Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Kommentit (3)


Kysymys:

Saako 4-vuotiasta lasta kuljettaa taxissa, missä on turvatyyny etupenkillä, ilman istuinkoroketta tai tuolia? Eli onko etupenkillä turvavyöt kiinnitettyinä turvallinen tapa matkustaa. Näin nimittäin toimittiin lapsemme päiväkodin retkellä viime viikolla.Vastaus:

Taksissa saa kuljettaa poikkeuksellisesti alle 135-senttistä lasta ilman turvalaitetta pelkissä turvavöissä, mutta tällöin on istuttava muualla kuin etuistuimella. Lain mukaan selkä menosuuntaan kiinnitettävässä turvalaitteessa ei saa matkustaa edessä turvatyynypaikalla. Emme suosittele sitä myöskään kasvot menosuuntaan matkustettaessa. Turvatyyny on suunniteltu aikuisen mitoille ja fyysisille ominaisuuksille.Eli jos lasta oli pakko kuljettaa taksissa ilman turvalaitetta, hänet olisi pitänyt sijoittaa takapenkille.

1.5.2006 alkaen:Alle 135 cm pituisten lasten

on Tieliikennelain mukaan käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta.

Alle 3-vuotiaita lapsia

ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan.

Yli 3-vuotiasta lasta

voi satunnaisesti kuljettaa lyhyitä matkoja takapenkillä turvavöissä, jos turvalaitetta ei ole.Sylissä kuljettaminen* Lapsen kuljettaminen autossa matkustavan sylissä on aina vaarallista. Jos lapsi on ilman turvavyötä olevan sylissä, hän jää törmäyksessä auton sisäosien ja matkustajan väliin, kun molemmat lentävät eteenpäin.

* Jos turvavöissä istutaan sylikkäin, sylissä istuva puristuu törmäyksessä sylissä pitävän ja turvavyön väliin.

* Jos lapsi istuu turvavyötä käyttävän sylissä, tämä ei kykene käsivoimin pitämään lasta sylissä. Törmäyskokeissa aikuinen ei kyennyt pitämään 8 kg painoista nukkea sylissään 24 kilometrin tuntinopeudesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat