Tilanneviesti

Tervetuloa lukemaan keskusteluja! Kommentointi on avoinna klo 7 - 23.
Vierailija

Meidän poika on 2. luokalla (luokassa jossa samassa 1-2lk), ei käy netissä, ei katso päivällä uutisia, ei kuuntele juurikaan radiota eikä illallakaan kiinnitä huomiota tv uutisiin (me katsomme esim kymppiuutiset mutta silloin hän on jo nukkumassa)..... Luokalla on myös useampi sellainen lapsi, joiden kotona ei ole ollenkaan tv:tä!

Miksi siis tällaisille pienille pitää ehdon tahdon kertoa kauheista jutuista koulussa, kun ilman sitä tuskin monikaan edes tietäisi tällaisista! Pienen lapsen mieli on kuitenkin sen verran vaelteleva, että tiedän meidänkin pojan varmaan miettivän asiaa kauan mielessään vaikka hänelle miten varovasti selostaisi tapahtuneen... Isommat lapset ovat eri juttu, kun jo lukevat lehtiä ja ehkä katsovat tarkemmin uutisiakin...

Kommentit (14)

En todellakaan ole provo! Itse olen ollut kiinnostunut maailman tapahtumista jo pienestä lähtien. En todellakaan ymmärrä miksi kouluikäinenkään ei saisi tietää tällaisista asioista.Ja kyllä sillä on vaikutusta yleistietoon jos jo lapsesta alkaen seuraa uutisia, ajankohtaisohjelmia, lukee lehtiä yms.En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa kun nykyajan lapset eivät tiedä esimerkiksi Estonian uppoamisesta.

he saattavat koulussa kuulla asiasta joka tapauksessa mahdollisesti ystäviltään tms. Minusta tärkeintä on kysellä lapsen käsityksiä asiasta ja hänen tuntojaan ja vastata niihin. Mitään tarkkaa selvitystä tapahtuneesta ei tarvitse tehdä.Alle kouluikäisille ei tarvitse minun mielestäni kertoa ollenkaan elleivät he kuule uutisista tms. asiasta. Meillä 5v poika kuuli asiasta ylimääräisessä uutislähetyksessä kun olimme lapsen isomummolla kylässä jossa tv oli auki ja siellä haluttiin kuunneella tapahtuneesta.

Yritin keskittää lapsen huomiota muuhun mutta huomasi että lapsi yritti kuunnella jotain... Juttelimme ja kyselin lapselta mitä hän kuuli ja kuinka hän asian kokee. Vaikutti siltä ettei lapsi ymmärtänyt kuulemaansa mutta mietityttää tuleeko se tajuntaan vasta myöhemmin...Pääasiassa uskon että lapsia ei tarvitse näillä asioilla murehdituttaa mutta jos he niistä kuulevat niin se ei ole mikään paha asia jos asiasta vaan pystytään keskustelemaan ja käsittelemään asia hyvin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

, mutta olen tarkoituksella koittanut suojata näiltä kamaluuksilta. Minusta sitä paitsi yleistiedon kannalta on tärkeämpää tietää esim siitä, mitä äänestäminen tarkoittaa, kuin että jossain koulussa ammuskeltiin ja 11 kuoli.

Eikö lastasi oikeasti kiinnosta maailman tapahtumat? No en kyllä enää ihmettele miksei esim. lukioikäiset tunnista ministereitä yms. ja yleistieto on huonoa. Eihän se mikään ihme ole kun tiedonsaanti on noin huonolla tolalla.

tai otetaan asia esille, jos se selvästi lapsia mietityttää. Ei minustakaan ole mitenkään tarpeellista liian perusteellisesti ja ehdoin tahdoin asiaa selvitellä lapsille. Pienet koululaiset ovat vielä herkkiä ja myös liian pieniä ymmärtämään tällaista tapausta. Lapsia tulisi muutenkin suojella nykyistä enemmän medialta; on paljon uutisaiheita jotka vain ahdistavat lapsia turhaan...

Lainaus:

kerroin että ihmiset on surullisia koska eilen yksi iso koulupoika sai raivokohtauksen koulussa ja sytytti tulipalonkin ja kaikki joutui lähtemään kotiin ja nyt on paha mieli, myös opettajilla.
arvaahan jääkö tuosta hyvät ajatuksen koulunalkuun :(

Tänään keskustelin erään lastenpsykologin kanssa, joka kertoi, että tuon ikäiset suojaavat tehokkaasti itseään tällaisilta uutisilta, kun ne eivät suoraan kosketa lasta. Ei kannata kertoa enempää kuin lapsi kysyy, jottei kertomisellaan aiheuta lapselle ahdistusta.

että lapsi kuulee asiasta turvalliselta aikuiselta kuin kavereilta koulunpihalla. Aikuinen osaa kertoa puolueettomat faktat, lapset voivat liioitella ja mässäillä tapahtuneella.

Pienen alakoululaisen ei tarvitse vielä olla kiinnostunut maailman tapahtumista vaan voi ihan rauhassa elää omassa ympäristössä. Se ei todellakaan tarkoita että lukiossa olisi yleistieto heikkoa. Ihmekös tuo, että lapset voi huonosti jos pienestä asti pitää olla kiinnostunut maailman pahuudesta, sodista ja tuhotöistä. Antakaa lasten olla lapsia niin kauan kuin vain se on mahdollista. Ihmisellä on koko loppuikä aikaa kantaa maailman murheita harteillaan.

ja liput oli puolitangossa, lapsi sitä ihmetteli, eikä valehdellakaan saa. Asiaa ei saa ryhtyä dramatisoimaan, mutta jos lapsi asiasta kysyy tai se häntä mietityttää, pitää siitä lapsen kanssa puhua. Kyllä meidän ekaluokkalainen väkisinkin eilen kuuli esim. radiosta jutusta, kun sitä joka kanavalla toitotettiin. Ja kaverit puhuivat asiasta myös, epämääräisesti kyllä jostain "ammuskelijasta". Parempi silloin kertoa asiasta kuin jättää lapsi epätietoisuuteen. Mutta, jos lapsi säästyy kaikilta uutisilta, niin ei tietenkään asiasta tarvitse kertoa, mutta ihmettelen kyllä, miten se voisi olla mahdollista (kun jo yleensä kouluissakin asiasta on puhuttu).

kerroin että ihmiset on surullisia koska eilen yksi iso koulupoika sai raivokohtauksen koulussa ja sytytti tulipalonkin ja kaikki joutui lähtemään kotiin ja nyt on paha mieli, myös opettajilla.

Poiminnat

Suosituimmat

Uusimmat

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uusimmat

Suosituimmat