienienkin alkoholiannosten käyttö voi heikentää merkittävästi masennuslääkkeiden tehoa tai poistaa niiden tehon kokonaan. Säännöllinen alkoholin käyttö yleensä myös heikentää unen laatua.

SSRI-lääkkeet- Tähän ryhmään kuuluu 5 eri lääkeainetta, joita myydään usealla eri kauppanimellä: fluoksetiini (esim. Seronil, Seromex, Fluoxetin Generics, Fontex, Fluxantin), fluvoksamiini (Fevarin, Fluvosol), paroksetiini (Seroxat), sertraliini (Zoloft) ja sitalopraami (Cipramil, Citalopram)- Lääkitys aloitetaan usein pienellä annoksella sivuvaikutusten vähentämiseksi- Hoidon ensimmäisinä päivinä esiintyy usein pahoinvointia ja etoavaa tunnetta, että aamiainen nousee ylös. Nämä oireet kuitenkin menevät ohi muutamassa päivässä. Pahoinvointia kokeneet potilaat saavat muita todennäköisemmin apua tämän ryhmän lääkkeistä.- Muut merkittävät sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Seksisivuvaikutukset (esim. vaikeudet saada siemensyöksyä) johtavat joskus lääkkeen vaihtamiseen toiseen. Fluvoksamiinilla on näitä sivuvaikutuksia ehkä vähiten SSRI-lääkkeistä.- Fluoksetiinin poistuminen elimistöstä on selvästi hitaampaa kuin muiden masennuslääkkeiden. Jos lääkettä on käyttänyt pitkään, voi sitä olla elimistössä vielä 4 viikon päästä lääkkeen lopettamisen jälkeen merkittävä pitoisuus. Sen vaikutus masennukseen voi siis jatkua jopa 4-6 viikkoa lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Myös yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa voivat tulla viikkojen viiveellä lääkkeen lopettamisesta.

Remeron- Lääke otetaan 1-2 tuntia ennen nukkumaan menoa, koska sen alkuvaikutus on väsyttävä. Väsyttävän vaikutuksen vuoksi voi samanaikaisen unilääkkeen tarve vähentyä puoleen tai lakata kokonaan.- Hoidon alussa esiintyy 2-4 päivän ajan väsymystä, joka yleensä menee ohi eikä lääke sen jälkeen väsytä päivällä. Yleensä 5 vrk:n hoidon jälkeen potilas tuntee itsensä päivällä virkeämmäksi kuin ennen hoitoa- Toinen merkittävä sivuvaikutus on lisääntynyt ruokahalu, mitä esiintyy noin 10%:lla potilaista; usein annoksen nostaminen vähentää tätä sivuvaikutusta. Paradoksaalisesti annoksen nostaminen vähentää usein myös väsymystä. Väsymys on siis voimakkaampaa ½ tabletilla kuin kokonaisella.- Toisten masennuslääkkeiden kanssa käytettynä Remeron voi vähentää niiden sivuvaikutuksia- Lääke ei aiheuta seksisivuvaikutuksia, mutta voi vähentää muiden lääkkeiden seksisivuvaikutuksia- Tavallinen annos on 1 tabletti iltaisin. Voit kokeilla myös 0,75 ja 1,25 tabletin annoksia, sillä joskus ne sopivat paremmin. Esimerkiksi annoksen nostaminen 1,25 tablettiin iltaisin voi vähentää päiväväsymystä.- Vaikka Remeron ei sopisikaan sinulle sivuvaikutusten tai huonon masennusta vähentävän tehon vuoksi, se voi silti sopia unilääkkeeksi esim annoksella 0,25-0,5 tablettia iltaisin ja tällöin sitä voi käyttää myös tarvittavana lääkkeenä

Efexor- Tavallisimpina sivuvaikutuksina ovat SSRI-lääkkeille tyypilliset sivuvaikutukset ja isommilla annoksilla lievä vapina- Aloitetaan varovaisesti pienellä annoksella 37,5 ¿75 mg/vrk ja nostetaan jopa tasolle 225-300 mg/vrk.- Efexorin teho lisääntyy annoksen noustessa

Aurorix- Tavallisin sivuvaikutus on hermostuneisuus. Seksisivuvaikutuksia ei juurikaan ole.- Suurin ongelma on lukuisat ja joskus myös vakavat yhteisvaikutukset muiden lääkkeiden kanssa. Ei saa käyttää esim SSRI-lääkkeiden eikä Efexorin kanssa, myöskin liiallista vanhan juuston syöntiä on syytä välttää.

Tolvon, Miaxan- Väsyttävä masennuslääke, jota käytetään usein parantamaan SSRI-lääkkeiden vaikutusta. Tavallisin sivuvaikutus suun kuivuminen. Voi laskea valkosolujen määrää, joten infektion (varsinkin kurkkukivun) yhteydessä on syytä käydä verikokeessa ja tarkistaa valkosolujen määrä.

Triptyl, Saroten, Doxal, Surmontil, Anafranil, Pertriptyl- Masennuslääkkeitä, joilla on väsyttävää vaikutusta. Niitä käytetään pienillä annoksilla kipulääkkeenäkin. Tavallisin sivuvaikutus suun kuivuminen, mutta hoitoannoksilla esiintyy usein myös vapinaa.- Pertriptylissä on Triptylin vaikuttavan aineen lisäksi perfenatsiinia

Deprakine, Absenor- Alunperin epilepsialääke, jota käytetään maanis-depressiivisyyden ja vaikean masennuksen hoidossa- Sivuvaikutuksina voi olla mahaoireita yms, mutta yleensä oireet ovat lieviä. Pitoisuutta veressä seurataan laboratorio-kokeella noin 1-2 kertaa vuodessa.

Azona- Väsyttävä masennuslääke, joka ei sovi miehille. Isommilla annoksilla laskee verenpainetta ja aiheuttaa huimausta.

Zyprexa, Risperdal- Alunperin skitsofrenian hoitoon kehitettyjä lääkkeitä, joilla on myös masennusta hoitavaa vaikutusta

Mäkikuisma- Luontaistuote, jota ei ole tutkittu lääkkeeltä vaadittavalla tavalla. Tutkimusten mukaan se auttaa lievässä ja keskivaikeassa masennuksessa ja sivuvaikutukset ovat vähäisiä. Mäkikuisma kiihdyttää maksan toimintaa ja laskee useiden lääkkeiden pitoisuutta. Se voi tehdä esim e-pillerit tehottomiksi.Ahdistus- ja unilääkkeetYleistä- Masennukseen liittyy usein univaikeuksia ja voimakasta ahdistuneisuutta. Siksi masennuslääkkeiden kanssa käytetään varsinkin hoidon alussa ahdistus- ja unilääkkeitä. Kaikki tämän ryhmän lääkkeet (paitsi Atarax ja Buspar) voivat aiheuttaa riippuvuutta; tosin toiset enemmän ja toiset vähemmän. Riippuvuusriskiä voi vähentää välttämällä päivittäistä käyttöä ja pitämällä annoksen mahdollisimman pienenä. Jotkut potilaat käyttävät välipäivinä esim väsyttäviä antihistamiineja kuten Ataraxia- Ataraxia voi ottaa esimerkiksi joka toinen ilta 25-100 mg noin 2 tuntia ennen nukkumaan menoa ja sen lisäksi puolet normaalista unilääkeannoksesta. Joka toinen ilta otetaan taas tavanomainen annos aiemmin käytössä ollutta unilääkettä. Mitä pienempi annos unilääkettä on käytössä, sitä paremmin se tehoaa.- Väsyttävän lääkkeen käyttö ei sinänsä aiheuta riskiä liikenteessä. Aivan samoin kuin itsensä väsyneeksi tunteva ei saa mennä rattiin, ei lääkkeen käytön vuoksi ajokykynsä heikoksi tunteva saa sitä tehdä. Kyse on siis enemmän siitä, millainen henkilön kyky on ajaa autoa, kuin siitä minkä nimistä lääkettä hän käyttää milläkin annoksella.

Temesta,

Alprox=Xanor,

Tenox=Normison,

Imovane=Zopiclone=Zopinox,

Opamox=Oxepam=Alopam,

Diapam=Medipam=Stesolid,

Insomin,

Dormicum,

Halcion- Tavallisimpia uni- ja ahdistuslääkkeitä. Näillä lääkkeillä on riski riippuvuuteen, jos käyttö on päivittäistä ja kestää ainakin muutamien viikkojen ajan. Toisaalta niiden teho tulee esiin nopeasti, yleensä muutamassa tunnissa, ja ne eivät juurikaan aiheuta sivuvaikutuksia.- Näillä lääkkeillä voi joskus olla erittäin voimakas alkoholin vaikutusta lisäävä vaikutus ja tämä vaikutus voi tulla esiin jopa 12-24 tunnin kuluttua lääkkeen ottamisesta. Alkoholin vaikutusta voimistava vaikutus voi tulla esiin yhdellä lääkkeellä, muttei välttämättä muilla tämän ryhmän lääkkeillä eli se on hyvin yksilöllistä.

Stilnoct, Sonata- Uudempia, mahdollisesti pienemmän riippuvuusriskin omaavia unilääkkeitä

Buspar- Ahdistukseen hoitoon ja masennuslääkkeiden tehoa lisäämään käytetty lääke. Vaikutus tulee 2-3 viikossa.

Kalanrasvat- Kalanrasvoista on mahdollisesti apua masennuksen hoidossa. Yhden tutkimuksen mukaan vähän kalaa syövillä ihmisillä on suurentunut, ehkä noin kaksinkertainen, riski sairastua masennukseen.- Erityisesti rasvainen kala (lohi) on käyttökelpoista, mutta käytössä kannattaa olla monipuolinen.- Masennuksen hoidossa käytettävät annokset ovat todennäköisesti melko suuria ja esim Möllerin Omega3-kapseleita voi olla syytä käyttää jopa 4-6 kapselia päivässä- Isot annokset kalanrasvoja eivät sovi verenohennuslääkkeitä (esim Marevan) käyttäville

Artikkelin kirjoittaja on Psykiatrian erikoislääkäri Sami Anttila.(Tukiaseman sivuilta kopsattu)

Vierailija

On ihan yleistä, että lääkkeitten alotuksen jälkeen tuntuu ensin huonommalta, ennen kuin auttaa. Ja monilla kestää kauan, ennen kuin oikea lääke ja oikea annostus löytyy. Ja kaikkia tietenkään eivät ne lääkkeet edes autakaan.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat