Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Seuraa 

Itselläni on siniset silmät.

Isällä on ruskeat.

Eikös kaikki vauvat synny sinisilmäisinä?

Mutta milloin vauvojen silmien väri muuttuu, jos hän on perinyt isänsä geenin?

tietääkö joku viisaampi?

Kommentit (10)

itse niin tykkaan naista geeni-jutuista; seuraan mielenkiinnolla.Itsella vihrean-siniset (pienena orvokin siniset) ja miehella keskiruskeat

Esikolla siniset; nyt n. 10v alkaneet muuttua sinivihreiksi

Kakkosella tummanvihreat

Kolmosella siniset; nyt 8v alkaneet pikkuisen muuttua vihertaviksi, silti siniset

Nelosella oikein tumman ruskeat

Vitonen on masussa; joten hanesta ei tietoa.Sitten pitaa miettia myos lahisuvun silmienvaria; geenit kun tulevat myos sielta asti!! Omalla puolellani isalla kaikilla on siniset silmat, aitini puolelta sinista ja vihreaa. Miehen puoleltakin isaltaan ruskeaa ja aidiltaan vihrean siniset. Joten ruskeasilmaisten luvatussa maassa on omillani suuri mahdollisuus peria noita sinisilmaisyysgeeneja!

Mutta on ne silmat sitten minka variset vaan, niin lapsihan se tarkein asia on!

Voikaahan hyvin -levinia x4+masukki -

Kiitos oikaisusta,näin käy kun yrittää samaan aikaan tehdä töitä ja muistella geenejä.

Muistan kyllä hyvin vielä silmänvärikaaviot,mutta ajatus pätkäisi tuossa sinisten silmien kohdalla...vaigga logiikan muistinkin.

Ilman muuta sinisilmäisille tulee vain ei-ruskeasilmäisiä jälkeläisiä...mehän ollaan pikkiriikkinen ja harvinaisempi vähemmistö maailmassa vaikkei täällä kotikonnuilla sitä aina muistakaan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

ceajs:

Lainaus:


siis edellisessä tarkoitin tietenkin että kahdelle sinisilmäiselle tulee tietenkin vain ei-ruskeasilmäisiä...
Luin ihan vasta jostainn, että asia ei ole ihan noin yksioikoinen. Pääsääntöisesti menee noin (ruskea dominoin, muut on resessiivisiä). Nimittäin erityisesti vihreä pigmentti sisältää mahdollisuuden ruskeasilmäiseen jälkeläiseen. En muista mekanismia, mutta ilmiö onihan havaittavaissa olevan yleinen.Joten älkää panikoiko ja juosko isyys(/äitiys)testeihin, jos saatte lapsen, jolla on " mahdottoman" väriset silmät.... ;)

Itsekin olen kuullut sen monesti, mutta täällä Sveitsissä aika harvoin näkee sinisilmäisiä vastasyntyneitä =) Joku pohjoismaalaisten juttu =) Tuskin tummaihoisetkaan sinisilmäisinä syntyvät =)No joo, meillä minulla vihreät silmät ja miehellä ruskeat. Esikoisellamme oli syntyessään tumman harmaat, jotka muuttuivat vihreiksi, kuopuksella oli tumman harmaat, mutta enemmän semmoiset likaisen harmaat kuin esikoisellamme ja nelikuisena hänellä oli aivan tumman ruskeat nappisilmät. Nyt odotetaan kolmatta lasta ja jännittää minkä väriset silmät mahtavat hänelle tulla =)

Meidän esikoisella oli syntyessään tumman harmaat, ns likaisen väriset silmät. Ei ainakaan siniset, eikä vihreät. Siitä ne alkoivat muuttumaan ruskeiksi ja parin kuukauden ikäisenä oli oikea nappisilmä. Itselläni on kuulemma syntyessäni ollut vihertävän-ruskean-sekoituksen väriset silmät ja muuttuivat täysin ruskeiksi.

Toinen lapseni syntyi kirkkaan sinisilmäiseksi ja semmoisena on pysynyt.

Kaverille syntyi kanssa suklaanappisilmä ja hänellä oli myös tumman harmaat silmät vastasyntyneenä.

hieman meni vinoon edellisen kirjoitus, mutta vaikeahan sita kaikkea on kouluajoilta tarkkaan muistaa..Jokainen meista perii kaksi eri versiota (alleelia) silmanvarigeenista, toisen aidiltaan ja toisen isaltaan. Ruskean varin geeni on vallitseva eli dominantti mika tarkoittaa sita, etta vaikka perisi vain toiselta vanhemmaltaan ruskean geenin niin silmista silti aina tulee ruskeat . Vastaavasti sinisen silmanvarin geeni on peittyva eli resessiivinen ja nain ollen henkilolla tarvii olla kaksi sinisen varin geenia jotta hanen silmistaan tuulisi siniset. Nain ollet jos molemmat vanhemmat ovat sinisilmaisia lapsesta tulee aina sinisilmainen. Ruskeasilmainen taas voi olla seka ruskean etta sinisen varin kantaja tai ainostastaan kahden ruskean geenin kantaja. Osalle ruskeasilmaisista voi syntya sinisilmaisia lapsia ja toisille taas ei. Isovanhemmista voi paatella todennakoisyytta milla lapsi saa siniset silmat, mutta vaikka molemmat isovanhemmista olisivat ruskea silmaisia voi silti lapsen lapsesta tulla sinisilmainen. (sinisen silmanvarin geeni kun on peittyva voi se piilossa kulkeutua sukupolvelta toiselle kenenkaan tietamatta) Harvalta meilta on kuitenkaan analysoitu minkalaista geeniparia kannamme. Toisaalta monien maiden vaestoissa sinisilmaisyyden geenit ovat niin harvinaisia etta voidaan lahes varmasti olettaa kyseisten ihmisten olevan kahden ruskean varin geenin kantajia. :)

molemmat vauvat ovat syntyneet tummanharmaasilmäisinä ja pikkuhiljaa sitten väri selvemmin ja selvemmin muuttunut ruskeaksi. Meniköhän prosessiin kanssa sellainen pari-kolme kuukautta.

biologian tunnilta opittua.

Jos toisella vanhemmalla siniset silmät;toisella ruskeat,on silmien väriä jäljitettävä isovanhemmista.

Eli jos ruskeasilmäisen molemmat vanhemmat ovat ruskeasilmäisiä;ovat lapset AINA ruskeasilmäisiä.

Ruskea kun siis on dominoiva väri.

jos ruskeasilmäisen vanhemmista toinen on sinisilmäinen,lapsella 50% mahdollisuudella sinisilmäinen.

Jos äidillä siniset silmät ( ja jommalla kummalla äidin vanhemmista ruskeat) ja isällä siniset (ja isän toisella vanhemmalla myös ruskeat) ,on mahdollisuus ruskeasilmäiseen lapseen 25%...

nämä kaikki siis teoriassa....oikeastihan voi kaikki % lasta olla sinisilmäisiä,vaikka muuten olisikin se 50% tai 25% prosentin mahd.

tai vastaavasti ruskeat jos toisella vanhemmalla ruskeat silmät.

Menikö sekavaksi?

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat