Seuraa 

Meidän tyttö on koko ajan kulkenut 0-käyrän alapuolella, mutta kasvu on ollut kokoajan tasaista. Nyt pituus poikkesi edellisellä mittauksella alaspäin huomattavasti. Oli kuitenkin tullut pituuta centti lisää. Nyt vauvalla pituutta 69 cm, painoa vajaa 9kg. Oliskohan kyse vaan jostain hetkellisestä kasvun hidastumisesta? Onko muilla ollut vastaavia tilanteita?

Kommentit (6)

Kyseessä on minulla ensimmäinen lapseni, joten voi tietty olla, että huolestuu helpommin. Pitäisköhän vähän rauhoittua:) Odotella seuraava neuvolakäyntiä. On teidän vauveli muuten normaali itsensä?

Meillä vauva muuten normaali hauska itsensä.

ettei yhden kuukauden aikainen poikkeama kasvukäyrässä ole vielä kovin huolestuttavaa, vaan vasta jos kasvukäyrä jatkaa toisenkin kerran laskua... että zikzakia saa tehdä, kunhan se käyrä muuten pysyy suunnilleen tietyssä uomassa.Lapsille tulee kasvupyrähdyksiä, meillä ei ainakaan yhdenkään (kolmesta) kasvu etene suoraviivana vaan tosiaan vaihtelee kuukaudesta toiseen. Etenkin siis 3kk-> tämä taita olla ihan ok, sitä pienemmällä helposti epäillään maidon riittävyyttä.Meillä esim esikoisella tuli 6kk->7kk välillä painoa vain 90g lisää, mutta oli tuhti imetyksellä kasvanut poika, joka alkoi liikkua enemmän tuossa vaiheessa. Jossain vaiheessa pituuskasvukin oli vain sentti kuukaudessa ja seuraavana sitten kiri " menetetyn" takaisin. Jotenkin se kasvu etenee sykäyksittäin.Jos olet kovin huolissasi, niin voithan pyytää uutta aikaa punnitukseen ja mittaukseen esim kuukauden kuluttua. Jos sittenkin sama tilanne, niin aina voit pyytää lähetettä tarkempiin tutkimuksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuten aina näissä viesteissä, vanhempien pituus ratkaisee paljon. Jos itse on 155-160cm ei tyttökään voi olla kamalan iso. Ja jollakin oli tyttö ollut puolivuotisneuvolassa tasan 68cm, mikä on tasan siis keskikoko suomalaisille tytölle. Siis jos vauva on syntynyt suuri kokoisena ja kasvanut ekan 4kk suurikokoisena, voi näyttää että kasvu taantuu, vaikka se hakeutuu vain oikeille, omille geneettiselle käyrilleen. Siis vauvan syntymäkoko ja ensimmäisen puolen vuoden kasvu ei kerro todellisesta lopullisesta koosta yhtään mitään. Tiedän isoina syntyneitä ns jättivauvoja, jotka kasvaneet ++käyrillä puolivuotiaaksi asti ja sitten ns " pudonneet" oikeille käyrille. Tiedän pieninä syntyneitä vauvoina, jotka ovat alussa olleet ns tosi pieniä, miinuskäyrillä ja sitten kirineet lajitoverinsa kiinni. Ja tosiaan yhden kuukauden mittaus ei kerro mitään, koska monet tosiaan kasvavat siksakkina.Sairaslapsi.com sivustolta voi katsoa suomalaisten vauvojen keskimääräkokoja, jos siellä suurin piirtein pysytään ei ole mitään hätää. Jos vanhemmat ns keskimittaisia, vauvakin todnäk keskimittainen jne. Sen sijaan jos isä on pitkä ja äiti on lyhyt, vauva voi olla mitä tahansa tästä välistä ja pituutta ei sen takia voikaan ns ennustaa. Mutta siis nimenomaan ns oikeat käyrät alkavat näkyä yleensä juuri puolen vuoden tietämillä, joskus paljon myöhemmin varsinkin pojilla. Isot taaperot voivat koulussa olla lyhyimpiä ja toisin päin. Mutta luottakaa, että neuvola katsoo kokonaisuutta. Tädeillä aika hyvä tuntuma, mitä vauvat yleensä on ja sitten katsoo vanhempien pituutta ja pitemmän aikavälin kasvua. Ja lapset voi olla erikokoisia; itsellä yksi + käyräläinen ja yksi - käyräläinen.

En tiedä onko apua, mutta huolta täälläkin. Puoli vuotis neuvolassa puututtiin alaspäin menevään pituuskäyrään vaikka pituutta tulee tasaiseti. Nyt oli tullut 1½ cm kuukaudessa. Se oli käyrille ihan liian vähän ja alaspäin mennään koko ajan miinuspuolelle. Nyt käskettiin lisäämään ruokiin kasvisöljyä että saadaan pituutta lisää ja kontrolliaika varattiin kasvun tarkistamiseksi.

Toisaalta en osaa olla liian huolissani, kai se kasvaa omaa tahtiaan....

Meidän pikkuneiti oli puolivuotisneuvolassa 7730 ja 68 eli TASAN samat mitat kuin kuukausi sitten.Olen huolissani, vaikka neuvolantädin mukaan vielä ei ole syytä olla.

Miksi ei olisi?Kyllähän tuo kasvun pysähtyminen jotain kertoo. Lieneekö syy ummetuksessa? Onko kyseessä ehkä allergia? Apua!Ihmettelee Annivanni otsa huoliryppyjä täynnä

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat