Seuraa 

Meillä on perheessämme ongelma: televisio. Meillä on pieni asunto, jossa televisio on olohuoneessa, jossa vietämme käytännössä kaiken ajan mitä olemme sisällä valveilla. Ruokapöytämme on myös olohuonessa.Mies avaa television töistä tultuaan ja haluaisi pitää sen aina auki ja katsoa sitä osittain koko ajan! Onko teistä ihan ok?Minä en katso televisiota käytännössä ollenkaan eivätkä onneksi pojat 4v ja 1v 5kk myöskään. Television pauhu kuitenkin häiritsee, luo levotonta tunnelmaa ja vie mieheni huomion mistään muusta, minusta tärkeämmästä ja järjellisemmästä, kuten vaikka lasten kanssa leikkimisestä, heille lukemisesta jne. Jos esim. syödessämme haluan sammuttaa television mies haluaa, että se pidetään päällä.Keskustelu ei auta. Ei hyvällä eikä pahalla. Tilanne ei muutu. Mies ei vain ymmärrä ja pitää oikeudenmukaisena sitä, että televisio on vain hänen tahdostaan aina päällä ja häiritsee minua ja lapsia. En myöskään haluaisi missään nimessä kasvattaa lapsiani tämän mallin mukaan. Tarvitsisin nyt uusia ideoita miten ratkaista tilanne!

Kommentit (12)

Hei,Meillä tv auki vain harvoin lasten ollessa hereillä. Mutta kaverini perheessä tv auki koko ajan ja vieläpä tosi isolla. Ja sen kyllä lapsista huomaa. Ovat todella levottomia ja eivät osaa keskittyä juuri mihinkään tai rauhoittua. Iältään ovat 4 v ja 2,5 v. Tietenkään kaikki ei ole tv:n syytä, mutta uskon kyllä että vaikuttaa lasten käytökseen todella paljon.Ehdottaisinkin että koitat perustella miehellesi tv:n huonoa vaikutusta lapsiin ja lapsen kehitykseen. Voisiko tv:tä siirtää teidän makuuhuoneeseen?? Tällöin lapsenne ei tarvitse altistua tv.n katselullr/kuuntelulle.Siellähän se miehesi voisi sitten illat pitkät tuijottaa " rakastaan" . Voisit vielä tarjoilla ruuankin makuuhuoneeseen niin ei tarvi keskeyttää tv:n katselua senkään ajaksi! ;)Jospa alkaisi itsekin tajuta, että illat voi viettää toisinkin...

Uteliaisuuttani aloin kyselemään, että oletteko miehesi kanssa päässeet tv:n katsomisen suhteen sovintoon? toivottavasti miehesi ymmärtää ilman kovaa painostusta/pakotusta ,että liika tv:n katsominen, kenen tahansa, ei ole hyväksi. Onnea " vieroitukseen!"

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minunkin miehessäni on vähän samanlaista tv:n orjan vikaa. Hän hoitaa kuitenkin suht hyvin osuutensa kotitöistä, lapsen hoitamisesta / leikittämisestä ja onpahan ainakin fyysisesti läsnä siinä sohvalla eikä kellon ympäri töissä, harrastusten parissa tai baarissa kavereiden kanssa. Kai siitäkin pitäisi olla " kiitollinen" .Itse katsoisin tv:stä vain sellaiset ohjelmat, jotka oikeasti kiinnostavat. Lapseni ei varsinaisesti katso tv:stä kuin lastenohjelmia max 1 h päivässä, mutta eipä tuo tv:n jatkuva aukiolo ja taustahälinä ole varmastikaan esim. keskittymiskyvyn kannalta hyväksi eikä todellakaan mikään hyvä tapa ruokaillessa.Tunnistan kuitenkin itsessänikin tietynlaista taipumusta henkiseen poissaoloon. Lapsen kanssa ollessani/leikkiessäni luen toisella silmällä lehteä, selaan nettiä tai muuten vaan ajattelen omia asioitani. Tämä ei ole lapsen audiovisuaalisen kasvuympäristön kannalta niin häiritsevää, mutta itseäni kalvaa, etten aina jaksa keskittyä 100-prosenttisesti lapseen.Kaipa tämä on jonkinlaista pyrkimystä säilyttää " oma elämä" ja jonkinlainen illuusio sen hallitsemisesta; kaipuuta " entiseen elämään" , jolloin sai vapaa-ajallaan tehdä mitä huvittaa. Sitä paitsi 3-4-vuotiaan leikit osaavat olla todella pitkäveteisiä (minulta kerta kaikkiaan puuttuu sellainen mielikuvitus, jolla kehittelisin tarinoita pikku-ukko-leikkeihin tai automatolla ajoon). Ruokailukin on sellaista vetkuttelua, että oman ruokani syötyäni alan silmäillä sanomalehteä samalla, kun yritän saada lasta syömään. Tuttua muille?


ei sitä aina vaan jaksa keskittyä 100 % siihen lapseen.Aiemmin meilläkin oli telkkari ihan yhteisestä saamattomuudesta johtuen päällä melkein koko valveillaoloajan, varsinkin kun lapsi oli tooosi pieni eikä juuri mistään mitään tajunnut. Sitten vaimo kaivoi esiin näitä tutkimuksia ja yhteistuumin todettiin, että nyt loppu telkkarin automaattinen päällä pitäminen ja samassa sopassa telkkari siirtyi olohuoneesta meidän makkariin.Nyt on olohuone-ruokatila pyhitetty rauhallisemmalle oleilulle, tai sisäfudiksen pelaamiselle tai tanssimiselle tai syömiselle. Ja telkkari saa olla aika rauhassa siellä makkarissa muuten kuin aamuisin, kun nappula kömpii meidän väliin katsomaan lastenohjelmia ja iltaisin, jos tulee joku meitä kiinnostava sarja (vaimo siellä nytkin keskittyy Lostiin kun minä naputan tätä..). Samalla myös lapsen katsoessa lastenohjelmia voi rauhassa juoda kupin kahvia tai laittaa ruokaa ilman sitä telkkarimölyä taustalla ja ilman että nappula haluaa osallistua jokaiseen puuronhämmennysliikkeeseen.Mutta telkkarin osuuden väheneminen ei todellakaan ole estänyt *muiden* huomion kiinnittäjien läsnäoloa arjessa, lehdet luen aamiaispöydässä kun nappula lusikoi puuroa, välillä tosin keskustellaan niiden sisällöstä rakentavasti. (" sidu, en häst" " ässst!" ) Kun lapsi piirtää niin luen usein omia juttuja vieressä tai kun hän syö välipalaa käväisen vilkaisemassa sähköpostit.Voin olla epäortodoksi tai jopa väärässä (!!) mutta minusta voi olla lapselle ihan terveellistä, että huomio on välillä jakautunut hänen ja muiden asioiden välillä. Meillä ainakin ainoa lapsi saa tosi paljon huomiota sekä vanhemmiltaan että isovanhemmiltaan, joista jälkimmäisiä on kolme settiä viidessä eri asunnossa, ja on hänelle tosi hyväksi ettei aina saa sitä jakamatonta nenä korvassa olemista vaan välillä vanhemmilla on muutakin tekemistä.Mutta siis ap:lle suosittelisin tosiaan sitä telkkarin siirtoa makkariin jos se vain mahtuu. Tai jos nukutte kaikki samassa makkarissa tai olohuone on muuten ainoa tila, jossa voitte lasten mentyä nukkumaan katsoa tv:tä, voit tietty pistää miehesi valitsemaan: joko a) telkkari on olohuoneessa ja kiinni lasten ollessa hereillä tai b) se on makkarissa ja kiinni lasten mentyä nukkumaan. Antingen eller.

Koita vaikka selittää miehelle, että jös hän ensin keskittyy perheeseensä vaikka tunnin, niin sitten se telkkarin katselu on huomattavasti helpompaa (muutkin ovat tyytyväisiä saatuaan huomiota).Ruokaillessa??? Tee niinkuin siinä mainoksessa, paista miehelle tiskirätti mikrossa ja kun mies havahtuu tähän ateriaan, ilmoita että on ihan sama mitä lapioit suuhusi töllöä tuijottaessasi...Ei vaan. Ehkä sinun pitäisi olla enemmän poissa kotoa, jolloin miehen olisi pakko huomioida lapsia enemmän. Toisin sanoen pakota mies seurustelemaan lasten kanssa, jolloin telkkarin katsominen pakosta jää vähemmälle.Ylipäänsä en ymmärrä, mitä aikuinen ihminen saa itselleen hajanaisesta katselusta. Itse katson tiettyjä ohjelmia LASTEN NUKAHDETTUA, koska silloin voin keskittyä ja saan itselleni jotakin!Päivällä jos kaipaa pientä taustamelua, voi avata radion. Minä KUUNTELEN radiosta uutisia ja ajankohtaisohjelmia tehdessäni keittiöhommia, mutta en ikinä kaupallisia kanavia, koska ne ovat vain hermostuttavaa taustamelua.Tietenkään telkkarissa kaikki ei ole pahasta: lastenohjelmat ovat pääosin hyviä (PikkuKino esim. ja la-su-aamut sekä Nelosen arkiaamujen pienten ohjelmat). Meillä isä ja liki 5v katsovat joka lauantai tiiviisti yhdessä Avara maa-sarjaa.Vastaavasti lapsemme ovat hyvin tarkkoja siitä, että lastenohjelmien jälkeen niin aamulla kuin illallakin telkkari menee välittömästi kiinni.Ehkä voisit piilottaa kaukon (" lapset on varmaan piilottaneet sen johonkin..." )... Mies siis hallinnoi telkkaria, mutta mitä sinä hallinnoit? Siirrä telkkari eteiseen tai keittiöön... Hallinnoikaa kotianne yhdessä.Mä sanoin mun miehelle, että telkka aiheuttaa mielenterveydellisiä ongelmia pikku lapsille ja lapsille tv:n tuijottelu on kuin aikuista pakottaisi katsomaan strobovaloja? koko ajan. Lisäksi vähän tehostusta leffasta " clockwork orange" , hih.

Niin, mies laittaa nykyään telkan päälle vasta sitten kun pojat ovat menneet nukkumaan.

Kyllä täysikasvuisen ja -ikäisen miehen pitää ymmärtää, kuinka haitallista jatkuva TV:n välke ja pulina on lapsille. Tästähän on vaikka mitä tutkimuksiakin - ja johan sen maalaisjärkikin sanoo. Lapset eivät kestä / jaksa jatkuvaa ärsyketulvaa, se saa heidät rauhattomiksi ja ärsyyntyneiksi. Illan suussa jokainen lapsi on jo sen verran väsy päivän päätteeksi, että levollinen oleilu (piirtäminen/lukeminen/muovailuvahaleikit ym) on välttämätöntä. Meillä 3,5 v tyttö katsoo heti tarhasta tultaessa TV 1:n lastenohjelmat, jos hoksaa sitä pyytää (ja syö samalla). Sen jälkeen TV menee heti kiinni ja aukeaa vasta tytön nukahdettua (kello 20.30). Pidän hyvin tärkeänä, että meidän perhe keskittyy toisiinsa alkuillasta - se on arkiviikolla ainoat pari tuntia yhdessäoloa! Näin on varmaan muillakin...

Sano että on 2vaihtoehtoa, joko tv kiinni tai sitten saa istua illan kuulokkeet päässä, 2m päässä tv:stä. Mies voi piankin kyllästyä tv:seen, kun jää tällä tavoin ulos muusta perhe-elämästä, kun ei samalla tavalla kuule ja näe muun perheen elämää. Kovin helposti ei varmaan suostu siihen että tv laitettaisiin kiinni, mutta eipähän äänet ainakaan häiritse sinua ja lapsia. Ja jos onnistuu niin käske valitsemaan tv:stä haluamansa ohjelmat lehdestä etukäteen, kenties jopa nauhoittamaan ne siihen että lapset ovat nukkumassa. Silloin tv ei oo koko ajan auki.Jonkun mainitsema vilkkuvien valojen vaikutus on huuhaata. Jos olohuoneessa on muutenkin hyvä valaistus, niin tv:stä ei valot vilku liian voimakkaasti kenenkään silmille. Osta vaan 60 ja 100watin lamppuja olohuoneeseen yleisvaloksi. Näin meilläkin on.t. eräs joka on kasvanut miehensä kanssa tv:n " välkkeessä" ja on ihan terve:)

mutta meillä myös mies ennen lasten syntymää piti aina television päällä. Esikoisen synnyttyä sanoin, ettei näin voi jatkua. Käytiin asian tiimoilta keskustelu ja esitin faktoja aiheesta. Mies onneksi ymmärsi yskän todella helposti. Varmasti vaikeaa hänellekin tuo tv vieroitus oli...Meillä siis katsellaan lasten ohjelmia silloin kun katsellaan ja nuo pikku kakkosen jälkeen tulevat uutiset; loput otetaan nauhalle (jos tulee jotain mielenkiintoista) ja katsotaan lasten mentyä nukkumaan.

Tilanteesi on kyllä todella hankala, jos olet jo puhunutkin aiasta ja mies katsoo edelleen oikeudekseen vain tuijottaa telkkaa. Toivottavasti saatte jonkinlaisen kompromissin aikaiseksi!

raivomummo

Joka hemmetin yö herään makkarin oven sulkiessani,  ku ukko kuorsaa olkkarissa sohvalla ja telkkari täysillä - valot vaan vilkkuu ja välkkyy kisuraukan ettiessä rauhallista paikkaa ja viisaana tassuttaa  makkarin oven auki, jolloin nää vilkut, välkyt ja äänet tunkeutuu meikäläisen silmiin ja korviin....Nyt alan etsimään sitä automaattista Telkkarinsulkijaa....

Vierailija

Up. Onko nykypäivän porukalla tätä ongelmaa vielä? Meillä mies katsoo telkkaria 24/7 enkä tiedä millä saa kitkettyä.. Pakko varmaan siirtää tv väkipakolla makkariin vaikka iso riita siitä tuleekin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat