Vierailija

12.9.2008 10:00



Omakotitalojen reaalihinnat putosivat keväällä selvästi.



Tilastokeskuksen mukaan euromääräiset hinnat nousivat edelleen 1,4 prosentin vauhtia vuoden takaiseen verrattuna, mutta samaan aikaan inflaatio kohosi kolme prosenttiyksikköä korkeammaksi.



Pääkaupunkiseudulla omakotitalojen hinnat laskivat huhti-kesäkuussa euromääräisestikin 2,8 prosenttia. Myös tonttien hinnat putosivat.



STT

Kommentit (13)

Eli euromääräisesti hinnat on nousseet tuon 1,4 %, mutta inflaatio on ollut nopeampaa eli kolmisen prosenttia. Jos reaalihinta kulkisi inflaation mukana, niin myös asuntojen euromääräiset hinnat olisivat nousseet tuon 3 %. Vielä ei siis euromääräistä laskua ole tullut asuntojen hintoihin, mikä nyt taitaa kumminkin olla se oleellisempi asia...

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rakennuskustannukset on muuten nousseet hirveästi kahtena viime vuotena. Uusien talojen hinnat ei kilpaile pitkään aikaan käyettyjen kanssa.

et kai oo tosissas, susta kun ei aina (vaikka melkein aina ymmärränkin humorias) tiedä.



Siis jos tontilla on uudenkarhea hieno omakotitalo ja vaikka se olisikin rakennettu korkeiden hintojen aikana, eli esim viime keväänä, niin mitäs jos viereiselle tontille saa rakennettua laskevien hintojen aikana (lue tästä hetkestä eteenpäin) esim. 20 % halvemmalla saman asunnon ?



Jos tuolla ensinrakennetun asunnon omistajalla jostain syystä on tarvetta myydä, niin onhan sen markkinahinta 20 % alle rakentamiskustannusten, eli se kilpailee juuri sen hetken rakennuskustannusten kanssa, eikä menneiden kustannusten kanssa.



Eikä se haittaa, jos on myymässä sitä ensimäistä taloa, jos on vaikka jostain syyst rakentamassa uutta, jonka saa siis ensivuoden lopulla 20 % halvemmalla kuin tämän vuoden keväällä.



Nythän on viime viikkoina uutisoitu lähes 10 % pudotuksia rakennusmateriaaleissa. Ilmeisti sekä materiaalit että työvoimakustannuksetkin tulevat putomaan jatkossa. Ensi vuonna ei tehdä ylitöitä (kalliita tunteja) eikä kiireessä hutiloida (joka aiheuttaa korjauskustannuksia), kun ei ole aikataulupaineita. Hinta/laatusuhteeltaan huonoimmat työntekijät irtisanotaan ensivuonna rakennusfirmoista, joka edesauttaa rakennuskustannusten putoamista.

Itse ainakin luotan 25 % hintojen putoamiseen uusissa/uudenkarheissa isohkoissa perheasunnoissa seuraavan 2 vuoden sisällä (ainakin omassa kotikaupungissani).









Lainaus:

Rakennuskustannukset on muuten nousseet hirveästi kahtena viime vuotena. Uusien talojen hinnat ei kilpaile pitkään aikaan käyettyjen kanssa.

ei mulla näytä tossa olevan nimimerkkiä, mutta vaikka tulevaisuuta voi vain ennustaa eikä tietää, niin tuskin tuo oma arvaukseni huono on.



Ensi asunnon ostajia suosittelisin olemaan varovaisia ja koska itsekin taidan jo ensi vuonna ostaa "ensimmäisen kunnollisen ja ison" perheasunnon, niin katselen asiaa siltä kannalta.



10

Vierailija #10 selvitti kantojaan nimettömänä:

[quote]

et kai oo tosissas, susta kun ei aina (vaikka melkein aina ymmärränkin humorias) tiedä.8/i]

kuin asuntojen hinta, voidaan väittää, että asuntojen realihinnat ovat laskeneet. Sillä ei ole vielä mitään tekemistä todellisen laskun kanssa, koska ihmisten tulotkaan eivät ole nousseet samassa tahdissa inflaation kanssa.

Niinhän se tuossa uutisessakin on luettavissa.



NImellishinnat nousivat 1,4% mutta kun inflaatio suurempi kuin nimellishinnan nousu --> reaalihinta alempi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat