Seuraa 

Huh, nyt tarvitsisin jotain positiivisia mietteitä vähän vanhemman lapsen kuivaksioppimisesta. Tyttö 2v8kk ja kuivaksiopettelun taso nolla. Arghhhh!!!!

Tyttö tietää tasan tarkkaan mistä on kyse, on luettu pottakirjaa ja yritetty opetella jo pari vuotta - tosi ei hirveen intensiivisesti, koska tyttö ei pääsääntöisesti suostu istumaan potalla tai pöntöllä enkä ole halunnut pakottaa. Osaa sanoa kun kakka on tulossa (pissaa ei osaa vielä kertoa ennekuin jo tulee ja sanoo silloinkin kakaksi).

Tää on jotenkin ihan hirveetä. Kun kotona ollaan ilman vaippaa (mikä mun mielestä siis on se ainoa keino oppia tässä tapauksessa) niin se pissa tulee sitten IHAN mihin vaan. Yleensä itämaiselle matolle silläaikaa kun syötän vauvaa. Ja ajoitus treeneille ei tästä kyllä parane. Ok - vauva ehkä kasvaa (nyt 8kk) mutta vaatii kyllä äidin huomiota vastaisuudessakin. Meillä on suuri muutto (maasta toiseen) tiedossa kesällä n. 1kk sen jälkeen kun tyttö täyttää 3v. ja mun pakko päästä vaipoista eroon ennen sitä.Ja silti mulla ei ole todellista motivaatiota aloittaa tosi intensiivisiä treenejä, koska tytärtäni tuntien ei ne varmaan johda mihinkään. Tuntuu siis että hakaan vaan päätä seinään ja teen elämäni helvetiksi ihan turhaan kun tyttö ei ehkä olekaan valmis. Mä en millään väsyneenä jaksa enkä todellakaan ehdi kun on toinenkin lapsi kokoajan kytätä mihin se pissa tulee (kakkaa vielä sitten pantataan, enkä halua sitä ongelmaa).

Tarrat ja tikkarit ei toimi - saa vaan raivarin kun ei saakaan tikkaria kun potta on tyhjä. Dr Philin bullshit-pissaava nukke ei todellakaan toimi. Pikkuhousujen käyttö on alkanut hiukan kiinnostaa, mutta ei ole riittävä insentiivi.MITEN IHMEESSÄ TE MUUT OOTTE JAKSANEET TÄN PROSESSIN??

Tää on ihan käsittämättömän vaikeeta. Mua ainakin yököttää jos on pissaisia jalanjälkiä ympäri kämppää, oonko yliherkkä?Odotanko siihen asti kun tyttö on 3v3kk jonka jälkeen ei enää kyse ole osaamattomuudesta vaan vain vastustuksesta, niinkuin joku viisas lääkäri väittää?

Kommentit (20)

...kirjoittelin omassa viestissäni eilen. Meillä herra 3 v 3 kk istuu on istunut nyt vajaa vuoden potalla, mutta pissimisestä pitää edelleen vain aikuisen huolehtia. Muuten lorottaa lattialle. Nykyisin hän jo hieman pidättää pidempää kuin esim. syksyllä, mutta vaippa pitä laittaa pidemmille ulkoilu- tai kaupunkireissuille sekä juhliin. Napero ei yhtää ole viitseliäs vessaan. Viime kesä jo loroteltiin kaikki kukkapuskat ja näin kai jatkamme tämä kesänä. Unilla vaippa pitää myös olla. JOskus edelleen menee monet pissat housuun ja toisinaan pysytään kuivina muutaman päivän ajan. Lorottelupäivänä itselläni on pinna kireellä, kun joka paikka haisee pissalle ja siivottavaa riittää.No, sattuu sitä vanhemmillekin lapsille, sillä vanhempi lapsemme (neitia) vielä viime kesänä (6 v.) saattoi lirautella pöksyyn, kun leikit ulkona oli niin hyvät, ettei sisälle jouda. Onneksi nuorimmainen (1.5 v) on osoittanut jo kiinnostusta pottaa kohtaa ihan toisella lailla kuin vanhemmat sisarensa, joten toivottavasti hänen kuivaksi opettelu on helpompaa kuin aikaisemmin.Mire

Meillä homma lähti liikkeelle siitä kun neiti ei halunnut enää vaippaa päälle kotona ja jos sen vaipan pakolla laittoi, niin neiti sen riisui heti.

Hommasin matalan anatomisen potan ja sinne " pottatarran" pohjalle.

Tarra on musta ja kun sen päälle pissaa, niin esiin tulee hymyilevä koiran naama :)Sitten opetin tytölle, että kun pissa tai kakka tulee pottaan, niin hän saa suklaan. Meni pari päivää, ennen kun neiti teki ekat pissat pottaan ja sai sen suklaakarkin.Pari viikkoa meni (ja pikkuveli syntyi tänä aikana) ja nyt neiti ei ole neljään päivään pissannut lattialle eikä enää muista pyytää suklaatakaan kun satunnaisesti. En siis ole enää suklaata tarjonnut tai siitä muistuttanut.

Päivässä menee 2-4 suklaata.Seuraava etappi on sitten kuivuus housut jalassa. Meillä kun käytetään kestovaippoja, niin tyttö on tottunut pissimään kankaaseen ja olemaan myös märässä vaipassa... Saa nähdä miten tämä vaihe menee... Kiire ei ole, tyttö on nyt 1v8kk.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Minä lähdin pottatreenauksessa siitä, että se on lapsen etu että oppii käymään potalla. Itseasiassa meidän tapauksessa suoraan pöntöllä, kun ei koskaan potasta perustanut.Uskoisin, että teidän tapauksessa kannattaisi hankkia ne harjoitteluhousut. Olisi tärkeää, että lapsi oppisi itse huomaamaan ja raportoimaan hädästään ja huomaisi siitä seuraavan epämiellyttävän tunteen, joten harjoitushousut olisivat täydelliset tuohon kaikkeen.Sitten seuraava vaihe olisi varmistaa, että vessassakäynti on miellyttävää ja helppoa, eikä vaadi juuri toimenpiteitä. Lähinnä siis niin, että lapsi voisi käydä itsekin vessassa, eikä tarvitse avustusta, eli potta aina esillä tai jos potta huono, niin pöntönpienentäjä ja koroke valmiudessa.Sitten kolmas vaihe olisi se, että aina kun käy vahinko, niin ei " huomaa" sitä, ei moitteita ei mitään, siivoaa vaan rauhallisesti ja that´s it.Sitten olisi se itse vessassakäynti, eli kannustusta ja kehuja aina kun käy vessassa. Säännölliset käynnit aamulla ja illalla ja ennen ulkoiluja sekä ruokailujen jälkeen. Tilanne silleen mukavaksi kirjoilla tai millä vaan, että lapsi olisi edes hetken niin rento, että pissaaminen mahdollista. Jos mitään ei tule, ei malta istua tms. todetaan, ettei pissahätä ja saa poistua. Jos kohta tulee vahinko todetaan, että kyllä sulla taisi äsken olla pissahätä... :)Meillä tuo asia sujui helposti, eli lapsi itse halusi käydä vessassa ja osasi kertoa hädästään (okei, noin sekuntia ennen, mutta ehti siinä useimmiten), joten päiväkuivuus sujui hyvin jo viikon jälkeen vaippojen poisjätöstä 2v täytettyä. Silti, vahinkoja sattui vaikka oli tosi hyvä tilanne ja motivaatiota, ja niitä sitten siivoiltiin ja ehdottomasti ei sanottu mitään vaikka teki mieli. Meillä ei ollut itämaisia mattoja... :)Eli kai tuossa on ideana se, ettei vessassakäynnistä saisi tehdä mitään tapaa ilmaista mielipahaa. Aikaa tuo opettelu aina vie, ja vahinkoja sattuu vaikka kuinka olisi lapsella intoa. Uskoisin, että harjoitteluhousuilla saisitte tytön ymmärtämään vessassakäynnin merkityksen ja kehumalla isoksi tytöksi (näyttämällä itse esimerkkiä?) hommaan voisi tulla erilailla motivaatiota. Ja sitten se päätös vain dumpata ne vaipat vaikka se tietääkin hankaluuksia. Uskoisin että tyttönne olisi jo ainakin ikänsä puolesta kypsä tunnistamaan pissahädän, mutta jos uskot, että tyttö ei edes rehellisesti ymmärrä mistä on kyse, jättäisin harjoittelut suosiolla tuonnemmaksi.

Sinuna lopettaisin treenamisen heti. Tollanen touhu on kamalaa sekä äidille että lapsille. Kokeilkaa kesällä, lämpimillä ilmoilla, uudestaan, vaikka aluksi vain ulkona, niin pääsette helpommalla. Ei kuivaksi opettelun ole tarkoitus olla vaikeaa eikä raskasta! Kun lapsi on kypsä, menee treeneihin pari päivää!

Moi,Kun poika meillä täytti 3-vuotta, päätettiin että kokeillaan josko päästäisi vaipioista eroon. Siihen asti ei ollut koskaan tehnyt kakkaa muualle kuin vaippaan, pissit tosi harvoin. Joskus viime kesällä teki joskus pissit pottaan jopa useinkin, mutta se loppui. Ja tuli aivan hysteeristä huutoa jos yritti olla kotona ilman vaippaa. Haki itse vaipan kaapista ja veti jalkaansa tai sitten vain huusi kunnes sai vaipan.Alettiin tuossa sitten 3-v synttäreiden jälkeen puhua, että nyt olet jo iso poika ja voitais lopetella vaipan käyttö. Sovittiin, että käytetään kaapissa olevat vaipat loppuun ja sitten ei osteta enää uusia. Niin kauan kun kaapissa oli vaippoja, oli sama juttu, huutoa jos vaippaa ei laitettu ja aina kakat ja pissat vaippaan.Koko ajan puhuttiin, että kohta loppuu vaipat ja sitten niitä ei enää ole, on tehtävä potalle. Poika näki itse sitten vaippojen vähenevän. Ne siis riitti reiluksi viikoksi siitä kun aloitettiin puhuminen asiasta. Kunnes sitten oli enää 2 vaippaa jäljellä. No edelleen sama tilanne, vaippa päälle ja kaikki sinne. Viimeinen vaippa päälle ja sen jälkeen sanottiin ettei niitä enää ole. No poika sanoi, että en minä niitä enää tarvitse!Ja sen jälkeen ollaan olut ilman vaippaa. Ensimmäisenä päivänä kyllä ravattiin vessassa useasti ja monesti ei tullut pissiä. Ja sitten se välillä tulikin. Ensimmäinen yö meni hyvin, käytin yhden kerran yöllä potalla ja seuraava pissi tuli aamulla pottaan. Seuraava yö meni ilman yhtään potalla käyntiä, kävi illalla juuri ennen nukahtamistaan ja seuraavan kerran aamulla. Ja päivät on nyt mennyt hyin, ei mitään ongelmia. Kertaakaan ei ole tullut päivällä muualle kuin pottaan tai pyttyyn, ei mitään ongelmia ulkona tai kauppareissulla tai kylässä tai missään. Muutaman kerran on yöllä tullut vahinko, yleensä silloin, jos on nukkunut yli 12 tuntia.Pari kertaa hän kysyi silloin ensimmäisten viikkojen aikana, että miksei ole vaippaa ja on selitetty että vaipat on loppu eikä niitä enää osteta ja nyt käydään vessassa. Ei siitä sitten ole tullut sen kummempia protesteja tai kyselyitä.Tärkeää oli meillä ainakin se, että kun vaippa oli, niin poika ei nähnyt mitään syytä tehdä potalle tai pytylle. Miksi tehdä muualla kun vaippakin on? Mutta kun vaippoja ei ole, niin tekee vessaan. Tärkeää on sitten se, että niitä vaippoja ei todellakaan ole missään. Ei voi siis huijata ettei niitä ole, jos lapsi tietää että niitä jossain kuitenkin on.En olisi uskonut, että tämä meni näin hyvin. Olin varautunut parin viikon jaksoon, jolloin siivotaan ja siivotaan ja vaihdetaan lakanoita jatkuvasti, mutta menikin tosi hyvin.Tsemppiä teille! Tätä voi kokeilla. Kannattaa antaa sitten aikaa totutella ajatukseen, ettei mene kerrasta poikki. Ja älä hermoile suotta. Kyllä lapsesi on ennen koulua pois vaipoista :-) näin lohduttelin joskus itseäni kun tuntui että KAIKKI MUUT on jo ilman vaippoja paitsi meidän lapsi.

Ja joillakin se tapahtuu aikaisemmin ja toisilla myohemmin. Paata ei missaan nimessa tassa asiassa kannata hakata seinaan, miksi on niin tarkeaa etta lapsi ei kayta vaippoja? Luulisin etta muutto on jopa helpompaa jos lapsi on vaipoissa kuin etta han juuri ja juuri osaa kayda potalla (ts. sattuu vahemman vahinkoja). Meilla tytto oppi " kuin itsestaan" pissaamisen pottaan/ponttoon (tosin kay tarhassa ja katsoi siella mallia muilta) niin etta valehtelematta emme koskaan opettaneet hanta tassa asiassa yhtaan. Han vain itse ilmoitti eraana paivana etta haluaa pissata pottaan. Se tapahtui siina vahan alle 3-veena, mutta kakka tuli vaippaan viela PIITKAN aikaa sen jalkeen, hanella oli jonkinlainen " mental block" sen suhteen ja pelkasi jotenkin etta kakkaaminen muualle kuin vaippaan sattuu (tarhan tatien mukaan tallainen pelko on lapsille aika yleinen); sitten eraana paivana sekin lahti menemaan. Nyt pitaa enaa yovaippaa (se on edelleen tarpeen, viime viikolla unohdin sen vahingossa ja tytto tuli itkien ilmoittamaan yolla etta sanky on marka). Anna itsellesi ja lapsellesi aikaa, rohkaise mutta ala pakota, tama ei ole mikaan " suoritus" tai " saavutus" asia, vaan jarjestyy sitten kun lapsi on psyykkisesti ja fyysisesti itse siihen valmis.

Inhoan pissan metsästämistä lattioilta, matoilta ja lelujen seasta.Esikoisen ilman vaippaa opettaminen loppui lyhyeen, kun hän pissasi kesken ruokailun tyynesti " litran" alleen eikä itse edes huomannut mitään...Meillä siis on ollut tavalliset vaipat käytössä aina siihen asti, kun noin kolmevuotiaana lapsi on " kypsynyt" ja vaipat ovat alkaneet pysyä kuivina.Ihan vain tiedoksi, että onnistuu se näinkin :)

Ihan muutama kommentti ihan lyhyesti: ottakaa pieni aikalisä, yrittäkää sitten uudestaan. Jos asiasta on stressiä ja tulee tappeluita, ei varmaan edesauta asiaa. Lapsenkin pitää kuitenkin voida rentoutua potalla, että se pissiminen yleensä onnistuisi. Väkisin potattamiseen en siksi usko. Meilläkin auttoi esim. kirjojen luku potalla - malttoi istua ja odotella vähän aikaa pissiä. Tapapakkeja toki on tullut, ja joskus auttoi paremmin kun jätti kirjat sikseen ja lähti itse hetkeksi pois. Sai rauhassa keskittyä pissaamiseen. Joskus seura siis haittaaa. Myös yhdessä pissillä käynti ja veden lorina saattaa auttaa. Meillä myös nuken ja muiden lelujen pissattamisesta oli apua, niitäkin sitten kiiteltiin kovasti kun pissi tuli. Me kyllä käytettiin (kesto)vaippaa siihen asti, kun vahinkoja ei tullut enää kovin paljoa. Potalle harjoittelua tehtiin kyllä siinä sivussa, tyttö tuolloin 1,5-2-vuotias. Ja vaipoista luopuminen on tosiaan helpointa kesällä! Tai sitten matot pois kämpästä intensiivisimmän harjoittelun ajaksi. Joskus täytyy vaan päättää sekin, että vaipoista luovutaan nyt kokonaan, sitten lapsikin ymmärtää mistä on kyse. Kivat alushousut on aika hyvä houkutin. Harjoitushousuja ollaan mekin käytetty joskus, mutta olisi varmaan pärjätty ilmankin.Tarrasysteemiä (palkintoa) ollaan kokeiltu, ja kyllä kaksipuoli-vuotias jo ymmärtää sen varsin hyvin (viittaan nyt tuohon toiseen ketjuun, jossa sama aihe). Meillä systeemi otettiin käyttöön, kun tyttö kieltäytyi pissaamasta päiväkodissa. Ilmoitti jo aamulla, että tarhassa ei pissi, ja tosiaan olikin sitten sen 7-8 tuntia pissaamatta - ei pissinyt pottaan eikä pöksyihin. Tarrasysteemistä ei tosin tähän hätään ollut apua, mutta halusin vaan kertoa, että kyllä tämän ikäinen ymmärtää idean jo varsin hyvin. Esim. pari päivää sitten tyttö toi Peppi-nukkensa pissille ja kakalle ja vaati sitten tarraa hänelle. Menin leikkiin mukaan, Peppi sai tarransa. Tyttö kuitenkin vaati kahta, en antanut. Ja kas kummaa, Peppi menikin heti uudestaan pissille ja sitten pyydettiin tarraa jälleen! :)Jaksua sulle, koita olla stressaamatta!

Lapsesi ei ilmiselvästikään ole vielä valmis oppimaan kuivaksi. Hän ei myöskään ole missään nimessä " vanhempi" kuten kirjoitit vaan itse asiassa tosi pieni. (Viestistäsi kävi ilmi että teillä on myös vauva, eli esikoinen saattaa sinusta tuntua paljon isommalta kuin hän itse asiassa onkaan.) Jos pissa tulee ihan minne sattuu niin minusta tuossa on kaksi vaihtoehtoa: Joko lapsi ei todellakaan tunnista pissahätää eikä näin ollen pysty " oppimaan" kuivaksi, koska ei ole kehityksessään vielä siinä vaiheessa. Toinen vaihtoehto on, että vauvan takia esikoistakin " vauvattaa" ja se tulee ilmi tässä vaippa- ja pissa-asiassa.Kuivaksi opettelunhan ei pitäisi olla mitään helvettiä kenellekään vaan asia, jossa lapsi saa olla ylpeä itsestään ja siitä, että on kasvanut " isoksi tytöksi" / pojaksi. Älä vaadi liikoja itseltäsi äläkä lapselta vaan ota kunnon aikalisä. Reilusti vaan vaipat päälle. Ja kun kesä tulee ja lämpimät ilmat niin kokeilette uudestaan.Ja kun kysyit miten muut ovat hoitaneet kuivaksiopetteluvaiheen: Meillä on 3.5v ja 5v pojat. Molemmat ovat oppineet päiväkuivaksi vähän ennen kolmatta syntymäpäiväänsä ja yökuivaksi pari- kolme kuukautta myöhemmin. Vaipatta on alettu olla vasta siinä vaiheessa kun lapsi on osannut sanoa milloin pissattaa. Potalle on siinä vaiheessa alettu houkutella tarroilla, potalla kirjaa lukemalla, aina ruuan jälkeen jne. Vahinkoja on tullut opetteluvaiheessa molemmilla parin kuukauden ajan, eli sen pitempään ei ole tarvinnut pissoja lattialta siivoilla.Tiedän että monet ovat sillä kannalla että pottaharjoittelu on aloitettava suunnilleen heti kun lapsi osaa istua, mutta eipä siitä taida monissa tapauksissa seurata mitään muuta kuin kauhea stressi sekä äidille että lapselle kun vuosikaupalla sitten harjoitellaan asiaa, johon melkein jokainen lapsi kypsyy jossain vaiheessa 2. ja 3. syntymäpäivänsä välillä ihan ilman vuosien harjoitteluakin :(Eli tyttö ei osaa ilmoittaa hädästä vielä etukäteen vaan menee itse potalle oma-alotteisesti.Ja ikinä tyttö ei ole suostunut istuskelemaan potalla, vain sen hetken kun pissan tai kakan teko kestää.

Meillä on tuo treenaus ihan alkuvaiheessa, mutta voin kuvitella, että ihan helppoa ei ehkä tule olemaan. Potta kun ei poikaa (2v) juuri kiinnosta ja vaikka tunnistaakin hädän, ei sitä juuri muista sanoa. Kakka vaipassa ei ole häntä koskaan häirinnyt...Jossain välissä stressasin asiasta ja koetin pitää pojan väkisin potalla. Hän kun kiltisti istahti siihen, mutta nousi heti ylös :) Tästä tuli vain huutoa ja poika rupesi kieltäytymään koko potasta. Sitten juttelin kavereitten kanssa, pidin paussia pottailussa ja muutin toimitaani.Nyt pidetään muuten vaippaa, mutta mennään potalle ruokailun jälkeen ja kirjan kanssa (ja jos ehditään, heräämisen jälkeen). Kirja saa pojan pysymään aloillaan. Yksi tärkeä juttu pojalle on se, että peppu pyyhitään paperilla ihan kuin äidillä ja isällä - vaikkei pottaan mitään tulisikaan. Lopuksi iloitaan, kun istuttiin niin hienosti potalla ja jos sinne jotain on tullut, siitä iloitaan erikseen ja taputetaan.Koetan välttää entisen kaltaista väkinäistä ja kiukkuista pottahetkeä ja yritän tehdä siitä mukavan yhdessäolohetken. Vaipattoman olon olen suosiolla siirtänyt kesään. En halua jatkuvasti luututa lattioita enkä pestä isoja mattoja.Nuo harjoitteluhousut, jotka joku tuossa aiemmin mainitsi, pistän harkintaan.Olet selvästi tehnyt paljon töitä asian eteen.Mupsi toivottaa onnea.


Tää on mun neuvo. jatkakaa pottatreenailua sitte kun olette saaneet muutettua.Ei se niin kamalaa ole jos 3vuotias käyttää vaippoja.meillä käänne tapahtui kun poika täytti 3v.Sitä ennen ei halunnut istua potalla vaikka osasi sanoa kun hätä oli.Tarpeensa teki aija jokom lattialle,sohvalle,matolle tai vaippaan.Kun poika täytti 3v hoitotätin kans pääätettiin et vaippaa ei enää laiteta kuin yöksi.Varavaatteet oli kokoajan mukana.Parina päivänä tuli pissavaatteet hoidosta kotiin, mutta sen jälkeen ei ole tullut.Samaan aikaan jäi myös yövaippa pois.Tätä on nyt jatkunut 4kk.Liian isoa numeroa ei kannata potallaistumisesta tehdä.Lapsi oppii sen kun on aika.Näin ainakin meillä :)

Tiedän kuitenkin tunteen josta puhut, meillä uhmis saa minussa tuon saman " hakkaan päätäni seinään" fiiliksen. Anna tytön olla vaipoissa, mitä sitä stressaamaan, kouluun mennessään ei varmasti vaippoja suostu pitämään. Olet yrittänyt taiteen kaikkien sääntöjen mukaan, ja jos ei niin ei. Tuttavillani on muuten 3,5 vuotias lapsi joka ei suostu potalle, ajatteles sitä ;-)Itse ratkaisin ongelman kesällä, kakaran kanssa pihalle vaan ja jos pissaa housuun niin julmana äitinä en pitänyt mitään kiirettä vaihtamiseen vaan sai vähän aikaa fiilistellä että onko kiva olla kun pissat housussa...En torunutkaan vaan totesin vaan että eikös olekkin inhottavaa olla pissat housussa, vaihdetaan ja muista tehdä kukkapissa (tykkäsi kastella kukkia:-)Tälleen ei sitä pissiä ei koko koti lainehtinut. Sisällä pidettiin treenihousuja, ne toimivat ainakin meillä, mene ja tiedä auttaisivatko teillä?Joten jos neuvoa saa niin ajattelisinkin että ehkä olisi parasta saada niin äidin kun tyttärenkin saada vähän lepoa pottatreeneistä, muutoksia kun on ja tulossa. Pikkusisaruskaan ei varmaan ole tehnyt asiaa sen helpommaksi...Hih, ja jos lasten kuivaksi oppiminen ois äitien " työskentelystä" asian suhteen kiinni, niin miksi siihen kypsyttäisiin biologisesti? Kyllä se homma luonaa kun aika on kypsä. Lapsi kasvaa omalla kellollaan ja omia aikojaan kokoajan, ei se ole äidin oikeaoppisista (mitä ne sitten ovatkaan taas tällä vuosikymmenellä) kasvatuskeinoista kiinni. Tosin lapsen kasvua voi tukea, mutta hei, sitähän sä olet jo kympillä tehnyt. Varmasti olet tehnyt asian suhteen kaiken (ja vähän lisääkin), mikä inhimillisesti mahdollista joten joudut vaan odottelemaan. Me hyvät äidit vaan usein hermoillaan ihan turhista!

:-)

Meillä ei ole ollut viikkotolkulla kokeiluja. Muutamat kerrat, aina on jotain jäänyt muistiin. Tässä meidän vaiheet.Meillä tyttö ei ollut 1v 9 kk valmis istumaan potalla sekunttiakaan. Tämä oli meidän eka pottakokeilu. Kokeilin suoraan pikkuhousuilla ja pissilirit tuli kai kolmen tunnin aikana 5 kertaa. Pissa tuli pätkissä, pidätystä yritettiin. Kokeilua kesti muutama päivä aina muutamana tuntina. Luovutin.Uusi yritys taas pelkillä pikkuhousuilla 2 vuotiaana. Hieman paremmin, istui potalla rusinoiden voimalla, mutta ei saalista pottaan. Laski alleen, reagoi ja oli nolona. Eipä mitään, tauon paikka.Uusi yritys 2 v 2 kk, taas pelkät pikkuhousut. Yritystä oli, mentiin potalle, mutta pidätyskyky oli h-hetkellä liiankin hyvä. Pantattiin ja pissaaminen jännitti. Ehkä yksi saalis. Lopulta huudettiin h-hetkellä vaippaa. Luovutin, ei pakolla. Epätoivo meinasi iskeä.2v 3 kk. Pelkät pikkuhousut. Homma lähti luistamaan. Menee itse potalle ja pissii, pyyhkii ja vetää vessan. Kakka jännittää vielä, joskus pyytää vaippaa. Joskus auttaa potalla lukeminen. Tarrakirja oli tarjoitus aloittaa, mutta ei ollut siitä niin kiinnostunut.. kehut riittivät.2 v 5 kk Univaippa on menossa kuivaan suuntaan, ehkä kohta jää sekin pois. Ulkona ei tarvita vaippaa. Kakka yhä jännittää.

Meillä poika oli 2.1v kun oppi päiväkuivaksi.Tasan kuukausi harjoiteltiin. Ostettiin pojalle pikkukalsareita ja kehuttiin,kuinka hienoja ne on ja että isillä on ihan samanlaisit!! Ja sitten ylistettiin kuinka isi käy samalla lailla pissalla ja kakalla kun poika. Aina kun poika sitten muisti ilmoittaa hädän ja ehti vessaan,kaikki oli riemuissaan. Ei kuitenkaan kovaan ääneen vaan aika neutraalisti. Oli siis kesä ja puistossa ollessakin oli helppo mennä puun juurelle pisulle =)

Monta viikko siinä väkisinkin menee sillai et pissa tulee minne tulee,mutta meillä ainakin poika selkeesti sisäisti asian lopulta muutamassa päivässä. Vanhemmilta vaatii 100% omistautumista asialle. Nyt poika 2.10v ja eilen isi oli unohtanu ostaa yövaippoja,mutta eipä ollu sänky kastunu!Hyvä me!

meillä esikoinen ja kolmonen ovat olleet huonoja oppimaan pottaan pissimisen kakkoselta tuo on käynyt kuin tanssi ja nelonen on vasta 1.5v ja pottaharjotuksia ei varsinaisesti ole vielä aloitettu.Meillä on siis matot ja lattiat kastuneet monen monta kertaa ja olen itsekin tuosta turhautunut niin että jossain vaiheessa olen lapsille kertonut että jos vahinko tulee niin rättejä löytyy tästä kaapiista voi sitten lapset itse siivota pissansa. Yleensä on käynyt niin että on hetki, muutamia viikkooja, jo oltu päiväkuivana ja sitten on tullut takapakkia ja pissailu on alkanut uudestaan. Kyllä se vain niin on että toiset oppii tuon asian helposti ja toisilla se vie aikaa enemmän.

Meillä nuo esikoinen ja kolmonen ovat edelleen sellaisia että illalla on pakko muistuttaa että eivät juo paljoa ja käyvät useaan kertaan pissalla ennen nukkumaan menoa että ei sänky kastu yöllä. Kaikki jännitys/stressi vaikuttaa ainakin meillä eteenkin noihin öihin. Eipä tuossa auta muuta kun vain laittaa vaippa päälle jos haluaa pitää lattiat kuivana. Jos nyt kuitenkin onnistut saamaan lapsesi päiväkuivaksi ennen muuttoa niin varaudu siihen että kastelu voi alkaa taas muuton jälkeen uudestaan. en halua peloitella mutta meillä lapset melko varmasti reagoisivat juri näin =/. Tsemppiä ja pitkää pinnaa kuivaksi opetteluun! Yritä olla stressamatta asialla lapsi aistii sinun paineet ja se tuskin helpottaa asiaa.

Meillä myös kohta 3 v. täyttävä poika eikä tule kuuloonkaan että menisi potalle, ei ikinä! Koskaan ei ole suostunut potalle menemään ja jos asiasta vihjaiseekin, on tuloksena karmeat raivarit! Poika on vielä kotihoidossa eikä näe mallia esim. tarhasta. Toivottavasti kesä toisi puskapissat mukanaan ja pääsisimme pikkuhiljaa edes harjoittelemaan ilman vaippaa oloa ja pissausta muuallekin kuin vaippaan.Isompi poikani täytti juuri 11 v. ja on ollut yökuiva vasta ½ vuotta. 1 vuotiaana ei mitään ongelmia potalle menemisessä ja 2 v. oli päiväkuiva, mutta yökastelu jatkui 10 vuotiaaksi asti. Kokeilimme kasteluhälyttimiä ja Minirin-hoitoa, mutta ei mistään apua. Suosiolla kundi käytti yövaippoja 10 vuotiaaksi asti. Huggies (myydään City Marketeissa) on ainut vaippojen valmistaja (mitä olen löytänyt) joka tekee vaippoja jopa 15 ikävuoteen asti. Ennen kuin löysin sattumalta tämän, olin epätoivoinen mistä löytää noin isolle kundille sopivia vaippoja.Loppujen lopuksi löysimme mahtavan lääkärin joka on nimenomaan perehtynyt lasten yökasteluun, Risto Lappi, Mehiläinen Ruusula Töölö. Jos kärsitte samoista vaivoista noinkin isolla lapsella (tai jo nuoremmallakin) varatkaa ihmeessä aika hänelle! Kela maksaa alinta hoitotukea 5 v. eteenpäin jos lapsi kärsii yökastelusta ja sitä yritetään aktiivisesti hoitaa.Voitte kuvitella mikä helpotus on että nyt juuri fudisleirillä oleva lapseni on vihdoin kuiva!!! Kotioloissahan se ei tuottanut mitään ongelmia, kundi hyppi Huggies-vaippa päällä kuin ei mitään (onneksi). Toki hän viimeisen parin vuoden aikana tajusi itsekkin ettei ole ihan " normaalia" että 10 vuotias käyttää vaippaa. Me kotona tietenkin suhtauduimme siihen normaalisti, mutta ei onneksi tarvitse enää kuvitella tilannetta ettei poikani haluaisi osallistua partio- tai fudisleireille sen vuoksi että tarvii salaa jossakin laittaa vaippa ja hävittää se huomaamattomasti aamulla!

Iloinen äiti :)

Miten muuten pottatreenaus käytännössä tapahtuu?

Oikeesti, jotkut sanoo että siihen menee kuukausia. Tarkoittaako se sitä että puolikin vuotta siivoatte jatkuvasti pissoja lattialta?Mä aina aloitan treenit ja sitten kun tulee n. neljännet pissat lattialle peräkkäin viiden tunnin aikana ja on tosiaan taisteltu potalla istumisesta ja vauva itkee taustalla kun äidillä menee kaikki energia ja aika taaperon pottaharjoituksiin, niin puhallan pelin poikki ja laitan vaipan takaisin että saadaan rauha maahan. Onko muilla tällaista? Onko se tosiaan näin työlästä vai meillä vaan. En voi olla ainoa äiti jolla on pottaharjoitusikäinen vauvan lisäksi.Nyt vielä tuntuu että tyttö alkaa stressaamaan itsekin harjoittelusta. Olen huomannut parina viimekertana että hän on kärttyinen ja itkuinen aina sen jälkeen kun on pari kertaa tapahtunut vahinko (vaikka en varsineisesti toru).Voisiko joku konkreettisesti valottaa miten se treenaus tapahtuu? Olen ensikertalainen ja todellisessa paniikissa (jos ette ole vielä huomanneet).Siis pidättekö vain sitkeästi lasta ilman vaippaa kuukausikaupalla ja siivoatte jäljet? Mitä jos lapsi kieltäytyy yhteistyöstä?Olen varmaan jo pilannut omat mahdollisuuteni tämän lapsen kohdalla (ehkä sitten päiväkodisssa oppii, nyt on ollut kotihoidossa), mutta seuraavaa lasta silmälläpitäen.Mikä siis on " normaalia" harjoittelua?Etukäteen jo kiitos vastauksista.

Lapsellani on myös ollut huomattavan vaikeata oppia kuivaksi. Lapsi on nyt 6v eikä vieläkään luotettavasti päiväkuiva (turha kai yökuivuudesta puhua). Hänelle mitkään harjoitteluhousut eivät tehonneet, hän ei yksinkertaisesti välita, vaikka ne olisivat märät. Joo, ollaan keskusteltu lääkärin kanssa toistaiseksi varsin laihoin tuloksin.

Teilläkin on asiasta tulossa valtataistelu, jonka tulet häviämaan. Lasta ei voi pakottaa pissaamaan/syömaan/nukkumaan. Valitettavasti. Sinun täytyy varautua siihen, että sinulla on viela ulkomaille muutonkin ajan kaksi vaipoissa. Lapsesi kuulostaa vahvatahtoiselta (kuten minunkin), ja tälläisen lapsen kanssa pakkokeinot toimivat äärimmäisen huonosti. Lapsi on saatava itse haluamaan vaipattomuutta. Hermojen menettäminen ei auta, vaikka näiden " vaikeasti" pottakoulutettavien lasten vanhemmilta vaaditaan yli-inhimillisiä hermoja.

Meillä on vähän eri tilanne kuin teillä. Poika 2 v 6 kk ja tarhassa lähes aina pärjää vaipatta (paitsi ulkoilut) eli valveilla ollessaan osaa kyllä pidätellä pissaa jonkin aikaa. Kotona taas pissii ihan mihin vain. On, on se ällöttävää, mutta minkäs teet, kun lasta pyytää/houkuttelee/komentaa potalle ja hän sanoo, ettei oo hätä, ja minuutin päästä lorottaa housuihinsa. Tai tulee vain yhtäkkiä ilmoittamaan, että pissa tuli tuonne (näyttää paikan, josta pitää mennä kuivaamaan lattia). Kuinka usein sille potalle pitäisi istahtaa? Viiden minuutin välein? Tarhassa oli tänään pissinut toppahaalarinsa (oma vika, kun en aamulla pukenut vaippaa, luulin, että ryhmä on sisällä ja olivatkin ulkona) ja kaikki siitä alta ja vain tyynesti todennut hoitajalle, että mulla on varavaatteet. Ei siis oikein ottanut tilannetta vakavasti, ei osaa hävetä housuun pissaamista. Pitäisikö sitä lattialle/housuun pissaamista alkaa pitämään rangaistavana tekona? Tähän asti ei olla toruttu muuten kuin korkeintaan sanottu, että olisi pitänyt sittenkin mennä potalle kun olikin se hätä. Ollaan ajateltu, että asiasta ei saa kehittää riitoja ja muita tunnekysymyksiä...Tarrataulu taitaa olla meillä se seuraava vaihe, päivä pissimättä lattialle niin saa tarran. Ja sitten kun on taulu täynnä niin saa jotain kivaa ja kaikki matot pääsevät pesulaan :P

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat