Vierailija

Kommentit (20)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin puolessa tapauksia riittää kotikonstit (kylmä/kostea hengitysilma, pystyasento, avaavat yskänlääkkeet, kortisonitabujakin on), muutoin on sitten lähdetty sairaalaan spiraa hengittelemään.Vaikka tauti on " ilonamme" useita kertoja vuodessa, se tuntuu edelleen vaan yhtä ahdistavalta :( Ja ärsyttää kun lääkärit sanoivat ensin että on yleisin alle 3-vuotiaalla.. ja kun se tuli täyteen, niin sitten piti 5-vuotiaana helpottaa... mutta edelleenkään ei ole tilanne muuttunut miksikään (lapsi 5,5 v).Esikoisella on oireita ollut pari kertaa, mutta ne on menneet ohi ihan kotihoidolla. Kuopus taitaa vaan olla rakenteellisesti herkempi laryngiitille.

eipä siinä mitään spiroja ja lisähappia tarvita kuin ihan poikkeustapauksissa, meillä ainakin lapset ovat aina olleet kotona ihan hyvävointisina.

ja pojalla hieman pienempänä sitä on myös ollut.. kerran olemme käyneet sairaalan päivystyksessä, mutta sen jälkeen vaan se ulkoilma on auttanut...

lääkäri (kun yöllä kaahattiin taksilla pojan kanssa päivystykseen kylmää höyryä hengittelemään), että aikuisen laryngiitti on se, kun ääni menee.

edelleen säännöllisesti noita kohtauksia. Paras apu on pakastimesta herneet tms. kurkun päälle. Ei ole ollut tarvetta lhteä päivystykseen näillä ohjeilla.

Mistä johtuu?

Viruksen aiheuttama hengitystieinfektio, johon liittyy limakalvoturvotusta kurkun-päässä äänihuulten

alapuolella. Toiset lapset ovat tällä turvotukselle alttiimpia kuin toiset.

Kuinka yleinen?

Noin 10% lapsista sairastaa ainakin kerran. Puolella näistä lapsista oireisto toistuu taas jonkin seuraavan

hengitystieinfektion aikana. Laryngiitti on tavallisempi pojilla kuin tytöillä. Yleensä taipumus näihin

kohtauksiin loppuu kouluikään mennessä.

jos lapsi ei meinaa saada henkeä, niin vie ulos tai ikkunan ääreen, anna kylmää vettä tai mehujäätä kun on sen verran rauhoittunut että pystyy syömään. Pahimman vaiheen pitäisi mennä ohi parissa tunnissa kuulemma. Meidän poikaa on jouduttu usein viemään päivystykseen, kun ei mene ohi, eikä pystyisi poistumaan ikkunan äärestä muuten koko yönä (siinä ei oikein pysty nukkumaan). Päivystyksessä annetaan spiralla adrenaliinia ja usein myös kortisonitabletit.

Luulimme, että kyseessä oli paha astmakohtaus, mutta lääkärin mukaan kyse oli akuutista laryngiitistä. Kaikki sopi kuvaan. Raitista ilmaa en olisi osannut antaa ensiavuksi, päinvastoin lämmintä höyryä. Terveyskeskuksessa sai hengitellä höyryä. Mutta mielettömän pelottavaa, kun lapsi on veltto ja puolitajuton eikä saa hengitettyä!!

Ap

Aikuisilla on kurkunpääntulehdusta vähintään yhtä usein kuin lapsillakin. Ei se todellakaan ole ollenkaan harvinaista. Sen sijaan noin ahtauttavat oireet kuin sinulla ovat vähän epätavallisia aikuisilla, rööreissä kun pitäisi olla jo enemmän tilaa vähän turvotakin. Aikuisilla oireena on useimmiten kuume ja äänen käheys, joka saattaa kestää pari viikkoakin.

oli eka laryngiitti parin kk iässä, sittemmin on alkanut tulla joka flunssan yhteydessä. Nyt on poika 3v. ja laryngiitin oireita (äänekäs sisäänhengitys, haukkuva yskä) on tänä talvenakin ollut varmaan kuutena yönä. Viime keväänä kerran meni niin pahaksi, että ulkonaolo ja pystyssä pitäminen ei auttanut, ja lapsi alkoi mennä siniseksi ja silmät alkoivat pullistua päästä. Silloin kysyin neuvoa 112:sta ja lähettivät ambulanssin, poika sai adrenaliinia ja sitten sairaalassa kortisonia. Toivottavasti kohtaukset ovat lievempiä tulevaisuudessa!

Minulle on kerrottu, että laryngiitti on yleisempi pojilla.

Toisella kerralla joutui sairaalaan osastolle sai spiraa kolmen tunnin välein ja jouduttiin laittamaan happiviikset. Kannattaa siis seurata tilannetta!

Lastenlääkäri neuvoi, että kylmä ilma ja pystyasento yleensä auttavat (meillä meni kerran niin pahaksi, että ei auttanut kotikonstit ja mies jo joutui yhdelle lapselle tekohengitystä antamaan) ja se, että itse pysyy rauhallisena. Neuvoi myös että ensihätään voi lapselle antaa kotona kyytablettia (kortisonia) mutta unohdin kysyä annostusta. Kerran sitten kokeilin ja annoin 5-vuotiaalle noin puolikkaan kyytablettia ja tilanne kyllä rauhoittui. Olisi varmaan riittänyt vähempikin annostus...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat