Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Meidän poikamme on 5vuotias. Hän puhuu ihan hyvin eikä sano kirjaimia väärin. PKssa kysyttiin saisiko ehdottaa puheterapeuttia. Mä sanoin että se on ihan ok. PKssa siis sanottiin ettei poika ehkä ihan ymmärrä puhetta tai jotain.Nyt poika on käynyt puheterapiassa marraskuusta asti. Siellä ne vaan leikkii ja pelaa. Mä en kerta kaikkiaan ymmärrä miksi poika siellä käy.Puhaterapuetti sanoo että pojalla on ongelmia puheen ymmärtämisessä ja poika olisi menossa keskussairaalaan tutkimuksiin. Mielestäni poika puhuu ihan hyvin eikä ole ongelmia.Lisäksi ollaan saatu kotiin jotain kirjoja ja pelejä ja kortteja joita pitäisi pelata.Puheterapeutilta en kauheasti uskalla kysellä kun on niin sellainen ihminen... Sellainen jotenkin koulutettu ja " parempi muita" .Pitääkö se poika nyt sitten päästää viikoksi sinne keskussairallaan? Vaikkei itse haluaisi mennä enkä haluaisi päästää?

Sivut

Kommentit (23)

Siis poika puhuu ihan selkeästi ei mitään kirjaimia puutu puheesta.Ehkä poika ei ihan kaikkia käskyjä tottele mutta eihän nyt 5vuotiaalla aina ole kauheasti haluakaan sellaiseen.Ihan hyivn meillä täällä kotona on mennyt pojan kanssa.Ehkä se on sitten hyvä että hän menee sinne sairaalaan kun niin sanotte. Minä en tosiaan kauheasti kehtaa siltä puheterapeutilta kysyä kun en kauheasti hänen puheitaan ymmärrä.Millaistakohan siellä sairaalassa on? Minä en millään voi olla koko viikkoa pojan kanssa siellä kun on muitakin lapsia. Pärjääkö 5vuotias muka viikon yksin sairaalassa? kuulostaa todella hurjalta!Ja joku epäili älykkyyttäni: en ole välkyimmästä päästä mutta lapsiani rakastan silti.ap

Tai sitten tutkimukset tehdään päiväseltään.Kysy ihmeessä. Kysy tarkasti, että mitä se sitten käytännössä tarkoittaisi se tutkimuksiin meno. Vaikket tutkimusten sisällöstä olisi kiinnostunut / ymmärtäisi kaikkea, niin kysy ihmeessä minkälaisia sairaalapäivät olisivat ja miten vanhempien majoitus voidaan järjestää jneJoskus aikuinen saa yöpyä lapsen sairaalahuoneen lattialla patjalla ja joskus sairaalan yhteydessä on majapaikka omaisille. Varmaan muitakin vaihtoehtoja on.Sano vaan reilusti, ettet ihan ymmärrä kaikkea, kun tämä ei ole sinun ammattialaasi. Varmasti terapeuttikin arvostaa sitä, että olet kiinnostunut hänen työstään ja lapsesi asioista ja yrittää selittää asiat yksinkertaisemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja pyydä puheterapiasta KIRJALLINEN selvitys mitä epäillään ja mitä oireita on havaittu; ehdit silloin tutustua rauhassa papereihin ja etsiä googella yms. lisää tietoa. Ota apu vastaan ja kysele ilman pelkoa; lastasi auttaa parhaiten jos sinäkin olet 100% motivoitunut hoitoon!

kyllä minä tiedän missä mennään. lapseni on terapeutin kanssa ensin kahdestaan ja sen jälkeen keskustelen terapeutin kanssa. kieli on muutakin kuin puhetta.

puheen ymmärtämistä ja käsitteiden ymmärtämistä. omani täyttää 3v. ja huomaan kyllä, että puheen ymmärtäminen on jäljessä ja ei ymmärrä 3v. vaadittavia käsitteitä.

kysy, kysy ja kysy, äläkä itseksesi ihmettele. tarhassa taas lapsestani sanotaan, että kyllä se ymmärtää. ymmärtää, mutta ei tarpeeksi paljon. vastaa sujuvasti joo, mutta ei ymmärrä mitä on kysytty.

muuten puhuu hyvin ja selvästi. Meille ei ole missään vaiheessa neuvolassa tai päiväkodissa sanottu mitään puheterapiaan pääsystä tai sen tarpeesta. Luulen, että tuohon asiaan kiinnitetään huomiota vasta koulussa, jos ei sitä ennen opi noita kirjaimia. Minusta olisi oikein hyvä asia, jos pääsisi aiemmin johonkin puheterapiaan.Jos vielä olisi ymmärtämisessä jotain vaikeutta, haluaisin ehdottaomasti, että asiaa tutkitaan tarkemmin.

Minustakin meidän poika puhuu normaalisti mutta puheterapeutti eriä mieltä ja haluaa että käydään foniatrisessa sairaalassa tarkistamassa. Itse menen mielellään enhän ole puheenasiantuntija. Onpahan sekin sitten tutkittu juurtajaksain ja saa kaiken avun jos jotain vikaa löytyy..

Itsekin kyseisten lasten kuntoutuksessa toimivana terapeuttina suosittelen, että otatte vastaan tutkimukset. Parempi asia huomata ajoissa ja saada lapsi ajoissa oikeaan opetusmuotoon. Tutkimuksissa lapsen näkee useampi asiantuntija, jolloin väärintulkitsemisenkin vaara jää minimiin, esim. jos teidän pt on " väärässä" tutkimustarpeen suhteen. Yleensä osaaminen kuitenkin hyvää.

samalla varmaan tutkitaan kuulemista, jos ei olla jo tutkittu. Kyse voi olla ihan kirjainten hahmottamisesta, lapsi voi kuulla kirjaimet ns. väärin tai kokonaiseuuden hahmottamisessa voi olla vaikeuksia.Ole onnellinen, että asiaa tutkitaan. Puheterapiaan on tosi hankala nykyään päästä tutkimuksista puhumattakaan.Ajattele niin, että parempi nyt, kun asialle voi tehdä jotain kuin että asia huomataan vasta esim koulussa, jolloin voi jäädä jo heti jälkeen luokan tahdista.

Sinulla on oikeus ja jopa velvollisuus kysyä ja saada vastauksia mieltäsi askarruttaviin asioihin.Teetä vaan ne tutkimukset ja kysy rohkeasti siltä puheterapeutilta niitä asioita. Ketään ei turhaan laiteta puheterapiaan eikä tutkimuksiin.

Kuulostaa nimittäin todella oudolta, ettet tiedä sen tarkemmin miksi lapsesi käy terapiassa tai miksi häntä ollaan laittamassa tutkimuksiin.

Oma 4-vuotias poikani odottaa pääsyä neurologiselle. Meillä on sama ongelma, että puhuu ihan hyvin, tosin huonommin kuin ikäisensä, mutta puheen ymmärtäminen on se huolen aihe. Tutkimukset siis aloitetaan pään kuvauksella ja psykiatrilla, eli helpoimmasta aloitetaan. Kysy rohkeasti ammattilaisilta. Tottahan sinun täytyy saada tietää lapsesi tutkimuksista!!!

On tullut vastaan 5-vuotiaita joiden puheesta vaikea saada selvää, mutta oma äiti ymmärtää hyvin kaiken kun on tottunut tähän puheeseen.

ja olen kyllä ikionnellinen, kun asia tutkitaan perin pohjin. Eli nyt on kaksi puheterapeutti-aikaa varattuna ja sitten tulee lähete eteenpäin, jos terapeutti niin arvioi. Ihme asenne sulla, ap.

Kuten moni on tässä ketjussa jo hienosti selittänytkin, on puheen tuottaminen ja sen ymmärtäminen eri asioita.Jos asiaan vihkiytyneet ammattilaiset epäilevät poikasi kaipaavan apua, tulee sinun ehdottomasti olla perillä siitä, missä pojalla on ongelmia. Ilman tätä tietoa sinun on vaikea lastasi auttaa.Terapeutti selittää taatusti mielellään, millaisissa asioissa pojallasi on vaikeuksia. Et ole ensimmäinen etkä viimeinen vanhempi, jolle asiat ovat uusia ja vieraita. Sitähän tämä elämä on, että uusien asioiden vastaan tullessa meidän täytyy opetella myös uusia asioita.Nyt vain rohkeasti terapeutin juttusille ja poika ehdottomasti myös sairaalaan jatkotutkimuksiin!Vierailija:

Lainaus:


Ehkä se on sitten hyvä että hän menee sinne sairaalaan kun niin sanotte. Minä en tosiaan kauheasti kehtaa siltä puheterapeutilta kysyä kun en kauheasti hänen puheitaan ymmärrä.

ap

Kylla tuossa nyt jotain taytyy olla jos noin kattavat tutkimukset tehdaan. Kylla hyvanen aika mina nyt kysyisin jos lastani kuukausia olisin puheterapeutille kuskannut etta miksi siella tasan tarkkaan kaydaan!!

pystyykö lapsesi tajuamaan ilma kuvia satuja? Siis että luet sadun ja myöhemmin kysyt mitä tapahtui ja kuka meni minne jne.Tai pystyykö noudattamaan ohjeita: piirrä viiva punaisesta ympyrästä siniseen.Entä ihan yksinkertaiset: hae sukat ja housut.

Sairaalaan mennään yleensä samalla lailla kuin päiväkotiin, eli mennään aamulla ja illalla haetaan kotiin. Päivän aikana lapsi sitten touhuaa eri terapeuttien kanssa (puhe-, toiminta- ja fysioterapeutti, psykologi, omahoitaja, lääkäri sen mukaan mitä katsotaan tarpeelliseksi). Kukin tekee arvion lapsesta, sitten tämä tiimi miettii mitä suositetaan. Lopuksi on yleensä palaveri, jossa tämä työryhmä sekä vanhemmat keskustelevat. JOs susta tuntuu, ettet (ja miehesi tietty) pysty keskustelussa ottamaan vastaan niin paljon tietoa, ota mukaan joku ystävä tai sukulainen, joka pystyy. Jakson jälkeen tulee sitten kotiin lausunnot vielä, yleensä niistä sitten viedään kopiot kuntouttavalle puheterapeutille, ehkä päiväkotiin ja neuvolaan.Puheterapeutit kyllä yleensä selittävät asiat ihan mielellään. Parempi on kysyä on kuin teeskennellä ymmärtävänsä, vaikkei ihan perillä olisikaan. Kyllä me ymmärrämme, etteivät kaikki voi olla tämän asian ammattilaisia.Sitten vielä puheen ymmärtämisestä: Mun kokemukseni on, että vanhemmat eivät juuri koskaan havaitse lapsen puheen ymmärtämisen vaikeuksia, vaan niihin kiinnitetään ensimmäisenä huomio kodin ulkopuolella. Ensinnäkin puheen ymmärtämisen vaikeudet on vaikea havaita, ellei niitä osaa etsiä. Lapset (etenkin muilta osin ikätasoiset) osaavat kompensoida, eli etsivät vihjeitä tilanteesta, siitä mitä toiset tekevät jne. jolleivat ymmärrä. Lasten arki on myös yleensä rutiinia, eli tietävät että tässä tilanteessa toimitaan näin. Siksi ymmärtämisen vaikeudet näkyvät usein esim. päiväkodissa aloitettaessa. Kun lapsi ei tunne vielä rutiineja, ohjeiden noudattamisella on suurempi rooli. Lapsen puhe voi olla ihan selkeää, ja kieliopillisestikin kuulostaa suht hyvältä, vaikka ymmärtämisen vaikeutta olisikin. Yleensä kuitenkin lapsen puheen tuotto voi sanaston, käsitteistön ja rakenteiden osalta olla ikäodotusta heikompaa.Onnea matkaan ja kysy ihmeessä omalta terapeutilta asiat!

Tiiviin puheterapian ansiosta lapsi on kuntoutunut upeasti ja käy koulua tavallisella luokalla :-)Ilman muuta tutkimuksiin, sillä ilman tarkempaa diagnoosia tarvittavan tuen saaminen voi olla vaikeaa.

Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat