Seuraa 

Eli sellaisia lämminhenkisiä lastentarinoita, lyhyitä tai pitkiä, kuvallisia tai romskuja (meillä ainakin eri-ikäistä lukijakuntaa), joissa kantavana tekijänä syvällä taustalla kulkee pehmeät arvot. Ympäristöasioiden huomiointi ei missään nimessä olisi huono juttu myöskään. =) Olisi mukava vähän kirjoitella ostoslistaa kirjastoreissulle. =)Astrid Lindgren nyt tietty on yksi takuuvarma lämmin, realistinen kirjailija, mutta uudempaakin tuotantoa olisi kiva löytää. ;-)Niin ja saa toki laittaa aikuistenkin romskuja tähän pinoon! =) Mutta siis pääosin jos nipistelisitte äitiyden syömiä aivoja noin niinkuin lastenkirjailijoiden osalta. =)

Kommentit (11)

...että Tiina itsehän ei sopeudu " perinteiseen" tytön rooliin. Yhtä lailla menevä kuin ystävänsä Juha.Elina Karjalaisen Uppo-Nalle-kirjat ovat lämminhenkisiä. Lempeä huumori on ainakin meidän lasten suosiossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

-Konsta-sarja, joka kertoo eskari/ekaluokkalaisesta Konsta-pojasta. Esim. " Koulu on kivaa, Konsta" . Kirjailijana Tuula Kallioniemi-Kallioniemella on muitakin kivoja lastenkirjoja, kuten " Tule takaisin pikku nalle" .-Pauli Matikaisen kirjoittama Salaseura Mustakäsi -sarja-M. Gahrton & J. Unenge: Roni ja Juulia -kirjasarja-Marita Lindqvistin tekemät Maleena-kirjat-S. Nopola & T. Nopolan Heinähattu ja Vilttitossu -kirjat-Villilä-sarja, tekijänä Eppu Nuotio-Anni Polvan Tiina-kirjat (jo vähän isommille) kuulunevat tähän kastiin

Tompalla ole kestoja ainkaan meidän kirjoissa vaan ihan teippivaipat. ( :Mielestäni tyttö ja naakkapuu? (en ihan tarkaan muista kirjan nimeä:) on aika pehmeäarvoinen kirja ja lisäksi siinä on kauniit kuvat.

Sitten yksi kohtalaisen uusi kirja Anni ja Lassi on mielestäni lempeäsävyinen; ei tosin erityisen eko ja lisäksi hiukan surullinen.Isä luki meille ääneen aina Jack Londonin " Susikoiraa" . Ei ihan pienimmille, mutta alle kouluikäisiä olimme... ja aikuisena samaa kirjaa on luettu uudelleen ja uudelleen.Elsa Beskovin sadut&kuvitukset ovat myös jääneet mieleen.Sitten mainiot Gerrald Durrelin eläinkirjat, mm. Eläimet ja muu kotiväkeni; hauskoja!Meille on luettu paljon...

Yks aika älyttömän huvittava kirja on Roald Dahlin Fantastic mr. Fox, suomennettu muistaakseni Kekseliäs (herra?) kettu. Ei se nyt niinkään ole täynnä pehmeitä arvoja ja auringonpaistetta niin kuin Dahlit yleensäkään, mutta ympäristönsuojeluteemaa löytyy kuitenkin voimakkaasti. Lisäksi se on todella hyvin kirjoitettu ja viihdyttävä kaiken ikäisille. Ideana kirjassa on, että kaksi kammottavaa äijää, joista toinen on tosi lihava kanatarhuri ja toinen langanlaiha omenaviininviljelijä, haluaa päästä herra Ketusta perheineen eroon lopullisesti....

...noi oli hyviä pointteja Tiina-kirjoista, mutta itseäni on näin aikuislukiessa häirinnyt se, että Tiinan " liikkumatila" on paljon kapeampi kuin Juhan. Eli vaikka Tiina onkin poikatyttö, niin ei saa kuitenkaan olla niin kuin Juha. Ja tästä sitten parallellit Mattiin, joka taas on vähän tyttöpoika, eikä siksi Tiinan silmissä niin ihana kuin Juha. Mutta, joo, ehkä nämä on pikkujuttuja suhteessa noihin mainitsemiinne hyviin puoliin. Olin lapsena itse ihan koukussa Tiinoihin ja luin ne neljään-viiteen kertaan, mutta silloin en tietysti ollutkaan näin sukupuolitiedostava kuin mitä työelämä ja lasten kasvattaminen on minusta tehnyt.kunpavauva:

Lainaus:


Täh, Tiina-kirjat?Niissähän on ihan kivikautiset sukupuoliroolit!Minusta Tomppa-kirjojen Tomppa käyttää kestovaippoja, ainakin pepun suuruudesta päätellen :).
Kyllä, Tiina-kirjat. Niissä arvostetaan rehellisyyttä, kohteliasta käytöstä, toisista välittämistä ja avuliaisuutta. Heikompia -niin ihmisiä kuin eläimiä- puolustetaan (tosin välillä nyrkein), opetellaan epäitsekkyyttä. Tiinan isän kasvatusperiaatteena on asioista keskusteleminen ja muut kuin fyysiset rangaistukset -ollut tuohon aikaan poikkeuksellista. Luontoa ei saa vahingoittaa eikä roskata, lapsuuteen kuuluvat " kokoaikainen" ulkona leikkiminen ja liikkuminen, mummon lättykestit, pitkät kesät maalla. Ei eletä tavarataivaassa saati ostohysteriassa, vaan hankitaan tarpeeseen ja perustellusti, eletään säästeliäästi. Ei omisteta autoa jne. Selviä pehmeitä arvoja. Sukupuoliroolit ovat jonkin verran lähempää kuin kivikaudelta. Niissäkin voi nähdä hyvää, esim. sen, että kotona on turvallinen aikuinen (näissä kirjoissa äiti) lasten kotiutuessa koulusta. Lisäksi taloyhtiössä on rouva talonmies (ei niinkään perinteinen rooli), joka myös pitää silmällä lapsikatraan puuhia (joskin kipakkaan sävyyn).

Niissähän on ihan kivikautiset sukupuoliroolit!Minusta Tomppa-kirjojen Tomppa käyttää kestovaippoja, ainakin pepun suuruudesta päätellen :).

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat