Puheen viivästyminen ja tulevaisuus

Seuraa 
Liittynyt17.9.2015

Minulla on 3 v 1 kk ikäinen poika, joka puhuu epäselvästi ja lyhyitä lauseita. Asiaan on kiinnitetty huomiota jo varhain. Olemme olleet puolisen vuotta puheterapiassa ja kahdesti foniatrilla. Kukaan ei mieluusti kerro minulle tulevaisuudesta, vaan puhutaan vain puheen viivästymisestä. Kehitystä kyllä tapahtuu koko ajan eikä ymmärryksessä ole vikaa. Tulee juttuun hyvin samanikäisten kanssa.Olemme päätyneet erityistarhaan syksyllä, integroituun tyhmään. Mutta mitä sitten ? Miten dysfaattiset pärjäävät koulussa ? Jos erityiskoulu tulee kyseeseen, niin mitä se jälkeen tulevaisuudessa ?

Kommentit (2)

Vierailija

ensin tutkitaan, sitten mahd. diagnosoidaan, sitten alkaa kuntoutus ja aika näyttää miten kuntoutus tepsii. Lapsesi kuitenkin puhuu, hänellä on puhehaluja, terapia ja pienyhmäpaikka. Loistavaa. Sinuna en murehtisi vielä kouluikää, anna päiväkotiajan kulua kaikessa rauhassa, saattaa hyvinkin olla että hän kirii huimasti muita kiinni eskari-ikään mennessä. Kun se aika on, käydään vanhempien, kuntouttajien ja lääkreiden kanssa palavereja ja keskustellaan millainen koulumuoto on lapselle paras vaihtoehto. Myös mahdollinen diagnoosi saattaa muuttua useaan otteeseen kouluikään mennessä. Siihen vaan on 3-vuotiaalla piiitkä aika. Paljon ehtii tapahtua ennenkuin on aika ajatella kouluasioita. Vaihtoehtoina punnitaan tavallista koululuokkaa, pienryhmää tai esim dysfasialuokkaa.Meidän nyt 5. tyttö ei puhunut sanan sanaa ennen 4 v-synttäreitään, häntä alettiin tutkia jo 2-vuotiaana. Häntä on yhä vaikea tutkia, koska on kovin omaehtoinen, puheen ymmärryksessä ja sanojen vakiintumisessa on häikkää, kontakti on kun hänelle passaa ja autistiset piirteet häiritsevät muutenkin kommunikointia. Kuitenkin vuoden tehokas kuntoutus on parantanut kontaktia, sanavarastoa, tyttö laulaa mielellään ja osaa jo käyttää kieltä osoittelun ja sormesta raahaamisen sijasta. Kuvat ovat apuna päiväkodissa ja tällä hetkellä tyttö on aloittamassa erityiskoulussa eskarin TEACCH-luokalla, jos sinne vaan pääsee.

Vierailija

Toisilla lapsilla on vahvuuksia jotka he onnistuvat kääntämään omaksi edukseen tavalla joka vie heitä eteenpäin enemmän kuin oli odotettua.Toisaalta tuon ikäisellä erityislapsella kehitys ei ole suoraviivaista vaan sahaa edes takaisin ja välillä tulee niitä taantumiakin.Lapsilla on aina toivoa ja todella hyvä on että asiaan puututaan ajoissa ja lapsi pääsee kuntoutuksen. Jos lapsen motivaatio vain kestää sillä saadaan pääsääntöisesti aikaan myös tuloksia joiden lopputuloksesta ei voi kukaan sanoa mitään.Kun teet sen minkä jaksat ja teet parhaasi se pitää riitää sinulle ja sen pitää riittää muille...Vielä ei ole ajankohtaista lyödä lukkoon lapsen tulevaisuutta vaan aika tuo ne avaimet nähdä mistä ovista lapella on mahdollista kulkea.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat