Seuraa 

Neitimme on ollut koko pienen ikänsä huono nukkuja. Alussa yöt valvottiin pahimmillaan klo24-09 eikä päivisinkään unet maistuneet kuin sylissä. Silloin sitä vain ajatteli että miten tahansa vauvan saa nukahtamaan niin sitä keinoa käytetään. Nyt olemme tosiaan ajautuneet siihen tilanteeseen että uni ei ilman tissiä tule. Toisaalta olen ikionnellinen ja otettu että voin tarjota pikkuiselleni rintamaitoa ja että juuri sen perään hän itkee mutta toisaalta olen jo niin väsynyt siihen että huonona nukkujana hän herää joskus alle tunnin välein läpi yön eikä nukahda kuin tissiin. Kai hän jossain vaiheessa nukahtaisi jos antaisi huutaa, mutta se tuntuu minusta liian raa´alle toiminnalle huudattaa noin pientä. Iltaisin kukaan muu ei saa häntä nukahtamaan kun neiti huutaa tissin perään.

Tuttia tyttö kyllä syö, mutta nukahtamiseen tarvitaan nimenomaan tissi. Ei riitä että otan kainaloon ja tarjoan tuttia ja silittelen vaan hän pikkuhiljaa raivostuu enemmän ja enemmän jos ei rintaa saa. Nukumme perhepedissä josta tosin isi on jo aikoja sitten ajettu sohvalle koska en saa syötön jälkeen siirrettyä tyttöä heräämättä pois isin ja minun välistä ja välissä hänelle tulee kuuma ja ahdistaa ym. ym. ja siis yö menee sen takia pilalle... Hypin siis pitkin yötä vauvan puolelta toiselle ja isken tissiä suuhun että saisimme kaikki nukuttua. Päivisin neiti nukkuu vaunulenkeillä tai autossa - joskus parvekkeella mutta max 45min. Ja sitten on päiviä kun ei mikään vaunulenkki tai autoilu auta, kuten esim. tänään jolloin neiti nukkui 2 kertaa 45min ja kerran 30min ja siinä siis 4kk ikäisen tytön päiväunet olikin...Kertokaa kokemuksianne ja vinkkejä miten olette tälläisessä tilanteessa toimineet! Rintaa annan enemmän kuin mielelläni mutta toivoisin että saisimme nukahtamisrutiiniin jonkun muun vaihtoehdon kuin tissin... En vain tiedä miten sen tekisimme. Tuntuu tytönkin puolesta pahalle kun hän vähän väliä havahtuu ja tarvitsee tissiä - saako hän riittävästi unta ja eihän tässä ruljanssissa suolistokaan pääse yhtään " lepäämään" .

Kommentit (12)

SaraMom:

Lainaus:


Neitimme on ollut koko pienen ikänsä huono nukkuja. /--/

Päivisin neiti nukkuu vaunulenkeillä tai autossa - joskus parvekkeella mutta max 45min. Ja sitten on päiviä kun ei mikään vaunulenkki tai autoilu auta, kuten esim. tänään jolloin neiti nukkui 2 kertaa 45min ja kerran 30min ja siinä siis 4kk ikäisen tytön päiväunet olikin...
Oi, kun kuulostaa rankalta.

Tuli vain mieleeni noista pätkäpäikkäreistä, oletko kokeillut kantoliinaa?

Itselläni esikoinen oli puolivuotiaaksi pätkänukkuja etenkin päivisin, ja hänellä päikkärit olivat 30min luokkaa per uni. Liinassa sitten nukkui vähän pidempiä pätkiä - tai unet ainakin jatkuvat syklistä toiseen ilman imetystä, kun hytkytin liinassa uudelleen uneen.Muutamalta muultakin äidiltä olen kuullut, että tilanne unien suhteen on helpottunut aika pian sen jälkeen, kun sylittelyä ja kantamista on tietoisesti tehostettu. Mitä luulet, olisiko tuossa sellainen keino, jota näkisit kokeilevasi vielä?


Meillä siis alkoi pikkuhiljaa toimimaan se Pantleyn ohje tissin irrottamisesta. Tosin aloin vaihtamaan tissiä joka tilanteessa tuttiin. Aina kun imu muuttui vaan tissin ympärillä nukkumiseksi, livautin tissin suusta ja vaihdoin tutin tilalle. Ja nelikuisena tapahtui se ihme, että vauva nukahti ilman itkua viereeni pitäessäni heiluvista käsistä kiinni toisella ja tuttia suussa toisella. Sitä iloa ja riemua, puoli sukua sai sinä iltana tuttiin-nukahtamis-tekstarit :)

Kun vauva oli saanut tarpeeksi kokemuksia tutin ja tassuttelun kanssa nukahtamisesta ja se alkoi toimia, rupesin imetyksen jälkeen kokeilemaan itsekseen nukahtamista. Vauva pötkötti ja hosui vieressäni vatsa täynnä, silmät kiinni unta vastaan taistellen ja itse luin vieressä. Niin vaan nukahti siihen, vaikka kauan kestikin alussa. 6kuisena aloin tehdä aikarajoja yösyöttöihin, maitoa saa tänä yönä ekan kerran 02, seuraavana 03 jne. Pari viikkoa siitä yösyötöt loppuivat, siis ilman yhtään huudatusyötä sujuvasti ja edelleen saa 5-6 maissa aamumaidon. Sitten siirsin omaan sänlkyyn ja sekin sujui hyvin.

Nyt 8 kuisena tilanne se, että heräilee vaihtelevasti yöllä, mutta nukahtamiseen riittää tassutus tai tutin laittaminen suuhun. Seuraava etappi on tutiton nukahtaminen :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ei mulla neuvoja ole, kun samassa veneessä ollaan...

Esikoisemme nukahti helposti itsekseen, ja väsyneenä monesti suorastaan vaati, että hänet jätetään rauhaan. Tämä toinen typykkä onkin toista maata: haluaa nukahtaa tissille ja viihtyy muutenkin sylissä ja liikkeessä. Nyt 4-kuisena isosiskon leikit kiinnostavat jonkin verran, joten tyttö saattaa viihtyä lattialla vähän aikaa. Yöunet alkoivat rauhoittua n. 3-kuisena; ährääminen loppui. Nyt tyttö vain syö ja nukahtaa sitten (koputan puuta).Liikkuviin vaunuihin tyttö kyllä nukahtaa, mutta se ei illalla juuri auta. Olen ajatellut, että ehkä aika auttaa; ehkä joskus tyttö suostuu jäämään väsyneenä sänkyyn eikä aloita kunnon huutoshowta. Tuttikaan ei tälle neidille ole kelvannut.

meillä ollut samanlaista ongelmaa. Pantleyn kirjan sellainen vinkki on auttanut, että kun irroitan vauvan tissistä juuri kun on nukahtamassa, tyytyy siihen ja jää nukkumaan. Auttaa myös, jos kääntää vauvan vatsalleen (meillä nukkuu aina vatsallaan) ja määrätietoisesti silittelee selkää. Vaikka vähän itkisikin, hetken päästä tyyntyy ja nukahtaa. Vaan pitkä matka meilläkin vielä kuljettavana...Kaverilta sain seuraavan mielenkiintoisen linkin:

http://www.hus.fi/default.asp?path=1,28,824,2547,6444,6445,7649Olen itseäni syyllistänyt siitä, että vauva on oppinut nukahtamaan rinnalle, mutta tuon luettuani ymmärsin, että jotkut vauvat vaan on huonompiunisia kuin toiset ja tarvitsevat enemän apua nukahtamiseen.

Esikoinen nukahti tissille ensimmäiset 3½ kk, iltanukutussessiot kestivät vähintään 2 h mutta joskus jopa 5 h (nukahti helposti tissille mutta havahtui 10 min päästä sängyssä ja taas alkoi uusi tissittelykierros). Sitten aloin tehdä niin, että kun vauva oli raukea ja melkein nukahtanut tissille, vein hänet sänkyyn ja tutti suuhun sekä unikaveri kainaloon, lisäksi rätti osittain kasvoille. Tuota jatkettiin siten että vähitellen aina enemmän ja enemmän hereillä olevampana sänkyyn ja lopulta jäi sinne aivan " virkkuna" ja nukahti n. 15 min itsekseen nukutellen. Toki tuttia piti tuona aikana käydä laittelemassa. Tuo unikaveri otettiin kuvioon siten, että pidettiin sitä sylissä tuolla viimeisellä tissittelyllä ja sitä käytettiin vain yöunilla. Yöheräilyjä kyllä oli aika taajaan tuonkin jälkeen, mutta usein riitti tutin laitto. Ensimmäisen kokonaisen yön hän nukkui 9 kk iässä.Toisen (nyt 4 kk) kanssa aloitin kokeilemaan omaan sänkyyn nukahtamista jo alusta asti satunnaisesti. Hän on sikäli erilainen, ettei ole ensimmäistä kuukautta lukuunottamatta nukahtanut juuri koskaan tissille. Viimeiset kaksi kuukautta hän on halunnut nukahtaa itse kaikessa rauhassa tutti suussa. Eli helppo tapaus.Molemmilla myös säännölliset iltarutiinit, ja esikoisella pidin tiukasti kiinni samasta nukkumaanmeno ajasta, kakkosen kanssa tullut nyt lipsuttua tuosta ajasta kun on niin helppo. Tosin huomaan, että nukahtaminen vaikeutuu jos venytän sitä liian pitkään eli taidetaan palata säännölliseen aikaan hänenkin kohdallaan.Pantleyn kirjan ostin tätä kakkosta varten. Pitäisi kokeilla siitä ohjetta kuinka nukahtaa ilman tuttia (aivan vauvana kokeilinkin), mutta odotan ensin että tuo iltanukahtaminen on varmasti vakiintunut.

en nyt lukenut kaikki viestejä, mutta panin merkille, että hypit vauvna puolelta toiselle yöllä. helpottaisiko rumbaa, jos imettäisit samalta kyljeltä joka kerta?itsekään en alussa voinut imettää kuin yhdestä rinnasta samalta kyljeltä, koska rinnat olivat arat ja tosi täynnä. kun maidotuotanto tasaantui pystyin alkaa kääntyä toisen rinnan päälle ja tarjota " ylemmästä" rinnasta. näin voin nukkua samalla puolella koko yön, saan imetettyä puoliunessa ja isäkin voi nukkua meidän kanssa.rauhottaa vaan tota yömeinikiä.tsemppiäHei,Hyviä vastauksia ja vinkkejä olit jo saanutkin. Mieleeni tuli vielä yksi perhepedissä nukkuneen kaverin ongelma. Eli vauva alkoi syömään pikku hiljaa tosi monta kertaa yössä ja sitä kesti pitkään. Perhepedissä vauva on niin lähellä äitiä, että haistaa helposti maidon tuoksun ja sekin voi olla osasyynä heräilyyn. Eli mitäpä jos kokeilisit illalla imettää ja nukuttaa lapsen yhteiseen sänkyynne ja sitten itse siirtyisit pois sängystä ja sen isä jäisi vauvan kanssa nukkumaan. Iskä sitten voisi kokeilla rauhoitella vauvaa, kun hän alkuun varmasti edelleen heräilee. Tuttia ja turvallista lähellä pitoa tarjoaisi vauvalle... En tiedä auttaako, mutta ainahan voi kokeilla.

Kyllä sitä ihmeesti jaksaa kun kuulee että toisillakin on vastaavia kokemuksia eikä ole näiden juttujen kanssa ihan yksin. Kaikkemme olemme yrittäneet mutta hyviä uusia juttuja teidän neuvoista sain. Tuo Pantleyn kirja oli minulle ihan uusi asia, en ole siitä aikaisemmin kuullut. Menenkin heti lainaamaan kun ehdin/jaksan.

Joku kirjoitti siitä unirätistä. Meilläkin sellainen löytyy ja olen ollut tosi tarkkana ettei sitä anneta kuin illalla mutta vielä ei olla päästy siihen vaiheeseen että riittäisi turvaksi yöllä. Samoin on yritetty livauttaa tutti suuhun ja tissi pois kun on ihan väsähtänyt mutta ei mene kuin pari minuuttia että tyttö tajuaa että nyt on jotain aivan väärää tavaraa suussa... Ja siitähän tulee taas sellainen raivari että saa kahta kauheammin tissillä tainnuttaa.Isillä on ensi viikko lomaa ja siinä kokeillaan isin kanssa nukkumista ja äiti menee maidontuoksuineen sinne sohvalle mihin isi on ollut ajettuna. Toivon että meilläkin alkaa yöt ja päivät sujumaan vähän paremmin jatkossa. Kantoliinaa käytän aina välillä päivisin, esim. kun oli ne kovat pakkaset eikä päässyt ulos. Siinä tyttö nukkuukin aika hyvin - ainoa ongelma on se etten saa istua ollenkaan vaan siitäkin tulee raivarit. Niin kauan kun liikettä riittää niin riittää untakin.Mutta kiitos jo vinkkejä antaneille ja jos vielä tulee jollekin jotain mieleen niin olen kaikesta kiitollinen!

Nukutin tissille aina ja sitten hipsin varovasti pois vierestä kun vauva oli nukahtanut. Syöttöjä piisasi pitkin yötä ja pahin hulinavaihe tuli liikkumisen opettelusta, jossain vaiheessa pomppi tunnin välein ylös seisomaan kun sitä piti treenata. Paljon " hyviä" neuvoja tuli kaikilta, mutta vieläkään en osaa sanoa että mitä olisin tehnyt toisin. Olin toodella väsynyt, mutta toisaalta nukuin sitten vähän päivällä(sen 45min myöskin)kun vauvan sai taintumaan. Tutista luovuttiin vuoden ikäisenä, ei se tutti ollut kovin tärkeä ja aiheutti vain turhaa häsläystä. Imetin tyttöä 2-vuotiaaksi öisinkin(mutta ei onneksi isompana herännyt kuin 2-3krt yössä)ja kaiken kaikkiaan 2v4kk jolloin toisen raskauden vuoksi vierottui itsekseen.Jossain ikävaiheessa nukahtaminen meni niin, ettei nukahtanutkaan enää tissille vaan jäi hetkeksi vielä tillittämään sen jälkeen, pidin sitten vauvaa vain kainalossa että jalat ja kädet rauhoittuivat lopulta uneen. Tyttömme on edelleen erittäin vilkas 3-vuotias, levoton nukkuja ja nukahtaa edelleen ns. saappaat jalassa. Viimeiseen asti höpöttelee sängyssä ja sitten yhtäkkiä huomaan että nyt tuli hiljaista. Ihan viime aikoina vasta on ruvennut nukahtamaan itsekseen kun minä en ole vauvan takia voinut olla aina vierellä. Nyt se ei ole kyllä ollut mikään ongelma, eli olisi onnistunut ehkä aikaisemminkin jos olisin kokeillut.Toinen lapsemme on nyt 4kk ja täysin erilainen. Syö tissiä nälkäänsä ja se siitä. Sitten haluaa tutin suuhun ja jäädä rauhassa sänkyyn nukahtamaan itsekseen! Ja jos häntä häiritsee niin alkaa huuto. Voit kuvitella että minusta tämä on tuntunut perin kummalliselta, mutta hyvä näin! Olen itsekin ajatellut ostaa tuon Pantleyn kirjan siltä varalta, että tämä toinenkin alkaa jossain vaiheessa hulinoimaan öisin, tosin nyt näyttää aika lupaavalta mutta aihe kiinnostaa edelleenkin. Mihinkään huudatuksiin minusta ei ole, 1v4kk iässä pidettiin Gordonin tapaan lempeää unikoulua ja syöpöttely harveni muutamaksi viikoksi, kunnes tuli taas flunssa tai jotain ja meno jatkui entiseen malliin.Toisaalta perhepedissä yötisuttelut varsinkin isomman lapsen kanssa oli helppoja, toimivat itsepalveluperiaatteella kun kerran nukuin vieressä. Kun sen yhden unikoulun tulokset jäivät niin laihoiksi niin laiskana jäin odottelemaan että kaipa se joskus lopettaa itsekin. Hampaat ovat hyvät, suuhygienistikin sanoi että ei se rintamaito olekaan kariesoivaa, jos joku sitä pelkää.En tiedä mitä nyt tekisin jos tämä toinen nukkuisi jatkuvasti huonosti. Esikoinen ei enää nuku päiväunia joten en saa huilia päiväsaikaan. Esikoinen on ollut ikänsä todella vilkas ja aikainen liikkeelle lähtijä, toinen vaan köllöttelee rauhassa edelleenkin, jotenkin luulen ettei tämän toisen kanssa tule niin risaista olemaankaan.


meillä oli esikoisen (nyt 6 v) kanssa vähän samanlainen tilanne. Hän ei suostunut nukkumaan muuten kuin tissi suussa. Meillä myös nukuttiin perhepedissä ja nukahtaminen oli todella hankalaa. Ensin oli koliikki n. 4 kk ikään asti ja siitä se tissittely jäi päälle.

En oikein osaa neuvoa sinua! Noin pientä ei oikein voi pakottaa mihinkään (tai ei halua!). Voit yrittää siirtää turvaa johonkin esineeseen, esim pidä aina jotain unirättiä hänen sylissä/lähellä kun imetät. Voi olla, että hän siirtää siihen rättiin sitä turvaa,jota hän rinnasta saa. Ja sitten tutti + rätti antaa hänelle riittävän turvan. Tämä on noin pienelle ainoa joka tulee mieleen.

Meillä minä jouduin kovalle lääkitykselle kun tyttö oli 6 kk ja imetys oli pakko lopettaa. Päätimme, että pidämme pehmeän unikoulun saman tien, ettei tarvitse öisin olla pullon kanssa vehtaamassa. Hän oppi kahdessa yössä nukkumaan yöt läpi ilman tissiä!!!!

Mutta ikää oli siis jo puoli vuotta ja imetys jouduttiin kokonaan lopettamaan; sikäli erilainen tilanne.

Ajattelin kuitenkin kirjoittaa ja tsempata sinua! Vaikea tilanne joka ajan myötä helpottuu, ainakin konstit lisääntyvät kun vauvallenne tulee enemmän ikää. Voimia öihin!!t. Maituliini ja tytöt 6 v ja 3,5 kk


Mutta ihan ensiksi, tosi harvoin kyse on nälästä! Meillä ihan sama tilanne ekat 4kk,tissi suussa nukuttiin. Ja se ei todellakaan ollut nälkää, vaan turvallisuuden hakua, äiti vieressä ja suussa asti oli kaikkein ihaninta olla olemassa.Kukapa nyt sellaisesta vapaaehtoisesti haluaisi luopua, lämmintä maitoa valuu suuhun ja äidin kainalossa uinua!Lainaa ihmeessä Elisabeth Pantleyn kirja: Pehmeä matka höyhensaarille. Auttoi meitä suuresti, vaikkei täysin puhtaasti ohjelmaa noudatettukkaan. Äläkä epäile oman maitosi riittävyyttä, jos paino nousee normaalisti ja vaippoja kastuu se tarvittava määrä jne.Nuo kriteerithän löytyvät imetystuen sivuilta.

Hei!Oletko koittanut antaa lisämaitoa? Jos vauvalla on nälkä eikä saa sentakia nukuttua? Ystäväni lapsi ei myöskään nukkunut hyvin ja oli levoton ja kiukkuinen kunnes testasivat lisämaitoa ja sen jälkeen on nukahtanut ja nukkunut paremmin.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat