Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Vieraita tulossa noin 60, kaikki aikuisia, tajoiujen on oltava helpot, mutta hyvät :) . Mitä ehdottaisitte?

Kommentit (16)

että juuri siksi pitää tehdä jotain aikaisemmin valmistuvaa eli salaatteja, keittoa yms. Meillä oli noin 45 aikuista tupareissa/synttäreillä ja tarjosimme juuri kolmea eri pastasalaattia ja valmispatonkeja uunista. Toimi hyvin, ruokaa riitti ja se näytti maistuvan varsin hyvin eikä tullut megalomaanisen kalliiksi.



Jälkkäriksi meillä oli todella iso kakkukeisarin kakku ja kulhollinen kohvehteja sekä hyvin yksinkertainen juustopöytä (sinihomejuustoa, goudaa ja brietä, rypäleitä ja keksejä) Kaikki saivat siinäkin syödä mitä lystäsivät. Kahvia oli tarjolla muutamassa töistä tuodussa pumpputermarissa.



Boksiviinejä ja itse tehtyä limettijuomaa (alkoholitonta) oli myös tarjolla sekä olutta. Riittävästi -- väki viihtyi meillä aamuyön puolelle ja juotaviakin riitti.

ja juuri jotain kirjolohikiekkoja/sämpylöitä tms.



Hyvää on esim. pestosalaatti



(pari pussillista pastaa, purkillinen valmispestoa, purkillinen pieneksi silputtua aurinkokuivattua tomaattia, purkillinen marinoitua artisokkaa silputtuna myös, yksi raastettu/pilkottu kesäkurpitsa ja hyvä fetajuusto murennettuna - mausteeksi juuri jauhettua pippuria, tuoretta basilikaa ja loraus hyvää oliiviöljyä)



sekä kanasalaatti



(pari pussillista pastaa, broilerinsuikaleita, purkkimaissia, paprikakuutioita, sekä heinzin valmista currykastiketta pullollinen, kevytmajoneesia kostukkeeksi jos tarvitaan ja sitruunamehua, curryjauhetta ja tuoreita yrttejä pinnalle)



MOlemmat voi tehdä valmiiksi, ovat ruokaisia ja maukkaita ja tosiaan vain paranevat yön yli maustuessaan. Sitten leipää, levitteitä ja jos mahdollista, salaatit tarjolle vihreästä salaatista tehdylle pedille... Varmaan joutuisit tekemään noin ämpärillisen (10-15 litraa) molempia, niin varmasti riittäisi.



Noin isolle poukalle hyvä idea voisi myös olla soppatykin vuokraaminen ja joku ihana kasvissosekeitto ja tarjolle kulhoihin kanasuikaleita, kinkkusuikaleita, yrttejä ja kuutioitua tomaattia ja ranskankermaa. Voi kukin koota ruokavaliolleen sopivan sopan :)

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

60 henkeä on ihan hirmuinen määrä ja sen mukaan pitää sitten varautua. Siinä ei mitkään tavalliset jääkaapit riitä, jos jotain salaatteja tarjoilee, olen sen verran useasti tarjonnut salaatteja 10-20 hengen porukoille, että niitä todella häviää ja vaikka meillä on isot jääkaapit, nin uneksia vaan saisi, että sellaiset saavilliset, mitä sitä tarjotaan mahtuisi jääkaappiin.



Tapas olisi helppo ja täyttävämpi, tosin kallimpi. Ja jos ei kalleus haittaa, niin juustopöytäkin on oikein loistava. Käytännössä vaan sitten juustopöytään tarvitaan noin 150-200 g syötävää per nuppi, joten juustoakin tarvitaan noin 10-12 kg! Ja kuudenkymmenen hengen kiusauksetkaan ei ole mitään ihan pieniä, sitä pitää varata niin että perunaa tulee varmaan yksistään jotain 100 g per annos ja kinkkuakin ehkä 50 g per annos eli yksitään perunoita pitää olla siis vähintään kuutisen kiloa ja kinkkua kolmisen kiloa... eli ihan pieniä määriä ei ole uunissakaan paistumassa ja lisäksi usein ohjeita ei voi vaan kertoa vaan kun tehdään suurempia määriä, niin pitää olla kunnon ohjeet, jotka toimii. Samoin jos keittoa tekee, niin kyllä sitäkin saa varata 3 dl per nokka, joten parinkymmenen litran kattila olisi poikaa eli perinteisiä ämpärillisiä (8l ne taitaa olla) pitäisi olla keittoa yli kaksi.



Joo, no tarkoitus ei ollut masentaa vaan lähinnä muistuttaa, että jos et ole isoja kemuja järjestänyt, niin kannattaa tosi tarkkaan miettiä kylmäsäilytystilat ja se, että miten haastavaksi elämä menee minkäkin tarjottavan kanssa. Helppo on usein myös ihan tyylikästä.



Ja tässähän oli vasta kannanottoja kylmiin tarjottaviin ja tarvitset vielä varmaan makeat, ne kyllä itse melkein tilaisin suosiolla jostain leipomosta ja pistäisin vaan tarjolle.

Sen mukaan salaatit ja pienet sormisyötävät.



Tai Suomiteema: Janssoninkiusausta, lihapullia ja nakkeja



Tai Tanska: Smörrebrödeja ja olutta

että tuosta satsista jonka summittaisen ohjeen annoin tulee 4 litraa salaattia ja pestosalaatin ja molempien satsien hinnaksi tulee noin 15 euroa. Pitäisi siis tehdä kolmin tai jopa nelinkertainen annos kumpaistakin.

Jos ne tarjoilut on täysin omatekemiä, ei sitä varmaan kannata alkaa väkertää mitään kiekkoja! Jos on sellaiseen aikaan, että lämmin ruoka ois tarpeen, kannattaa joko tehdä useampia laatikkoruokia tai sitten soppaa. Jotta tuon jengin saisi samanaikaisesti ruokittua, täytynee käyttää kaikkia levyjä sopan tekoon ja sitten uunissakin saa olla vielä muutama laatikko.



Vaasan kotiuunin paistoa vaille valmiista jutskista sais nyt sen mariskoolin, jos ostanut 12 pakkausta. Tulisvat ainakin käyttöön ne leivonnaiset.

Näin isoja juhlia en olekaan ennen järjestänyt, aiemmin 40 on ollut suurin henkilömäärä meillä kerrallaan.



Harkinnan jälkeen taidan päätyä myöhäistämään kutsun aikaa niin että bileet alkaa vasta klo 20, niin kukaan ei odota enää saavansa lämmintä ruokaa, ja tarjoilut saa olla tapas- ja juustopöytä-tyyliset.

Makeissa mennään varmaan karkki- ja suklaalinjalla tai ehkä joku iso kakku olis kiva.



KIITOS IDEOISTA!

KIRJOLOHIKIEKOT n. 24 kpl





Rahkavoitaikina:

250 g maitorahkaa

250 g voita

4 dl jauhoja

1 tl leivinjauhetta



Sekoita rahka ja voi. Lisää jauhoseos ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Muotoile suorakaiteen muotoiseksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa ennen kaulintaa.



Täyte:

1 dl pitkää riisiä (kypsennä ohjeen mukaan)

100 g valkosipulituorejuustoa

n. 2 dl hienonnettua tilliä (1 puntti)

200 g kylmäsavukirjolohta

Voiteluun munaa



Sekoita riisi, tilli ja tuorejuusto. Pilko lohi pieneksi silpuksi. Kauli taikina ohueksi 30x50 levyksi. Levitä riisiseos ja kalahakkelus, kääri rullaksi ja leikkaa n 1-1,5 viipaleiksi. Voitele ja paista 225 c 15-20 min.



KIRJOLOHIJÄÄDYKE





150 g kylmäsavukirjolohta

Pala purjoa

2 dl kuohukermaa

200 g smetanaa

100 g herkkukurkkua

4 rkl silputtua tilliä

Ripaus valkopippuria





Leikkaa kirjolohi pieniksi paloiksi, silppua purjo, kuutioi herkkukurkku pieneksi ja vatkaa kerma tukevaksi vaahdoksi. Yhdistä kermavaahtoon kaikki muut ainekset kevyesti nostellen, säästä hieman kurkkua koristeeksi. Pakasta seos rengasvuoassa. Kumoa jäädyke kastamalla vuoan pohja nopeasti kuumaan veteen.

Anna lämmetä huoneenlämmössä n. 15-30 min. Koristele kurkkukuutioilla sitruunalla ja ruohosipulilla tai tillillä Tarjoa jäädyk

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat