Vierailija

Jääkaapista löytyy pussi hyvin itäneitä perunoita. Voisko niistä tehdä esim. perunarieskaa? Silloinhan ne keitetään ja kypsennetään vielä uunissa.Kommentit (11)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Itäneet perunat voi syödä, kunhan ne kuorii ennen keittämistä. Puutarhaneuvoja Juha Kaila Hämeen maaseutukeskuksesta kertoo, että perunat ovat syksyllä noston jälkeen lepotilassa 6¿20 viikkoa, eivätkä ne tällöin suotuisissakaan oloissa idä. Lepotilan pituuteen vaikuttavat mm. lajike, kasvukauden sää ja varastointiolosuhteet.

Mikäli perunat varastoidaan yli viiden asteen lämpötilassa, lepotila murtuu ja peruna alkaa valmistautua uuteen kasvukauteen. Suurin syy perunan itämiseen on se, että kaupoissa perunat pidetään liian lämpimissä varastoissa ja myyntitiskit ovat yleensä huoneenlämmössä. Kuluttaja ei pysty itämistä enää estämään, vaikka säilyttäisikin perunat jääkaapissa. Perunan itämisriskiä kasvattaa myös valo. Erityisesti valo kuitenkin aiheuttaa perunan vihertymisen.

Kun peruna itää, sen glokoalkaloidipitoisuus alkaa nousta. Pitoisuus on korkea myös varhaisperunoilla. Glykoalkaloideja perunassa on aina, niiden avulla se puolustautuu tauteja ja tuholaisia vastaan. Niiden pitoisuus vaihtelee perunalajikkeesta riippuen, ja se vähenee puoleen jos peruna kuoritaan. Keittäminen sen sijaan ei auta. Glykoalkaloidi aiheuttaa suurina määrinä nautittuna akuutille myrkytykselle tyypilliset oireet: mahakouristuksia, päänsärkyä ja ripulia.

Suurin perunan sallittu glykoalkaloidipitoisuus on 200 milligramma kilossa. Pitoisuus on kuitenkin itäneissä perunoissa lähes poikkeuksetta alhaisempi kuin varhaisperunoissa. Vertailuna kerrottakoon, että vuoden 2001 kokeissa varhaisperunoissa pitoisuus oli max. 110 mg/kg

Niin itäneet kuin vihertyneet perunat voi kompostoida. Itse asiassa ne ovat erityisen hyvää kompostointiainesta, sillä niiden korkea tärkkelyspitoisuus antaa puhtia kompostin pieneliöstölle.

Ei luulisi perunan olevan niin kallista, ettei pystyisi ostamaan ihan uusiakin. Osta seuraavalla kerralla vähemmän, niin tulee käytettyä...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat