Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Harmittaa ja surettaa kun 2½-vuotias lapseni on jatkuvasti väsynyt. Nukkuu liian vähän, mutta en ole keksinyt keinoa korjata tilannetta.Lapsi herää aamulla klo 7, samaan aikaan kuin muutkin. Käy leikkikoulussa klo 9-12 välisen ajan. Sitten tulemme kotiin ja syömme lounaan. Tämän jälkeen lapsi on vielä hyvin pirteä eikä millään nukahda unille. Ei auta sängyssä pitäminen (parhaillaan olen yrittänyt nukuttaa 2 tuntia), ei rattaissa istuminen, ei mikään.Iltapäivällä neljän-viiden maissa nukahtaisi helposti, ja usein annan nukkua 10-15 minuutin torkut. Sen jälkeen väkisin herätän lapsen. Pidemmät unet siirtävät iltanukahtamista aivan liian myöhään. Illalla laitan lapsen sänkyyn seitsemän aikaan, mutta taas tänään lapsi nukahti vasta kymmeneltä.Lapsi on selvästi väsynyt ja kiukkuinen väsymyksestä erityisesti aamulla ja iltapäivällä, muttei lounaan jälkeen eikä illalla. Tosi hankala tällainen iltavirkku ja aamu-uninen lapsi.

Kommentit (17)

Jos nukkuu 22-07 ja päiväunet ihan mihin aikaan hyvänsä, pitäis riittää..Lapsesi on vain iltavirkku.. Ei meidänkään neitiä saa nukahtamaan vaikka ois kuin väsynyt ennen yhdeksää.. Kummallista.. miksi pitäisi.. Nukkuu 22-07 ja hoidossa päikkärit ja joskus ei niitäkään..Mitä sen kanssa tappelemaan??

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hassua.. Mutta se auringonpaiste on sellaista ihanaa ilta ja yöaurinkoa..Eikö tosiaan voi ottaa edes yhden viikon asiaksi, että antaa sen lapsen olla väsynyt? Jos muutenkin on?Oletteko koittaneet?Antakaa olla väsynyt ja kärty.. Mitä se haittaa..Koittakaa laittaa päiväunille eri paikkaan ja jos on joku tietty mihin nukahtaa aina.. Esim auto tai pyöräily istuimessa.. niin silloin päiväuniaikaan aina teette sitä kunnes oppii nukahtamaan tiettyyn aikaan..Antakaa hitto vie valvoa ja olla.. Kyllä se siitä hoksaa, että pitäis nukkuakin.. Laittakoon kahelta yöllä nukkumaan.. Aamulla raakasti ylös.. ja jos ei päiväunetkaan normaaliaikaan maita niin sitten huutakoon ja kärrytköön pari päivää.. Pistää varmasti aikasemmin nukkumaan jossain vaiheessa!!Ja jos ei toimi tommonen läpeensäväsyttäminen niin ota neuvolaan yhteyttä, että tutkivat missä vika..

luepa perustietoa lasepn unesta vaikka sieltä HUS:n sivuilta. Ainoa tapa saada lapsen yöunta pidemmäksi on aloittaa uni aikaisemmin, lapsi ei nuku aamusta pidempään vaikka menisi myöhemmin nukkumaan. Jos ei ole päiväuniaikaan väsynyt ja esim. ei puolen tunnin päästä nukahda, älä anna torkkua illalla, vaan laita nukkumaan viim. klo 20. (Uskon, että lapsi herää silti klo 7 eikä ole väsynyt)Kun lapsen herättää kesken unen, se lisää adrenaliinin eritystä ja se pitää lasta hereillä illalla pidempään... Kesken unesta herättäminen on pahinta mitä voi tehdä ja saa takuulla unirytmin sekaisin, eikä auta siinä, että lapsi nukahtaisi illalla aikaisemmin kun on nukkunut vain 15 minuuttia. Toivottavasti nämä vanhemmat, jotka sanovat päiväkodissa, että älkää antako nukkua kuin ½ tuntia, joskus tajuaisivat tämän...

Minkä hemmetin takia niitä kakaroita pitää ujuttaa noin aikasin nukkumaan?Antakaa hakea oma rytminsä.. Viimeistään kymmeneltä ne taitavat kaikki olla kypsiä sänkyyn.. Ajan kanssa se univelka otetaan kiinni ja rytmi muodostuu..Heti on lapsi sairas ja vaikka mitä jos ei mee oppikirjan tai äidin tahdon mukaan!! Lapset on yksilöitä!! Katoppa peiliin äiti vähän!!Anna nukkua ne päikkärit milloin se ne tarvii.. tommonen herättely ei auta ainakaan sen lapsen oman rytmin hakemisessa.. Ohjata voi tietenkin mutta, että laittaa nyt hemmetti jo seittemältä nukkumaan!!

Ja miksei lapsi saa nukkua aamulla pidempään? Nukkuuko hän isomman sisaruksen kanssa samassa huoneessa vai mikä mättää? Auttaisiko se, että hänet nukutettaisiin uudestaan tunniksi tai pariksi?

Tuntuu ensin julmalta, mutta helpottaa sitten kun lapsi saa unta aikaisemmin illalla.Meillä oli tuollaista kun päikkärit olivat jäämässä pois eikä lapsi oikein kunnolla pysynyt hereillä muttei saanut nukuttuakaan. Muutama kk niin tilanne tasaantuu.

Tosin tässä vaiheessa usein vielä rauhassa jutellaan päivän tapahtumat ja luetaan iltakirjat. Esikoinen nukkuu aina klo 20 mennessä.Päiväunien poisjättämistä olen yrittänyt, mutta siinä onnistumatta. Lapsi ei kertakaikkiaan pysy hereillä. Kerran nukahti kesken pyöräilemisen (siis tipahti maahan kun nukahti). Lukeminen, laulelu, syöminen ei onnistu, kun lapsi nukahtaa siihen paikkaan. Hereillä pitäminen vaatisi kiduttamiseen rinnastettavia toimenpiteitä, siihen en ryhdy.Kolmen-viiden maissa lapsi nukkuisi pitkät päiväunet, jos antaisin. Kerran ajattelin antaa nukkua niin pitkään kuin haluaa, mutta kahden ja puolen tunnin kuluttua hermo petti ja herätin lapsen. No, sinä yönä mentiin nukkumaan kahden maissa ja aamulla lapsi olikin taas entistä väsyneempi.Ongelmaa ei minusta olisi, ellei lapsi olisi silminnähden väsynyt. Mutta kun kiukkuaa ja valittaa väsymystään puolet päivästä, niin se on tehnyt asiasta ongelman. Viikonloppuisin lapsi nukkuu aamulla pidempään, helposti yhdeksään jopa kymmeneen asti. Tämä viittaa minusta selvästi siihen, ettei lapsi nuku riittävästi arkisin.

Jos meidän esikoinen nukahtaa iltapäivällä vaikka autoon 10 minuutiksi niin nukkumaan meno siirtyy useamman tunnin.

Ja lapsen voi kyllä opettaa aikaisempiin uniin sanot mitä tahansa.

Tänäänkin yrittänyt saada päiväunille kolmeen otteeseen. Lapsi silminnähden väsynyt, mutta taistelee tosissaan unta vastaan. Köyttääkö se tuonne sänkyyn pitäisi. Huutaa niin että lopulta oksentaa.EIlen jäi päiväunet väliin kokonaan ja yö oli kamala, yliväsymyksen vuoksi. Olen lähdössä nyt viikon kuluttua töihin ja hirvittää lapsen hoitoon vienti. Hoitopaikassa kun täytyy nukkua ne päiväunet, etenkin noin nuoren. Tulee olemaan kauheat ajat edessä.

Käsittääkseni kroonista univajekierrettä on vaikea saada korjattua, sillä univajeista lasta on vaikea saada rauhoittumaan unille, kun hän käy niin ylikierroksilla. Mutta ei se varmasti mahdotonta ole.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat