Vierailija

yksilöt ulos jo ennen syntymäänsä, niinkö? Raivostuttaa, kun seulontoja koskevassa uutisoinnissa ja keskustelussa ei koskaan mennä pintaa syvemmälle, vakavan asian eettisiin kysymyksiin. Nytkin taas ihan pokalla kerrotaan, että Jyväskylä syytää rahaa seulontojen määrän kaksinkertaistamiseksi.Onko todella niin ikävästi kuin pelkään, että koko seulontajärjestelmän pohjalla vaikuttaa halu päästä eroon sairaista ja vammaisista?

Sivut

Kommentit (101)

Raskauden keskeytyksiä tehdään 20000 vuodessa, näistä vain muutama sata sikiöpoikkeavuuksien vuoksi. Jos haluat elämöidä jostain, niin tee se näistä mukavuuskeskeytyksistä, kiitos.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja ystäväni on monet kerrat itkenyt sitä, miten kehitysvammainen muuttaa KAIKEN perheessä.Yksi lapsista on aina sairaalassa, kotihoidon mahdollisuutta ei sairauden takia ole. Liitännäissairauksia on valtavasti. Ei minkäänlaista katsekontaktia. Ei puhetta, ei istumista, ei mitään muuta kuin päivästä toiseen selviytymistä.Olen todellakin sitä mieltä, että joskus kehitysvammainen perheenjäsenenä voi pilata kaikkien muiden perheenjäsenten lähellekään normaalin elämän.

Lievimmin vammaisia seulotaan. Tosin siinä sivussa mukaan pääsee jokunen vaikeakin. Kuten tuossa yksikin kirjoitus osoittaa, "olen seurannut vaikeasti vammaisen elämää", ihmisille jää kuva että kaikki vammat tutkitaan. Ihmiset eivät oikeasti ymmärrä, että kaikkia, itse asiassa ei muuta kuin pieni osa, kaikista vaikeista vammoista seulota. Se että naapurissa on todella vaikeasti vammainen lapsi, ei muuta sitä tosiasiaa, että itse et todennäköisesti voi mitenkään estää samanlaisen syntymistä itsellesi. Ihmiset ottavat keskenmenoriskin luullen tutkimuksissa selviävän paljon enemmän kuin niissä selviää. Tottakai se olisi hienoa jos tiedettäisiin etukäteen vaikkapa riski AGUun. Silloin olisi mahdollisuus miettiä ottaako sen riskin vai yrittääkö hankkia lapset muulla tavoin. Tämä on varmaan tällä palstalla liian vaikea asia selittää.

Downeilla on kovia raivokohtauksia, sydänvikoja, kuuroutta, epilepsiaa, masentuneisuutta.

Osa downeista on täysin autettavia ja he ovat täysin muissa maailmoissa, kiljuvat sydäntä raastavasti ja he todella kärsivät.Tunnistaako kukaan tällaisia ominaisuuksia down-henkilöllä. Jos vastaus on EI niin on tavannut ns. hyvän downin joita on todellakin murto-osa.

sellainen, jota ei automaattisesti olisi etsitty. Kyllähän nytkin etsitään tiettyjä sairauksia ja vammoja , jos on tiedossa riski niihin, mutta useinhan ne tulevat yllätyksinä. Jos oikeasti haluttaisiin auttaa vanhempia, seulottaisiin vaikeimmat asiat eikä helpointa.

nekin lapsivesitutkimusten riskit kyllä selitetään juurta jaksain vanhemmille,ennenkuin päätöksiä asian suhteen odotetaan,että kyllä aikuiset ihmiset tilanteen käsittää ja huonoonkin lopputulokseen varautuu.Käsittämätön ketju....

Se että rakeneultrassa havaitaan sydänvika tai munuaisvika ja lapsi synnytetään paikassa jossa parhaat edellytykset hoitaa vai sitten vaan ilman tutkimuksia ja lapsi kuolee synnytykseen tai vammautuu sen takia pahasti. Kumpihan on parempi vaihtoehto? Mutta ihminen jolla on vain terveitä lapsia ei osaa ajatella muuta kuin sitä että seulontoja ehdään vain siksi että vammaiset abortoidaan.

Tarkoitukseni ei ole "elämöidä" aborteista yleensä, vaan siitä, miksi vamman tai sairauden vuoksi tehtäviä keskeytyksiä oikein tyrkyttämällä tyrkytetään äidelle.Miksi jokainen ei voisi halutessaan hakeutua oma-aloitteisesti seulontoihin - ilman neuvoloiden tyrkytystä ja suoranaista törkeää perusoletusta siitä, että kaikki kuitenkin haluavat abortoida vammaisen vauvan? Muihinkin abortteihin aloitteen pitää tulla äidiltä itseltään, miksi ei siis tähän?Se viestihän tästä tulee, että yhteiskunta ei vammaisia halua - ja kaikki äidit koetetaan saada mukaan kauniiksi sanoiksi puettuun rodunjalostustoimintaan.EIkö Jyväskylän kaupungilla todellakaan ole parempaa rahanmenoa?ap

56: jos 97% seuloihin osallistuneiden hälytyksistä on vääriä, on testauskäytännön tehokkuudessa paljon parannettavaa. On asiantuntijoiden asia kehittää ja löytää menetelmiä, joissa virhetulokset voidaan edes jotenkin ennakoida. Uskon tieteeseen.En kritisoi niitä, jotka osallistuvat seuloihin, mutta kritisoin terveydenhuoltotahoa, joka ei anna aina todellisuuskuvaa seulojen merkityksestä tai tilastoluvuista. Puhumattakaan, että äidit, jotka niissä "hälytyksen" saavat, saisivat mitään tukea odotellessaan vastauksia, jotka kuitenkin vain pienessä osassa ovat huonoja. Toisaalta myöskin noista kolmesta prosentista kaikki havaitut poikkeavuudet eivät tarkoita automaattisesti vaikeaa kehitysvammaa, vaan muuta, hoidettavissa olevaa asiaa.Eli summa summarum: odottavia äitejä ei saisi unohtaa...

aivovaurion hapenpuutteen seurauksena synnytyksessä. Mitenkään (paitsi olematta ollenkaan yrittämättä vauvaa) ei voi estää 100 %:sti vammaisen lapsen syntymistä.

Juuri siksi olisikin hyvä, että kaikki halukkaa testattaisiin. Olisihan se hyvä tietää etukäteen kenellä on riski saada AGU tai jotain muuta periytyvää sairautta sairastava lapsi. Sattumalta meillä tässä maassa on näitä periytyviä sairauksia aika monta. Aina näitä lapsia syntyy, joten ei ole mikään mahdottomuus että molemmilla vanhemmilla on tuo geeni. En lietso hysteriaa,Kerron mielelläni erilaisista vammoista ja niiden periytymisestä. Enkä ollenkaan usko että ikinä alettaisiin seuloa kaikkia mahdollisia vammoja.

Jorvin sairaalan sivuilta löytyy, että np-ultrassa niskaturvotusta yli rajan löytyneistä 24 prosentilla löytyy jatkotutkimuksissa kromosomivirhe. Eli siis joka neljäs hälytys on "oikea". Tuo luku koskee niitä, jotka jatkotutkimuksiin ovat halunneet, monet eivät halua.

ja ne jotka me näemme kaupungilla ovat hyviä joita on vain muutama prosentti!!!Ja pitää miettiä mitä tapahtuu vammaiselle kun isä/äiti ei jaksa hoitaa häntä???? Laitoshoito??? No tiedätte itsekin että siitä säästetään ja siellä hoito ei ole hääviä. Jotkut jopa kuolevat insuliinipistokseen jne....

seuloisi rasistit, tappajat, tappelijat, väkivaltaiset, vaimonsahakkaajat, pettäjät, kierot, varkaat, valehtelijat, ahneet jne. Olisi tämä maailma parempi paikka elää.

Jokainenhan sitten päätösensä tekee itse. Ja jos joku on sitä mieltä ettei pärjää vammaisen lapsen kanssa, niin eikö ole parempi sekä lapsen että vanhempien kannalta että selviää ajoissa, eikä vasta synnytyksessä? Toisekseen sellainen joka päättää lapsen pitää osaa myös valmistautua jo ajoissa siihen ettei lapsi ole terve, eikä shokki iske synnytyksen jälkeen. Ei se seulonta tarkoita pelkästään sitä että kaikki "epätäydelliset" halutaan abortoida.

Sivut

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat