Vierailija

Poika täyttää kuukauden poäästä 2v, eikä sanoja vielä tule. Puhuu kyllä omaa kieltään kovastikin ja laulaa, mutta kukaan ei sitä ymmärrä.

Onko nyt mentävä puheterapeutille?

2v neuvola on 1½kk päästä..

Kommentit (11)

Onko suvuissa ollut puheenviivästymää tai muita lukihäiriöitä? Jos on, tämä on hyvin periytyvää.

Osaako lapsi imeä pillillä? Puhaltaa pillillä? Näyttääkö kieltä? Työntää kielen ulos ja liikuttaa sitä puolelta toiselle? Jos ei, voi olla kyse jostain rakenteellisesta viasta.Puhetta voi harjaannuttaa lukemalla lapselle paljon. Esim. ihan yksinkertaiset kuvakirjat ovat hyviä.

Vielä noista kirjojen lukemisista: miten luette niitä? Kirjan lukeminenhan ei ole mikään avain puheen kehittymiselle vaan lapsen kanssa keskustelu. Monet tekevät sen mieluummin kirjan kanssa, siis keskustelevat kuvista, selittävät jne, itse mielummin olen tehnyt sen ilman kirjoja. Kirjan lukemisesta ei ole pienelle sinänsä mitään hyötyä jos sen vaan lukee eikä kommentoi mitään.Ehkä ei ole mitään hätää teillä, ja lapsi alkaa pian puhua. Varmaan neuvolassa ottavat kantaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuntakohtainen asia taitaa olla.

Täällä pitää osata 2-vuotisneuvolassa sanoa edes yksi 2 sanan lause.

Jos lapsi ei osaa sanoa, tulee lähete puheterapiaan.

3-vuotisneuvolassa pitää osata kertovaa puhetta.

ei kyllä todellakaan tarvitse puhua sanoja. Jos lapsi osaa sanoa muutaman sanan, vaikka vaan niin että äiti ainoastaan ymmärtää ja ymmärtää puhetta niin se on ihan normaalia. Varsinkin pojilla puhe tuee monesti myöhemmin. Aika harvoissa neuvoloissa laitetaan lähetettä vielä tuossa vaiheessa vaan seurataan tilannetta esim. puolen vuoden päästä.Kaksivuotiaan (siis kaksivuotisneuvolassa) oletetaan jo puhuvat lauseita, pidempiäkin kuin parin sanan.Voihan olla kuitenkin perinnöllistä. Tosiaan, osaako näyttää kieltä, imeä pillillä, puhaltaa kynttilät. Niitä voi ensi alkuun harjotella.

Imee kyllä pilliä, osaa puhaltaa saippuakuplia, kieli kääntyy ihan hienosti

Suvussa ei ole tiettävästi mitään viivästymiä. veljelläni on pieni lukihäiriö, mutta hänkin oppi puhumaan aikoinaan ennen 2v synttäreitäap

Tuttavani lapsi ei myöskään puhunut mitään normaaleja sanoja, vain " omaa kieltään" , mutta käydessäni heillä huomasin, että ei äiti puhu tyttärelleen suomea kunnolla! Jos lapselle aina sanoo hauhau, kun näkee koiran, niin lapsihan luulee, että koira on sitten hauhau...Jos tämä ei ole ongelman syy, en silti usko että syytä huoleen. Jotkut lapset vaan alkavat puhua myöhemmin.Vierailija:

Lainaus:


Kaksivuotiaan (siis kaksivuotisneuvolassa) oletetaan jo puhuvat lauseita, pidempiäkin kuin parin sanan.


Tärkeintä on että ymmärtää puhetta! Sitten se että yrittää puhua tai puhuu omaa kieltä ja edes muutama sananyritys tai sana. 2,5-vuotiaana kontrolloidaan ja 3-vuotiaana sitten tarkempiin tutkimuksiin.* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat