Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija


Miten se oikein tapahtuu - meillä lapsi ei sanomisistamme huolimatta koskaan ilmoita ajoissa että nyt pissattaa - ja kalsareita ja housuja vaihdetaan useita kertoja päivässä kun pissa tulee aina housuun :(

Sivut

Kommentit (38)

Lapsi oppii kun on valmis siihen. Ei kannata tehdä siitä tuollaista numeroa. Mekin teimme, lapsi saattoi istua puoli tuntia ja ylikin potalla. Oli kirjaa ja viihdykettä. Ja kun nousi lopulta pois meni 5min ja pissat lattialla. Parin kuukauden tauko ja aloitimme alusta. Sanoin, että vaipat on loppu, haluaisitko kokeilla olla ilman. Ja lapsi halusi ja kävi potalla kun tuli pissahätä. Itseasiassa, meillä tästä on aika tarkkaan vuosi. Vuosi sitten oli vielä ihan kamalaa ja toivotonta, mutta kesällä oppi. Kesällä on muutenkin helpompi olla ilman vaippaa. Meillä tytöllä oli hame vaan päällä. En mä usko, että tuossa vaiheessa on siitä kyse ettei lapsi TIETÄISI, että pissan pitäisi tulla pottaan. Kyse on siitä, että lapsi ei vain itsekään tunnista hätäänsä ennen kuin on " liian myöhä" .

Kyllä se siitä! Pienihän tuo vielä on!

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pidätyskyky on kehno. Se on sitä myös kuivaksi opettelevalla: opittu tapa. Siitä pääsee eroon. Siksi ensin viedään potalle vaikka tunnin välein, ja kun lapsi oppii tyhjentämään rakkonsa tunnin välein, hän oppii myös pidättämään virtsaa pidempiä aikoja. Kuivaksioppimisen edetessä virtsaamisvälitkin pitenevät.

Vierailija:

Lainaus:


Eihän sekään ole tarkoitus, että lapsi tunnin välein oppii käymään potalla..
Näin lapsi oppii oikean toimintamallin: pissa --> potalle. Pian oppii oikean järjestyksenkin toimia. Kun potalle " joutuu" joka tapauksessa, lapsi alkaa ajatella että miksen sitten pissaisi sinne, kun joudun joka tapauksessa potalle.

Lahjontaa voisi myös kokeilla: jokaisesta pottaan tehdystä pissasta saa tarran (ja toki hirmu määrän kehuja), ja esim. kymmenestä tarrasta saa pienen lelun. Vahingoista ei toruta, todetaan vaan että " pottaan pissataan, ei housuun" .

Ap, ei pidä paikkaansa. Älä ota paineita.Mm. lapsi 3v neuvolassa sanoo näin:

" Lähes kaikilta kakkaaminen ja pissaaminen onnistuvat

pottaan. (Vasta yli 4-vuotiaan katsotaan tuhrivan.) Noin puolet 3-vuotiaista lapsista on myös yökuivia."

Kun tätä on tehty viikko tai pari, niin alat muistuttamaan että onko pissahätä, onko pissahätä, käy välillä potalla jne.

Kolmas vaihe on vasta se, johon te olette ilmeisesti suoraan hypänneet: lapsi itse alkaa ilmoittaa milloin on hätä.

Kyllä se siitä...

Meilläkin eka jätti vaipat pois 2v8kk, toinen oli lähemmäs 3-vuotias ja tämä kolmas olikin sitten 2v2kk ja täysin päivä/yökuiva ja ei tehty mitään kenenkään kanssa erilailla!

Jokainen siis kypsyy eritahtiin...

Jos ei ole, niin pitäkää vaippaa, mutta viekää silti usein potalle, ja kysykää onko pissahätä. Ei jatkuva pissojen pesu ole kenellekään kivaa.

Kesällä sitten matot rullalle ja vaippa pois.

Terkkari sanoi, että pojilla voi mennä yli kolmivuotiaaksikin, ennen kuin oppii, joten oltiin erittäin yllättyneitä, kun poikamme kuin itsestään oppi.Se miten se tapahtui, jos nyt enää muistan.... Meni näin.. Kehotin poikaa aina välillä kokeilemaan pottaa, jos pissi tulisi. Housujakaan ei taidettu pitää lämpimillä keleillä jalassa tai sitten oli vain pikkareissa. Ainakin potalle mentiin aina unien jälkeen, ruuan jälkeen, ulkoilua ennen ja sen jälkeen. Ja sitten niissä väleissäkin kehotin. Jos vahinko tuli lattialle, niin se tuli, mitäs siitä... Housuja meni pyykkiin ja mattoja:-)).Yhdessä vaiheessa alettiin palkita jokaisesta onnistuneesta, pottaan päätyneestä pissista/kakasta liimaamalla potan selkänojaan joku autotarra ja se oli oikeastaan se kannustin sitten. ALuksi hänestä tuli päiväkuiva ja oikeastaan samaan aikaan myös yökuiva, vaikka jonkun aikaa käytettiin vielä vaippoja öisinkin. 99,99% kuivaksi lapsi oppi n. 2 kk:ssa. Joskus, esim. kun on kova kuume, saattaa tulla yöllä pissi sänkyyn, mutta muuten vahinkoja sattuu erittäin harvoin.Mutta siis, pointtini on, että ei väkisin, lapselle tulee se herkkyyskausi näihin asioihin ja se tulee yksilöllisesti, omaan aikaansa. Älä kiirehdi, hermostu, kyllä se lapsi kouluikään mennessä on kuiva:-)) Me otettiin (päiväkodin painostuksesta huolimatta!!! Sieltä sanottiin keväällä kun pojan päivähoito keskeytettiin kesäksi, että pitäisi olla syksyllä jo ilman vaippaa) se asenne, että ei haittaa vaikka ei oppisikaan kesän aikana kuivaksi tai edes kolmivuotiaaksi mennessä, kyllä se joskus opitaan.Sama koskee tuttia. Kun tutti on otettu pois, sitä ei enää takaisin anneta tai seuraa pelkkää pahaa. Jos laitat vaipan takaisin, lapsi menee entistä enemmän hämilleen koskas ja minne nyt pitää pissailla. Tietty ei tuttia ja kuivaksiopettelua voi ihan suoraan verrata toisiinsa, mut ymmärsit varmaan ;)

Sehän ei ole leikkiä, vaan pissalla käymistä. Kirjat yms vie huomion pois itse asiasta.

Vierailija:

Lainaus:


Lapsi oppii kun on valmis siihen. Ei kannata tehdä siitä tuollaista numeroa. Mekin teimme, lapsi saattoi istua puoli tuntia ja ylikin potalla. Oli kirjaa ja viihdykettä. Ja kun nousi lopulta pois meni 5min ja pissat lattialla.
Vierailija:

Lainaus:


Kun tätä on tehty viikko tai pari, niin alat muistuttamaan että onko pissahätä, onko pissahätä, käy välillä potalla jne.

Kolmas vaihe on vasta se, johon te olette ilmeisesti suoraan hypänneet: lapsi itse alkaa ilmoittaa milloin on hätä.

Kyllä se siitä...
Lapset ovat yksilöitä. Jotkut eivät vain halua istua potalla/pöntöllä, kunnes jossain vaiheessa palat loksahtavat paikoilleen. Meillä kävi niin. Sitten mentiinkin suoraan pytylle, ei lainkaan potalle.

Vastaan näin lukematta muita vastauksia..Anna muutaman minuutin olla märissä, huomaa että ei ole mukavaa kun on märät housut. Haistakaa yhdessä märkiä housuja ja todetkaa että onpas hyh-hyh housut kun on ihan pissassa. (ei siis hyh-hyh lapsi vaan hyh-hyh-pissaiset housut).Valitkaa yksi lapsen suosikkikirjoista (tai kirjasarja) pottakirjoiksi ja niitä luetaan vain kun lapsi istuu potalla. Lempparikirjaa lukiessa sitten välillä kysele että tuleeko pissa.Potan ei tarvitse olla välttämättä vessassa, ottakaa potta vaikka lastenhuoneeseen tai olkkariin niin ettei sitä voi olla huomaamatta ja muistamatta vaikka leikin tiimellyksessä.Jos pottaan saadaan saalista, niin iloitkaa oikein kunnolla. Soittakaa mummille tai kummille ja kertokaa ja kehu toisille aikuisille (lapsen pitää olla kuulolla) miten iloinen ja ylpeä olet kun taitava lapsi osaa tehdä pissan pottaan.Älä myöskään nuhtele tai rankaise jos pottaan ei tulekaan mitään. Sano vain tyynesti että yritetään vähän ajan päästä uudestaan.Kun käytte kaverilla leikkimässä, menkää mukaan ja lapsi katsomaan että kaverikin käy potalla ja iloitkaa kun kaveri tekee pissan. Sitten oma lapsi kokeilemaan myös. Esimerkin voima on joskus uskomaton.Tsemppiä!

Kyllä meillä meni pidempään, ennen kuin alkoi pysyä jatkuvasti kuivana. Vieläkin tulee vahinkoja vaikka vuosi on oltu ilman vaippaa, mutta eikös sekin ole ihan normaalia.

Vierailija:

Lainaus:


Näin lapsi oppii oikean toimintamallin: pissa --> potalle. Pian oppii oikean järjestyksenkin toimia. Kun potalle " joutuu" joka tapauksessa, lapsi alkaa ajatella että miksen sitten pissaisi sinne, kun joudun joka tapauksessa potalle.
Alkoi kieltäytyä potasta ja pissiä housuunsa. Stressaantui kun koko ajan oltiin kysymässä onko hätä ja kiikuteltiin potalla. Sitten lopetin ja päätin, että päästäkööt housuunsa jos ei suostu potalle, en kuitenkaan pakota sinne enkä edes kovin usein kysele ettei tulisi näitä paineita. Muutamia vahinkoja sattui eikä lapsi kertonut hädästään. Sitten keksin lahjomisen. Ruokien jälkeen ja uloslähtiessä " pakotin" potalle rusinoiden avulla. Jokaisesta pissalle menosta lapsi sai rusinan. Johan alkoi sujua. Edelleenkään ei kerro itse, että on hätä, mutta kun käytän potalla säännöllisesti (nyt siis sujuu niiden rusinoiden avulla) niin vahinkoja ei ole juurikaan tullut ja lapsi pystyy pidättämään parikin tuntia ihan helposti.

poika nyt 2 v 8 kk ja vielä pissaa lattialle jos ilman housuja ja housuun jos housut jalassa ja potalle jos sattuu potalla istumaan. Eli ei varmaan osaa vielä kontrolloida pissan tuloa - se tulee kun tulee. Kakan kanssa menee piiloon ähiseen oli sitten housut tai vaippa. Muutaman kerran tullu pönttöönkin, kun olen ehtinyt sinne kantamaan. Että pikkuhiljaa harjoitellaan. Olen antanut aina jotain hyvää palkaksi, jos onnistuu potalle tai pönttöön jotain tekemään ja sillä jaksaa istua kauanki potalla. Mutta ajan kanssa tässä edetään. Ja pestään pyykkiä! :)

Sitä ennen ei _mitään_ mielenkiintoa asiaan.Pidimme aina kuukaudenkin taukoa, koska huomasin hikeentyväni pissavahinkoihin.

Sitten taas kokeiltiin tauon jälkeen uudestaan ja kas, vajaa kolmevuotiaana hiffasikin.Sivut

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat