4-vuotias päikkäriin vai ei?

Vierailija

Mitä tuumaapi av-ihmiset tilanteestamme.4 v poikamme on hirveän iloinen ja ulospäinsuuntautunut välillä vauhdikaskin poika. Kotona on myös kaksi kaksivuotiasta, joten emme ole hirveästi päässeet kodin ulkopuolisia kontakteja hakemaan.

Anoppi on vihjaillut jo vuodenpäivät, että nelivuotias pitäisi laittaa hoitoon - aikaisemmin en ole ottanut kuuleviin korviin, koska hänellä on mielestäni ollut hyvä olla kotonakin. Ja hän siis on ollutkin tähän asti kotihoidossa, mutta tässä joku aika sitten tulimme toisiin ajatuksiin ja haimme/saimme viimein osapäiväpaikan hänelle. Hän olisi hoidossa parina päivänä viikossa 5 tuntia kerrallaan. Hoitoa on nyt kokeiltu kolmatta viikkoa, ja äidistä irtautumisen tuska on ollut kova aina eron hetkellä. Päiväkodissa ei suurempaa hätää, ihan iloisesti leikkii ja touhuaa muiden kanssa, paitsi viimeisenä päivänä oli itkeskellyt välillä ja sanonut olevan äitiä ikävä, ja ollut pahoillaan/ihmeissään, kun pikkusisarukset saavat olla kotona. Näistä asioista on tietenkin etukäteen hänen kanssaa keskusteltu, ja kerrottu, että se on hänen " ison pojan" oma juttu, pääsee sinne omia kavereita ja uusia juttuja katsomaan ym. Ja on sanottu, että jos kova ikävä iskee, niin täteille voi aina sanoa, ja haetaan vaikka sitten kotiin, jos käy ylitsepääsemättömäksi.Nyt olen vähän neuvoton. Oliko pitkään harkittu ratkaisu sittenkin väärä? Miten kauan tätä uskaltaa/voi katsella, ennenkuin kenties täytyy tehdä ratkaisu hoidon lopettamisesta? Vai onko tämä vaan ihan normaalia ikään kuuluvaa eroikävää, joka menee ohi, kun vaan jatkamme hoitoa? Kun toisaalta tuntuu, että eikö tuon ikäisen jo pidä vähän jossain määrin " irtautua" äidistä? Vai olenko ihan väärässä?

Hän ei siis koskaan ole vielä ollut missään kodin ulkopuolisessa kerhossa/hoidossa yksinään (paitsi mummulassa muutamia öitä omasta halustaan).

Mutta voiko tuosta tulla jotain hylkäämisen tunnetta, kun pienemmät sisarukset ovat kotona? Vai ymmärtääkö nelivootias selitykseni?

Kommentit (8)

Vierailija

Uusi yritys siis.Anna lapsellesi aikaa tottua uuteen tilanteeseen. Äidistä erossaolo ja isoon ryhmään mukaan pääseminen ovat isommallekin lapselle suuria muutoksia, joihin ei voi olettaa lapsen innoissaan tarttuvan samantien. Usein lapsen viihtymiseen vaikuttaa paitsi lapsen oma temperamentti myös vanhempien omat asenteet - jos olet epävarma itse, älä missään nimessä näytä sitä lapsellesi! Lapset heijastavat hyvin usein juuri läheisten ihmisten tunteita ja ajatuksia. Rohkaise siis lastasi ja kerro, kuinka hän SAA käydä jo päiväkodissakin leikkimässä kun taas pikkusisarukset ovat sinne vielä liian pieniä, vaikka varmasti myös mielellään sinne tulisivat.Onko päiväkotiryhmässä muutes muita osapäiväisiä hoitolapsia? Joskus uuden lapsen saattaa olla vaikea päästä touhuun mukaan, etenkin jos hän osallistuu ryhmän toimintaan satunnaisesti ja paljon lyhempiä aikoja kerrallaan kuin muut. Suosittelenkin pitämään rytmin säännöllisenä ja juttelemaan hoitajien kanssa avoimesti välillä myös kahdenkesken päivien sujumisesta.Veikkaan, että tilanne helpottuu parissa viikossa, kun lapsesi tottuu olemaan sinusta muutamana päivänä viikossa tuon ajan erossa. Se on pääasia, että hoitopaikassa sinänsä ei vaikuttaisi olevan vikaa, vain ikävä vaivaa isompaa pikkuistanne. Itse en tuon takia lähtisi heti ainakaan muuttamaan järjestelyjä, koska eihän niin voisi tehdä silloinkaan, jos olisit palannut jo töihin. Ja sama alkutilanne olisi varmasti edessä myös kerhossa, koska sekin olisi lapselle uusi ympäristö ilman äitiä, isää ja sisaruksia. Ja koska onhan esikoinen kuitenkin tosiaan jo yli 4-vuotias ja leikkii varmasti mielellään myös ikäistensä tovereiden kanssa välillä.En siis näe kerhoilua yhtään parempana vaihtoehtona. Ennemminkin varmaan " luovuttaisin" pidemmän ajan kokeilun jälkeen tarvittaessa kokonaan ja antaisin lapsen olla pikkusisarusten kanssa kotona vielä niin kauan kuin itse olisin. Tosin sitten hänellä olisi vieläkin suurempi kynnys ylitettävänä töihinpaluun edessä... eikä edes mahdollisuutta noin ihananaan osapäiväratkaisuun :(Uskonkin, että ratkaisunne on loistava. Luota siihen, niin lapsesikin alkaa varmasti jo pian luottaa. Tsemppiä!

Vierailija

rohkaisevasta vastauksesta! Olet varmaankin todella oikeassa. Täytyy siis seisoa vielä luottavaisin mielin ratkaisun takana ja toivoa, että kaikki sujuu hyvin.Niin, ja tuolla ryhmässä on muitakin osapäiväisiä.

Vierailija

jos ois mammoja linjoilla näin päiväsaikaan kertoilemassa ajatuksiaan tai kokemuksiaan aiheesta (tai sen vierestä;)Unohtui mainita tuolla alkuperäisessä kirjoituksessa, että siis meidän paikkakunnalla ei nelivuotiaallemme ole mitään " itsenäisiä" kerhoja, pääsee sellaiseen vasta syksyllä.

Vierailija

Joskus vain joinakin päivinä. Riippuu paljolti yöunen pituudesta ja siitä onko kotona vai päivähoidossa. Huomaat lapsen käytöksestä tarviiko hän päiväunia.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat