Jos puoliso kuolee, pitääkö hänen omaisuudestaan maksaa perintöveroa?

Vierailija

Siis jos aviopuolison nimissä on esim. auto niin pitääkö toisen puolison maksaa siitä perintöveroa? Entä yhteisestä asunnosta?

Sivut

Kommentit (37)

Vierailija

eikä ole testamenttiä, niin hänen osuutensa esim yhteisestä asunnosta perii lapset -myös taaperot. Eli sinä omistat 50&, lapset 50%. Toki vain maksetun osan asunnosta, loppu laina jää sinun maksettavaksesi eli myös se osa nimiisi.

Vierailija

Siis jollei ole avioehtoa tms rajoituksia, puolison kuollessa tehdään omaisuuden jako. Eli jaetaan varat ja velat puoliksi. Se mikä oli kuolleen osuus (esim. 50%) jaetaan perintönä hänen perillisilleen, joita voivat olla yhteiset lapset, puolison lapset tai muut omaiset. Aviopuolisot voivat tietenkin testamentata omaisuutensa toisilleen, ja silloin menee normaali perintövero siitä PERINTÖosuudesta, ei siis ositetusta (siitä puoliksi jaetusta) omaisuudesta.

Vierailija

alaikäisten lasten edunvalvoja, joten jos talon myynti on järkevää, hän voi sen tehdä. talosta saadut rahat menevät tietenkin puoliksi lasten ja lesken kanssa eikä lasten osuutta saa käyttää mihin tahansa.Ja vielä selvennyksen vuoksi: tuo ositus tarkoittaa siis vain sitä että leski saa pitää oman puoliskonsa yhteisestä omaisuudesta. Jos esim. auto on yhteinen, ositus takaa että leskelle kuuluu edelleen siitä puolet ja vain puolet menee perintönä lapsille.Perintövero pitää maksaa kaikissa tapauksissa, lapsille se on alhaisin, testamentilla peritylle omaisuudelle korkeampi.Vierailija

Liippaa ehkä tätä aihetta, koska on puhuttu siitä mitä lapset perivät. Sain vkl kuulla että ollessani lapsi vaarini kuoli. Hän oli jättänyt minulle perinnöksi rahaa josta maksettiin perintövero. Kuinka ollakaan en ole edes tiennyt rahoista vaan isäni oli laittanut ne omalle tililleen ja käyttänyt. Voinkohan vaatia niitä vielä (20v jälkeen) takaisin???

Vierailija

Vierailija:

Lainaus:


Mutta onko leskellä oikeus pitää perintö jakamattomana? Tarkoittaako se myös että leski voi käyttää rahoja?
Jos perintö on rahoja, niin niitä ei voi pitää jakamattomana. Paitsi ehkä alaikäisten lasten puolesta, mutta silloin niistä rahoista täytyy pitää huolta ja antaa selvityksiä niiden käytöstä.Sen sijaa yhteiseen, lesken kotinaan käyttämään asuntoon ei voida koskea, eli sitä ei voi perilliset pakottaa myymään vaikka kuinka mieli tekisi.

Vierailija

Vai pitääkö siihen olla testamentti? Hassua jos taaperoikäiset perisi. Tosin enemmän ja vähemmän naurettava koko perintövero muutenkin on. Toivottavasti se poistetaan! Täytyykin katsoa minkä puolueen vaaliohjelmassa se on, vai tietääkö joku?

Vierailija

Jos pariskunnalla on lapsia, leski saa puolet pariskunnan yhteenlasketusta omaisuudesta osituksenaja toinen puoli menee lapsille. Leski ei maksa perintöveroa osituksena saamastaan osuudesta. Lapset sen sijaan maksavat perintöveron omasta osuudestaan.

Vierailija

Rintaperilliset eli lapset ohittavat lesken perimysjärjestyksessä.Leskellä on oiekus hallita jäämistöä jakamattomana jolloin pesänjako tehdään vasta lesken kuoltua.Rintaperillisillä oikeus vaatia pesänjakoa heti jolloin leskelle jää koti ja tavanomainen koti-irtaimistoMikäli ei ole lapsia leski perii.

Vierailija

Ensinnäkin aviopuolisokaan ei peri, jos ei ole testamenttia. Jos testamentti on, pitää perinnöstä maksaa vero.Jos avioehtoa ei ole, puolison kuollessa omaisuus jaetaan kahteen osaan. Toisen puolikkaan saat sinä, toinen menee rintaperillisille. Vaikka testamentti olisinkin tehty sinun hyväksesi, rintaperillisillä on silti aina oikeus vaatia ns. lakiosaa. Toisaalta leskellä on oikeus asuntoon ja koti-irtaimistoon, mutta vain hallintaoikeus eli lapset voivat omistaa puolet siitä asunnosta, jossa asut, mutta he eivät kuitankaan voi sitä myydä ilman suostumustasi.

Sivut

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusimmat

Suosituimmat